Filosofia vinului

 Vinul

Un soir, l’âme du vin chantait dans les bouteilles:
«Homme, vers toi je pousse, ô cher déshérité,
Sous ma prison de verre et mes cires vermeilles,
Un chant plein de lumière et de fraternité!

(……….)

En toi je tomberai, végétale ambroisie,
Grain précieux jeté par l’éternel Semeur,
Pour que de notre amour naisse la poésie
Qui jaillira vers Dieu comme une rare fleur!

(din L’Ame du Vin — Charles Baudelaire)

…………………

 

Cântat-am vinul şi-l băui pre el,
Şi-aşa, precum din flori slăvitul soare,
Cules-am toată roua din pahare,
Voios ca cel din urmă menestrel.

(din ”Spovedanie” de Păstorel Al. O. Teodoreanu)

…………..

 „Eu beau șampanie atunci când  câștig, pentru a sărbători … și beau șampanie atunci când pierd, pentru consolare.„( Napoleon)

 

Cotnari

Vinul a fost cântat de mulți poeți, scriitori, pictori, muzicieni, gânditori,  în opere de o rară frumusețe și profunzime. Fără să fiu băutoare, excepție făcând un pahar de șampanie bună la sărbătorile importante sau un ”deget” de vin rar, când am ocazia, îi savurez mireasma, îi cercetez culoarea și mă încânt privindu-i apele prin transparența paharului, în lumină, în penumbră, bucurându-mă când e auriu și sprințar,  făcându-i complimente când e rubiniu, întunecat și sobru, zâmbindu-i celui zglobiu și roz, ca o dimineață senină de vară. ”Nu cred să fie ceva mai plăcut și mai desfătător la vedere ca rodul viței de vie.” Strugurii, cu soarele verii adunat în ciorchini grei de boabe ca mierea, împrăștiind arome de busuioc tămâios până-n zare, sau doldora de boabe rubinii cu mireasmă amăruie și nobilă, ca un castel vechi și bine durat, sunt giuvaiere ale firii, darnice cu noi, crescând și rodind și din piatră seacă. Strugurii au unul din divinele parfumuri pe care le primim în dar, atât bogații, cât și săracii, fără discriminare. Ce gest nobil, nu-i așa?! ”Nu merită plantat nici un alt arbore înaintea viței de vie. Când sorbiți vinul din cupe, amintiți-vă ca beți din sângele viței de vie, puterea pământului și eternitatea soarelui.” O masă de sărbătoare fără vin e searbădă, iar mesenii simt lipsa părții sale intelectuale, degustând doar suportul ei material, care e hrana. ”Pentru că e mai multă filosofie într-o sticlă de vin, decât în toate cărțile”, atunci când mesenii sunt dintre cei care au ce-și spune, aș adăuga eu. Pentru că ”vinul bun îți vorbește despre el la ureche, iar cel prost se laudă în gura mare.”O masă între prieteni are de câștigat enorm dacă, pe lângă muzica bună și ascultată în surdină, așezăm lângă preparatele culinare cele mai potrivite vinuri.Pentru că un om ”care nu bea decât apă, are un secret de ascuns semenilor săi”. Așa cum cei care știu să facă dintr-o masă între prieteni o bucurie și o desfătare, ”nu trebuie să fie printre cei ce se îmbată cu vin, ci printre cei ce își desfată trupul și sufletul cu vin”, de soi nobil, aș adăuga eu. ”Bucură-te, bea, trăiește-ți zi de zi viața, toate celelalte sunt numai destin.” De la cele mai frumoase pietre prețioase pe care natura le-a făcut comestibile și care-s boabele de struguri, tescuite de tălpi desculțe de tinere frumoase fete, apoi făcute must îmbietor prin mireasmă și savoarea  gustului, iată cum în liniște deplină, se face, încet dar sigur, această licoare pe care zeii o dăruiesc muritorilor de rând și care se numește vin. Am adunat cele mai potrivite mie maxime și cugetări ale unor iluștrii ca Cicero, Alceu, Alexandru cel Mare, Alexandre Dumas, Anton Pann, Shakespeare, Louis Pasteur, Anacharsis, Euripide, pentru a ilustra o dragoste veche a omului de seamă și a omului de rând pentru licoarea parfumată și strălucind de bogată culoare. Să bem împreună un pahar de vin din regiunea Champagne (o mostră de noblețe si eleganță a Frantei, a culturii sale, a artei, arhitecturii, religiei , a mâncărurilor și băuturii specifice),  vin care e preferatul meu și care e o șampanie cu o aromă unică, elegantă, îmbietoare și încântătoare. Celebrând victoriile și bucuria, șampania  este un produs franțuzesc de neegalat, o marcă-simbol. Acidulată și ușor înțepătoare, licoarea  poate fi ”Blanc de Blancs”( struguri albi  Chardonnay), ”Blanc de Noirs”(struguri negrii sau albi, dar șampanie albă, aurie, minunată, din soiuri ca Pinot Noir sau Pinot Meunier) și ”Rosé ”( struguri Pinot Noir adăugați când vinul este aproape de a doua fermentație). Parfumate și cu un gust ireproșabil sunt Dom Perignon, Krug, Feuillatte și Taittinger. Șampania bună poate fi folosită pentru parfumare, atât de perfectă e considerată a fi mireasma sa. Sănătate și bucurii!

Champagne Nicolas Feuillatte Rosé , Spring ( ”Rosé ” de Pinot Noir)

 

”Vinul nu este un produs ca oricare altul, pe care îl consumi şi gata. În jurul lui gravitează o adevărată cultură şi mari sisteme de gândire. În cartea Filosofia vinului, scriitorul Massimo Donà, profesor de filosofie în Milano, nu se sfiește să rescrie practic istoria filosofiei europene, din perspectiva relaţiei cu licoarea bahică. De la sărbătorile dionisiace, trecând prin textele sacre ale creștinismului, prin filosofia medievală creștină, festivismul rabelaisian, raționalismul britanic, Iluminismul francez și kantian, romantismul pesimist ori revoluționar, simbolismul lui Baudelaire, existențialismul lui Sartre și încheind cu dialectica negativă a lui Adorno, vinul ne întâmpină mereu, uneori în chip neașteptat, alteori cu naturalețe, însă de multe ori în chiar centrul reflecțiilor filosofice ale marilor figuri ale culturii europene. ” O carte bine meşteşugită, acidă şi savuroasă, cu note aromate, fine şi cu o artilerie de nume grele: Platon, Aristotel, Wittgenstein, Bacon, Descartes, Kierkegaard, Kant, Hegel, Baudelaire, Bataille.

Toscana, patria vinului Chianti, loc vizitat azi vară de către noi

În anul  2011 – Vinul alb, Solo Quinta, obţinut în Banat, la Cramele Recaş devine cel mai bun vin sec din lume,care a câştigat medalia de aur. Verdictul a fost dat la “Vinalies Internationales”, cel mai prestigios concurs din Franţa(Paris) şi unul dintre cele mai importante din domeniu. Dintre sortimentele de vin,cel mai bun este totuşi cel alb, o spun cei 100 de degustători internaţionali. Marii somelieri ai lumii au votat extrem de extaziaţi vinul românesc din podgoria Recaş drept cel mai bun din cele 3.300 de licori prezente în concurs.Felicitări, România!

Solo Quinta de la Cramele Recaș, Banat, medaliat cu aur

 

 

 

