Miresme condimentate

Acum două săptămâni, s-a scris frumos despre parfumul vocilor din grădină sau al grădinilor secrete. Peste 10 condeieri au publicat povești înmiresmate. Duminică vom avea o altă temă frumoasă, mai precis Parfumul Făuraului, propusă de Vero.

(repostare)

 

Imaginați-vă acele vremuri în care, de la Veneția până-n Englitera, oamenii așteptau corăbiile sosite din Indii, doldora de arome prețioase și scumpe, râvnite mai abitir ca aurul și pietrele prețioase. Cei avuți plăteau pungi de galbeni pentru sferele parfumate care să le protejeze familia și pe ei înșiși de boli și să le confere acel ”ceva” aparte, spre a-i deosebi de gloata expusă molimelor și virușilor fără leac. Sfere perforate, din aur sau argint, lucrate de bijutieri, agățate la gât sau la mână, uneori purtate chiar în palmă, atașate veșmintelor sau cingătorilor, purtate ca obiect decorativ și eficace pentru păstrarea stării de sănătate și a unei aureole care îi detașa pe cei aparținând diferitelor categorii sociale. Mărul (pomander) sau sfera parfumată (boule de santeur), conținea prafuri aromate, rășini sau alifii puternic mirositoare, majoritatea având la bază cuișoarele, scorțișoara, coriandrul, piperul alb, negru sau roz, nucșoara, anasonul stelat și  ghimbirul. Pe lângă puternic odorantele condimente, se adăugau și esențe de santal, patchouli, tămâie, styrax, mirra sau benzoe, o rășină puternic parfumată. Antioxidant puternic, uleiul de cuișoare era prețuit și folosit  ca antimicrobian, antimicotic,  antiparazitar , antibacterian și antiviral, dar și fortifiant efiace al sistemului imunitar,  încărcând  organismul cu energie. Infernalele dureri de dinți din vremurile fără stomatologi își găseau rezolvarea în eternul ulei de cuișoare care le calma, dar era eficient și în tratarea problemei. Prietena și însoțitoarea cuișoarelor, renumita scorțișoară, e percepută azi mai mult ca aromă a prăjiturilor, vinului fiert sau turtei dulci, dar era o vreme în care aroma sa unică și inconfundabilă era prețuită ca și conservant (în Egiptul antic, la tehnica îmbălsămării),  curativ, ca antioxidant și în tratamentul infestării cu bacterii , dar și antifungic puternic. Se știe că un praf de scorțișoară adăuagt în orice preparat culinar  îi întârzie alterarea. Puțini știu că e eficace și în tratamentul cancerului și altor boli grave. Și atunci mai merită să ne întrebăm de ce valoarea sa era foarte mare  din antichitate și până la aducerea sa în Europa, pe drumul condimentelor deschis de Marco Polo? A desconsidera cunoștințele oamenilor Evului Mediu și a crede că era un ev întunecat s-a dovedit a fi o naivitate. Cei bogați, evident, știau foarte bine ce rol au aceste mirodenii, care vindecau, conservau și păstrau microbii la distanță. Fapt care i-a făcut pe gastronomi să le introducă într-o sumedenie de feluri de mâncare, pe spițeri să creeze sferele și uleiurile tari și aromate, dar și oțeturile balsamice îmbogățite cu condimente cu rol de panaceu universal. Sau în celebre și iubite parfumuri.Ce ușor ne este azi să procurăm orice mirodenie mergând doar la alimentara! Alegem un plic de coriandru, dulce, acrișor și picant, sub formă de praf sau miere de coriandru și avem un remediu aromat, un stimulent digestiv și calmant al sistemului nervos. Aromatizant plăcut pentru budinci sau mezeluri italiene, e folosit și la prepararea unor sortimente de pâine. Arabii îl combină cu suc de portocale pentru prepararea cărnii de miel sau pui, iar extrem orientalii îi laudă virtuțile de dezinfectant extern și intern, dar și tonifinat și afrodisiac. Plus că are efecte benefice pentru digestie și dă o stare generală de confort.  Aromaterapia și industria cosmetică adoră coriandrul, așezându-l lângă scorțișoară și cuișoare. Și să nu uităm de nucșoară, de fructele ei rotunde și acrișoare, de gustul său picant și ușor amărui, care seamănă cu al cuișoarelor, adusă din cele mai îndepărtate și exotice locuri,  pentru a fi folosită la deserturi rafinate, băuturi picante, sosuri și preparate din varză de Bruxelles, dar mai ales la celebra lasagna cu carne de pui și sos Bechamel, obligatoriu cu nucșoară!  Leacuri care combat insomnia, stresul, oboseala și durerile reumatice se extrag din nucșoară. Să nu uităm  cosmeticalele și parfumurile care au în componență aromata nucșoară, dar să fim atenți la efectele sale toxice, dacă nu e păstrată la loc uscat și e folosită în exces.

