19 octombrie, 2013

Mi s-a părut că toamna a sosit dimineața, în zori, înainte de răsăritul soarelui sau odată cu el, cu umed și afumat parfum.
Eeee, primăvara venise pe înserat, la sfârșitul unei zile lungi de iarnă, dusă departe.
Primăvara venise parfumând zarea în aprilie, într-o seară, cu reavănă mireasmă de liliac.
Și acum, toamna a colorat într-un asemenea hal frunzele, încât mi-am descoperit primul  fir alb…Sau 70…sau mai multe.
Frunze roșii aruncă departe ploaia, lăsând în urmă doar copacii, atât de goi, încât încep să cânte. De frig sau de jenă.
Hm, poate-am ajuns să recunosc  prea bine semnele de toamnă…Voi nu?!
Miros de frunze arse pe rugul cu parfum de tămâie, în corul surd al nudității pădurilor, cu copaci orfani de ele…de frunze.
Un vânt a aruncat în înalt ploaia cu miros de mucegaiuri, ducând cerul undeva la apus, în roșul violet al muzicilor aspre și reci.
Noaptea toamnei lasă în urmă-i tânguiri de viori, les sanglots longs…des violons…de l’automne…Blessent mon coeur…
Și aromează nările cu dulce parfum de ceaiuri afumate, extrem de tari, negre și doldora de miere.
Toamnă cu muzici de vin și beție, dănțuiești cu fustele ude, lipite de trup, în ploaia sonoră,  rafală dezgolitoare de ramuri. Culori sacadate încep cucerirea dealurilor, asmuțite de allegro-ul vijeliei arămii. Nuanțe fioroase trec de la galben la ciudate rugini și bronzuri, de la struguri blânzi la zbârcite stafide.
Zbărcituri de stafide dulci, ca toamna către iarnă,
Zile calme de aur învechit, ca un andante ascultat cu un poem pe genunchi. Lângă un foc.
Se întețește muzica ploii în ferestrele cenușii, dansul furios al vântului chiuie pe stradă…Et je m’en vais…au vent mauvais…je me souviens…des jours anciens…
Pașii grăbesc către o acasă cu brațe dragi aproape și pâine caldă, fugind departe de toamna sonoră.
Afară devine tăcut; acasă, mai gureș decât masa plină de poame.
Ceaiul bolborosește descântece din tei și taine din Indii, tartinele aprind culori dulci în obraji, zâmbetele încep să îngâne mulțumiri pentru roade.
Fiori de hai-hui și de prea bine, amestecând descântece de ploaie  și flăcări din jar, nuditate de seacă pădure uitată sub vânt și aur din curtea coaptă-n octombriele brun, meșteresc împreună muzica toamnei. Și-al său de bronz maroniu  parfum muzical.

tea-for-two

 

 

Splendoare! Enya – The First of Autumn

tea for two Doamne, cât îl iubesc! Condimente, vanilie, ceai afumat, moliciune…L’ Artisan Parfumeur – Tea for Two, parfumul prietenos al toamnelor reci, cu miros și gust de ceai, mai ales de ceai. Atât de subtil senzual și de moale vanilat, catifelat,  maroniu și uscat, ca o frunză de tutun dată prin scorțișoară, ghimbir și turtă dulce. Savurată cu ceai de bergamotă și miere, având poșeta mare din piele naturală aproape și aromă de ceai uscat în jur. Poate cel mai potrivit cu toamna și cu iubirea mea, dar asta și pentru că acest parfum e unisex și-l purtăm amândoi, cu același drag. Ni-l redau nouă, odată cu simfonia asta a toamnei încălzite brusc. Adorabil parfum pe o nemuritoare, muzical aromată… toamnă.

 

 

 

 

……………………..

Tema de azi a fost aleasă de mine. Urmează, peste două săptămâni, povestea cu o temă aleasă de Alexandra Cristea, Parfumul unui secret.

 


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.


( Collection closed )
Link tool by Inlinkz

36 Responses so far.

 1. Alexandra spune:

  „Toamnă cu muzici de vin și beție, dănțuiești cu fustele ude, lipite de trup, în ploaia sonoră, rafală dezgolitoare de ramuri.” S.U.P.E.R.B! 😀
  Mâine o să apară şi textul meu pe această temă. Nu e aşa însiropat cu senzaţii precum al tău, dar sper să-ţi placă.
  O seară faină!

  • Mirela spune:

   O, îmi place cum sună ”însiropat cu senzații tari”, că m-am ferit să nu cad în melancolia Verlain-iană, dacă tot i-am folosit versurile superbe din Chanson d’automne.
   Abia aștept să citesc. O seară parfumată magnific! 🙂

 2. Silving spune:

  Paine calda,tartine… Nu am, Dar am ceai,ploaie sonora,rafale dezgolitoare de ramuri… si o carte in franceza pe care tocmai ce-am lasat-o.
  Bine,mai am si o raceala naspa,de asta n-ai spus :)) Tot din muzica toamnei face parte ,cu stranuturi si tuse,ori nu?