O cură de struguri se cuvine mai ales acum, la începutul toamnei, pentru a ne completa depozitul de vitamine acumulat în timpul verii. Deși au o valoare calorică foarte mare, de 900 kcal la kilogram, strugurii sunt considerați un aliment-medicament cu efecte dintre cele mai benefice pentru organismul uman. Astfel, strugurii au efect remineralizant, antitoxic, diuretic, decongestionant hepatic, laxativ, tonic muscular și nervos. Strugurii conțin vitamine din complexul B și au proprietăți calmante, sedative și hipnotice. Un pahar de suc de struguri seara, înainte de culcare, te ajută sa dormi mai bine. Buni și în caz de gută, reumatism și boli de piele.  Pe lângă vitaminele din grupul B, strugurii mai contin vitaminele C, A, PP, K și potasiu, fosfor, magneziu, siliciu. În coaja strugurilor, mai ales a celor de culoare inchisă, roșii sau negri, există resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum, care reduce riscul de boli cardiovasculare cu 40%, fiind mult mai eficient decât vitamina E, de exemplu. Sucul de struguri este indicat în caz de ulcer.Mustul, trei pahare pe zi, băute timp de o lună, dezintoxică organismul și-l pregatește pentru iarnă. De asemenea, mustul este indicat si în hepatita cronică, tuberculoză, enterocolite, cistite. Ușor digerabili, bogați in vitamine și săruri minerale, strugurii sunt revigoranti, depurativi, dau energie, au efect diuretic și laxativ. Proprietățile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii și romanii cunoșteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte și practicau cura pe bază doar de struguri, timp de câteva zile.Pentru o piele mai curată și mai luminoasă amestecă un strugure mare roșu, cu coaja si sâmbure, lasă-l într-un vas la fermentat câteva ore, apoi aplică-l pe piele, iar pielea va fi mai netedă si mai luminoasă.

 

 

 

Când Sophia Grojsman, cunoscuta creatoare de parfumuri, supranumită și Doamna trandafirilor,  a fost rugată de Yves Saint-Laurent  să-i creeze un parfum care să aibă efectul unei șampanii de calitate superioară, la fel de bun, la fel de amețitor și la fel de spumos ca efervescență a miresmelor, parfumul trebuia să se numească Champagne. Lansarea oficială a avut loc în 1993 și parfumul se numea…Champagne de Yves Saint-Laurent. Dar producătorii celebrului vin, dorind să-și protejeze marca, i-au interzis să poarte acest nume, așa că Yves, genial cum îl știm, a găsit soluția. Să fie beție de șampanie, alors! Și a devenit Yvresse de Yves Saint-Laurent, cuvântul ”ivrresse” înemnând beție,  iar cu prima literă schimbată în ”y”, are rezonanța numelui lui Yves. Epocală transformare, numele fiind  mai interesant decât Champagne, iar evenimentul devenind cel mai cunoscut eveniment monden ”negativ” cu consecințe extrem de pozitive. Parfumul e o reușită, un chypre cu miros de nectarine coapte și litchi, niște fructe chinezești cu miros puternic de struguri. Cu aromă de șampanie parfumată, doar se știe că o șampanie de calitate poate ține locul unui parfum scump. Un parfum sclipitor, cald, având după scurtele note de top, care se pierd primele în fiecare parfum, o bază minunată,  cu mentă și anason, acompaniată  din nou de litchi, dar și mușchi de stejar, patchouli, vetiver și celebrul trandafir albastru. Un parfum potrivit oricând, deoarece te binedispune. Credeți-mă că așa este. Yvresse!

Yvresse, Perfume by Yves Saint-Laurent

 

Glume de weekend

1.La un spital de nebuni, unul  ii pune piedică uneia, dupa care o intreabă:
– Esti vie?
– Da!
– Păi atunci de ce nu faci struguri?

………………..

2.Patronul unui restaurant, era pe patul moarte. Își cheama fiul și-i spune :
– Dragul meu trebuie să-ți spun un mare secret : vinul se poate face si din struguri

…………………….

3.Într-o dimineață, în timp ce luau micul dejun, o femeie i-a spus soțului său:
– Fac pariu ca habar n-ai ce zi e astăzi.
– Cum sa nu știu? Cum crezi ca aș fi putut uita?
După ce a spus acestea, s-a ridicat de la masă și a plecat la lucru. La ora 10 dimineață sună cineva la usa. Femeia deschise și primi o cutie plină cu trandafiri roșii. La prânz primi o cutie din bomboanele ei preferate de ciocolată, iar mai târziu un butic îi livră o rochie scumpă. Femeia de-abia aștepta sa se intoarcă sotul ei acasă.
– Prima dată florile, dupa aceea ciocolata și in cele din urma rochia! exclamă ea entuziasmată. N-am petrecut niciodată într-un mod mai fascinant Ziua Recoltei!

………………………….

 

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie. HAPPY WEEKEND! – Ediţia 36.

Invitați: Vienela Arie protejată, Aurora Două poezioare pentru 1-3 ani,  Zina,  Irealia Atenție la sârma ghimpată!Gabi,Vania.

Articole create 906

19 comentarii la „Filosofia vinului

  1. No, bancurile sunt savuroase, dar vinurile mai ales. Eu prefer vinurile rosii, desi la anumite ocaziii servesc si alb. Vineri sau sambata, depinde cand incepe weekendul, eu si sotul ne relaxam cu un pahar sau doua de vin rosu. De o vreme a devenit traditie…
    O postare plina de arome si savoare, cum numai tu poti sa scrii. De fiecare data ma lasi suspendata in ganduri.
    Friptura aia de porc de mi-e pofta mie in seara asta tare ar merge cu un vin rosu, mai aromat.
    Un weekend cat mai relaxant, draga Mirela!

    1. Tina, e musai să faci mâine friptură din aceea, s-o pozezi și mi-o areți și mie! 🙂 Trebuie să fie grozavă! 🙂
      Eu mă amețesc de la cel roșu, așa că prefer unul alb și dulce, dar îmi place șampania rose! 😉
      Mă bucur mult că-ți place postarea, e o încântare pentru mine.
      Un weekend happy happy, cu friptură și vin roșu! 😉

  2. Ooof! Eu sunt innebunita dupa struguri, toata viata mea am mancat kilograme pe zi,toamna.Altceva nu mai stiam.De cand is aici le duc dorul rau de tot,ca nu sunt vii,nu e clima pt. asta.Da,am o mica vie in gradina,face cativa strugurasi de pofta,dar in nici un caz sa mananci kilograme,pe nerasuflate sau nemestecate.Iar strugurii aia importati,aia cu bob lung,n-au niciun gust.
    Weekend placut,Mirela! 🙂

    1. Strugurii din market sunt fazi, fără gust prea grozav. Noi cumpărăm din piață, soiuri mari, de masă, dar și din cei foarte dulci, pentru vin. Merită o cură în fiecare toamnă. Păcat că nu găssești, dar bine că ai de gust, în curte. Un weekend plin de bucurii! 🙂

  3. O postare… imbatatoare ! Felicitari !
    Eu merg pe mana lui Napoleon, cu Blanc de Blancs.
    Marele secret spus de patronul restaurantului a fost de tot hazul.
    Zi frumoasa, Mirela, si weekend placut !

    1. Zine, mulțumesc pentru apreciere! Da, se poate merge liniștit pe mâna lui Napoleon, la fel m-am gândit și eu! 🙂
      Eu am aflat rârziu că unii fac vin din alte….fructe! 😉
      Un weekend plin de veselie! 🙂

  4. :* Ce multe informatii si toate asa de fain prezentate ca am citit pana la capat, si , m-am si intors inapoi sa mai citesc unele lucruri:). N-as fi avut rabdare sa citesc un articol despre vinuri in veci; eu in afara de rom, beau vin de 2 ori pe an…dar, pe cel de la Cramele Recas sigur am sa il caut (sper sa il gasesc) macar pentru a vedea cum trebuie sa fie un vin bun… Week-end binecuvantat!

    1. Dacă ai avut răbdare și ți-a și plăcut, eu sunt de-a dreptul fericită, iar tu, sper, câștigată! Te îmbrățișez cu drag, Anca! 🙂

  5. Gand la gand cu bucurie!
    Eu am cules strugurii si azi i-am si zdrobit iar la tine gasesc deja vinul 🙂 Si mai ales, si cel mai important, parfumata sampanie, regina vinurilor!
    Adevarul e ca de cateva zile mananc aproape tot timpul struguri. Nici foame nu imi mai este. Bine, ca nici asa nu imi prea era dar acum si mai putin. :))
    Mi s-a luat curentul electric si, desigur a picat si conexiunea si scriu aici asteptand sa vina. Sper sa vina curand.
    Ziua Recoltei :)) As fi vrut sa vad fata cascatului cand a descoperit :)) Eu nici nu i-as fi spus. O lasam asa 😉
    Happy weekend, Mirela draga!

    P.S. – N-a fost intrerupt decat vreo 25 de minute 🙂

    1. Ți-am admirat strugurii, sunt grozavi! 🙂
      Cred că așa îți menții tu silueta, auzi, numai struguri! Te vei face și mai frumoasă, Elly dragă!
      Să ai un weekend așa cum ți-e pe plac, cu drag! 🙂

  6. Cand cineva zice „vin” ma gandesc – fara exceptie – la Omar Khayam. 🙂 Imi place vinul, dar mai mult imi place berea – e mai… nepretentioasa si exista si fara alcool. 🙂 Dar daca e sa zic despre „alcool” prefer sampania si numai sampania! Nu in loc de apa, dar o prefer. Imi place foarte-foarte! 🙂 Dupa apa si cafea, sampania e pe locul trei in topul lichidelor care-mi plac foarte mult.
    Postarea ta este chiar educativa! In ceea ce ma priveste, habar n-am ce vin se potriveste la peste, de exemplu. Dar de-ar fi sa fiu vreodata „amfitrioana” si sa nu aiba cine sa ma ajute – ca pana acum, de ani de zile – voi intreba pe cei care se pricep. 😉
    Si bancurile imi plac! 🙂 🙂 Cred ca ar trebui sa fac si eu niste struguri! Daca tot sunt vie?! 🙂
    Minunata duminica sa iti fie! Pupici cu drag!

  7. Foarte frumos articol! Şi cine putea să vorbească mai bine despre vin în versuri, decât poeţii francezi?
    M-ai făcut tare curios cu vinul românesc Solo Quinta. Mie chiar îmi plac vinurile de la Recaş, am aproape de casă un magazin al lor, cu multe bunătăţi. Am să caut şi acest sortiment.
    Numai bine, Mirela! 🙂 Şi o toamnă frumoasă în continuare!

  8. Ne coplesesti/complexezi cu inca un articol ultra elaborat.
    Ca de obicei voi comenta despre mine…
    Putina lume stie ca vinurile au parfum, buchet. De altfel, bautorii de vin sunt mai putini decat cei care beau vara bere ‘ la plastic” si iarna tarie. Nu e vorba doar de români…
    Am avut sansa ca la 12-13 ani, in zona dominata de bautorii de palinca, am aflat ca exista vin „la trei sferturi”. Era perioada cand au fost eliberati din inchisori detinutii politici. Pentru a-l cinsti pe unul dintre acestia, fostul sef peste politia Sătmarului inainte de comunisti, doi intelectuali locali m-a trimis sa cumpar cel mai bun vin disponibil la „bolta”. Pentru banii care mi i-au dat intelectualii am primit doar 400 ml de vin.
    Atunci mi-am dat seama ca si intelectualii consumau doar posirca; altfel nu-mi explic faptul ca nu cunosteau preturile…
    PS. Nu pun intelectualii rurali in ghilimele; de un timp am tot respectul pentru ei: atat pentru cei care s-au supus regimului, cat pentru cei care si-au permis sa riposteze…
    Nu putem fi toti eroi…
    Nici n-ar exista in lume atata sampanie veritabila !

  9. Fain articolul! Deja eram cu gândul la struguri şi la vin fiert, după ce am citit postarea lui Elly, acum chiar că mi-e poftă de o gură de vin. 😀
    Duminică frumoasă!

    1. P.S. Mirela draga, n-am idee despre si de ce ai ramas la „moderation”, ca mine aici la tine… 🙂 Stiu ca WP filtreaza la greu uneori, însa n-am o explicatie valabila si rezonabila; deh, caile netului sunt uneori „încâlcite” si nu mereu explicabile, iar eu sunt o diletanta asumata în materie de informatica… 🙂

Dă-i un răspuns lui Zina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus