10 februarie, 2013

Parfum din colecția mea

Ma Griffe by Carven, le parfum de mon amour

Și mă trezesc într-o zi atât de nouă, cea mai nouă ce mi-a fost dat s-o trăiesc … Și simt că soarele e undeva, acolo, chiar dacă încă n-a răsărit, lăsând dâre aurii pe cerul calm…Mireasmă de aer bun, de viață, de lumină roz. Pot spune doar: mulțumesc că m-am trezit! Am intrat într-o zi tânără, o nou-născută zi, pe care o trăiesc, cu uimire, pentru prima oară.
Aburul aromat al cafelei e una din cele mai depline fericiri ale acestei vieți. Câte-or mai fi urmând?! Vieți, nu cafele… Dacă. Parfum de cafea neagră, tare, alintată, miracol aromat. Așa că savurez prima ceașcă pe care o țin în palmele căuș-ocrotitor pentru prețiosul porțelan și lichidul plin de savoare, pe care-l adăpostește.
Arunc o privire furișă și văd cel mai drag chip dormind adânc, somnul pe care doar tinerețea și lipsa unor griji, gândul curat și inocența, ți-l pot dărui. Un somn bun, odihnitor, ocrotit de iubire și îngeri chemați de mine să-mi apere neprețuitul odor. Parfum de miere, boboci de trandafir iviți în diminețile fragede de iunie, parfum cald, de puritate. Ca să n-o trezesc, ies ușor și privesc celălalt chip drag. Parfum de forță, ocrotitor-aproape,  puternic, cu iz de lemn prețios, mosc alb, condimente, masculin și tandru. Pășesc ușor, dar cei doi frați felini mă trădează: vor de toate. Miau! Miau! Mâncare, uși deschise, plimbare și alint. Parfum de grație felină, de blăniță curată, de dorință de mângâiere. E bine, înseamnă că-s sănătoși și vioi,  fericiți!  Îi împac și pe ei și fug să mă aranjez un pic…Mireasmă de mentă, gel răcoritor, deodorant cu ambră, poate pudră Caron… Fug să prepar micul dejun  și să-i trezesc pe cei fără de care viața mea n-ar avea sens, care îmi fac clipele cu rost și-mi aduc fericire. Privesc și respir seninul noii dimineți, sublim parfum! Arome de cafea fierbine, fresh de citrice, cereale, miere, pâine prăjită, căpșuni, zmeură, frișcă, ceai negru, ceai verde, caramel, unt. Căldură și prospețime sau acasa noastră. Gata, frumoșii mei dragi, haideți să creem alte lucuri minunate! Și-mi fac timp chiar de n-am. Cel puțin de trei ori pe săptămână. Fug și arunc un ochi pe blog, trec pe la cei mai dragi amici, revin la cratițele aburinde, dreg, fac, dau gust.
Îmi fac timp și pentru gătit.  Arome de lasagna, nucșoară, fileuri fragede parfumate cu busuioc, curry,  creme de legume aromate cu pătrunjel și oregano, coriandru, ghimbir…Dulciuri cu parfum de vanilie, scorțișoară, caramel, cacao, portocală, lâmâie, zmeură, miere. Mă bucur să fiu utilă și să am un rost, două, mai multe, asta îmi aduce fericire.

Parfum din colecția personală

Azi, florile fericirii sunt trandafirii, concentrați într-un nou parfum superb și anume Lady Vengeance al Casei Juliette Has a Gun. Este parfumul Enyei mele neprețuite, alături de Coco Mademoisele de Chanel.
Când iubitorii de parfum descoperă o capodoperă a genului, sunt cu adevărat fericiți. Ca în fața oricărei opere de artă, firesc. Am mai avut (mai precis Enya mai are încă) un parfum al brandului Juliette has a Gun, respectiv Mad Madame, creație a artistului Romano Ricci.
Descoperind Lady Vengeance, creație a artistului parfumier Francis Kurkdjian (acum deținător al Casei de parfum care-i poartă numele), revelația și bucuria au fost la superlativ. Lady Vengeance – Juliette Has a Gun este mai mult decât un parfum, decât un soliflor unic în peisajul creațiilor care au ca vedetă trandafirul de soi, prețios, regal. Pentru că aici trandafirul, de o opulență devastatoare, ni se dezvăluie cu artă, zvelt, provocator, mai obraznic decât ai crede că poate fi un trandafir vișiniu intens, profund, parfumat și neasemuit de frumos. Un strop de patchouli și lavandă îl temperează, făcându-l mai rotund și catifelat ca o pisică. Este extrem de senzual. Simt și vanilie aici, care sublinează rolul de floare a dragostei atribuit din timpuri imemoriale trandafirului. Kurkdjian a creat o operă de artă, care pe lângă frumusețea și eleganța în sine, are un siaj perfect, persistă foarte bine, nu deranjează, ci dimpotrivă, înnobilează și bucură.

Photo by Mirela Pete, model Enya Pete, grafica de autor din fotografie de Enya Pete.

Mă gândesc la cele două lucrări începute, care stau stinghere, pe trepiede, în atelierul de creație plastică și-mi fac socoteli cum să ajung la ele, sunt atât de fericită când pictez și desenez. Mă gândesc la doctoratul amânat, poate-l reiau, …dar nu știu dacă în țara doctoratelor-fără-sens, multe din ele plătite sau plagiate, mai are vreun sens. La orele de la facultate, poate le reiau…dar nu știu. Merită?! Îmi aduce asta fericire?! Nu știu. Nu…nu! Măcar știu ce-mi aduce fericire. E important. Am învățat greu această lecție. Ce-mi aduce mie fericire e important, gata cu rețetele universale, cu cei care știu mai bine decât mine de ce am  nevoie ca să fiu fericită. Încep să privesc cu dușmănie praful adunat, gândindu-mă la câtă nevoie ar fi de-un aspirat sănătos, dar îmi iau haina, chem un taxi și fug să pun umărul la câștigarea unui ban cinstit și trebuincios. Îmi adulmec mănușile din piele fină, cadou de la iubitul meu (care mi-e și soț) și se revarsă peste sufletul meu cel mai covârșitor parfum de ierburi tinere, răscolite de pași grăbiți, dar siguri, alergând prin iarba înaltă e verii, netunsă, ascunziș al celor iubitori de prospețime, iubind… Miresme de primăvară, frunze de violete, zambile și iriși florentini, Rose de mai, Ylang Ylang, flori de portocal și ambră, miresme adormite fugar pe santalul cremos și retrezite la viață de o undă limpede de mușchi și patchouli, care mă readuce la realitate.
Am ajuns. Afară-i iarnă. Sunt ușor obosită și-aș vrea să fie vară, să adorm în iarba înaltă, netunsă, în vântul verde…Sau pe plaja aurie, lângă valurile mătăsoase, în aroma sărată și proaspătă a albastrului infinit, incomparabil. Parfum de aer tare, de scoici roz.  Sau seri cu flori de tei, nopți nedormite, cu  parfum de Regina Nopții,  albă și înflorită doar pe înserat. Dimineți cu mere acrișoare mâncate pe furiș și boboci de trandafiri albi și roz-crem, care urcau în neștire către podul casei copilăriei, foarte înalte. Vino grădină, haideți voi, veri ale copilăriei, sau m-ați uitat odată cu plecarea mea de acolo?! Odată cu ieșirea din copilărie și din acea perfectă stare de fericire.
Revin, mă adun, fug către ecranul rece al calculatorului și termin treaba începută ieri, gândindu-mă să fug la editură să văd ce-i cu cartea mea ilustrată, apoi la mama, la alimentara, în timp ce iubitul meu muncește zi lumină, fuge și el la bănci, la partenerii de afaceri, la aeroport. Parfum de pașapoarte, acte, carduri, mireasma siguranței zilei de mâine și a lucrului bine făcut. Parfum condimentat, cald, masculin, ocrotitor.  Multe mai sunt de făcut. Și-mi amintesc ce-mi spunea bunica, atunci când începusem să mă vaiet că am prea multe pe cap: ”bine că ești sănătoasă și tânără și că le poți face”! Doamne, cât de mult m-a iubit, cât de mult am iubit-o! Parfum de busuioc, de cozonac, de mere coapte, scorțișoară și copilărie fericită sau bunicile mele dragi.
Gata, ne-am adunat acasă, acest ACASĂ, suprema fericire, iar eu îmi sărut odorul pe creștet, pe Enya mea care e înaltă cât mine, frumoasă și talentată cum o știți, iar mireasma aceea pe care o adoram atât de mult când era bebeluș, sau mai ales atunci, aproape mă face să plâng de fericire: nu este un parfum mai frumos, mai pur, mai cald și mai aproape de noțiunea de FERICIRE. E unic și neprețuit, e divin și este esența fericirii. Ce fericiți suntem când ne știm iubiți, ce fericiți putem fi când reușim să iubim noi înșine! Și cât de enorm putem să iubim, și cât de multă fericire ne aduce acest sentiment plenar și superb.

