Despre Salonic,Thessaloniki! am scris și aici, dar azi, ca postare de weekend, voi scrie despre biserica Hagios Demetrios (Άγιος Δημήτριος) sau Biserica Sfântului Dumitru (Demetrios), care este sanctuarul principal dedicat Sfântului Dumitru, protectorul orașului Thessaloniki. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic, se află pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, din anul 1988. Prima biserică a fost construită aici în secolul al IV-lea , dar de atunci încoace, clădirea a fost distrusă de mai multe ori. Construcția actuală datează din secolul al VII-lea. Reconstruită în sec al VIII-lea, a ființat așa până la transformarea sa în moschee, după cucerirea Salonicului de către turci. A redevenit biserică creștină abia în timpul primului război balcanic, în 1912, când turcii au fost înfrânți. Biserica Sfântului Dumitru , sfânt cunoscut și ca ”Izvorâtorul de Mir” este una din cele mai mari biserici orodoxe din Grecia. Multe mozaicuri ce împodobeau interiorul bisericii au dispărut când clădirea a funcționat ca moschee (1493-1912),dar și în marele incendiu din 1917, care a distrus si o mare parte din oraș. Totuși, interiorul este superb, a fost restaurat și este în prezent foarte bine păstrat. Icoane, mozaicuri, vitralii și picturi, toate scăldate într-o caldă lumină, te copleșesc. La subsol există un sanctuar, un altar cu colanadă, scări, practic un adevărat muzeu al vechii biserici, cu ceea ce s-a păstrat de la începuturile sale. Cripta Sfântului Dumitru este considerată sit arheologic încă din anul 1918, cand a fost descoperită. Această biserică este unul din locurile cele mai căutate de turiștii din toată lumea, deoarece este un loc cu o încărcătură istorică și religioasă impresionantă și cu o arhitectură demnă de admirație.
Musaca grecească cu vinete și carne
Și pentru că este weekend, o să vă ofer și o rețetă grecească de musaca, deoarece am mâncat de mai multe ori această mâncare tipic grecească în vacanța noastră. Voi atașa și o imagine făcută la una din tavernele de pe plajă, unde ne simțeam miunat întotdeauna. Se știe că grecii sunt renumiți pentru bucătăria lor traditionala deosebit de gustoasă și pentru savoarea preparatelor lor. Iată o reteta originală grecească de Moussaka cu care dau gata turiștii. (sursa)
Ingrediente pentru musaca:
4-5 vinete
½ kilogram de carne tocata de vita
2-3 rosii
1 ceasca de ulei de masline
2 cepe taiate fin
2 catei de usturoi
2 frunze de dafin
ulei pentru prajit
½ ceasca de parmezan ras
faina
3 cesti de sos bechamel
Cum se prepara sosul bechamel, varianta greceasca:
Ingrediente pentru sosul bechamel grecesc: 1 ceasca faina, 2 cesti lapte, 1 ceasca ulei rafinat de floarea-soarelui, 2 oua, 1 ceasca de parmezan ras, sare, piper, nucsoara.
Puneti uleiul in vas. Turnati faina peste ulei si amestecati-le timp de 5 minute deasupra flacarii medii de aragaz. Adaugati laptele cald si bateti constant amestecul cu un tel. Separat bateti cele 2 oua, adaugati-le in amestecul de mai sus impreuna cu sarea, piperul si nucsoara (dupa gust) si lasati-le sa se prepare timp de 5 minute, amestecandu-le incontinuu.
La final, adaugati parmezanul ras. Daca sosul este prea gros, mai adaugati putin lapte ca sa il mai diluati.
Cum se prepara musacaua:
Incalziti ceasca de ulei intr-un vas si caliti ceapa tocata fin in acest ulei.
Adaugati carnea tocata si continuati sa o caliti si pe ea pentru inca 10 minute.
Dupa aceea, adaugati rosiile tocate marunt, usturoiul pisat, si lasati acest amestec sa se faca timp de 45 de minute – o ora.
Intre timp, spalati vinetele si indepartati-le cozile.
Taiati-le in felii rotunde si lasati-le sa stea imbibate in apa sarata cam o ora (ca sa le iasa sucul amarui).
Stergeti cu un servet de bucatarie vinetele de apa, dati-le prin faina si prajiti-le in ulei foarte bine incins.
Intr-un vas de iena care intra cuptor, puneti un strat de felii de vinete, sare, piper si un strat de amestec cu carne tocata (si ea scursa in sita ca sa se elimine lichidul sau grasimea in exces).
Adaugati inca un strat de vinete, apoi inca un strat de amestec de carne tocata preparata anterior.
La final, turnati deasupra sosul bechamel de consistenta medie.
Inainte de a baga acest continut la cuptor, presarati din belsug peste stratul de sos bechamel parmezanul ras.
Totul se coace la temperatura inalta pentru aproximativ 20-25 minute.
Scoateti musacaua din cuptor si taiati-o in cuburi. Serviti fierbinte.
Pofta buna!
Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss fiind prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.
Recomand: Zina Reflexii in pictura – Bulevard in ploaie de Childe Hassam, Silving 24 august 2013, Irealia And there is Greece on my mind…,Vania Gospodina, Elly Cineva, acolo sus, mă iubește.Somnambulism și Alzheimer
Locuri minunate, incarcate de istorie – cum s-ar zice. Cladirile locasurilor de cult imi plac – pacat ca Dumnezeu nu poate fi gasit acolo 🙂 Dar farmecul ramane.
Cat despre musaca… offf… Mi-o fi pofta? Nu mi-o fi pofta? Zic ca mi-e pofta! Tare! 🙂 🙂
Un minunat sfarsit de saptamana va doresc, frumosilor! 🙂 Succese!
Cu drag!
Chiar musaca de vinete vrem sa facem azi ! Vom imbunatati reteta cu elemente din reteta ta, in promul rand acel sos bechamel special, cu oua. N-am mai preparat asa pana acum.
Biserica Sfantul Dumitru din Salonic este socotita un loc incarcat cu har, de aceea vin aici multi oameni ca sa-si vindece ranile sufletului si ale trupului.
Sa ai un weekend frumos, Mirela !
Impresionant! Nu seamana cu nimic din ce am vazut pana acum.
Foarte frumos. Mulţumesc.
Şi pentru reţetă. 🙂
Weekend cât mai plăcut!
Să ai un weekend liniștit și fain.
O arhitectura simpla, frumoasa si uimitor de moderna!
Arată bine musacaua!
Biserica e foarte frumoasa, o remarcasem de la o alta postare, am si scris atunci. Imi plac mult aceste cladiri cu caramida vizibila. M-a incantat si interiorul, desigur. Imi place ca are scaune lucru mai rar la o astfel de biserica si imi place mult si eleganta interiorului sau.
Reteta este de facut, o simt ca este foarte buna dupa ingredientele folosite. Arata si foarte bine. 🙂
Happy weekend, draga Mirela!
Nu m-am lasat cu multe comentarii, in ultima vreme, din lipsa de timp, insa am admirat toate pozele postate si cu o usoara invidie(in sens cat se poate de pozitiv) mi-am imaginat locurile vizitate despre care ai avut bunavointa sa aduci informatii si poze minunate.
Acum, cu bateriile incarcate, intri in toamna, cu mult chef de munca, cred. Eu sunt cam obosita, dar cu foarte multa satisfactie pentru atingerea unor obiective personale. Astept si eu curand vacanta…
Un weekend minunat, draga mea!
Ce frumos este intretinuta biserica, este perfect ingrijita…Cu musacaua m-ai atins la coarda sensibila ca am o slabiciune pentru astfel de mancaruri.
Frumoase locuri. Cred ca a fost o calatorie deosebita pentru voi.
Cu ani in urma am trecut si eu prin Tesalonik si mi-a placut mult orasul lui Aristotel si Alexandru cel Mare. Este impresionanta biserica Sf. Dimitrie. Ca si celelalte locuri incarcate de istorie din acest stravechi oras.
Mi-a placut mult de tot piata orasului, unde am admirat cele mai frumoase masline si peste cum n-am vazut niciodata.
O sa incercam si noi reteta de musaca. Sigur e grozava!
O saptamana frumoasa, Mirela! 🙂