14 iulie, 2014

” Noi ca popor, ca agregare socială, nu avem cine ştie ce succese, dar există, iată, câteva individualităţi care ar trebui să ne facă să ne mândrim de realizările lor.” (Pavel Șusară)

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin. Tânărul este artistul român cel mai bine cotat, după Constantin Brâncuşi. Adrian Ghenie, in varsta de 37 de ani, a intrat in atenția marilor colecționari și a criticilor de artă acum aproximativ 3 ani, dupa ce operele sale au fost expuse la New York, Berlin sau Paris.
Stilul lui Adrian Ghenie este comparat cu cel al pictorului irlandez Francis Bacon, figură emblematică a artei secolului al XX-lea.
Deja e ”veche” informația. Da, succesul pictorului român Adrian Ghenie, la licitaţia organizată de casa Sotheby`s, e epocal. Una dintre operele sale a fost vândută la Londra cu aproape 1.800.000 de euro.Pictura, realizată în 2010 şi intitulată „Falsul Rothko”, a fost surpriza serii la evenimentul din capitala Marii Britanii. O surpriză cu atât mai mare cu cât preţul ei era estimat la 440.000 de euro.
Ruxandra Balaci, director artistic Muzeul National de Arta Contemporana: „Acum cativa ani inca era foarte abordabil, pe la 10-15 mii de euro. Daca un colectionar roman ar fi fost inteligent si ar fi cerut expertiza, acum l-ar fi vandut la peste un milion de euro.”

53b313b095f9cfbb75000001
Numele tabloului are legatură cu pictorul american de origine rusă Mark Rothko. „Multiformele”, elemente specifice lui, sunt prezente in pictura lui Ghenie, marcat de ideea aparitiei diavolului. Intr-o alta varianta a tabloului vandut la Londra, intitulata de data aceasta chiar „Diavolul”, apare in plus silueta ce sugereaza prezenta maleficului.
În 2011, tabloul sau, „Piscina”, a fost vândut la New York pentru 13.000 de euro. În 2013, la Londra, lucrarea intitulată „doctor Mengele 2„, a fost licitată de aceeași casă, Sotheby’s, pentru 134.000 de euro. La un an distanță, Adrian Ghenie a devenit acum cel mai scump pictor român din istorie, după ce tabloul sau, „Falsul Rothko” a atins suma de 1,8 milioane de euro.

255763_216913781674225_8159061_n
In 2005, după mai multe eșecuri pe plan profesional, tânărul pictor a decis să-și deschidă propria galerie la Cluj. Într-un interviu acordat Muzeului de Artă Modernă din San Franciso, a vorbit despre momentul cheie al carierei sale. Adrian Ghenie: „Dupa ce am absolvit Academia, m-am mutat in Viena pentru doi ani. Am esuat din toate punctele de vedere, eram un dezastru. Locuiam cu mama. Te intorci, planurile tale sunt prabusite, nu ai nicio perspectiva. Ne-am intrebat: ce naibii facem? Si raspunsul era destul de simplu: Ne vom deschide propria galerie.Adrian Ghenie sta mai mult la Berlin, acolo unde are atelierul. Luna aceasta, a primit vizita ziaristilor britanici de la The Independent, care au remarcat ca romanul nu foloseste pensule, ci cutite speciale si stencil-uri. Specialiștii spun ca acesta e doar începutul pentru tânărul pictor. Cel mai probabil, cota sa va crește, iar lucrările vor ajunge să fie expuse în cele mai mari muzee ale lumii. Iar succesul lui Adrian Ghenie mai poate fi comparat doar cu reușitele lui Brancuși.
Potritvit Artslife, românul a devenit deja „un hit international”, fiind căutat de cele mai mari galerii, dar si de comerciantii de arta. Miliardarul Francois Pinault, care deține companiile Gucci, Christie’s, Samsonite si Converse, este unul dintre fanii pictorului roman.

The Devil, Diavolul, ulei pe pânză

Tânărul pictor Adrian Ghenie, născut la Baia Mare, în 1977, şi-a inaugurat expoziţia de la “Pace Gallery” din New York, cu toate cele treisprezece pânze expuse vândute înainte de vernisajul care a avut loc anul acesta, pe 7 martie. Pânzele lui au fost cumpărate la preţuri record, cuprinse între 65.000 şi 350.000 de dolari, fiecare. Succesul ultimei expoziţii personale deschise de artistul român la New York a fost comentat în ediţia americană a ziarului “The Wall Street Journal” din 16 martie 2013, sub titlul “Slapstick with Dictators / Bufonadă cu dictatori”. Acelaşi ziar publica pe 2 octombrie 2012 sub titlul “Cities on the Edge” o cronică la o expoziţie de la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco în care fusese expusă şi o lucrare a artistului din Cluj. Articolul reproducea doar pictura lui Ghenie “The Trial/Procesul”, datată 2010, reprezentând în culori de pământ, de lut galben cleios şi rugină cuplul ceauşist aşezat la masa în formă de L, unde şi-au ascultat rechizitoriul şi condamnarea la moarte. O pictură a dictaturilor la apus. Paleta funerară spulberă toate poncifele unor serii dominate de triumfalism şi cultul personalităţii. Pictura lui Adrian Ghenie smulge de pe soclul grandorii simbolurile unor ideologii. Pictorul îi înfăţişează sub semnul neantului şi vanităţilor, cu chipul desfigurat, ca de gumă, asaltat de derizoriu şi de o iminentă desuetudine. Creşterea cotei artistului în doar câteva luni e spectaculoasă. Ea va depăşi în continuare aşteptări şi prognoze până mai ieri incredibile. Interesul pieţei de artă faţă de lucrările lui Adrian Ghenie era previzibil după preţul aproape triplu faţă de cel estimat, cu care s-a adjudecat, la Londra, “la Sotheby’s”, pictura artistului intitulată “Dr. Mengele 2”.(sursa)

http://www.pacegallery.com/london/exhibitions/12671/golems

Categories: Arte vizuale

6 Responses so far.

 1. Bravo lui, la mai mare! Dupa ce trei gainari romani au ars in soba capodopere apartinand patrimoniului universal, facand lumea sa creada ca suntem un popor de primitivi, iata ca vine Adrian Ghenie si mai spala din rusine!

  • Mirela spune:

   Dragă Gabriela, cred că aceia nu erau găinari, erau infractori. Și sunt pedepsiți.
   Dar cu Adrian Ghenie e o altă poveste, una frumoasă și de succes! Pentru că el scrie istorie, chiar românească, făcând artă de cea mai bună calitate. Și a făcut aceeași facultate ca și noi, ne mândrim că la Cluj a fost școlit. Și face artă adevărată!:)

 2. Cristi spune:

  E formidabil ce a realizat acest artist. Nu auzisem de el.

 3. elly weiss spune:

  Nu stiam inca nimic despre acest artist, Mirela, asa ca iti multumesc pentru semnalarea acestui adevarat „fenomen”. Exista si romani de succes, sunt chiar cu mult mai multi decat avem idee pentru ca valorile nu sunt promovate. Pe multitudinea de canale TV romanesti se promoveaza stim noi ce, pentru ca aduce rating iar canalele culturale ori emisiunile de gen sunt atat de putine…

 4. Antonia spune:

  Sume imense daca ne raportam la varsta lui Adrian. Oare toate acele valori intra si in buzunarul lui? Presupun ca si casele de licitatie isi opresc un comision dar oricum, cat de mari ar fi acestea, tot ar trebui sa-i ramana o caruta de bani. Bravo lui, daca are talent iar acesta ii este recunoscut, bravo lui.

Leave a Reply