Parfum din colecția personală

Ce fericiți putem fi când iertăm ușor și când ne dăm seama că nimic din ce-a fost urât sau rău, dar mai ales nimic din ce-a fost iertat, nu trebuie ținut minte. Ce fericiți suntem când amintirile ne aduc aproape chipurile dragi, de neuitat.
Parfum de lavandă triplă, venind dinspre tatăl și bunicul meu. Apoi de vetiver, mosc și cardamom, doar dinspre tata. Apoi…liniște.
Și arome vesele de frăguțe, trandafiri de dulceață și bujori roz, din grădina copilăriei, parfum de roșu, violet și auriu, de liliac înflorit în aprile, într-o seară…care fug departe, odată cu chipul meu de-atunci, al mamei, al Tudorei, al băiatului excepțional care mirosea a colonie Paris și era îndrăgostit…da, de mine. Parfum de noblețe, de lemn alb, naftalină, de examene…Cerneală, apoi tempera. DA!
Parfum inimitabil de plete negre și lungi până-n noaptea cea mai adânc albastră, parfum de cărbune de desen, de coli albe, de uleiuri, terebentină, pânze de pictură, vopsele de imprimat, curtea Casei Matei, examene luate cu 10 și zburătăceala de după…Piele, brățări, coliere de ceramică, fuste lungi din in vopsite în degradee, parfum de galusuri combinate și mătăsuri uscate cu phoenul. Miresme de talie subțire, mers săltat, haine senzual unduitoare, plete în vânt și acel unic parfum, când parcă toată lumea ți-e la picioare și poate chiar era. Atunci.
Acum! Ne adunăm mai mult osteniți decât înfometați, râzând, povestind mai mult decât mâncând, ne sorbim din ochi, răspundem la telefon, ne admirăm, ne bucurăm. Parfum de masă în familie, abur de fericire, arome de bunătăți gătite cu drag. Povestim parfumul vacanțelor așteptate cu sufletul diluat și trimis în recunoaștere, înainte ca Veneția, de exemplu,  să fi devenit mai mult decât o dorință…Mireasmă de palate strălucind  fascinant, parfum de gondole și străduțe umbrite de teatre, muzee și vile, parfum de măști  și artă sublimă, căutat cu simțurile și cu inima…Veneția mea. A noastră mulți ani la rând. Parfumul Italiei, al Florenței, al Rimini-ului, Pisei, al țărmurilor Adriaticii…Parfumul Vienei, al Salzburgului sau al Alpilor austrieci, al frumoasei citadele din Budapesta. Ieri, parfumul Parisului studențesc, al Carcassonnului, parfum din Praga studenției noastre, acum atâția ani…Azi, parfumul liliacului perceput cu sufletul în fericirea florentină, care m-a asaltat în inima Toscanei. Parfumul ierbii verzi din Pisa…Vânt verde din nou.
Clipe de fericire adunate-n suflet, inimă, ochi, palme, riduri, că și râsul face riduri…Nu te mai văieta, bine că ai sănătate, că ești încă în putere și le poți face pe toate care, uite, îți stau pe cap! Visează, imaginează-ți, plăsmuiește lumea de basm pe care ÎNCĂ n-o ai și fii fericit! E lângă tine, fericirea, sau poate o trăiești zilnic, dar n-o vezi. Sau poate o vrei pe-a altuia. Sau poate nici măcar, dar iată, n-o vezi, fiind prea ocupat. Așa-i c-ai găsit-o?! Nu, nu pe aia din vecini, pe-a ta, hai că știi că e aici! Și nu uita să fii cald, să ai o vorbă bună, un gest frumos, chiar dacă unii vor spune că ești desuet. Care ”unii”?! Da, știu, ai fost atât de stresat încât ai spus vorbe grele, ai înțeles greșit la rându-ți, dar și ei le-au avut pe-ale lor, cu siguranță… Așa-i că-ți este mai bine?! Mie sigur îmi este. Fiți fericiți! Sărutați -vă și căutați să vă placă tot ceea ce faceți! Și nu vă clădiți fericirea pe nefericirea altuia. Dacă totuși se întâmplă, retrageți-vă, fiți discreți, stați deoparte, cereți-vă iertare și nu mai repetați. Rupeți, ștregeți, faceți să dispară urmele, numai așa veți reveni la sentimentele calde care vă aduc fericire. Chiar nu vreau să sune didacticist, dar am scris în grabă, ca să exprim exact ceea ce înseamnă în acest moment, pentru mine, fericirea. O fericire calmă, o fericire acasă, o fericire cu iubire și îmbrățișări, o fericire cu frumos, cu împăcare, cu entuziasmul creației artistice și împlinirii unor aspirații realiste , posibile, aducătoare de împliniri. Și să știți că atunci când cei din jur sunt, la rându-le, fericiți, sunt mai buni și mai apropiați, mai calzi, mai prietenoși.

Și câte ceva despre parfumuri.

Parfum din colecția personală

Estee Lauder și al său Beautiful Love, frumos, pur și simplu frumos, un parfum pe care îl ador și înseamnă  iubire, frumusețe, soare, vară, flori, grădini , vacanțe, clipe de fericire! Frezii, magnolii, pepene, mango, frunze verzi și piper roz, flori de Tiare de Tahiti, tuberoze, jasmin, iasomie Sambac, osmanthus, vetiver, tonkabean, santal, mosc și patchouli. Par multe, dar dozajul e discret și face ca parfumul să debordeze de fericirea pe care ne-o aduce.

Vent Vert de Guy Laroche este al ierbii verzi și crude drag parfum. E splendoarea în iarbă, pe care da, ne-o poate aduce înapoi…chiar dacă am pierdut-o amândoi, și nu, nu dispare senzația de prospețime nici după câteva ore de la aplicare. Ceva te aduce în pragul unor momente de fericire absolută în fața acestui verde parfum: busuiocul , sau poate lămâia, sau poate chiar floarea de portocal și seva de ierburi aromatice, crude, strivite sub pași fugari, Dar sigur și violetele, zambilele, trandafirii din belșug și irișii florentini și iasomia, odihnindu-se pe cel mai pur mușchi de pădure, vetiver, cedru și styrax, să fie și ceva pasiune în acest parfum.

Aqua Allegoria Herba Fresca de Guerlain este acea fericită plimbare de dimineață prin grădina înverzită, pe la sfârșitul primăverii, atunci când este cel mai frumos de trăit. Te plimbi fără griji și-ți spui: ce bine miroase iarba verde,  bobocii de trandafir și aerul curat. Curată fericire! Mai ales că e unisex și îl puteți folosi amândoi.

Coco de Chanel este oriental, condimentat cu coriandru, florile de rodie îi sunt aliați,  mandarinele, iasomia și trandafirii îl fac să scânteieze. Dar în inima sa conține mult mister datorat ambrei, cistus labdanum-ului, boabelor de tonka amărui dar dulci, vaniliei și opoponaxului. Primul parfum pe care mi l-a dăruit mama și care îmi place și azi.

Boss  de Hugo Boss, parfumul tandru, masculin, a fost lansat de Hugo Boss în 2000, e parfumul care evocă cel mai bine lumea olfactivă a brandului Hugo Boss. O lume bogată, cuceritoare, infailibilă. Excepţional! Tandru, călduros, natural, este un parfum al aromelor uşor ascuţite, orientale şi lemnoase, cu note de bergamotă, scorţişoară, dar şi vetiver şi cedru. Este unul din cele mai căutate şi vândute parfumuri masculine, datorită aromei plăcute, atrăgătoare şi sexy.

Un Jardin en Méditerranée de la Hermès creat de Jean Claude Ellena pentru Casa Hermès, în anul 2003, este o grădină mediteraneană ocrotită într-un flacon ale cărui efluvii stârnesc dorul de vacanță și bucuria miresmelor  arbuștilor înfloriți, bergamotelor, ierburilor  aromate, combinate cu dulci smochine și flori de portocal, pe pat de cedru roșu, rugos, aspru și proaspăt. O grădină  aproape de țărmurile Mediteranei, țărmuri unde arbuştii înmiresmați de iasomie cântă și încântă, răspândind miresme prețioase, din petale albe și pline, care așteaptă să fie culese la răsăritul soarelui, când parfumul lor dă tot ce e mai regesc și mai rafinat din mireasma-i suavă. Dar asta va fi o altă poveste parfumată.

Serge Lutens și al său Sa Majesté la Roseun parfum mătăsos ca petalele unui trandafir crescut în grădinile verii, parfumat, strălucind de rouă, pudrat cu vanilie și stropit cu miere de salcâm. E prețios pentru că amintește de grădinile cu trandafiri care avea miros, nu ca cei aduși din sere, înalți și seci…Dimpotrivă, acesta debordează de o bogată mireasmă plină, tânără, văratică și misterioasă, atât cât există în fiecare trandafir. Luminos, vibrant, frumos, aduce, pe lângă Majestatea Sa, Trandafirul și o boare de indrușaim, cuișoare, miere, geranium și vanilie fină. Miroase a fericire și a zile frumoase.

Parfum din colecția personală

Venezia 2011 de Laura Biagiotti sau apariția unui înlocuitor pentru celebrul Venezia, parfum apărut în 1992 și care era încântător. Și acesta este bun, dar e mai cald, spre deosebire de primul, care era mai fresh. Oricum, este superb: foarte italienesc, senzual, vanilat, fructat, floral și condimentat. Superb, venețian, drag mie.  Venezia 2011 : notele de vârf sunt ylang-ylang, iasomie, aoi vin coacăzele negre , plum, osmanthus, iasomie , trandafiri, vanilie, lemn de santal si rășini aromate. O plimbare prin Veneția, însoțită de-al său magic parfum.

Tema poveștii noastre de azi a fost propusă de Elly Weiss, căreia îi mulțumesc. Peste două săptămâni, respectiv în 24 februarie, ne vom întâni din nou, sper. Dacă tema de azi a fost Fericirea, aleasă în relație cu Valentine’s Day care urmează peste exact 4 zile, tema de peste două săptămâni va fi în 24 Februarie,  de Dragobete. Uite cum ne nimerim tot în zile cu iubire! Ne mai vedem, sper, în 27 Februarie, când Povestea împlinește 2 ani și când sper să ne urăm reciproc câte ceva frumos!  Ne reîntânim în 24 Februarie, cu Parfumul deșertului, temă propusă de Pandhoraa. Pentru povestea din 10 Martie, vă rog să propuneți teme și o vom alege pe cea mai potrivită. Vă mulțumesc!


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.


( Collection closed )
Link tool by Inlinkz

58 Responses so far.

 1. pandhora spune:

  o confesiune a FERICIRII tale am citit aici Mirela..ai adunat in timp atatea motive de fericire si ai in viitor tot atatea motive de fericire incat cenusiul care se prelinge in viata fiecaruia dintre noi dispare alungat de atatea parfumate clipe de fericire…
  nu-mi ramane decat sa-ti doresc ca parfumul momentelor fericite sa te invaluie mereu 🙂
  o noapte parfumata iti doresc urmata de o zi care sa intensifice parfumul acestei nopti!

  • Mirela spune:

   Au fost vremuri când mă consideram nefericită din motive puerile. Sau chiar eram, toți avem perioade… Dar azi adulmec fericirea cea mai simplă cu nările fremătânde și mă bucur. Fii fericită, suflet uriaș! 🙂

 2. Minnie spune:

  Am putut simtii din descrierea ta „parfumul diminetei” de la tine din casa, cand „toti dorm” si numai tu esti treaza. Apoi am trecut la micul dejun si mi-a ramas cu adevarat gandul la capsuni. Despre toate parfumurile pe care le-am simtit ce pot spune? Esti o femeie împlinita, mandra de familia ta si care îsi iubeste sotul si copilul! Iubeste frumosul si parfumurile fine! Ai dreptate, nici un parfum pe lumea asta nu este mai pretios si mai bine mirositor decat parfumul fericirii pe care tu îl pulverizezi peste cei dragi tie! Mi-a placut teribil de mult povestea ta! O zi faina, Mirela draga!

  • Mirela spune:

   Vezi Minnie cum ne aduc, din memorie, foarte multe bucurii aceste amitiri parfumate?! M-am bucurat să mă însoțești, parcă am fi stat la taifas împreună, însoțite de parfumul cald al casei și al dimineții.
   Te pup, zi fericită să ai!

 3. […] Povestea Parfumatå a Mirelei Pete. Share this:ShareFacebookPinterestEmailStumbleUponTumblrTwitterGoogle +1LinkedInLike this:LikeBe the […]

 4. nina spune:

  E abia 8 intr-o zi nou -nouta si cafeaua e pe foc. Miroase divin. desi ma gandesc cu groaza ca de luni va trebui s-o beau fara zahar. Citesc un text minunat despre fericire. Minunat! Iti multumesc, Mirela pentru asa o dimineata!

  • Mirela spune:

   Parfumul cafelei, a fost o temă frumoasă la Povestea parfumată. Dar înlocuiește zahărul cu Ștevie extract sau Fructoză, doze mici. Cafeaua da, e parfumul dimineților noastre! Și eu îți mulțumesc că m-ai însoțit! 🙂

 5. […] am scris-o pentru Clubul poveștii parumate, găzduit în fiecare duminică de Mirela. Tema de azi a fost propusă de Elly […]

 6. ELENA spune:

  Bună Mirela!
  Superbă povestioară,mi-a plăcut mult!
  O duminică fericită îți doresc!
  Cu mult drag!

 7. […] scrisă pentru Clubul poveştii parfumate, găzduit de Mirela. Tema de astăzi, Parfum de fericire, a fost propusă de […]

 8. vienela spune:

  A fost o tema foarte generoasa. Fericirea are atatea chipuri… Initial ma gandisem sa scriu si eu despre „acasa mea”, despre fericirea pe care o simt cand ii vad pe ai mei fericiti. Dar aseara, fericirea care li se citea pe chipuri in timp ce muscau din placinta cu mere, m-a facut sa ma razgandesc si am ales sa scriu despre o carte care ma face fericita.
  Aici am citit una dintre cele mai frumoase povesti parfumate.
  Sa ai o duminica fericita, Mirela!

  • Mirela spune:

   Are multe chipuri și esențialul este să le vedem și să ne bucurăm de fiecare ipostază a fericirii!…”simt cand ii vad pe ai mei fericiti. Dar aseara, fericirea care li se citea pe chipuri in timp ce muscau din placinta cu mere”…Cât de ușor e să aduci fericire!
   Mulțumesc, fiecare are farmecul său!

 9. geanina spune:

  Mi-a placut foarte mult povestea ta! Eu azi nu detin acest parfum sau cel putin nu e sticluta plina. Dar si maine e o zi.
  Asa sa fii mereu iar parfumul sa te insoteasca pretutindenea….
  🙂
  Sa ai zi faina!

  • Mirela spune:

   Dacă ai cel puțin o jumătate de sticluță, ești deja fericită. Un strop și e de ajuns. Oricum, se va umple ea, fii doar pe fază! Te pup, fii fericită! 🙂

 10. […] comentat Parfum de fericire … on Mfc.ImpresiiWeekend muzical și d… on Mfc.ImpresiiZinaida Strinu on O parte dintre […]

 11. CARMEN spune:

  o definitie complexa a fericirii, asa cum o percepi tu, prin felul tau unic de a fi. Ai dovedit ca stii si folosesti creativ si cu mult talent ingredientele retetei fericirii.
  Prin povestea parfumata a fericirii, a încercat fiecare din noi o reprezentare cât mai artistică, estetică, poetică a ceea fiecare percepe. O tema deosebita!
  Sa ai o duminica parfumata si mai presus de orice, iti doresc ca fericirea sa te însoteasca permanent, pe drumul vietii tale!

  • Mirela spune:

   Mi-a trebuit aproape o jumătate de secol să ajung la asta, a meritat fiecare clipă de nefericire, de zbucium sufletesc, poate de boală, de abis, de nereușită…Da, ca să-mi dau seama cât de fraieră am putut fi să sper într-o iluzorie fericire, când fericirea se afla în mine, lângă mine, prin mine. E o descoperire de care sincer sunt mândră. Să mai spună cineva că omul nu se schimbă, ba chiar cu 180 de grade se poate schimba dacă e atent, hotărât și are un fond bun.
   Sper să le folosesc creativ. De fapt nu e chiar o rețetă, e o descoperire care mă ajută să merg ceva mai lejer înainte și să las deoparte ceea ce până mai ieri mă îngreuna fals și inutil.
   Mulțumesc frumos, sunt sigură că tu înțelegi chiar mai bine ce am vrut să exprim aici.
   Să ai numai zile fericite! 🙂

 12. […] a fost inițiată de Mirela  – unde vă puteți înscrie și tema a fost propusă de Elly. Rate this:Share […]

 13. Silving spune:

  Si uite asa am intrat in casa ta si in lumea ta 🙂 Am stat la o cafea, am stat la masa, m-am plimbat pe la facultate, mi-a mirosit a vopsele,am fost si pe la Venezia… o sa mai vin, ca mi-a placut 🙂
  Suna bine parfumul Vent Vert,a splendoare in iarba.
  Sa fiti fericiti pâna la adânci batraneti !

  • Mirela spune:

   Și uite-așa mi-ai făcut o bucurie, chiar aș fi fericită să aflu ce minuni mai ascunde sufletul tău sincer și mâinile tale îndemânatice, frumoasă Irina!
   Și miroase bine!
   Fii fericită alături de wikingul tău și frumoșii tăi micuți! 🙂

 14. Irealia spune:

  Ce fericiți putem fi când iertăm ușor și când ne dăm seama că nimic din ce-a fost urât sau rău, dar mai ales nimic din ce-a fost iertat, nu trebuie ținut minte.
  Scrii minunat, dar când am ajuns la vorbele de mai sus, mi-au dat lacrimile. Câtă dreptate ai!
  Am îndrăznit să particip și eu azi, mi-a făcut bine. Mulțumesc pentru oportunitate.

  • Mirela spune:

   Irealia, bine ai venit în Povestea noastră și în Club!
   Îndrăzneala ta e una din cele mai frumoase povești, trei într-una! E aerisită și totuși de o complexitate deosebită.
   Și mie mi-au dat lacrimile. Suntem mame iubitoare, poate de aceea. 🙂

  • Irealia spune:

   Mulțumesc! Simt o puternică aromă de mosc acum, după vorbele astea ce vin de la tine. Mulțumesc frumos! Voi mai veni, cu siguranță!

  • Mirela spune:

   Și cum fericirea ta miroase a mosc, te aștept cu mare drag! 🙂

 15. […] Mirela găzduiește Povestea parfumată. Aromele fericirii le mai găsiți la: […]

 16. lili3d spune:

  Și eu cred că ai scris una dintre cele mai frumoase povești, de iubire și fericire… În jurul tău se împrăștie aroma împlinirii… Să fiți cu toții sănătoși!
  Și… da: mie îmi plac mult parfumurile naturale, care, de multe ori, nu se văd… 😉

  • Mirela spune:

   Lili, asta pentru că am învățat să mă mulțumesc cu ce e posibil, chiar dacă aspir la mai mult. În Artă nu, nu mă opresc…Dar în cotidian e mai bine așa, Și sunt răsplătită dacă cer doar cât pot da. Și nu e suficiență sau abandon, ci realism și bucuria de-a trăi momentul, de-a vedea care-ți sunt prioritățile. Mulțumesc, fii fericită! 🙂

 17. Zina spune:

  Draga mea Mirela, mi se pare o impietate să comentez un articol ce degajă un asemenea parfum de fericire. Nu spun decât atât, să-ți dea Dumnezeu motive să scrii la fel în fiecare zi a vieții tale !

  • Mirela spune:

   Să dea Dumnezeu, Zina dragă, iar ție înzecit mai multe motive de-a spune că fericirea și-a făcut casă în familia ta. Mulțumesc frumos! 🙂

 18. SARA spune:

  Frumos parfum de fericire, zi de zi, în casa și familia dumneavoastră!
  Să dea Dumnezeu să fiți sănătoși și fericiți până la adânci bătrâneți! 🙂
  Gânduri bune și îmbrățișări magice!

  • Mirela spune:

   Cum spuneam, e o fericire simplă, dar poate cu atât mai prețuită.
   Îți doresc să fii fericită alături de cei dragi până la adânci bătrâneți, dragă Sara! 🙂
   Cele mai sincere și calde îmbrățișări, suflet frumos! 🙂

 19. Daurel spune:

  Frumos si… surprinzator.
  Surprinzator, comparativ cu ce stiu eu despre armonie. Eu si sotia am descoperit ceva mai tarziu atitudinea multumitoare aducatoare de pace sufleteasca; concret dupa 55 de ani; asa vad fiicele noastre situatia in scurtele perioade cand revin, cand ne revedem…

  PS. Dupa cum bine ai relatat, binecuvantarile sunt insotite de muuuulta responsabilitate.

  • Mirela spune:

   Nu știu dacă e numai mulțumitoare, dar calmă și caldă este. Și nu pot să garantez că n-o să fie o cerere mai mare, cu timpul. Acum depinde și de ofertă…Se cere compensat zbuciumul creator cu o armonie atât de căutată și destul de târziu obținută, pe care eu o numesc simplu fericire, dar poate e mai mult decât atât, poate e chiar inteligent percepută și gestionată.
   Așa este, foarte multă responsabilitate.
   Să fii fericit! 🙂

 20. Diana spune:

  Fericirea e frumos parfumata, cu adevarat. Ai reusit sa aduni in cateva randuri reprezentarea a mii de clipe fericite pe care le-ai trait si le traiesti langa cei dragi.
  Parfumurile prezentate sunt, mai mult decat sigur, excelente si se impletesc armonios in povestea ta. Ai pus mult suflet si in aceasta poveste si ai muncit mult pentru o astfel de prezentare a parfumurilor. Ne-ai impartasit – cu sensibilitate – despre Fericirea sufletului tau.
  Iata ca incep a citi un capitol despre Fericire. Si toate randurile – sunt convinsa – vor picura in sufletul meu fericire.
  Fie ca sufletul pururi sa zambeasca!

  • Mirela spune:

   Numai lucrurile frumoase au parfum! Mă bucur că ai reușit să scrii, e deosebit articolul tău să știi! Cei dragi sunt fericirea mea și e minunat că armonia care și-a păcut loc greu, dar sigur, în viața mea m-a ajutat enorm să înțeleg lucrurile așa cum spunt. Fasmiia mea e totul pentru mine, arta mea la fel, iar cei doi poli pentru care trăiesc îmi aduc o imensă stare de fericire.
   Să fii fericită! 🙂

 21. elly weiss spune:

  Am savurat cu mare placere superbul tau text, draga Mirela. Ai reusit, in cuvinte mai mult decat minunate, sa zugravesti perfect fericirea zilnica de a-ti sti frumoasa familie multumita si fericita. Iar tu, precum o zana buna, te simt din cuvintele bogate si speciale, cum veghezi ca nimic din fericirea casei sa nu fie stirbit. Cu mare drag am vazut cum dincolo de cuvinte, printre cuvinte si din cuvintele-ganduri desenate aici se ghiceste parfumul de fericire. Fericirea unei vieti implinite.
  Deosebite sunt, de asemenea, si descrierile parfumurilor.
  O noua saptamana fericita, Mirela draga! 🙂

  • Mirela spune:

   Cuvintele de aici sunt sufletul meu, ceea am scris se întâmplă iar tu, dragă Elly, care ești mai mult decât un simplu blogger pentru mine și un simplu membru al Clubului, ești una din cele mai apropiate persoane din Blogosferă și suntem chiar prietene, știm amândouă acest lucru. E greu să ajungi să-i cunoști și să-i accepți pe oameni așa cum sunt, dar și când ai reușit asta ai atins fericirea! Asta e clar!
   Îmi vine să râd de ceea ce mă putea face nefericită acum vreo doi ani, hahaha! Da, dar și să mă bucur de fericirea de acum însutit, văzând cum îmi pierdeam vreamea cu fleacuri, când fericirea era și este în mâinile mele. Și asta sper să fie un îndem: lasă ce-a fost, acum ai ce este și chiar meriți să fii fericită! Fii fericită! 🙂

 22. Melly spune:

  Mirela, nu am cuvinte sa iti multumesc pentru invitatie si felul deosebit in care am fost primita in acest club. Inscriu cu mare drag la Clubul Povestilor Parfumate postarea mea de ieri Parfum de copilarie.
  Multumesc din suflet!

  • Mirela spune:

   Melly dragă, bucuria este a mea, te asigur, mă bucur mult să vii alături de noi, așa cum m-am bucurat să citesc frumoasa ta poveste! Te-am înscris și, odată la două săptămâni, ne vom întâlni cu drag duminica, alături de minunatele cuvinte parfumate ale prietenilor din Club. Bine ai venit! 🙂

 23. Melly spune:

  I-am adus citeva modificari ca sa ma inscriu cu ea in regulile de participare.
  Multumesc mult!
  Seara placuta!

  • Mirela spune:

   Ești deja trecută în Club și povestea ta va figura pe fb pe pagina Clubului Poveștii Parfumate, iar dacă ai cont fb, te rog să-mi dai de veste, noi având și un Grup al Clubului Poveștii Parfumate. Succes! 🙂

 24. Melly spune:

  Am lăsat la urmă lectura povestirii tale, ca sa ma desfăt în linişte cu ea şi mi-a placut mult cum ai picurat cu pietate din tihna caminului tau, parfumul fericirii tale.
  Abia astept urmatoare intalnire! 🙂

 25. Melly spune:

  Oo, pai atunci o sa va caut! Multumesc mult!
  Pe fb ma gasiti cu numele Nico Melly!
  O seara linistita!

 26. Gabi spune:

  Mirela, povestea parfumului de fericire pe care ai povestit-o cu atata farmec m-a facut sa simt, sa retraiesc momente minunate ale vietii, pe celelalte nu le las sa-mi strice clipele parfumate cu fericire.
  Mirela, acum n-am scris o poveste, sper ca peste doua saptamani sa particip si eu.
  O seara parfumata, Mirela!

  • Mirela spune:

   Gabi dragă nu e nicio problemă, povestea fiind odată la două săptămâni avem mai mult timp să gândim tema și să ne vizităm! Am schimbat tema cu primăvara în Parfumul Deșertului, o temă mai potrivită sfârșitului de februarie, iar primăvara va fi ilustrată arfumat într-o temă legată de ziua de 8 Martie, pe care o va propune Melly. Te pup, seară frumoasă! 🙂

 27. Melly spune:

  Pentru ca intalnirea din 10 martie e aproape de ziua mamei, de pe 8, propun sa alegem o tema … maternala. Ce parere ai? Vezi ce mai zic si fetele!
  Te imbratisez
  P.S. Cred ca te-am naucit in seara asta cu atatea mesaje, dar sunt asa de incantata ca n-am stare! 🙂 Si n-am 10 ani, impinesc … 43 in martie. 🙂

  • Mirela spune:

   Înseamnă că ai un spirit tânăr și frumos! Mulți ani înainte, și frumoși să fie! Eu am mai mulți, tot în martie îi voi împlini. Bine, în 24 februarie avem tema Parfumul Deșertului, propusă de Pandhoraa, iar în 10 martie va fi o temă aleasă de tine, să te gândești la un titlu potrivit legat de maternitate și îl voi anunța data viitoare. Îmi place entuziasmul tău, mă bucură! 🙂

 28. -X- spune:

  „Parfum inimitabil de plete negre și lungi până-n noaptea cea mai adânc albastră, parfum de cărbune de desen, de coli albe, de uleiuri, terebentină, pânze de pictură, vopsele de imprimat, curtea Casei Matei, examene luate cu 10 și zburătăceala de după…Piele, brățări, coliere de ceramică, fuste lungi din in vopsite în degradee, parfum de galusuri combinate și mătăsuri uscate cu phoenul. Miresme de talie subțire, mers săltat, haine senzual unduitoare, plete în vânt și acel unic parfum, când parcă toată lumea ți-e la picioare…și poate chiar era. Atunci.”

  Proustiana descriere 🙂 Am remarcat forta cu care-ti dresezi aminitirile!

 29. Melly spune:

  Multumesc Mirela!
  Ma voi gandi la un nume pentru tema maternala!
  Seara placuta!

 30. […] Minnie 2. Silving 3. Nina 4. Mirela […]

 31. Mala spune:

  Ce e fericirea, la urma urmei ? La ce o putem raporta? Ce dimensiuni ii putem da? Din ce punct de vedere s-o abordam pentru a putea spune „da, sunt fericit” ?
  Daca punem fata in fata, doi oameni, unul pur si altul cu pacate, amindoi vor spune ca sunt fericiti. Si-atunci, o alta intrebare se ridica din intrebarile astea. Sa fie totul o chestie de optiune, de alegere ?
  Sa tina poate doar de conjunctura si de momentul din timp si spatiu cind facem pace cu noi insine, ca sa putem intr-adevar sa spunem „Da, sunt fericit!” ? Fericirea are atunci parfumul pe care-l au clipele respective, poate cu aroma de tradare, poate cu aroma de scortisoara atit de draga multora, poate cu aroma de lacrimi de flori, poate cu aroma de mosc si de tinerete naiva.
  …rogu-te Mirela, scuza-mi calea aleasa pentru a-mi spune parerea insa, din varii motive n-am reusit sa duc la bun sfirsit un material pentru saptamina ce s-a incheiat. Cred ca am mizat si pe faptul ca o saptamina am la dispozitie pentru a finaliza o poveste. N-a fost insa sa fie. Cert este un lucru, mi-am dorit sa realizez materialul asta despre fericire si-l voi face. Si mai este cert un lucru si anume ca, acel „parfum de fericire”, voi, in clubul povestilor parfumate, reusiti sa-l transmiteti celor care-l miros, fie doar si pentru o clipa.

Leave a Reply