14 ianuarie, 2014

Îi spun Happy Birthady minunatei Sade Adu, care în 16 ianuarie își va sărbători ziua de naștere. Atunci le voi mai spune urări unor persoane dragi, dar azi rămân la muzică. La mulți ani!

ss-sade-smooth-operator

Hipnotica și exotica Sade

 

Sade, (pronunțați, vă rog, ”Șah:dey” Chah-dey), numită Sade Adu și născută Helen Folasade Adu („Folosade” înseamnă în limba nigeriană „dragostea ce conferă coroana”), este o muziciană (vocalistă, compozitoare, producătoare, actriță) britanico-nigeriană, născută în 16 ianuarie 1959. Bandul ei, numit Sade, a atins apogeul creației artistico-muzicale și superlativul, în ceea ce specialiștii numesc ”jazz-soul ”,  în anii 80-90. Eu o numesc simplu: muzică Sade.
Am cunoscut-o pe Sade exact cu ocazia lansării albumului Diamond_Life, nefiindu-mi decât vag știută până atunci, datorită Smooth Operator. A urmat Promise și…dragoste la prima vedere, din aceea făcută să dureze, pentru că niciodată această hipnotică-rafinată-delicată-exotică-iubind/iubită-strong-woman nu m-a plictisit. N-are cum. Ceea ce m-a atras la Sade este  inteligența și sensibilitatea interpretării, exotismul,  atmosfera originală, atrăgătoare, expresivă, muzica ușor recognoscibilă, ca o semnătură aleasă, perfectă și unică . Celebră pentru timbrul vocal de excepţie,  soundul inimitabil, Sade se bucură de un succes constant, având o carieră muzicală care durează de 27 de ani.  În anul 1984, cu LP-ul  „Diamond Life”, Sade a reuşit prima performanţă: toate albumele de studio s-au clasat între primele zece locuri din topul  Billboard 200

 

 

Postarea participă la rubrica Meloman pentru o zi, găzduită de Sorin.

Categories: Diverse

5 Responses so far.

 1. daaaa, o voce cu totul și cu totul specială!

 2. -X- spune:

  Ii admiram toaleta … originala, dealtfel ca si stilul ei muzical.

 3. Sorin I. spune:

  Frumoasa prezentarea ta ,placute melodii!
  O seara frumoasa!

 4. karmapolice spune:

  SADE este si va ramine una dintre muzicienele mele preferate..multumesc pt regal

 5. elly weiss spune:

  Mi-e draga Sade. Cred ca am mai spus-o 🙂

Leave a Reply