17 iunie, 2013

Dragii mei prieteni din Clubul Poveștii Parfumate, un club care și-a sporit rândurile cu membri noi și valoroși, lucru îmbucurător și firesc, dacă mă gândesc la calitatea și emoția pe care o emană aceste povești scrise cu talent și condei magic.  Parfumul ploii de vară a adunat exact 19 povești de o rară frumusețe și emoție  fiecare. Am hotărât să vă chem în scris pentru confirmarea temei următoare, aleasă de mine, așa că vă rog frumos să spuneți ”prezent” aici, pentru a fi sigură că toți ați luat la cunoștință tema, care va fi duminică, 23 Iunie, și  se numește Parfumul succesului.  Mi-am amintit de toate examenele luate cu succes și de senzația incomparabilă, de frumusețea și farmecul zilelor când reușita la examene îmi dădea aripi, poate și datorită succesului fetiței mele la examenul de admitere la Arte Plastice cu media 10, după o muncă și niște emoții care aproape ne-au secătuit, dar a meritat, deoarece nimic de valoare nu se obține ușor. Acum, firește că fiecare va alege…succesul preferat (!),  despre care să scrie și al cărui parfum să se împrăștie în blogosfera care ne citește (și ecourile ne sunt favorabile). Și nu, nu face nimeni reclamă, nu câștigă nimeni bani pe-aici, dimpotrivă, ne cam pierdem o bună parte din duminică să ne citim între noi și să comentăm, plus timpul în care scriem, dar sunt atât de bine scrise articolele voastre, încât nicio secundă nu e  pierdută, e un cîștig spiritual și emoțional de mare valoare. Literatura însăși are de câștigat datorită poveștilor noastre, mi s-a spus și sunt perfect de acord. Ne întâlnim duminică dis-de-dimineață, la cafea, cu Parfumul succesului! Pentru cei care nu știu încă, în caseta dreptunghiulară de sub text, la mine, se introduce comentariul și se apasă pe Submit Comment, intră la moderare și apare odată cu răspunsul meu, e simplu. Fonturile textelor mele se măresc dând click pe A-ul mare din dreapta sus, pe header-ul cu imaginea pictată de mine, unde vedeți trei butoane: un A mare, apoi încă un A ceva mai mic și o paranteză în V-uri culcate. E simplu, blogul meu e foarte ușor de utilizat. Vă răspund la orice întrebare dacă e necesar, doar să fie formulată. Și vă mulțumesc încă odată pentru superbele povești, comentarii și întâlnirile de pe facebook, unde aflăm mai ușor noutățile. Aici e clubul nostru de pe FbClubul Povestii Parfumate, și aici e pagina Poveștii parfumate. Vă aștept!

Și pentru că e vară, cald și soare, poate doriți să recitiți o poveste cu parfum de flori de câmp. 

Sub tălpile noastre goale, se lăsau strivite, fără suspine, firele de mătase verde, lăsându-și  seva de viață dătătoare.

-A ce miroase iarba?

-A verde, a câmp, i-am răspuns micuței mele, care la cinci  ani deja începea să simtă, ca și mine, miresmele cele mai subtile. Simț pe care și-l dezvoltă pe zi ce trece, ca văzul, auzul sau tactilul.

– A…verde? Așa cum oranjul miroase a portocale și roșul a bujori? Ba nu, a cireșe…Și cum rozul miroase tot a bujori…A ce miroase rozul? Figura ei frumoasă, și seriosă când pune întrebări, s-a încruntat ușor, încercând să rezolve dilema rozului.

-A trandafiri de dulceață, oare…

– A bujori roz și a trandafiri Gloria Day, din cei care înfloresc de ziua mea! s-a bucurat minunea mea cu toată ființa ei, luând-o la fugă printre margarete, flori de cicoare, scânteioare și trifoi, odată enigma elucidată.

Soarele începea să înțepe aspru câmpul smălțuit, iuțind zborul albinelor. Ne-am încălțat și-am pornit-o către lan. Macii erau mai roșii decât acel roșu ancestral, originar, care cred eu că stă la baza a tot ce e roșu în natură.

-Macii de ce n-au miros?

-Au o culoare atât de puternică și frumoasă,  încât nu le mai trebuie și miros, am încercat eu o explicație, mai mult pentru mine.

-Bunica are o sticluță ”îndoită”, plină cu parfum în care cineva a pus un  mac, mi-a răspuns Enya triumfătoare. Deci, au miros! s-a bucurat ea.

Mereu m-am întrebat de ce un parfum atât de tare ca Flower de Kenzo are un mac drept simbol, un mac introdus în sicla aplecată ca bătută de vântul câmpurilor, dar n-am reușit să dau un răspuns și poate nici nu trebuie. Parfumul e destul de reușit și face parte din categoria celor care care își păstrează aerul câmpenesc, în ciuda faptului că e destinat mai ales doamnelor de la oraș care au nostalgia unei plimbări sau vacanțe la țară.

– Da, ai dreptate, dar macii tot n-au miros, sunt simboluri ale florilor care cresc pe câmp, așa că a fost folosit de creatorul parfumului pentru a te trimite cu gândul ca câmpiile verii.

-La câmpiile verii…Mie mi-au plăcut câmpiile primăverii, căci mi-ai făcut lănțișor din păpădii! Și câmpul acela în pantă, unde cresc frăguțe, mi-a plăcut!

-Acela era un deal!

-Tot una-i, strigă Enya, fugind către păduricea răcoroasă, prin iarba din care mii de flori răspândeau un nedefinit parfum simplu, dar plăcut, alături de un iz de mentă, salvie, sunătoare, alte buruieni de leac și polen, gata să fie cules de harnicele bâzâitoare.

O tufă înflorită de măceș străjuia o porțiune cu iarbă mătăsoasă, fără flori. Arbustul arăta ca o zână de o rară frumusețe, plin de flori roz, cu un parfum fragil, dar zeiesc.

-Hai la umbră! mi-am tras eu odorul, îmbrățișat și pupat, odată ajunse pe iarbă. Bea un pic de apă rece!

-Apa are miros?

-Tu ce spui?

-Ca macii! Are miros doar dacă te gândești că e simbolul setei!

-Hahaha! așa că are miros de….

-De lucru important! îmi răspunse ea, bând cu sete din sticla albăstruie.

-Și păducelul are miros de ceai bun, am adăugat eu, amintindu-mi de fructele sale mici, păsătoase și mai roșii ca măceșele, imediat ce l-am zărit în spatele tufei de maceș.

-De ceai…mda, poate. Eu zic că de iarbă! râse zglobiu scumpa mea și o luă din nou la fugă.

Am alergat amândouă către căsuța veche de la marginea unui drum parcă scos dintr-un cufăr cu amintiri, unde eram așteptate cu o ușoară îngrijorare și cu multe chestii de mâncat…Dar noi eram acum în posesia miracolelor cu aromă divină, tânjind mai degrabă la un prânz cu nectar și ambrozie.

Câmpul rămase undeva în urmă, departe. Pe lîngă pădure răsunau voci sonore și se răspândeau mirosuri cam afumate, care acopereau orice altă mireasmă. Dar nările ne erau pline de bucuria unei zile de vară, în care câmpul pictat de o măiastră mână anonimă și talentată, cu flori modeste dar rafinat colorate, cu parfum de fân proaspăt , trandafiri sălbatici și ierburi însorite, a scris o pagină rotundă și plină ca luna care stătea să răsară pentru a ne ocroti somnul încă tânăr. Dimineață vom inspira parfumul câmpului plin de rouă, ne-am mai spus și am adormit adânc, calm, sănătos.

Nu știu dacă vreo floare de câmp are întradevăr un parfum categoric și ușor recognoscibil, (culturile de lavandă și levănțica sălbatică nu intră în categorie), dar știu sigur că ziua noastră pe câmpul cu flori și arbuști înfloriți avea mireasmă de fericire simplă, caldă, ușoară ca o boare de curățenie spirituală și de iubire fără margini. Mireasma unei zile în care am zburdat împreună pe un câmp smălțuit cu florile verii, fără să ne întrebăm cât e ceasul sau când plecăm acasă. Așa miroase vara, uneori, așa miroase fericirea simplă și curată.

 

 

Inivitați: Irealia Cum să-ți irosești dimineața!, Elly HAPPY WEEKEND! – Ediţia 23,Tina Ceaiul de la ora 5, Vania Parfumul ploii, Zina FEMEI IN OGLINDA 27 – Eva .Gonzalès, Daurel Dacã incercãm zilnic,1-2 minute, sã…, Anca Jurnalul unei femei simple 1,Auraș Şi cocoşul s-ar scălda, Dana CrystalGlamour.ro si amintirea vacantei,Gabi , Edward Henry Potthast (10 iunie 1857 – 9 martie 1927), pictor impresionist american, Elly Peisaj rural în ramă galbenă Ford, Iulian Cată-mă Tu Doamne…,LiliExercițiul Jin Ji Du Li,Lolita,Mala Marul lui Adam (si-al Evei, de ce nu?),Minnie Jurnalul unei femei simple (2), Pandhora Din nou…pauza!,Nina Frumoasa mea rochie gri,Simona Căutare 9,Sara,Irina Hello!, Sonia Succes?, Vero Jurnalul motanului Pandalie – 3 – Întâmplare… programată,Vienela Feminitate pierdută, CZ,Dana Lalici,ghurhu,Mala. Și cine mai dorește!

Clubul Poveștii Parfumate

34 Responses so far.

 1. Vienela spune:

  Strig prezent din toata inima! Nimic nu imi mai place in blogosfera mai mult decat povestile noastre parfumate. De cum public articolul parfumat incep sa ma gandesc cu nerabdare la urmatoarea editie. Nu m-as supara daca ar avea loc in fiecare zi… 🙂
  Oare cimbrisorul poate fi numit floare de camp sau intra in categoria plante medicinale? Mi se pare ca are un parfum incredibil de placut si profund, atat de profund incat imi ramane toata ziua in nari.
  Cat de frumos:”apa are miros de lucru important”!

  • Mirela spune:

   Te citez: ”Nimic nu imi mai place in blogosfera mai mult decat povestile noastre parfumate.” Mă bucur, aproape că zburd pe-aici citind răspunsul tău, dragă Vienela! Unii nu pot înțelege că mai avem nevoie și de confirmări care să ne spună că e bine și frumos ce facem! Și eu aștept cu drag noile povești, pe care le citesc și recitesc cu emoție. Și am numai de câștigat.
   Da, Enya are câte o expresie care mă lasă cu gura căscată, când era mică o interesa tot, acum îi pun eu întrebări, draga mea, care va împlini joi exact 15 ani, mulți îniante și toți frumoși!
   Da, cimbrișorul miroase extraordinar de plăcut și e de câmp, toate flrile de câmp sunt palnte medicinale, chiar și macii!
   Mulțumesc Vienela, abia aștept să ne reîntânim duminică! 🙂

 2. Irealia spune:

  Îmi propun să semnez condica dis-de-dimineață, duminică! 🙂 Prea puternic e parfumul ăsta, să-l ratez.
  Povestea ta de vară miroase, într-adevăr, a ”fericire simplă și curată.” E perfectă, rotundă. Îmi încep dimineața zâmbind. Am primit eu un parfum Kenzo, Flower, de la Macho al meu, încă mai am din el și face câțiva ani buni, dar a fost mereu prea puternic pentru mine. Într-o perioadă, pe când prințesa era la grădi, era obligatoriu să-i pună taică-său doi stropi pe bluziță. Mirosea a vară, în plină iarnă! 🙂 Hehehe, ce fain, ce fain…

  • Mirela spune:

   Kenzo e cam puternic, dar are mulți admiratori și e bun. Mama nu se desparte de el.
   Prințesele trebuie să fie recunoscute ȘI după parfum, iar faptul că aduc mireasmă de vară în plină iarnă face parte din acel drept al lor, de prințese! 😉
   Ai reușit să mărești fonturile, că nu mă pricep foarte bine la dat indicații, dar sper că am reușit măcar așa, un strop, acolo! 🙂

  • Irealia spune:

   Povestea parfumată mi-a adus niște satisfacții incredibile, niște prieteni frumoși, mă bucur enorm că se întâmplă în blogosferă. Asta că citeam ceva mai sus. 🙂
   Am reușit, indicațiile tale sunt exacte. N-aș fi văzut literele alea în veci, pentru că nici nu mi-a trecut prin cap să le caut. 🙂

  • Mirela spune:

   Am trecut indicațiile și la Despre mine! 😛

 3. Mélanie spune:

  simplement magnifique… RAR=rien à rajouter… Sanatate si-o zi spornica, gânduri însorite si o saptamâna senina! Cu drag…<3

 4. Silving spune:

  Mirela, nu promit 🙁 Avem musafiri in weekend, se apropie plecarea weekendul celalalt, nu prea mai gasesc dispozitia aia de stat si scris,pana si pe blog am postarile programate,si alea-s doar fotografii fara vorbe. Is in vartejul ala de dinainte de vacanta,cand nu te mai poti gandi la nimic altceva,stii tu.
  Buna explicatie cu mirosul macilor,deci de aia n-au,in sfarsit m-a lamurit si pe mine cineva 😀
  Ti-am mai zis ca scrii precum Teodoreanu, ca „In casa bunicilor”.Se plimba cititorul cu tine prin fiecare fir de iarba.
  O saptamana frumoasa!

  • Mirela spune:

   Comparația e chiar măgulitoare, dar dacă tu zici, pentru tine (cel puțin) așa este și mă bucur!
   Dragă Irina, te rog să te gândești numai la vacanță și să te pregătești așa cum se cuvine. Și eu îmi voi lua vacanță cam o lună în vara aceasta, după care vom reîncepe seria poveștilor noastre. Așa că, să aveți o vacanță superbă și să faci poze multe și minunate, așa cum știi tu!
   O săptămână splendidă, dragă Irina!

 5. ghurhu spune:

  Prezent şi de la mine, deşi pari a mă fi uitat în lista frumos aliniată de parfumişti, cu care îţi închei postul 🙁 Sau tre’ să trec vreun test anume despre a cărui existenţă nu ştiam?

  Revenind – îmi chiar tihneşte să scriu aici, pe temele cuiva, adunat totul atît de fain sub iz de parfum. Oarecumva – mă simt ca la cenaclurile faine de pe vremuri, cînd o mînă de oameni se adunau într-o cămăruţă a litere mirosind şi povesteau ore în şir pe tema unor texte, combinat cu serile între prieteni puţini şi buni, într-o cafenea mişto, cam cum era Insomnia pe vremea cînd era pe 6 Martie şi anul era 1999 (tu ar trebui să ştii)…

  • Mirela spune:

   Remediat! Apropo, nici eu nu mă regăesc la tine, nicăieri. Dar nu-i musai, acum știi, așa, ca (,) copiii! 😉
   Și mie îmi tihnește să citesc poveștile tale, nu mă înșel, am știut de la prima ta poveste că acolo am ce citi, categoric, ai un stil tare drag mie! 🙂
   Data de care pomenești e ziua mea, în 1999 o aveam deja pe Enya mea care încă nu împlinise un an, în rest…da, știu cafeneaua Insomnia și mă mai gândesc și revin.

 6. Daurel spune:

  Cum sa nu …(?)
  Sper sa vin chiar cu o poveste noua.
  Multumesc pentru pomenire si atentionare.

 7. CZ spune:

  Prezent si eu! Intre doua valize, c-un neuron de serviciu, voi gasi timp (neaparat) sa-mi bloguiesc „succesurile” cu parfum de… secret (cu alte cuvinte, inca nu m-am decis asupra subiectului!).
  Si… multumesc ca m-ati primit asa frumos in clubul parfumat! Ma voi stradui sa ma ridic la inaltimea celorlalte articole ale membrilor mai vechi.

 8. Mala spune:

  Asa da, Mirelo! Ma ajuta extraordinar de mult aceste reamintiri si reatentionari. Sunt atit de ‘imprastiata’ in ultimul timp in fel si fel de proiecte incit pierd sirul evenimentelor la care trebuie sa subscriu.
  Multumiri din suflet! O saptamina excelenta sa ai!:)

  • Mirela spune:

   Mala dragă, nici eu n-am timp să trec zilnic pe la voi, sau dacă am, citesc și fug, rareori las un semn, dar întotdeauna vă atenționez, fie prin mail, pe Fb sau aici, referitor la temă. Poveștile tale mă bucură nespus!
   Să ai o zi de basm! 🙂

 9. Minnie spune:

  Sa ai o saptamana minunata!
  Multumesc de invitatie, sper sa o pot onora! Chiar in weekend am un pic programul mai incarcat! pupici Mirela!

  • Mirela spune:

   Oricând poți, Minnie dragă, tu știi, aici nu sunt reguli stricte, să scrii când poți și ai inspirație, nu e obligatoriu nimic.
   La fel, o săptămână frumoasă!

 10. Dana Lalici spune:

  Eu am participat o singura data si mi-a placut. Asa ca mai vin si data urmatoare. O intrebare insa. E necesara fotografia unui parfum introdusa in articol sau numai urmarirea temei? Spun asta pentru ca am observat la destul de multi foto cu parfumuri.
  Pentru marirea caraterelor iti spun de sanatate, pe cuvnat de onoare. Imi doream sa te citesc si mijeam ochii si blestemam literele mici care imi luau asa mare parte din placerea lecturii…Acum…e alta viata! 🙂

  • Mirela spune:

   Dana, sunt onorată! Și mă bucur că ți-a plăcut!
   E de dorit ca aceste amintiri să fie asociate cu un parfum, fie cunoscut sau căutat anume. E atât de în urmă, pe la noi, bucuria unui lux pe care ni-l putem permite, nu e chiar atât de scump, numai să-l înțelegem mai bine, încât de la Parfum a pornit povestea noastră. Nu e obligatoriu, dar e binevenit și cititorii se bucură. Și nu e doar poza, ci și o scurtă descriere a parfumului sau amintirea circumstanțelor în care a fost folosit, văzut, simțit sau măcar s-a auzit de el.
   Eu eram consvinsă că cititorii cunosc butoanele acestea, care măresc textul! O zi frumoasă îți doresc! 🙂

 11. lili3d spune:

  Prezent!
  Felicitări pentru toată activitatea – a ta și a familiei tale!
  Un parfum periculos – cel al succesului – te amețește!

  • Mirela spune:

   Lili, prezentă ca de obicei, ești grozavă!
   Păi, acum îți mulțumesc, dar mai avem multe de făcut! 😉
   Da, te amețește, de aceea după un succes trebuie să te apuci rapid de altceva, ca să fii mereu ocupat! 🙂

 12. Tina spune:

  Invitatie acceptata, desi habar n-am cum o voi onora. Insa imi place prea mult povestea parfumata ca sa ratez macar o editie. Vineri o sa cam fiu pe drumuri, aeroporturi, avioane, trenuri. Sambata mari pregatiri si diminica fratele meu are un mare eveniment – nunta si el se bazeaza foarte mult pe mine, in ultimile pregatiri.
  Dar voi incerca sa public povestea sambata seara si te rog sa nu uiti sa ma treci in tabel caci duminica mea o sa se tina la coafor, la biserica si la restaurant, deci n-o sa am nici macar un minut sa intru pe net. Luni iar avioane, aeroporturi si abia marti o sa vin nerabdatoare sa citesc povestile parfumate.
  Daca programul va fi asa cum am zis, inseamna ca o sa impusc doi iepuri de odata.
  Daca n-o sa reusesc sa public povestea, sper ca voi primi indurare si intelegere.
  Te imbratisez cu drag si iti multumesc pentru frumoasa tema aleasa.

  • Mirela spune:

   Cu cea mai mare plăcere te trec în tabel, Tina dragă, doar asta e ”șmecheria”, că povestea se poate scrie și azi, ca să dau un exemplu, se programează pe duminică sau sâmbătă, din timp și eu o înscriu în tabel. Important este ca tu să ajungi la fratele tău, nu poți lipsi de la nuntă! Chiar îți doresc distracție plăcută, iar fratelui tău fericire și casă de piatră, cum e tradiția.
   Firește că dacă nu vei reuși nu se va întâmpla nimic, ești iertată de pe acum și îți mulțumesc pentru scuzele anticipate, ești o minunată, să știi! O seară frumoasă îți doresc! 🙂

 13. geanina spune:

  O saptamana superba iti doresc!
  O sa trec sa ma parfumez cu povesti frumoase.
  ..;)

 14. Gabi spune:

  Am recitit cu drag povestea ta parfumata cu parfumul florilor de camp, parfum care ma face sa ma simt una cu natura, la fel simt si in cazul parfumului padurii si al pamantului reavan.
  Tema pe care ne-ai propus-o e dificila pentru mine fiindca nu cred ca am avut vreun succes, insa sper sa gasesc o poveste a succesului.
  O saptamana minunata!

 15. […] Mirela Pete. 19 povești cu parfum de ploaie, plus o poveste de succes […]

 16. elly weiss spune:

  MIrela, am sa vin dar mai pe seara caci si eu am un weekend aglomerat cu diverse intamplari in familie. Si, ca de obicei, am in cap un valmasag de ganduri si nu stiu absolut deloc ce voi scrie. Dar deja te-ai obisnuit cu mine. Am trecut pe fuga…ai sa vezi de ce, si marturisesc ca nici frumosul text nu l-am citit pe tot. Cam jumatate 🙂
  O zi frumoasa!

 17. […] pentru duminica o postare in conformitate cu tema  propusa de Mirela Pete. Sper sa pot inventa o poveste. Daca nu-mi va reusi povestea, voi […]

 18. andra spune:

  ati facut dintr-o poveste de succes un chat din care cred si vad cum se leaga prietenii,desi eu sunt la fel ca si voi in cautarea de oameni adevarati.Revenind la postarea de mai sus am ramas surprinsa de povestea care ma face sa ma simt ca si cum as respira un aer pur si sa simt ca plutesc in natura,iar glasul padurii sa ma faca sa uit de toate gandurile si sa simt ca trebuie sa traiesc doar pentru succes …Frumoasa postarea merita un 10 cu +

 19. […] Mirela Pete.19 povești cu parfum de ploaie, plus o poveste de succes […]

Leave a Reply