  Duminica frumoasa,Mirela!

  • Mirela spune:

   Brrrr! Da, toamna are multă muzică de strănutat, tușit, altele la fel…Sănătate maximă și ceaiuri aromate, cu lămâie!
   Și un weekend cât mai însorit, Irina! 🙂

 3. […] Povestea Parfumatå a Mirelei […]

 4. Adriana spune:

  E a doua oară când trec peste text. Când să las un mesaj, o muzică de toamnă m-a intrerupt brutal: sotul care avea nevoie de mătura pentru curte să alunge frunze mici şi urate. I-am spus că le iau in textul meu pentru povestea parfumată dar nu l-am convins. Asa că m-am intors pentru ceai şi tartine, mai sunt? Multă informatie detii, Mirela. Multă….

  • Mirela spune:

   Bine că le-a alungat, vântul le spulberă aiurea. Câte muzici poate avea toamna, unele mai dure, altele mai ample. Ceai și tartine, la noi, oricând! Mai ales pentru prieteni! Preferatale noastre sunt cele din pâine prăjită, cu pastă de Ementaler, verdețuri asortate și o fâșie subțire de pastramă de pui. Sau croissant făcut în casă, cu vanilie sau dulceață de smochine. Lângă ceai verde cu lămâie, sau ceai negru aromat cu tarndafiri și frișcă. Poftă bună și o zi caldă de toamnă! 🙂

 5. Alexandra Ali spune:

  Ce toamna bogata ai tu! La noi mirosurile sunt de ceai cu lamaie, menta si ceai de ceapa plus un cor frumos de stranuturi, sughitat, tuse si plangere de mila 🙂 Dar trece si raceala. Oricum, povestea e ceva mai „mirifica” decat tusea 😛 Vreau s eu o toamana ca a ta!

  O duminica frumoasa!

  • Mirela spune:

   Sănătate maximă, sper că sunteți bine și foarte bine! 🙂
   Poftiți al ceaiul toamnei, fierbinte, aromat și bun de încălzit inimi și alungat răceala.
   O duminică fără strănuturi, cu soare și bucurii! 🙂

 6. […] Mirela Pete, Silving, Gabi, Lili, Axlandra, Florina, Zamfir, Penelopa, Zina, […]

 7. Zina spune:

  Ma inscriu in orchestra lui Silving, nu pot simti alt parfum decat cel de Coldrex – ceai ! 😆
  Dar mi-a placut ce ai scris, mai ales despre parfumul VOSTRU ! 😉

  • Mirela spune:

   Sănătate să fie, Zina dragă!
   Te invit la Parfumul nostru, e de ceai și bunătăți, așa că poftă bună, cu drag! 🙂

 8. […] ploaie, dar să zicem că se leagă), azi o să amintesc, pentru postarea asta scrisă pentru clubul poveștii parfumate, doar de parfumul verzei pusă la acrit. Îl știți cu toții, nu trebuie să vi-l descriu, […]

 9. nina spune:

  Bine că ai descris tu frumos muzica parfumata a toamnei, ca la mine n-a ieșit așa frumos mirositor. Dar tot parfum de toamnă este. 🙂

  • Mirela spune:

   Nina, hai că m-ai dat gata cu ”parfumul” verzei murate!
   M-am străduit, culorile toamnei sunt frumoase! …Și parfumul, hai și muzica! 🙂

 10. […] Parfumul Muzicii Toamnei, tema acestei saptamani in Clubul Condeielor Parfumate, initiativa a Mirelei Pete. […]

 11. […] Articol scris pentru Clubul Condeielor Parfumate, găzduit de Mirela. […]

 12. elly weiss spune:

  „Miros de frunze arse pe rugul cu parfum de tămâie, în corul surd al nudității pădurilor, cu copaci orfani de ele…de frunze.” Am citat o singura fraza splendida, plina de muzicalitate si de metafore… Asa as putea cita aproape toata postarea de azi, ce contine fraze pline de muzicalitate. Si toamna mea miroase a parfumuri de ceaiuri… ai sa vezi. Din nou constat ca avem ceva in comun, poate nu intamplator.
  Parfumate randuri, superba declaratie de dragoste! Ma inclin urandu-ti o seara de toamna minunata, acompaniata de muzica divina a Enyei! Te imbratisez cu drag, Mirela! 🙂

  • Mirela spune:

   Elly, ți-am răspuns, dar n-am dat drumul textului! Îmi cer scuze.
   Știi, textul meu era lung, cât o zi de post cum spunea bunica, dar l-am tot sintetizat, scurtat, ”muzicalizat”, concentrat, l-am redus la muzică și parfum, așa că a rămas o esență, cum bine ai sesizat! 😉
   Nimic nu e întâmplător, absolut nimic, dimpotrivă, acum sunt mai atentă la toate și văd cum avem multe în comun, pasiuni, preferințe și știm să vedem și să recunoaștem oamenii!
   E divină muzica, așa este!
   Te îmbrățișez cu drag, o săptămână splendidă să fie! 🙂

 13. Mirela, este atâta muzicalitate în descrierea ta, încât parfumul muzicii chiar dacă nu există fizic simţi cum se materializează şi pătrunde prin toţi porii, dând fiori de încântare ! Despre Enya, ce se spun? Despre Enya nu se vorbeşte ci se ascultă cu religiozitate. Cu mare drag.

  • Mirela spune:

   Mulțumesc, Aurora!
   Enya se ascultă, așa cum spui, cu religiozitate și cu cea mai mare iubire de muzică bună. Cu același drag! 🙂

 14. Diana spune:

  De n-as fi fost indragostita de toamna posibil sa ma fi indragostit acum, citind randurile tale! 🙂 Mai ales ca „racelile” raman departe de mine de ani buni! Asadar, pentru mine ramane doar frumusetea toamnei cu aromele ei minunate si cu bucuria de a calca frunzele fosnitoare care acopera pamantul – pana sa le umezeasca ploaia, care-mi place si ea, fie ca-i rece fie ca-i calda. 🙂 Si-mi place si ceata, care miroase a fum, uneori, si care invaluie Natura in mister.
  Imi place mirosul fructelor prin camari si mirosul aerului rece tare uneori. E un anotimp al zeilor! 🙂 Culorile isi dezvaluie cam toate naunatele si, uneori, pe aceeasi frunza. Toamna e un anotimp al iubirii… mature. 🙂
  Sunt convinsa ca parfumul ales este unul super iar modul in care l-ai descris imi spune ca ti-ar trezi amintiri frumoase chiar si numai amintirea esentei sale.
  Zile fericite iti doresc! Cu drag!

  • Mirela spune:

   Chiar dacă iubesc mai mult căldura, acum știi că iubirea de toamnă nu mi-o pot ascunde, amorezată fiind de culorile și aromele ei! 🙂
   Da, natura e învăluită în cețuri, arome , mistere și fum, e frumos, e romantic și seamănă, în zilele calde, cu primăvara, doar că e alt sentiment.
   Mulțumesc Diana, ești minunată! Cu drag! 🙂

 15. […] Materialul merge catre clubul Mirelei si-a ei  ‘Muzica parfumata a toamnei’ … iar pasii care-si cinta aroma migdalelor siciliene urmeaza linia unui secol trecut in care […]

 16. Mala spune:

  O armonie de culoare, o muzicalitate care alina sufletul facindu-l sa viseze la caldura culorii… Sunt plina de toamna pe care atit de enigmatic ai scris-o si-atit de senzuala totodata ! Mi-e bine, Mirela! Si mi-e atit de bine cind inchid ochii gindindu-ma la ceaiul asta al toamnei care abureste a pace si liniste in suflet… Plecaciuni femeie draga!

  • Mirela spune:

   Cu drag vom bea acest ceai împreună, citind și amintindu-ne de-o toamnă, Lăcrămioara dragă! 🙂
   Mă bucur din suflet că ți-e bine, să-ți fie și de-o mie de ori pe-atât! ! 🙂

 17. Vienela spune:

  Am incercat toata saptamana trecuta sa ma concentrez pentru a scrie ceva frumos pentru poveste si nu am reusit. Ma simt deja obosita din cauza competitiei in care am intrat de buna-voie si parca nu as fi vrut ca povestea cu parfum sa fie nereusita. Vad ca tabelul ramane deschis. Daca prind o zi libera, astern povestea pe foaie.
  Mi-a placut mult descrierea ta, mi-a placut partea cu zbaciturile de stafide dulci, poate si pentru ca sunt fructele mele preferate (exceptand ciresele, merele ionatane, strugurii proaspeti).

 18. Tina spune:

  „Cu copaci orfani de ele, de frunze”, parca si mai trista mi se pare toamna, dar atat de frumos descrisa de tine. La mine e una dintre cele mai frumoase toamne din ultimii ani, pentru ca am reusit sa ajung la timp cat sa savurez coloritul uimitor al naturii si dulceata strugurilor direct din vie.
  O toamna minunata iti doresc, draga Mirela!

 19. Daurel spune:

  Mare adevar: toamna vine intr-o dimineata. E un fel de trezire.
  Sa ai bucurii si in acest anotimp !

 20. […] Muzica parfumată a toamnei var addthis_config = […]

 21. Vera spune:

  Buna ziua,as dori prin intermediul dumneavoastra sa promovez un producator roman de parfumuri, El Divino Romania, care produce si comercializeaza o gama variata de parfumuri, afther shave si nu numai,fabricate numai din esente frantuzesti,preparate conform retetelor originale,parfumuri de calitate superioara,ce va garanteaza succesul imaginii d-voastra.Multumesc frumos pentru acesta ocazie, mai multe detalii pe pagina web http://www.el-divino.ro

Leave a Reply