4 mai, 2014

 Audrey-Hepburn-DoneDa, Audrey Hepburn s-a născut în 4 mai, 1929 și a fost  exact ca o primăvară!

Privirea  mirată și catifelată, ca a unei căprioare… O persoană pe care, fără excepție, o asociez cu bunul gust. Cu talentul, originalitatea, cu filmul bun. Cu o siluetă fragilă și o viață dedicată artei cinemtografice și-a binelui. Cu moda și cu  parfumul bun. Și cu bucuria peliculei în care brunul cald al ochilor săi frumoși și expresivi se simte și dacă filmul este alb-negru. Da, e Audrey Hepburn , care mi-a rămas în suflet încă de la prima întâlnire talentul și eleganța-i desăvârșite. Enya mea a desenat-o când era prin clasa a V-a, după o fotografie din filmul Mic dejun la Tiffany, în semn de omagiu pentru aspectul său ireproșabil.

 

Cum să n-o țin minte din Sabrina, Vacanță la Roma, unde, alături de Gregory Peck, a avut un succes imens, fiind câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță și trecând cu rapiditate  în celebrul Mic dejun la Tiffany , iar apoi în My Fair Lady, Șarada sau Cum să furi un milion?!  Audrey este un model de frumusețe calmă și eleganță princiară, considerată azi una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Cât despre rochia neagră creată de Hubert de Givenchy pentru  filmul Mic dejun la Tiffany, se spune că e cea mai elegantă rochie purtată într-un film ( a fost vândută  cu 462.000 Lire sterline,  cel mai mare preț plătit pentru o rochie dintr-un film.)

Prietenia dintre Audrey Hepburn și Hubert de Givenchy a fost una de durată, apropiată și sinceră. Au colaborat excelent, ea fiind modelul ideal pentru un designer provenit din lumea nobilă a Franței. Aici, ascendența nobilă  a celor doi se atingea: mama lui Audrey,  Ella van Heemstra, era baroneasă. Hubert de Givenchy făcea parte dintr-o veche familie nobilă franceză și creațiile sale poartă amprenta lucrului perfect făcut, rar, de lux, simplu dar scump, artistocratic.

E greu să ne imaginăm că în adolescență, Audrey, refugiată cu mama sa la Londra în timpul războiului, plecând din Belgia natală, a suferit de foame, de anemie, de plămâni și malnutriție…Dar filmul a purtat-o într-o lume de basm, permițând ochilor căprui să surâdă peste timp, să danseze, să cânte și să încânte generații întregi de cinefili. Și pentru că Givenchy a  semnat garderoba vedetei în mai multe producții cinematografice, era necesar să-i creeze și un  parfum.  Dar nu orice parfum! Unul numai și numai pentru ea, muza, modelul preferat, prietena intimă și actrița favorită. Și atunci i-a oferit parfumul Le De, în anul 1957, iar apoi un minunat floral aldehidic pe care l-a purtat exclusiv Audrey. Ea și numai ea! Iar în momentul în care Casa Givenchy a hotărât să-l ofere femeilor din lumea întreagă, Audrey a exclamat: ” L`Interdit !” Iar parfumul s-a numit, de atunci încoace, L`Interdit de Givenchy, oferit și celorlalte doamne și domnișoare abia în 1964, după o campanie publicitară făcută de Audrey Hepburn însăși, care a  pozat superb pentru acest parfum femin și … interzis.

Să vedem ce mireasmă poate avea parfumul unor ochi căprui. În primul rând, L`Interdit de Givenchy  e extraordinar de pudrat.  Nasul din spatele acestui parfum este Francis Fabron, care a sugerat ca notele de top să fie aldehidele,alături de flori albe și  mandarine, bergamote dar și fragi, iar notele de mijloc să aducă pudră din belșug de pe minunații iriși, violete, narcise, orris, iasomie, ylang-ylang, mărgăritar și trandafiri. Baza e solidă, creată din aroma caldă a lemnului de santal, tămâie, mosc, benzoe, vetiver și boabe de tonka. Un parfum pudrat, poate mai potrivit unei doamne, decât tinerelor domnișoare, dar creat special pentru Audrey, căreia i se potrivea ca o mănușă.

Se spune că atracția dintre Hubert și Audrey era mai presus de ”banalul amor”, depășind chiar și o prietenie trainică. Era ceva mai mult, era…”interzis muritorilor de rând”,  o devoțiune reciprocă între  creatorul de frumos și muza sa, încă de la filmul Sabrina, în care Audrey a strălucit purtându-i creațiile. Pentru că Audrey nu era atunci chiar ceea ce publicul aștepta de la o divă, neavând forme evidente, fiind considerată prea slabă pentru moda anilor 60,  neavând acel sex appeal al stelelor de pe firmamentul hollywood-ian, care debordau de forme generoase. Dar Hubert a știut să-i pună în valoare frumusețea feței, atât prin prin machiaj și coafură, cât mai ales prin expresia de puritate și căldură, prin accentuarea privirii sale de căprioară. Iar fragilitatea trupului, prin haine de o rară eleganță. Și a strălucit ca un giuvaer.

 

 

 

 

14 Responses so far.

 1. Nu pot decât să aplaud frumuseţea textului scris de tine, prin eleganţa exprimării şi condensarea extraordinarului unei mari valori a lumii într-o singură pagină. O felicit şi pe Enya pentru realizarea portretului, mai ales pentru talentul cu care a surprins acea expresie de uimire-alint-feminitate, specifică divei.
  O nouă săptămână frumoasă îţi doresc draga mea Mirela.

  • Mirela spune:

   A fost cândva o poveste parfumată a ”ochilor căprui” și azi, fiind ziua lui Audrey, am readus fragmentul, îmbogățit, firește!
   Mulțumesc Auraș, o săptămână minunată îți doresc! 🙂

 2. Bill spune:

  Sunteti surprinsa daca amintesc ca majoritatea n-au auzit de ea? Ma refer la tineret. Asa cum de Marilyn au auzit mai mult cum a murit, decat cum a trait. Eu abia acum aud ca a avut o relatie cu Givenchy. Nu-i traziu sa ma informez.Dar cati au auzit de Givenchy? Vedeti, nu-i tocmai in trend!

  • Mirela spune:

   Se pare că nu există aproape nicio referire la celebritate fără să se amintească ȘI de M.M. 😉
   Cine nu-i în trend, Audrey sau Givenchy? Sau și, și?!

 3. Diana spune:

  Minunat ai scris despre ea! O adevarata Poveste Parfumata! 🙂
  Mi-a placut (imi place) de ea. Are o minunata alura de… silfida; e feminina, e gingasa, e frumoasa.
  Am citit – nu mai stiu pe unde – ca datorita ei (sau… din cauza ei 😉 ) – actritele au inceput sa tina cure de slabire… sa devina silfide. O fi sau nu real nici nu conteaza. 🙂
  Portretul desenat de Enya e tare-tare reusit. Cat mai multe super realizari ii doresc!
  Pupici cu drag!
  Saptamana minunat sa o petreci!

  • Mirela spune:

   Așa cum spui, nu contează chestia cu cura! Audrey nu era în canoane, era mult prea slabă pentru timpul său, dar mie portretul ei îmi place, eleganța și talentul.
   Să ai o săptămână absolut fantastică și pe gustul tău, Diana dragă! 🙂

 4. Zina spune:

  O poveste parfumată de minune, un portret făcut cu mână de copil, dar deja cu ochi de femeie, un articol care m-a făcut să mă duc la rafturile cu dvd-uri și să scot My fair Lady. M-ai făcut să doresc să revăd acest film în care Audrey Hepburn a strălucit cum puține actrițe de film au strălucit vreodată. Mulțumesc !

  Să ai zile frumoase, Mirela ! Salutări Enyei și pupici pe urechiușe pikinilor !

  • Mirela spune:

   Așa cum și eu revăd an de an câte un film de-al ei! 😉
   Numai gânduri bune!Transmit salutările și, evident, pup pikinii! 😛

 5. Daniela spune:

  Nu stiu de ce, dar am impresia ca filmele de azi sunt din ce in ce mai proaste si ma fac sa „scutur praful” de pe casete sau DVD – uri de demult. Articolul tau mi-a readus in memorie My fair Lady, pe care l-am vazut pe vremea studentiei.

  • Mirela spune:

   O impresie generală a iubitorilor de cinema, cred! 🙂
   E un film grozav, merită revăzut oricând! 🙂

 6. Naica spune:

  Inmiresmata povestea ta,nu numai cu parfumul Givenchy,ci intreaga persoana a lui Audrey,o personalitate de oriunde ai privi-o.As spune ca este neasemuita si asa va ramane !
  Multumesc, Mirela pentru gandurile sensibile !

 7. Tina spune:

  Nu as sti ce sa mai adaug acestui text in legatura cu Audrey, pentru ca tu ai spus totul la fel de simplu si elegant cu a fost aceasta actrita.
  Ce pot sa adaug este doar faptul ca sunt impresionata de tabloul Enyei, in clasa a V-a sa surprinzi atat de bine trasaturile unui chip, cel putin pe mine m-a lasat fara cuvinte. Superb.

 8. Mélanie spune:

  eram în Fuerteventura, las Canarias când ai scris acest post… 🙂 o iubesc pe Audrey de câteva decenii, i-am dedicat un post mult mai modest decât al tau, pentru care te felicit sincer… <3 legenda vie, mit universal, "la femme totale", RIP.
  * * *
  N.B. desenul fiicei voastre e dincolo de impresionant si de fidel imaginii originale… elle est une artiste en herbe! 🙂 – expresie franceza ce s-ar traduce prin: artista-ucenica, înca învata, studiaza…

  • Mirela spune:

   Între timp și Enya mea a progresat mult și talentul ei se deschide precum o floare!
   Mulțumesc Melanie, o seară minunată! 🙂

Leave a Reply