Ghimbirul este un stimulent puternic, tonic și energizant, dar și antitoxic, fiind un agent benefic pentru arderea grăsimilor, ceea ce îl face util în dietele de slăbit. Aromatul ghimbir  e un antidepresiv puternic, fiind eficient în afecțiunile psihice,  ca tonic, energizant și , după cum spun specialiștii, aducător de optimism. Un singur amendament au cei care au dat nas în nas cu ghimbirul: fie îl iubești, fie îl detești, se pare că nu prea există cale de mijloc.

Arabie-Serge Lutens

Puternic conservant și stimulent digestiv, piperul, fe el negru, alb, roșu  sau roz, de Cayenne sau din alte zone, e bine să fie proaspăt măcinat, altminteri își cam pierde proprietățile, fiind… exclusiv iute! O combinație de condimente cu efecte carminative puternice se obține amestecând o linguriță de piper negru proaspăt măcinat cu două lingurițe de chimen și cu alte două lingurițe de anason. Adăugată în mâncare, vă scapă definitiv de balonări și disconfortul creat de anumite preparate culinare. Piperul e un condiment folosit cu mare drag de maeștrii parfumieri, aromatizând parfumurile în egală măsură ca și cele mai savuroase preparate culinare.
Pe lângă mirodeniile amintite cu drag și respect aici, avem ienibaharul, curcuma, șofranul, fructul de oțetar, curry-ul, chili, semințele de muștar, masala, cardamonul,  dar și busuiocul, chimenul, dafinul, ardeiul iute sau mărarul, care  sunt condimente prețuite și folosite în gastronomie, medicina naturistă și parfumerie în toată lumea și de când lumea! Să vedem cum s-au descurcat parfumierii cu ele.

Arabie de Serge Lutens, o furtună intens condimentată într-un flacon simplu, marca Shiseido, plin de întunecate nopți fierbinți de parfumul condimentat la bazarelor adormite, doldora de mirodenii știute și neștiute… Exotic de înepărtata și îmbietor de aproape de sufletul iubitorilor celor 1001 de nopți Arabie, aici văzută de Lutens, designerul francez al Casei Shiseido,  care trăiește în Maroc,  a creat un parfum ca un  un diavol frumos, rășinos și misterios…Cinnamonum (care nu e tocmai scorțișoara știută, dar e pe-aproape), fructele uscate ținute în cutii cu cardamon și cuișoare, mandarine și nucșoară picantă, sunt doar cele dibuite când te întâlnești cu mireasma de poveste!  Glorios până în finalul de santal și miere, decadent ca boabele de tonka ținute la adăpost de soare între ierburi aromate bine uscate, dar și petale proaspete de trandafir, care îi îmblânzesc sălbăticia aparentă, a tot ce nu poate fi descifrat, rămâne un parfum pe care îl ador, pe care îl iubesc mulți, creat de Serge Lutens, un nativ din zodia Peștilor, din care fac și eu parte. Voi scrie despre domnul Lutens într-o zi cu mult soare, sau cel puțin mult timp la dispoziție.

Yves Saint Laurent decide să lanseze cel mai condimentat parfum oriental modern, așa că lasă pe mâna parfumierilor Jean Amic și Jean-Louis Sieuzac această idee, care se materializează în parfumul Opium YSL în 1977. O mixtură de condimente exotice: scorțișoară, coriandru, piper, nucșoară, toate pe un fond de santal, cedru, benzoe, cistus, mirra, castoreum, ambră, patchouli, mosc, vetiver…Parcă tot Orientul cu fascinația și senzualitatea lui s-au adunat aici, pe lângă mirosul de garofițe, iasomie, trandafiri și mandarine, coajă dar și suc. Plus  balsam tolu și opoponax! E teribil, un parfum între parfumuri!

Tot prin aromele mirodeniilor Orientului îndepărtat ne poartă parfumul casei Estée Lauder , cu minunatul Cinnabar lansat în 1978. Note de top debordând de picantele cuișoare, piper, piersici, frunze aromate, bergamot și mandarine, toate așternute pe un pat amețitor de scorțișoară caldă, garoafe, ylang ylang, trandafiri, balsam de tolu, santal, patchouli, benzoe, vetiver și vanilie. De precizat că Estée Lauder a mai lansat înainte un parfum condimentat, ceva mai rășinos, numit Youth Dew.
Nu voi uita să amintesc o capodoperă a genului,  parfumul Rousse creat de  Serge Lutens, un oriental  condimentata fantastic, o minune ca toate cele semnate de Serge Lutens, o raza de Orient plin de cuișoare, scorțișoară, ambră, mosc și mandarine, un minunat de parfum pe care îl ador, un must have unisex, bun pentru ea și pentru el, deopotrivă. Firește ”nasul” din spetele acestei creații e uimitorul Chris Sheldrake, cu care Serge colaborează la majoritatea creațiilor sale.

Aramis al Casei Aramis , un parfum bărbătesc plin de acorduri lemnoase împletite cu tonalități calde de coriandru, piper,  ierburi aromate, acorduri de piele și vetiver. Aramis Life …un parfum bărbătesc al aceleași case, cu acorduri calde de cardamom și piper. Printre notele condimentate, regăsim frumusețea și prospețimea lămâii verzi și a bergamotei. Rămân, în esență, parfumuri care celebrează mirodeniile, dar și și prospețimea.

 

Cinnabar-by-Estee-Lauder

 

 

Rousse by Serge Lutens

Tema Poveștii parfumate a mirodeniilor a fost propusă de mine. Pentru săptămâna viitoare, tema este Parfum de Crăciun.

 

 

Articole create 906

18 comentarii la „Miresme condimentate

  1. Aşa cum bine ai punctat, toate condimentele au efecte terapeutice.
    In prezentarea parfumurilor nu te întrece nimeni, aşa că nici măcar nu comentez fiindcă orice comentariu pe acest subiect păleşte alături de o prezentare a ta. Cuvântul meu ar fi o biată petală ofilită lângă un trandafir ce tocmai se deschide sub sărutul boabelor de rouă!

    1. Ador condimentele, aș putea să trăiesc cu pâine și arome!
      Eu scriu despre parfum fără să fi făcut școli de specialitate, poate asta atrage.

  2. Minunata expunere de arome!
    Mie-mi plac foarte mult condimentele! 🙂 Cuisoare rontaiam pe rupte la vremea cand fumam – in dorinta de a diminua mirosul neplacut al tutunului. Acum, mai rar, dar scortisoara n-o scap din atentie! Imi place gustul ei! Un „praf” de nucosara in cafea iar imi place, dar numai asa, de moft… Pe vremuri, puneam in „nechezol”. 🙂 Imi place supa crema de chimen! Dar mananc semitele si pur si simplu! Si-mi place susanul – mai ales in zahar ars 🙂 dar si ca seminte…
    Din galeria de parfumuri Opium (YSL) e preferatul meu pe viata! 🙂
    Ziua minunat sa o petreci! Pupici cu drag!

    1. Viața trebuie condimentată cu iubire și arome, hahaha! 😛
      Și eu ador nucșoara, folosesc mai ales la varza de Bruxelles, dar și în vinul fiert. Și scorțișoara, care e nelipsită! 😉
      Ai ales bine parfumul, e foarte sexy! Te pup, zi superbă să ai! 🙂

  3. Un articol fermecător, ca de obicei ! Dintre aromele prezentate, ador mirosul de scorțișoară, în salatele de fructe cu miere, dar și mirosul iute de piper proaspăt zdrobit, iar nu măcinat, precum și mirosul senzual de busuioc. Cât despre parfumuri… fiecare își are atracția lui, și momentul lui, nu mă pot pronunța pentru unul anume.

    1. Scorțișoara e preferata mea mai ales iarna și toamna, încălzește atmosfera și e fascinantă!
      Busuiocul îmi amintește invariabil pe bunica, îl asociez persoanei sale minunate.
      Ai dreptate, există un moment al fiecărui parfum.

  4. pacat ca n-ai buton „like”, Mireille, as adauga „HL”=huge like pentru acest post… 🙂 ador tot-tot, iar floarea de anis stelat se numeste „badiane” ce suna tare duios… poate stii ca celebru’ Opium al lu’ YSL a creat polemici si-un micro-scandal din cauza numelui… ba a fost interzis în USA de „puritanii” ipocriti… 😀
    * * *
    în ultimele zile folosesc l’eau de rose de l’Occitane si „lebada” Gloriei Vanderbilt… les 2 sont très agréables… 🙂 bonne soirée et amicales pensées, Mélanie

    1. Merci beaucoup! Am buton în dreapta jos, trebuie doar să-l vezi! Cât despre puritanii ipocriți, treaba lor! :)))

  5. Mmm….o fascinanta lume a aromelor si a culorilor.
    Nu pot sa ma laud ca as cunoaste multe condimente, nici nu sunt foarte pasionata de unele pe care le cunosc dar, cu toate acestea, a sti mai multe despre ele si, mai ales, a le vedea, adulmeca, simti aproape, foarte aproape…trebuie sa fie o experienta minunata.
    Poate datorita combinatiei de ambra, mosc si mandarine, din oferta generoasa de aici as alege Rousse 🙂 Dar si pentru ca e unisex. Te pup, numai bine și foarte bine! :*

    1. Eu nu pot fără condimente și mirodenii, le ador! De aceea îmi place și parfumul Opium YSL!
      Te pup, Elly! 🙂

  6. Aramis … parfumul preferat al sotului meu! In studentie pana si casetele lui cu muzica aveau un miros vag de Aramis.

    In cele din urma vrei sa ne convingi ca Parfumeria se invecineaza cu Bucutaria 🙂

  7. Imaginile cu condimente mi-au facut pofta de niste paste cu un sos gros, plin de mirodenii.
    Imi lasa gura apa!

    Auzisem ca exista tari, europene (?), in care Opium a fost interzis sa fie vandut. Ma intreb daca e adevarat …

Dă-i un răspuns lui karmapolice Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus