Grecia, o experiență culinară plină de savoare!

Paralia Katerini nu este deloc o stațiune secretoasă, retrasă, sau de fițe, dimpotrivă, este una din cele mai cunoscute stațiuni ale Greciei, populară, îndrăgită, aflată pe Riviera Olimpului, străjuită de Marea Egee și Muntele Olimp, ambele furnizoare de aer proaspăt și răcoros, peste canicula instalată în toiul verii.  Aglomerată, fără să te deranjeze, cel puțin pe noi absolut deloc, ba chiar ne-am împrietenit cu alți turiști aflați acolo, primitoare oricând, gălăgioasă, dar odihnitoare, albă-albastră-aurie și totuși pestriță și multicoloră, are tot ce-ți trebuie pentru a face cunoștință cu Grecia adevărată, la ea acasă: mare caldă și limpede, plajă uriașă, cu nisip fin și auriu, hotele și vile superbe, străzi prietenoase, zgomot, dar și liniște, magazine de pielărie, blănuri, aur și argint, dar și mici bazare cu suveniruri, restaurante, cofetării și taverne, aer bun și briză răcoroasă, bine venite peste căldura verii grecești. V-am mai povestit că noi am locuit la 10 minute de Paralia, respectiv la hotelul Giannoulis, care e excelent: elegant, retras și liniștit. Plaja era aproape goală la hotel și marea superbă. Aveam pisicina hotelului, dar nu am folosit-o deloc, fiind singurul loc aglomerat din zonă. În Paralia veneam aproape zilnic pentru masa de seară, ca să savurăm atât bucatele, cât și plimbarea pe străzi pitorești și pe plaja înserării de august. După câte o plimbare și un shopping care ne făcea bine la fizic și la psihic, ha ha ha, alegeam câte o tavernă pe malul mării, cu mese așezate direct pe plajă.  Se știe că grecii adoră sã mănânce bine. Am observat că  apreciazã bucătăria gustoasă, savuroasă, dar asta nu înseamnă că se mănâncă doar moussaka, tzatziki (sos aperitiv cu castraveți), souvlaki(frigărui) si choriatiki (salată grecească)! Peștele este la mare preț, și nu poți pleca de la greci fără să guști  creveții și calamarul,  sardinele, peștele spadă. Sau fără să ceri plăcinte fierbinți din foietaj, cu brânză de capră, oaie sau vacă, plăcințele sărate, ”pita”, pâinea cu ulei de măsline și ierburi parfumate, baclava și prăjituri cu frișcă. Și o choriatik cu pita, o salată de roșii, ceapă roșie, măsline roșcate și brânză telemea albă, ulei de măsline și busuioc, plus oțet dulce, balsamic. Lângă ea, câteva pita, niște lipii mai crescute, fragede, gustoase, cu ulei fin de măsline și busuioc. Enya a atacat toți creveții pane și simpli, în unt, de pe-acolo, cu sos de lămâie și fără,  iar eu am savurat calamar cu salată de țelină, sardine la grătar și pește cu legume și dafin. Csaba a preferat tot creveții, dar și souvlaki cu tzatziki. Toți am apreciat moussaka-ua cu vinete și ”crema” (cremă din smântână și cașcaval, gratinată, pusă deasupra cărnii din musaca) , ba chiar și câte un gyros (shaorma), căci vorba Irealiei, doar români suntem!  Și frigăruile, grătarul cu legume, vinetele la grătar, faimoșii Spetzofai(cârnați) cu garnitură de broccoli și lămâie, dar și delicatesele dulci din cofetării. Am concluzionat, la unison că, alături de Italia, Grecia face cinste bucătăriei mediterniene și îi dă o savoare aparte.

Deoarece am mai postat imagini din restaurantele și tavernele pe unde am gustat bunătăți grecești, am făcut aici un colaj cu de toate, o sumă de preparate grecești foarte bune. Poftă bună! 🙂

Iată ce ne-a plăcut mai mult în Grecia, în materie de artă culinară: musaca, creveți, calamar, frigărui, sardine la grătar, pita, broccoli cu lămâie, plăcintă cu brânză sărată, baclava și cataif, yummy!

Pe plajă, pe lângă leneveală, înot câte două-trei ore pe zi, apă caldă și limpede, nisip fin și curat, plimbări și citit, ne amuza ”omul cu gogoșile”, care, pe lângă bunătatea aceea de gogoși cu vanilie, scorțișoară sau ciocolată, avea o fantezie debordantă: pentru a  elimina concurența (erau doi care vindeau pe plajă  gogoașa înfuriată), se deghiza ba în Omul Păianjen, ba în faraon, ba în Obelix sau zeu grec. Iată-l aici, într-una din ipostazele amuzante, când am și aflat de la el că ”gogoașă”, pe limba lui Homer, este „λουκουμάς”, citit ”loukumades”, iar gogoșile…dar mai bine admirați-le în câteva fotografii făcute de noi pe plajă! Sunt delicioase!

 

Omul cu gogoșile, aici deghizat în Obelix, pe Riviera Olimpului

 

Enya cu lukumades, gogoașa cu un panda decorativ și drăgălaș! 😉

 

Cu Enya, înainte de descinderea de seară, în stațiunile învecinate
Un cataif nu foarte clasic, dar foarte bun: cremă, frișcă și multe nuci pralinate!

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.
HAPPY WEEKEND! – Ediţia 35

Recomand: Irealia And there is Greece on my mind (II) – Răsfăț culinar.Zece!,ZinaGabi,Vania,Sonia,ghurhu,LolitaDana Lalici.

 

 

Articole create 906

26 de comentarii la „Grecia, o experiență culinară plină de savoare!

    1. Zina dragă, e numai poză, dar și așa te servesc cu cea mai mare plăcere! 😉
      Era divin, o bunătate! Pofă bună!!! 🙂

    2. Cred ca Mirela a introdus in mod special prim planul cu cataif ca sa provoace cosmaruri cititorilor. Cosmar de pofte, bineinteles 🙂

  1. Cataif! Cataif! Ce Soare, ce mare? Ce… sos aperitiv de castraveti (care imi place foarte-foarte)? 🙂 Prajitura ocupa tot ecranul monitorului. Sau nu?! Parca vad si doua fete frumoase acolo! Dada! Sunt si ele acolo – si au mancat praji! Sa va fie de bine! Delicios de dulce in vacanta voastra!
    Ziua minunata sa iti fie! Pupici cu drag!

  2. bună Mirela!
    Wow ce dă bunătați aici la tine!
    Sunteți două dulci,prințesa văd că te depășește la înalțime!
    Să aveți un weekend minunat și plin de bucurii!
    Cu mare drag!

  3. Cataiful eu il vreau. E exact pe gustul meu cu nuci si crema. Nu mananc eu foarte multe dulciuri, dar presimt ca asta mi-ar pica cu tronc. Si inca ceva as mai incerca din lista asta – mussakaua cu vinete. Am mancat mussaka dupa reteta unui albanez, dar niciodata cu vinete. Trebuie sa fi fost delicioasa. Iar placintele in foietaj cu branza (de oricare) si placintele saratele le-as devora pe loc. Yammy.. cred ca ma duc sa fac niste placinte cu branza.
    Sa ai un weekend minunat, draga mea!

  4. Frumoase şi „gustoase” amintiri de pe meleagurile Eladei. Da, Paralia Katerini este o staţiune plăcută, tinerească, veselă. Plaja mi-a plăcut mult şi apa deosebit de curată.
    Despre mâncăruri…ce să mai spun? Le descrii atât de frumos, că-mi lasă gura apă numai citind aici! 😀
    Da’ ostropel de scoici n-aţi încercat? Mie ăsta mi-a plăcut cel mai mult!
    Foarte frumoase şi savuroase cronicile tale de călătorie.
    O duminică frumoasă, Mirela, alături de cei dragi! 🙂

  5. Mireille, HELP! 🙂 I love Greek cuisine… iar feta si uleiu’ de masline(spaniol!) nu-mi lipsesesc de zeci de ani… Last but not least: anu’-trecut la Houston, prieteni-US ne-au invitat la un resto greco-libanez, total yummy, da’ n-am facut poze… 🙂
    – – –
    Bonne soirée & pensées amicales, cu drag, Mélanie

    1. De zeci de ani îl folosești? Hai, lasă-mă, Melania, tu ești o olteancă de-aici, îl folosești de când ai imigrat în Franța, dar câti ani ai, cîți??? :))))))))))
      Și libanezii sunt maeștri, așa că s-a creat acolo o cuisine de basm, să tot savurezi! 🙂
      P.S. Mi-ai scris pe adresa mirelapete@ymail.com, am decshis-o numia pentru că am eu așa, un sesto senso, dar ai scris de la o altă adresă de mail de-a ta, nu doar de la cea știută, însă de la același IP. Și nu tocmai elegant. Ce urmărești, habar n-am. Dacă vrei exclusivitate în relația cu cealaltă bătrânică, n-ai decât! 😀

  6. Draga Mirela, ai descris perfect Paralia 🙂 Exact asa este, i-ai simtit minunatul spirit.
    Si pe mine m-a incantat ca e o statiune foarte populara dar si usor sofisticata…o statiune pentru toate gusturile. Iar a face shopping… 🙂 Cred ca nu mi-a mai placut sa fac asta aproape nicaieri ca acolo. Pacat ca nu prea eram cu multi bani la mine insa ceea ce am avut a fost de ajuns sa ma simt bine.
    Frumoase imaginile cu felurile de mancare, cu dulciurile…cred ca ar convinge pe oricine ca merita sa faca o vizita in Grecia.

    Dupa cum vezi, abia acum ajung. Desi mi-am propus de ieri, n-am avut timp decat sa postez pe fuga ceva.
    O saptamana frumoasa, draga mea!

    1. Paralia se cere văzută încă odată, cu toate că anul viitor vor fi Provence și poate Creta. Dar cine știe, cândva! 😛
      Mă bucur și acum că am povestit înainte despre Paralia, mi-a folosit! 😉
      Bine că ai ajuns cu bine. Săptămână frumoasă și mii de îmbrățișări! 🙂

  7. Mda! Frumos îți șade să-mi urezi poftă bună! 😛
    La cât de bine am putut să mănânc în Grecia, la ce răsfăț am mi-am supus papilele gustative, prin ce savoare le-am dat dimineața, la prânz și seara… zău dacă găsesc termen de comparație! Stai așa: Nu am termen de comparație! Pentru deliciile alea cu brânză va trebui să mă întorc, am încercat doar o plăcintă, a fost excepțională. Fiică-mea a trăit cu souvlaki. Altceva n-a vrut, dar la plăcințică n-a zis nu, deși nu mănâncă brânză din principiu. Bebeștinul e alergic, iar noi îi suntem solidari. Așteptăm să treacă să putem da iama în iaurturi.
    Nu cred c-a mai fost concediu din care să mă întorc și să salivez de poftă după două săptămâni… Of, of, măi, măi! 🙂

    1. Pentru delicii musai să te întorci, mai ales că tu poți și te invidiez, da, da, dar cu admirație! Îmi pare rău că bebeștinul e alergic, dar va trece. Și veți da iama în iaurturi! Noi aveam la hotel mic dejun suedez de musai (ca de voie bună!) și erau câteva feluri de iaurt, o bunătate, mai bun decât orice iaurt de la noi, fie el românesc sau de import. Nu mă mir că plăcințica a fost pe gustul Miracolinei, doar știm că seamănă cu Enya, care zilnic a vrut plăncințele de care acasă nu s-ar atinge. Ei, nu-s ca alea! 😉
      Dacă mergi la Bibione și îți dau adresa unei terase cu lasagna și alte paste, o să salivezi și-acolo, e calsică bucătăria asta cu savoarea ei unică, acolo, la malul Mediteranei! 🙂

  8. Lasagna și paste nu pap la restaurant. Lasagna nu-mi place, iar paste face Macho acasă, la restaurant păpăm chestii care nu ne ies – orice altceva – . 😉 Iar în Italia, dacă-și mențin prețurile pe care le-am auzit vara asta, nu cred că mergem, decât, poate, la socri.

    1. Eu de la ei am învățat să fac lasagna, a mea sigur ți-ar plăcea, așa că și cea din sursa-Bibione! 😉
      Ce noroc ai tu cu Macho, dar și cu socri! Și mă bucur, mult. 😛
      Hm, nu știu de prețuri, oricum e mult mai ieftin la greci, așa că…Dar mi-e un dor de Veneția că nu-ți pot povesti. Și de Roma! 🙂

Dă-i un răspuns lui Liviu Bimbea Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus