Brioșe made in weekend

 

Englezii beau mult ceai, nimic nou sub soare, dar alături de ceai consumă prăjituri, saleuri, sandvișuri și celebrele muffins. Americanii le-au transformat în delicioasele cupcakes sau American muffins, iar noi le-am preluat ca ”brioșe” sau ”muffins”!  Presupun un aluat fin, cu unt topit, ouă, vanilie, făină, alune sau migdale, ciocolată,  fructe de pădure, coapte în forme simpatice din hârtie plisată, ca niște bomboane mai mari. Eu am găsit rețeta atât ca brioșe, cât și  ca ”muffins”, iar acum am cumpărat forme de copt din hârtie specială și am făcut primele muffins/brioșe din viața mea, la cererea Enyei și a lui Xaba, care le adoră și-și tot cumpărau unele nu prea grozave, din comerț. Ale mele nu conțin deloc coloranți sau edulcoranți sintetici, totul fiind natural: cacao, ciocolată rasă, alune, boabe de rodie, nuci, portocală, cum spuneam: nimic sintetic, nimic colorat strident, pentru că eu sunt pentru culori și gust natural, sănătos și bun.

Iată rețeta:Brioșe delicioase
Cantități: –
-un pahar și jumătate sau două de făină albă
-3 ouă
-un pahar de zahăr
-75 grame de unt
-praf de copt, puțină sare, vanilie bourbon
-fulgi de ciocolată, alune, migdale sau cu vreți să le umpleți.

Preparare:
Se bat albușurile spumă, se bat și gălbenușurile cu zahărul, se adaugă treptat în spuma de albușuri, se adaugă făina, apoi untul topit și se amestecă bine. Se adaugă restul: praf de copt, vanilie, sare. Se încorporează cu grijă fulgii de ciocolată și alunele sau ce vreți voi să conțină din cele enumerate mai sus. Se umplu cam de trei sferturi formele de hârtie și se așează în tava specială sau într-o tavă din teflon, se coace la foc mare apoi mediu și se probează cu scobitoarea până e curată. Când sunt gata se scot și se glazurează cu ciocolată topită sau cu glazură din suc de fructe cu zahăr pudră. Se decorează.

Să vedem cum le-a ornat Enya mea, deoarece eu m-am mulțumit să le fac, iar ea le-a decorat frumos!

 

Iată încă o rețetă: Brioșe cu fructe de pădure

Ingrediente: 75 g unt moale, 175 g branza ricotta, 4 linguri zahar, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 oua, 1 cana faina, 1/3 cana lapte, 150 g zmeura proaspata (sau alte fructe de padure).

Mod de preparare: Incalziti cuptorul la 180 de grade, pregatiti formele de briose. Cu un mixer amestecati untul, ricotta, zaharul si esenta de vanilie pana obtineti o pasta cremoasa. Adaugati pe rand si ouale. Adaugati faina peste amestec si apoi laptele. Amestecati cu miscari fine ingredientele si la final se adauga si fructele. Cu o lingura punem amestecul in formele de briose. Se lasa la cuptor aproximativ 20 de minute. Se servesc reci.

 

 

 

 

 

 

Bancuri din bucătărie
1.Rețetă de ochiuri

Sotia se pregateste sa prajeasca un ou ou, cand tocmai se intoarce sotul acasa. El începe sa tipe: – ATENTIE!!! ATENTIE!!! MAI MULT ULEI!!! AVEM NEVOIE DE MAI MULT ULEI!!! O SA SE ARDA!!! ATENTIE!!! INTOARCE-L, INTOARCE-L, INTOARCE-L!!! HAI!!! ATENTIE!!! AI INNEBUNIT? ULEIUL O SA SE TERMINE!!! O, DOAMNE DUMNEZEULE, SAREA!!! NU UITA SAREA!!! Sotia, deja enervata la culme de tipetele sotului, il intreaba:
– De ce tipi asa? Crezi ca nu sunt in stare sa prajesc un ou???
Barbatul raspunde foarte calm:
– Asta ca sa-ti faci o idee de cum ma simt eu cand conduc masina si tu stai langa mine…

………………………

2.Logică în bucătărie

Intra sotia in bucatarie si il vede pe sotul ei cu o paleta de muste in mana.
– Ce faci dragul meu ?
-Omor muste.
– Si ai omorat vreo una
– Doua femele si trei masculi!
– Dar de unde sti ca sunt masculi si femele …..
-Pai trei erau pe o halba cu bere si doua pe telefonul mobil.

………………………………….

3.De slăbit

Pacienta la medic pentru un control. Doctorul:
– Ai pus câteva kilograme pe tine de când ne-am văzut ultima oară…
– Din cauza plombelor, doctore…
– Asta e scuza ta? întrebă el râzând.
– Da, magneţii de pe frigider mă tot atrag în bucătărie!

…………………………….

4.Porc de vânzare

Intr-o zi de luni, un ardelean merge cu porcul in targ sa-l vanda. La un moment dat se apropie de el un domn mai bine imbracat, la costum, cravata… si-i spune omului:
– De vanzare porcu’?
– De vanzare!
– Da’… ce porc fain!
– Da, e fain!
– Dar ce-i dati sa manance?
– Pai… resturi… ce ramane de la noi dam la porc.
– In cazul asta, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Consumatorului. Cum puteti sa-i dati porcului sa manance resturi? Daca se imbolnavesc consumatorii? Un milion de lei amenda!
A doua saptamana, iar vine ardeleanul cu porcul in targ. De el se apropie un alt domn bine imbracat, care-l intreaba:
– De vanzare porcu’?
Ardeleanul, mai nervos putin:
– De vanzare…
– Da’… ce porc fain!
– Da, e fain…
– Nici nu miroase a porc!
– Da…
– Dar ce-i dati sa manance?
– Pai… pizza, cartofi prajiti, cola…. ce mancam noi ii dam si la porc.
– Da? In acest caz, dati-mi voie sa ma legitimez: sunt de la Protectia Copilului. Stiti cati copii din lume mor de foame? Si dvs. ii dati porcului pizza si cola? Un milion de lei amenda!
A treia saptamana, iar vine omul nostru in targ cu porcul Si acum vine la el un domn bine imbracat, la costum si cravata:
– De vanzare porcu’?
Ardeleanul, si mai nervos:
– De vanzare…
– Da’, ce porc fain!
– Da, fain…
– Da’… ce-i dati sa manance?
– Nu stiu.
– Cum, nu stiti ce mananca porcul dvs.?!?
– Nu stiu, dom’le! Eu in fiecare dimineata ii pun o suta in troaca si el isi cumpara ce vrea!

…….

5. Shaorma de poveste

Clientul: Vreau 3 shaorme, dar una să fie cu puiul ars pe-o parte și crud pe cealaltă și varza acrită și sărată numai în partea de jos…
Iar a doua să aibă puiul crud la mijloc, ars pe stânga, cartofii arși la un capăt și fără sare…
A treia să aibă puiul crud, ars numai pe dreapta…
-Stați, spune, vânzătorul, ceea ce  cereți e imposibil de făcut!
-Și ieri cum de v-au reușit atât de bine?!

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie. Happy Weekend!

Happy weekend!

Articole create 906

18 comentarii la „Brioșe made in weekend

    1. Sunt foarte bune, dar m-am abținut, le-am gustat doar! 😉
      Deja am consumat o parte din weekend și a fost magnific. Sper să continue tot așa. O zi frumoasă și un weekend de-a dreptul happy îți doresc! 🙂

  1. 🙂 mmmm, ce delicioase par brioşele voastre! cred că încerc şi eu, mulţmesc pntru reţete!
    Amuzantă gluma cu porcul, dar atât de adaptată la realitatea românească…!
    Weekend plăcut, dragele mele!

    1. Cu cea mai mare plăcere! Sunt ușor de făcut și arată bine și fără decor. Poftă bună și un weekend minunat, dragă Anastasia! 🙂

    1. Există și o rețetă de brioșe pentru tine: fructe de pădure, înlocuitor de zahăr și iese o minune. Așa că, poftă mare și un weekend plin de bucurii! 🙂

  2. Briosele sunt tare frumoase si cu siguranta foarte gustoase.
    Stii ca n-am facut niciodata? E o idee, poate fac weekend-ul urmator. Caci acesta tocmai face mama niste gogosi iar saptamana trecuta am facut eu o tavalita 🙂
    Bret Michaels…da, uite ca mi-ai amintit de el. Ce ochi are! Imi amintesc ca a avut candva o relatie cu Pamela Anderson. Nu cred sa ma insel. L-am vazut jucand si intr-un film. Era un film regizat de el in care avea si rolul principal. Un film interesant.
    Glumele sunt excelente toate :)) Numai glume foarte bune am citit azi. Parca ati fost la intrecere 🙂
    Cea cu porcul e cea mai amuzanta.
    Happy weekend, Mirela draga!

    1. Au un aspect excelent, și mie îmi plac mult, eu nu prea suport culorile false în prăjituri. Mă bucur că ți-am dat o idee iar acum va trebui să-mi explici ce e o tăvăleală! 😉
      Cât despre Bret, nu doar ochi! Ei, cu Pam s-a distrat, ca toți ceilalți, dar apoi s-a făcut un tip serios, are trei copii superbi, e actor, producător, scenarist și cântăreț, are de toate, e mișto și gata! 🙂
      Caut și eu glume noi, vorba ta, azi numai glume bune am citit!
      Un weekend de vis îți doresc! 🙂

  3. mmmxnici nu stiu care imi place mai mult…arata grozav si de gust nici nu ma indoiesc dar cred ca mi-ar placea mult cele cu fructe de padure…dar n-am talent si pace…ba nu,gresesc,la mancat talent am cu carul :))
    un w-end vesl iti doresc draga Mirela! 🙂

    1. Unele sunt cu migdale, altele cu rodie, altele cu portocale, dar și cu ciocolată , dar și cu alune! Poftă bună la fiecare!
      Te pup, un weekend de vis și numai bine! 🙂

  4. Bună Mirela!
    Arată delicios brioșele,am furat și eu rețeta!
    Și glumele sunt bune,mi-au plăcut!
    Weekend excelent îți doresc,Mirela!
    Cu drag!

  5. Hai ca m-ai amuzat teribil cu bancurile Mirelo ca sa nu mai vorbesc de briosele care mi-au produs o furtuna in gura… Un sfirsit de saptamina frumos si linistit!

  6. Mmm, buna tratatie pentru o duminica ploioasa si rece ca asta…
    Mi-ai dat o idee. O sa le punem si noi bani in castroane la cateluse, sa se duca sa-si ia ce vor, ca ne-au inebunit cu mofturile ! 😆

Dă-i un răspuns lui Mala Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus