10 iunie, 2014

Este vorba despre o carte scrisă de doamna Floarea Cărbune și ilustrată de mine. Se numește Legende de la Soare Apune la Soare Răsare și conține legende repovestite, de la noi din țară și din Japonia, țară pe care, după ce a vizitat-o, cercetat-o, cunoscut-o și îndrăgit-o, Floarea Cărbune a și scris o carte: Japonia, mister și fascinație. Și pentru că la noi legendele japoneze sunt prea puțin cunoscute, ajutată de nepotul său – care e stabilit cu mama sa în Japonia -,  scriitoarea a cules aceste legende celebre nipone și le-a rescris pe înțelesul celor mai puțin familiarizați cu cultura de la Soare Răsare. Pentru mine a fost o provocare, dar și o mare bucurie, să mă întâlnesc cu Kintaro, Momotaro, Genmai…dar mai bine vă las să descoperiți singuri aceste personaje, sunt fascinante. Și pentru că Dragobete, Mărțișorul, Zâna Primăverii, etc,  sunt personaje de-ale noastre, dar pentru că nu prea aveau o reprezentare precisă, consacrată, ori foarte cunoscută, mi s-a cerut să le găsesc o figură apropiată de felul în care sunt descrise în frumoasele legende și, evident, pe gustul și înțelesul celor mici. A fost o provocare frumoasă și deloc ușoară, căreia sper că i-am făcut față cu succes. Legende de la Soare Apune la Soare Răsare, de Floarea Cărbune, cu ilustrații de Mirela Pete,  a fost lansată acum câteva zile la Constanța.

poster

 Autoarea Legendelor a scris un atât de frumos comentariu, încât îmi permit să-l public în postarea mea:

”Da, a fost o mare şi plăcută provocare…atât pentru scriitoare, dar, mai ales, pentru Mirela Pete, artista care a ilustrat cu măiestrie cartea, dând viaţă personajelor.
La Constanţa,cartea a fost prezentată de Prof. drd. Alexandra Flora Munteanu, cunoscută scriitoare şi traducătoare. Dna Prof.univ.dr. Olga Duţu, prezentă la activitate, mi-a scris în caietul cu autografe:”Fericit omul care pătrunde în profunzimile spiritului Japonez”.
Ceea ce m-a impresionat foarte mult, a fost faptul că un elev(fiul dnei. Anastasia Dumitru-Director fondator, redactor-şef al revistei InterArtes)căruia îi dăruisem cartea, s-a apucat de citit în timp ce participanţii făceau poze, schimbau idei ş.a. Poate părea un lucru mărunt, dar, adeseori, fericirea se află în aceste gesturi naturale.
Mulţumesc, Mirela Pete!”
Floarea Cărbune

28 Responses so far.

 1. Mélanie spune:

  Bonjour Mireille! am gasit la „spam” acest post si l-am scos la lumina imediat: June blazing sky… 🙂 toate imaginile sunt superbe, iar cea japoneza mi-a mers la „pipota”… <3 bonne journée, bonne continuation et amicales pensées, à+! Mélanie
  * * *
  P.S. am încercat sa-ti pun linku' postului meu, însa "copy-paste" (tot) nu functioneaza…

  • Mirela spune:

   Draga mea Melanie, te rog mult sa lași adresa linkului si-l voi pune eu. A fost foarte necesar scriptul de protecție.
   Sunt vreo 15 imagini japoneze în carte, și pe mine m-a fascinat să le desenez!
   Mulțumesc, o zi superbă îți doresc! 🙂

  • Mélanie spune:

   O.K. Mireille, te-nteleg, desi cei/cele care vor neaparat sa te copieze/plagieze, o pot face – indiferent de protectie… ah, nu stiu cum sa-ti las un link din moment ce „copy-paste” NU „merge” aici, d-aia ti-am lasat doar titlu’ postului meu… 🙂 e frustrant, idem-asisderea pentru comentariile în astepare, ce n-apar spontan – dupa ce-am clickat pe „submit”… în fine, e blogu’-site-u’ tau: YOU’re THE Boss! 😉
   * * *
   P.S. n-am sezizat cum si de ce postu’ tau a aterizat la spamu’ locului meu de joaca?!… 🙂

  • Mirela spune:

   Au și făcut-o, dar mai cu sârg în perioada fără protecție, poate ți-am spus că mi-a apărut cartea cu Zânele într-o revistă școlară, ca să vezi, fără link, fără autor, că s-au trecut pe ei autori. Ce să facem, dacă ar fi toți ca noi, ca tine, ca mine, n-ar mai fi necesar scriptul. Dacă lași linkul scris doar, nu copy&paste, eu îl văd și îl activez de la mine.
   N-am scris demult pe blog, folosesc mai mult facebook și acolo îmi fac reclamă. De acolo m-au și recrutat dragii mei prieteni scriitori, doamnele acestea deosebite cărora le-am ilustrat cărțile, care îmi dau de lucru, beneficiind astfel cu toții: autori, scriitori,ilustratori, dar mai ales publicul! 🙂
   Apreciez că mă înțelegi, ești deosebită! 🙂

  • Minnie spune:

   Melanie, daca vrei sa-i lasi un link Mirelei, nu trebuie decat sa dai copy de la tine si aici cu contro+V faci past! Succes!

  • Mirela spune:

   Mulțumesc Minnie, asta era. Ctrl+C și Ctrl+V ! 🙂

 2. Silving spune:

  Ce mi-au mai placut povestile japoneze in copilarie! Ma fascinau cu prajiturile lor de orez :))Ar fi fain daca as gasi cartea asta cand vin.Una,ca e ilustrata de tine,a doua,ca-s povesti japoneze,ce sa-ti mai doresti? 😀
  Saptamana spornica,Mirela!

  • Mirela spune:

   Uite, drăguțul acela de raton japonez mănâncă prăjituri din orez! 😛
   Să fie! La fel și ție, cu drag! 🙂

 3. Tina spune:

  Suna interesant. Nu prea stiu mare lucru despre Japonia, unica legatura cu aceasta tara e Shogunul, carte pe care am citit-o cu mare drag, dar si animatiile japoneze care mi-au facinat copilaria. Sunt convinsa ca aceasta carte e la fel de interesanta si colorata ca si celelalte ilustrate de tine.
  Cu drag, o cititoare care deja rafoieste o parte din cartile ilustrate de tine.

  • Mirela spune:

   Vei descoperi multe lucruri și eroi interesanți japonezi!
   Cu același drag și numai urări de bine! 🙂

 4. vavaly spune:

  suna foarte interesant. legendele prind la copii cu mare succes. ilustratiile nici nu ma indoiesc ca sunt de exceptie. sunt sigura ca lui Dante ii va placea, mai ales legendele japoneze.

 5. Da, a fost o mare şi plăcută provocare…atât pentru scriitoare, dar, mai ales, pentru Mirela Pete, artista care a ilustrat cu măiestrie cartea, dând viaţă personajelor.
  La Constanţa,cartea a fost prezentată de Prof. drd. Alexandra Flora Munteanu, cunoscută scriitoare şi traducătoare. Dna Prof.univ.dr. Olga Duţu, prezentă la activitate, mi-a scris în caietul cu autografe:”Fericit omul care pătrunde în profunzimile spiritului Japonez”.
  Ceea ce m-a impresionat foarte mult, a fost faptul că un elev(fiul dnei. Anastasia Dumitru-Director fondator, redactor-şef al revistei InterArtes)căruia îi dăruisem cartea, s-a apucat de citit în timp c eparticipanţii făceau poze, schimbau idei ş.a. Poate părea un lucru mărunt, dar, adeseori, fericirea se află în aceste gesturi naturale.
  Mulţumesc, Mirela Pete!
  Floarea Cărbune

  • Mirela spune:

   Dragă Flora, sunt onorată! Cu acceptul tău, voi atașa postării aceste rânduri.
   Mulțumesc, Floarea Cărbune!
   Și le mulțumesc cititorilor acestei cărți și celor care vor urma, cu tot dragul! 🙂

 6. -X- spune:

  Imi inchipui ce incantat era copilul acela de filele cartii daca a renuntat sa faca fotografii si s-a concentrat asupra legendelor si ilustratiilor !

  Felicitari 🙂

 7. karmapolice spune:

  frumusete totala-ma simt ca in paradis cind ma uit la ele

 8. Minnie spune:

  Draga mea Mirela!
  Ca de obicei ne încanti cu lucrarile tale! Eu nu am FB asa ca apelez tot la tine draga mea, de unde putem cumpara cartea?
  pupici si mult spor în tot ceea ce faci!

 9. Zina spune:

  Minunate ilustrații și incitantă provocare la descoperirea legendelor japoneze. Felicitări, Mirela, felicitări și doamnei Floarea Cărbune. Succes mai departe !

 10. E frumoooooooaaaaaasă! Ilustraţiile sunt superbe. Cea cu iepuraşii m-a trimis direct în lumera copilăriei! este extraordinar!

 11. Mala spune:

  Cu plăcută şi caldă recunoştinţă pentru frumosul făurit de un om frumos, Mirela dragă!

 12. […] a scrierilor ei. Era vorba de ”Legende de la Soare Apune la Soare Răsare”, o carte de  legende românești și japoneze menite să stimuleze imaginația oricărui artist ilustrator. Cartea a apărut repede și s-a epuizat […]

 13. Din nou admir aceste minunate imagini!Şi din nou iepuraşii mă fac să exclam: sunt uimitor de frumoşi!

Leave a Reply