Unde aș vrea să fiu sâmbătă

 

 Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.

Unde aș vrea să fiu sâmbătă?! La Roma aș vrea să fiu azi, să trec și pe la Galeria Borghese, deoarece acolo sunt expuse multe din capodoperele unuia din cei mai mari artiști ai barocului, Gian Lorenzo Bernini.  În 7 decembrie anul 1598 s-a născut  Gian Lorenzo Bernini, care a fost printre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deși a avut lucrări semnificative și în domeniul architecturii, picturii și poeziei. S-a născut la Napoli, ca fiu al sculptorului toscan Pietro Bernini. Apoi familia lui s-a mutat la Roma. În copilărie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al tatălui său, de la care învață și îl depășeșțe. A fost considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai barocului. Mare architect, pictor și sculptor, activitatea lui Bernini este legată de acțiunea Papilor din sec. 17,  deoarece au fost 8 Papi care i-au solicitat serviciile în slujba artei și astfel s-au construit multe din edificiile superbe din Roma.Să admirăm câteva capodopere semnate Bernini.

Roma, Fontana dei Fiumi, de Bernini
Bernini – Apolo și Daphne
Bernini – David (Borghese, Roma)
Bernini – David (Borghese, Roma), detaliu
Bernini, Bustul lui Louis Le Soleil, al XIV-lea
Gian Lorenzo Bernini, Autoportret

Acum să trecem la chestii mai lumești: rețeta de weekend
Aluatul este atât pentru cremvurști, cât și pentru brânzoaice cu cașcaval sau o  tavă de chifle fine.

 

-500 gr făină
– drojdie un plic (Oetker uscată)
– puțin zahăr
– puțină sare
– un pahar lapte
– 1/2 pachet unt topit
– umplutura: cremvurști (câți doriți), cașcaval
-trei ouă
-chimen sau susan

Aluatul se face ca cel de pizza, adică se amestecă ingredientele uscate, inclusiv drojdia, apoi se adaugă laptele, un ou, untul topit, se lasă la cald să crească aluatul, se frământă cu mixerul sau manual, de întinde o foaie de 1/2 cm, se taie dreptunghiuri, se rulează cremvurștii în fiecare și se ung cu gălbenuș, apoi se presară chimen sau susan. Brânzoaicele se fac la fel, doar că umplutura constă din cașcaval ras amestecat cu un ou, dar diferă și forma. Se dau la cuptor 10 minute la foc mare și alte 10 la foc mic. Eu așa procedez și ies excelent. Poftă bună!

Cremvurști în aluat, brânzoaice și chifle (găteli de Mirela Pete)
Cremvurști în aluat, brânzoaice și chifle (găteli de Mirela Pete)
Cremvurști în aluat, brânzoaice și chifle (găteli de Mirela Pete)

Banc

Sotul se intoarce de la serviciu si isi gaseste sotia in pat cu un tinerel. Suparat, sotul incepe sa tipe, sa ceara explicatii.
Soția spune:
Pe cand ma intorceam acasa l-am vazut pe acest tinerel amarat si mort de foame. L-am adus acasa si i-am dat mancarea pe care ti-o pregatisem si pe care n-ai mancat-o fiindca te-ai dus la masa cu prietenii tai, ca de obicei…
Am vazut ca era descult si i-am dat pantofii tai noi pe care nu i-ai purtat fiindca erau cadou de la mama mea…

.Am vazut si ca ii era frig si i-am dat puloverul pe care ti-l facusem cadou de ziua ta si pe care nu-l porti fiindca nu se potriveste cu stilul tau de viata… Pantalonii lui erau rupti, asa ca i-am dat jeansii tai buni pe care nu ii porti fiindca nu te mai incap…
Cand s-a schimbat, i-am spus ca poate sa faca o baie si i-am dat spumantul pe care ti l-am adus de la Paris si pe care nu-l folosesti fiindca iti provoaca alergie, cica e prea parfumat…
Si cand a iesit din baie tanarul m-a intrebat daca mai am ceva ce tu nu folosesti…

…………………

Happy Weekend! HAPPY WEEKEND! – Ediţia 48

Articole create 906

19 comentarii la „Unde aș vrea să fiu sâmbătă

  1. :))) Bancul e tare :)))) „Daca mai e ceva ce nu foloseste el” 😀

    Mirela,cateodata as vrea sa-mi fii vecina,sa stii.M-ai invata tainele pictatului si as gusta si eu din bunatatile pe care le faci,ca stii tu,mereu parca-s mai gustoase la altul,in plus la tine chiar is gustoase,arta si pricepere pe toate fronturile.

    Sculpturile is chiar fara cuvinte,oare zilele astea se mai fac sculpturi la fel? Asa migaloase,grele,cata munca la ele,rabdare,talent…. Asa cum le vad eu,cu ochi de necunoscator.

    Weekend frumos sa aveti!

  2. Urmand linkul „baroc” am ajuns la Roma si Sankt Petersburg; am zabovit, in total, vreo ora; era cat pe ce sa uit de unde am plecat…
    Era pacat, as fi pierdut morala bancului.

  3. Am mai mancat cremvursti in aluat dar ai tai arata absolut fabulos! Statuile au un erotism bine deghizat iar bancul m-a distrat teribil. Mare dreptate are sotia!

  4. daca sambata asta nu ai ajuns, eu iti doresc sa ajungi sambata viitoare 🙂
    bunatatile astea in aluat si eu le fac des. sunt rapide si tare gustoase… 🙂
    sa ai seara faina!

  5. Frumoasa aniversare, draga Mirela!
    Intr-adevar, Bernini a fost un mare artist. Nu stiam amanunte despre el de aceea iti multumesc pentru informatii. Imi plac mult lucrarile sale. Apolo si Daphne sunt un cuplu uluitor de frumos. David e superb prin concentarea atat de evidenta de pe chipul sau. Superbe lucrari baroce!
    Preparatele arata intr-un mare fel si sunt convinsa ca sunt delicioase. Pacat a acum sunt satula de pizza 🙁 Sunt chiar prea satula. 🙂
    Buna gluma! O sotie descurcareata! Imi place de ea :))
    Happy weekend, draga Mirela! O imbratisare! 🙂

  6. E de top bancul! 🙂 🙂 Invatatura de minte pentru barbatii cu gargauni! 🙂
    Branzoaicele fac apa-n gura, da! Iar sculpturile ma duc cu gandul departe, departe… dar nu la Roma… sau, poate, la Roma, dar in antichitate si mai departe in timp…
    Duminica minunata sa ai!

  7. Mmm, eu sunt in post ca de nu as fi fugit in bucatarie sa fac si eu rulou de cremvursti!
    Imi plac si sculpturile! Chiar pentru maine am pregatit o postare cu cele ale lui Gaylord Ho!
    Sa ai o dupa-amiaza minunata!

  8. ah, Rome… la ville éternelle… 🙂 magnifique post, comme d’hab’, Mireille… o duminica însorita ca aici si-o saptamâna formidabila! cu drag, Mélanie

  9. Cand privesc astfel de lucrari stau si ma gandesc: oare cine a fost modelul, omul sau sculptura?
    Despre preparate, numai de bine si mersi de reteta.
    Dar despre „chestiile” nefolosite (sau nefolositoare), nevasta-mea ma tot bate la cap sa le arunc de prin casa, dar eu nu-s de acord, ca poate or fi bune la ceva…vreodata…nu se stie cand ai nevoie…

  10. Doamne, ce arta mareata! Cred ca nimeni nu mai sculpteaza trupuri in ziua de azi! Trebuie munca, talent, sudoare. De aia sculptorii de azi zic una si le iese alta. Ai vazut stirea cu bustul regizorului Sergiu Nicolaescu, nu? 🙂 🙂 🙂

    1. Nu numai multa munca ci si inspiratie … sau mai bine zis o stare de gratie. Oamenii astia traiau in primul rand prin creatia lor si nu puneau pe primul plan celebritatea.
      In ziua de azi prioritatile s-au cam schimbat 😉

  11. Eu, vineri, am facut placinte moldovenesti cu branza si cu cartofi. Un deliciu, la fel cum arata si rulourile tale. Reteta nu pare grea deci cred ca o s-o incerc si eu.
    Pline de erotism statuile astea, mai ales Apolo si Daphne.
    O saptamana faina, draga mea!

  12. Dacă tot se poate ajunge cu gîndul la Roma, ei bine, sunt cu tine şi vizităm tot ce este de vizitat pentru desfătarea spiritului, dar dăm o fugă şi până la Vatican că slavă Domnului avem şi acolo cu ce ne turna frumuseţe în suflet! Nici nu trebuie să pierdem timpul cu restaurantele fiindcă precis ne vom sătura cu bunătăţile prezentate aici!
    Te îmbrăţişez cu drag.

Dă-i un răspuns lui Mala Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus