Şi vom schimba grădina în câmpuri de lalea

 Mi se spune: „Khayyam, nu mai bea!”
Eu răspund: „Când beau, aud ceea ce spun
trandafirii, lalelele şi iasomiile.
Aud chiar ceea ce nu-mi poate spune iubita!”

…………………

Voi, fetelor frumoase cu-obraji de catifea,
E mai. Vom face un lucru oprit de Sfânta Carte.
Vom vărsa în iarbă vin roz până departe
Şi vom schimba grădina în câmpuri de lalea.

(catrene  de Omar Khayyam)

Ne-am obișnuit să numim Olanda ”țara lalelelor”, dar superbele tulipe nu sunt originare de acolo, iar olandezii nu au fost primii din lume care au cultivat lalele, obsesia lor pentru minunatele flori ivindu-se mai târziu. Căutând soiul de lalele franjurate, din care Enya mea primit de Paști un buchet frumos de la oaspeții noștri, am dat peste o sumă de legende și istorii scrise ale acestor flori încărcate de simbouri. Există lucrari de artă datând din secolul al XII-lea, care oferă unele indicii privitoare la misterioasa tulipă a Orientului apropiat.

 

Buchet de Paști, lalele primite în dar
lalele roz vaza
Buchetul de Paști, lalele primite în dar

Ce au putut istoricii să stabilească este ca lalelele au apărut pentru prima dată, acum sute de mii de ani, într-o zonă coridor care se întindea de-a lungul paralelei de 40 de grade latutudine, între nordul Chinei și sudul Europei.
 Povestea lalelelor lor este ciudată, presărată cu intrigi, înșelătorii și multe, multe inimi frânte. În  Turcia, de pe la 1500 încoace,  lalelele au devenit flori foarte cultivate și ingrijite,hărăzite sultanului și haremului său, iar după 1700,  laleaua a fost ridicată la rang de simbol al bogăției și prestigiului,  perioada fiind numită  „Era Lalelelor” (denumirea florii vine dintr-un cuvânt turcesc, respectiv  lâle, tulipa fiind denumirae latină a lalelei ). Se spune că în timpul domniei sultanului Ahmed al III-lea, era interzisă cumpărarea sau vinderea lalelelor în afara capitalei Turciei , contrariul fiind o crimă pedepsită prin exil. Vă dați seama că la otomani, în timpul acela, laleaua era consideraă mai valoroasă decat viața?! Greu de crezut, dar mă rog, nu era vorba de viața sultanului, o, nu, era vorba de viața oamenilor de rând! Tot pe la 1700, turcii au organizat  primul Festival al Lalelelor, care se ținea noaptea, la lumina lunii pline. Le aranjau în vaze somptuos decorate, pline cu lalele , în timp ce lanterne de cristal luminau grădinile sultănești,  colivii  cu privighetori și canari  cantau pentru invitații bărbați, femeile fiind ținute, după cum se știe, departe de sărbătorile publice. Toți invitații  la festival trebuiau sa se îmbrace în culorile lalelelor expuse.

Lalele franjurate soiul Sensual

Doar în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, vestea despre lalele  a ajuns și în Europa, unde câțiva bulbi au ajuns la  Grădinile Medicinale Regale din Praga. Acesta a fost momentul care a marcat sosirea lalelei in Europa.  În 1593, Charles de l’Écluse (mai cunoscut sub numele latinizat de Carolus Clusius), unul dintre cel mai reputaţi botanişti şi horticultori din Europa, devenise profesor la prestigioasa Universitate din Leiden şi înfiinţase acolo o grădină botanică vestită, printre ale cărei atracţii se număra şi colecţia sa de lalele. Bulbii fuseseră procuraţi din Turcia, prin intermediul lui Ogier Ghiselin de Busbecq, ambasador al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană la curtea sultanului Soleiman Magnificul. Laleaua s-a aclimatizat atât de bine în Olanda, încât cultura ei s-a răspândit în toată ţara şi cumva, această floare a atins o coardă sensibilă în inimile olandezilor, devenind floarea lor preferată şi un simbol al statutului social. A început să fie cultivată tot mai mult în grădini şi folosită ca decor în interioarele elegante ale patricienilor, generând chiar apariţia unui tip special de vas (numit tulipieră), cu mai multe „guri”, astfel încât fiecare floare să fie pusă în valoare în mod individual. Numeroase tablouri pictate în acea epocă înfăţişează buchete bogate de flori, printre care se regăsesc lalelele, mai cu seamă cele cu floarea în mai multe culori – cele mai rare şi mai preţuite.  Olanda  ajuns țara lalelelor, ajungându-se azi la celebrele lanuri de lalele olandeze.

jonbet
Tulipieră


”În jurul anului 1635, olandezii erau înnebuniţi după lalele (sursa). Nu numai că le cultivau – câmpuri întregi -, nu numai că le admirau, le expuneau în vaze preţioase, se mândreau cu ele şi le înfăţişau în picturi, dar făceau din ele obiectul unui comerţ înfloritor: vindeau şi cumpărau bulbi, la preţuri mari… şi mai mari… tot mai mari… nebuneşti!… până când, brusc, în luna februarie a anului 1637, totul s-a prăbuşit: preţurile au scăzut subit, iar cei ce investiseră masiv în comerţul cu lalele au avut de suportat şocul unei colaps care aminteşte de cele mai dure crize economice ale vremurilor moderne.”)

Câmp cu lalele

Pianissimo

(de Ion Minulescu)

S-a-nserat…
Nu se mai vede pe covoare
Nici o floare…
În bogatele-ţi inele
Nu mai suferă – vasal –
Nici un suflet mineral,
Nici un gest de mâini rebele
Nu mai turbură-nserarea
Ce-ascunde-ntre perdele
Sugrumându-şi respirarea
Pe tablouri,
Pe icoane,
Pe oglindă,
Pe sofa
Şi pe roşia lalea,
Încrustată,
Ca o pată
De amurg, pe gura ta

Între noi şi restul lumii
S-a lăsat ca o cortină
Agonia unei dâre de lumină…
Hai să punem capăt glumei
Şi, sub braţele troiţei olteneşti de la
Corcova,
Hai să ne iubim în cinstea
Lui Giacomo Casanova!…

S-a-nserat…
Nu se mai vede pe covoare
Nici o floare…

Recomand:Recomand: Clipe de ClujPĂDUREA FĂGET CLUJ, PRIMĂVARA, Zina GRADINA CASEI NOASTRE – 1. Inceputuri pline de culoare,SamewhiteblueFragment 3, Vania Madama Butterfly,TinaZiua cand am ales sa purtam acelasi nume – Hristos a Inviat!, EllyDe Paște…,Daurel Banii altora,Mala Reflexii si reflectii (Iubirea ca un ou),Silving Paște fericit!, Aurora Şi cocoşul s-ar scălda, -X- sum of the parts, Silving Magnolia,Pandhoraa, Lili Milogul S.R.L.(Milogul și Restul Lumii)-Teatru milofonic în patru acte.

Articole create 910

25 de comentarii la „Şi vom schimba grădina în câmpuri de lalea

 1. Mirela ce articol minunat, pe Omar Khayyam il stiu de ani de zile si de fiecare data cand il citesc ma duce in lumea aceea plina de penumbre, de muzica, de zumzet, ceai baut in tihna si prajituri de la care faci diabet, praful care se ridica in urma copiilor care alearga pe strazi, paine coapta in cuptor…iar lalelele sunt minunate.

 2. Bună dragă Mirela!
  Wow,cât sunt superbe!
  Mai ales cele dantele atât simple cât și cele bătute!
  O zi minunată îți doresc!
  Cu mult drag te îmbrățișez!

  1. Elena dragă, chiar cele dantelate mi-au inspirat postarea! Când am văzut superbul buchet, imediat m-am gândi mai altfel la lalele!
   Mulțumesc, o zi încântătoare îți doresc! 🙂

 3. Pentru mine, laleaua, si-n special cea alba, reprezinta supremul in materie de frumos floral! Si, cind te gindesti ca, in spatele unei istorii zbuciumate si-a unor povesti cu aer de mister si lux, laleaua a fost si-un dar de pret pe care printesa Juliana a Olandei a facut-o Canadei, ca gest de recunostinta fata de adapostirea familiei regale la Ottawa in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
  Azi, darul in lalele al olandezilor acelor vremi s-a transformat intr-o sarbatoare anuala. 20.000 de bulbi de lalele pleaca din Olanda spre Canada devenind parte a unei sarbatori ce a legat si leaga atit de frumos doua natiuni.
  Exceptional material, Mirela, exceptionala emotie creata atit de frumos de un fapt atit de simplu! Iti multumesc.

  1. E de o rară eleganță, îmi amintesc că am pus lalele albe odată, fotografiate în grădina botanică.
   Da, gestul istoric al prințesei e plin de rafinament și bun gust, Olanda repetând la scară mare gestul, anual, așa cum bine ai amintit!
   Mulțumesc Mala, să ai o zi încărcată de frumos! 🙂

 4. Foarte frumos articolul tau! :))
  Pacat ca totul este trecator…… asa si lalelele din gradina mea! :))
  Zi faina Mirela draga! >:d<

  1. Dar vor înflori din nou la anul, iar asta le face veșnice!
   Mulțumesc draga mea, o zi faină și ție! 🙂

 5. Sunt superbe…Fanjurate eu n-am vazut inca in realitate. Doar in imagini. Cele primite de Enya sunt minunate: roz in combinatie cu alb….splendida imbinare iar franjurii le fac si mai delicate. Ca de obiecei, informatii interesante, multe pe care azi le-am aflat. De exemplu, despre vasul numit tulipiera n-am stiut. Multumesc pentru acest articol deosebit.
  O zi cat mai frumoasa iti doresc, draga Mirela!

  1. Dragă Elly, nici nu știi cât mă bucur că ți-a plăcut!
   Și pe mine m-au fermecat cele franjurate roz, diafane, mătăsoase!
   Mulțumesc, o zi blândă să ai, draga mae Elly! 🙂

 6. E pentru prima oara cand vad lalele franjurate !

  Originea cuvantului lalea e in limba persana insa a patruns in Europa prin filiera turca, turcii ‘imprumutand” atat floarea cat si cuvantul din Persia.

  In Iran locurile in care lalelele cresc in mod spontan se numesc „lalejin” . Gradinile de lalele, plantate si ingrijite de mana omului, se numesc „lalezar”.

  In Cele Patru Meleaguri ale Bakhtiarilor creste laleaua imperiala – declarata monument al naturii.
  http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?s=&showtopic=8050&view=findpost&p=746759

  „Da-mi campia de lalele sub un cer de primavara,
  Da-mi o cupa de vin rosu, ca laleaua cea de para.
  Da-mi o fata cu obrazul ca laleaua sangerie,
  Astea trei in palma mie, celelalte toate … tie. ”

  … tot Khayyam 🙂

  1. -X-, un mare MULȚUMESC. 🙂
   Peste tot e arătată ca fiind de origine turcă…
   E superbă Lalejin/Lalegin/Campie cu lalele in Cele Patru Meleaguri ale Bakhtiarilor!

 7. Lalele, lalele, frumoasele tale lalele… Mie nu-mi placeau lalele si liliacul pana anul acesta. Dar acum pot sa zic cu certitudine ca sunt printre florile preferate ale primaverii. Iti multumesc pentru informatii, sunt foarte interesante.
  Sa ai o dupa-amiaza minunata draga mea!

  1. Mie au început să-mi placă după ce le-am văzut la grădina botanică, unde sunt toate soiurile și culorile. Până atunci erau banale…Dar liliacul mi-a plăcut la nebunie datorită parfumului său inconfundabil!
   Mulțumesc Tina, o seară superbă îți doresc! 🙂

  1. Pe cele roz le-a primit Enya mea de Paști de la oaspeții noștri, că eu am primit tranfdafiri și narcise.
   Mă bucur că îți plac!

 8. Minunate flori, Mirela, iar cu Minulescu m-ai facut praf, îl ador din liceu… 🙂 Maman(RIP) petrecea ore întregi la „simfonia lalelelor” ce se tine anual la Pitesti… Nu stiam ca se zice „tulipiera”, suna cam „barbar”, nu? 🙂 Ai fost cumva în Olanda prin aprilie?… Hectarele cu lalele de toate culorile sunt un vis… Sanatate si noapte-buna, cu drag…

  1. Da, știu de simfonia lalelelor, dar în Olanda încă nu am ajuns, nu-i târziu, un tur european vom face imediat după examenele Enyei, baftă multă îi doresc! 🙂
   Nu m-am gândit , dar ”lalelieră” cum ar suna, hahahaha! 😉
   Mulțumesc mult de urări, eu îți spun bună dimineața și o zi splendidă, încântătoare! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus