Noul atelier: Gothic window

Am încadrat un vitraliu de inspirație vegetală, abstract, într-un ancadrament clasic, figurativ, înfățișând un zid vechi, inspirat din realitatea înconjurătoare, chiar dacă e vechi de vreo 600 de ani. Așa… Apoi le-am tratat ușor diferit, accentuând grafismele pe zidul vechi, care încadrează rece și stabil fereastra suplă, într-o cromatică strălucitoare, ca și cum s-ar reflecta o lumină albă pe geamul vitraliilor. Fereastra are pete picturale, dar și grafisme suprapuse, care fac legătura cu zidul susținător. Mie îmi place lucrarea. Mă gândesc s-o lasa așa, eventual s-o înrămez. Mă gândesc și s-o folosesc ca ilustrație pentru o carte povestită de mine, să fie punctul de plecare. Deocamdată face obiectul primei postări la rubrica Noul atelier, deoarece ”Noul atelier” va înfățișa, încă din titlu, cam ce conține postarea. ”Atelier” era prea vag, numerotarea nu spunea nimic. Sper să vă placă Noul atelier , mai ales că am pregătit o serie de lucrări făcute de Enya  mea, care a progresat atât la studiul după natură, cât și la crochiurile de design vestimentar. Și încă ceva: rubrica mea nu are o zi fixă de postare, va fi atunci când voi avea noutăți sau ceva interesant de arătat.
Aici găsiți și celelalte linkuri către postările din rubrica Atelier:Atelier XII,  Atelier X (10) , unde sunt linkurile către celelalte postări și Atelier XI, unde vă prezentam tot o lucrare de inspirație gotică. Azi, grafică. Vă mulțumesc și sper să vă aduc puțină bucurie cu fiecare lucrare prezentată aici.

Fereastră gotică-Gothic Window, lucrare de Mirela Rusu Pete

Later edit: am adăugat și celelalte lucrări de inspirație gotică (arhitectură și vitraliu). Mi se pare că arată bine împreună!

 

Lucrări de Mirela Rusu Pete

Eu lucrez pe muzică. Să ascultăm , dacă doriți, ceva potrivit cu tema aceasta.

 

Îi invit pe amatorii de frumos, în mod special pe:
-X-gând autumnal, ZinaFEMEI IN OGLINDA 9 – In sala de baie de Fernando Botero,Carmen, Vania MFC 6, Aurora Miercurea fără cuvinte:”Ce glumeţ eşti! Ha-ha-Miauuuu!, Pandhora Reflexii in Oglinda – Candlelight, Elly Dintre cele 60.000 … e și el unul …, CARMEN,DianaReflexii in oglinda (5) – Siesta, VienelaPe cărările întunecate ale vieţii , Vasile „Transmite acest ghid celor pe care îi iubesti.” , Daurel Mfc.Impresii, GabiJulius von Klever(31 ianuarie 1850 – 24 decembrie 1924), pictor peisagist rus , SamewithblueParfumul Parcului de Noiembrie și cine mai dorește.

Articole create 910

28 de comentarii la „Noul atelier: Gothic window

 1. Iată unul din momentele în care îmi pare rău că nu stăpânesc limbajul criticii de specialitate. ”Îmi place” și ”Foarte frumos” sunt prea banale pentru ceea ce postezi tu, așa că sunt în mare încurcătură ! 😀
  Uite o singură impresie: ai sugerat minunat de subtil lumina care intră prin vitraliile acestei gothic window.

  1. Iată unul din momentele în care cred că mă bucur că nu-l stăpânești (cu toate că înțelegi mult mai multe decât s-ar bănui!). 😉
   M-a obsedat mereu lumina vitraliilor, lumina în general. Clar obscurul de sub culoare, nu doar cel evident în lumini și umbre…E un ideal artistic, sper să-l ating. Mulțumesc frumos Zina, ai fost un critic sincer și pe fază, m-ai nimerit, asta este! 😉

 2. interesant ca lumina pur si simplu navaleste perin vitraliu, e materiala, are forma… „fereastra” nu mai e locul pe unde evadez ci locul pe unde sunt invadat…
  inaltimea imi sugereaza „coloana fara sfarsit” imateriala, „golul” tinde sa fie fara sfarsit, in sus…
  Buna dimineata!

  1. Am tăcut. Nu știu ce să mai spun în fața acestor cuvinte. Îmi înalță gândul, martor al luminii și-al deschiderii spre infinit, pe care-o simbolizează, pentru mine, orice fereastră.
   ..” sugereaza “coloana fara sfarsit” imateriala, “golul” tinde sa fie fara sfarsit, in sus…”…Mulțumesc!
   Da, e încă dimineață. Bună dimineața!

 3. Mie, aceasta lucrare mi se pare mai aproape de decorul unui film SF, decat de curentul gotic. Culorile din spatele boltilor, par emise de sursa de energie a unui OZN. Atat de vii si puternice! Mie asta imi transmite…
  Videoclipul nu il pot viziona acum, dar voi reveni deseara, pentru ca sunt sigura ca recomanzi ceva ce merita atentia noastra.
  Sa ai un start minunat in weekend!

  1. E o părere personală, desigur. Aproape fiecare vede altceva într-o lucrare de artă. Catedrala însăși poate fi asemuită cu o uriașă navă spațială. Cândva, catedrala gotică era locul unde unii trăiau zi și noapte(vezi Notre Dame). Din acest punct de vedere te poate duce cu gândul la navele spațiale-orașe.
   Mulțumesc, weekend reușit! 🙂

   LE: Goticul e doar sursa de inspirație, nu e un proiect gotic, acum îmi dau seama că poate nu am specificat asta! ”Fereastră gotică” e datorită unghiului ascuțit, amprenta stilului gotic.

  2. Trebuie sa întelegi ca eu sunt un simplu muritor, nu am nici un studiu în domeniul artelor… Am o cultura generala la nivel mediu dar ma numar poate printre aceia care arata un pic mai mult interes pentru ceea ce ne inconjoara. Sunt usor de impresionat, chiar si la vederea unei papadii la margine de drum.
   Cunoscându-mi limitele, nici nu mi-as permite sa critic lucrarile vreunui artist plastic. Aici am soptit doar ceea ce am simtit la prima vedere a tabloului.
   PS: nici eu nu m-am referit la curentul gotic preluat in pictura, ci la stilul arhitectonic. Stilul arcului ascuțit – asa cum a fost supranumit stilul gotic, a avut la început o conotația negativă, fiind asociat cu stilul „ciudat și barbar”al gotilor, tribul german. Însa toate constructiile in acest stil au ceva grandios, ceva care impune, de aceea a fost preluat mai ales in ridicarea de biserici. Pentru mine referinta acestei epoci este Catedrala Notre-Dame din Reims, pe care am vizitat-o acum 10 ani.
   PS2: videoclipul este minunat! ce mult mi-ar place sa am voie si eu sa lucrez ascultând muzica…

 4. E interesanta si bine compusa lucrarea. Rafinat colorata, fata de cromatica extrem de puternica a stilului, ma refer la cel clasic.
  Adica asta:
  BRUSSELS – Stained glass window depicting Nativity Scene on Christmas in the cathedral of Brussels on July, 26, 2012.

  Te felicit!

  1. Ai dreptate, vitraliul gotic excelează printr-o cromatică stridentă, în aceasta constând tehnica vitraliului: sticla e colorată puternic, cu vopsele transparente de email
   sau este ea însăși colorată, strălucind la trecerea luminii prin structură.
   Eu am rafinat și grizat mult culorile, doar atât cât să nu devină monocromă lucrarea. Am păstrat din spiritul acestei arte suficient cât să nu fie o copie, ci o interpretare.
   Mulțumesc! 🙂

   Uite încă o mostră, modernă de data asta!

 5. Mirela draga, fereastra ta gotica a face sa ma gandesc la „Antelope Canyon”!
  Culoare si rafinament si ceva cald si placut! Pacat ca în lumea reala este altfel!
  O zi faina draga mea maiastra! 🙂

  1. Minnie dragă, de aceea există ARTA, ca lumea reală să pară, sau chiar să fie, mult mai bună! 🙂
   Mulțumesc, am bucuria să aduc un pic de căldură în sufletul și ochiul privitorului, sper.
   Măiastră, ei, prea mă răsfeți! Fii fericită și bucură-te de un weekend plăcut! 🙂

  1. Mulțumesc Elena dragă, uite că cineva apreciază și muzica, e chiar bună! Carmen n-a reușit să deschidă clipul, sigur e pe gustul ei, deoarece e Carmina Burana, merge cu atmosfera de caldă măreție, spune eu, creată aici.
   Un weekend minunat!
   Cu drag! 🙂

 6. Mie personal, da, imi aduci bucurie cu fiecare lucrare publicata ! Felicitari pentru lucrarile prezentate. Indiferent cum vrei sa la folosesti, va fi o incantare pentru cei ce vor citi/ privi !
  P.S.Sa stii ca eu nu dau un like pe FB decat daca imi place . 🙂

  1. Iar eu personal mă bucur că fac acest lucru! Mulțumesc Isabelle, știu că ești exigentă și dai like numai la ce îți place, așa e și firesc! 🙂

 7. P.P.S. In cadrul Festivalului National de Teatru 2012 am vazut Carmina Burana in Bucuresti ! Daca nu ma lasa memoria, era Teatrul din Targu Mures. Un spectacol de dans si muzica …
  Fragmentul din clip este perfect ales cu stilul lucrarilor tale !

  1. Și eu am văzut la Cluj spectacolul, dar trupa era mixtă, o parte erau balerini din Cluj și o parte din Tg Mureș, așa că nu te înșeală deloc memoria. Costumele erau excepționale, pe lângă coregrafia originală și sugestivă, aș vrea să revăd acel spectacol excelent! 🙂

 8. preferatele mele sunt ultimele doua…
  ultima pentru atmosfera spectrala pe care o degaja si asta imi place in mod deosebit si penultima pentru aerul acela de ceata care se ridica…
  contrastul dintre ele ma incanta 🙂
  ai imaginatie Mirela,dar cum altfel ar putea functiona un artist?
  o zi plina de frumos iti doresc! 🙂

  1. Sper să am posibilități materiale să deschid o expoziție cu lucrările mele, altfel le vând, sau le dau, și rămân neexpuse. Bine că le vedeți voi, dragii mei critici-admiratori!
   Da, acolo lumina e difuză, e mai mult mister.
   La fel, o zi încântătoare să ai! 🙂

 9. CARMEN :

  Trebuie sa întelegi ca eu sunt un simplu muritor, nu am nici un studiu în domeniul artelor… Am o cultura generala la nivel mediu dar ma numar poate printre aceia care arata un pic mai mult interes pentru ceea ce ne inconjoara. Sunt usor de impresionat, chiar si la vederea unei papadii la margine de drum.
  Cunoscându-mi limitele, nici nu mi-as permite sa critic lucrarile vreunui artist plastic. Aici am soptit doar ceea ce am simtit la prima vedere a tabloului.
  PS: nici eu nu m-am referit la curentul gotic preluat in pictura, ci la stilul arhitectonic. Stilul arcului ascuțit – asa cum a fost supranumit stilul gotic, a avut la început o conotația negativă, fiind asociat cu stilul “ciudat și barbar”al gotilor, tribul german. Însa toate constructiile in acest stil au ceva grandios, ceva care impune, de aceea a fost preluat mai ales in ridicarea de biserici. Pentru mine referinta acestei epoci este Catedrala Notre-Dame din Reims, pe care am vizitat-o acum 10 ani.
  PS2: videoclipul este minunat! ce mult mi-ar place sa am voie si eu sa lucrez ascultând muzica…

  Italienii au interpretat goticul ca fiind ”barbar” (le: barbar similar cu gotic) deoarece era masiv și rece, dar , odată cu Domul din Milano, au revenit la sentimente mai bune față de ”barbarismul” francezilor, creatorii acestui stil. Arcul frânt al ferestrelor s-a născut în armonie cu locul unde se întâlnesc ogivele bolților, acesta fiind tot în unghi, ascuțit.
  Am înțeles perfect ce ai vrut să spui, știu că poți interpreta o lucrare de artă, mai ales că aceasta e figurativă. Sunt de acord că Notre Dame din Reims este o bijuterie, dar vitraliile de la Notre Dame din Paris îmi plac mai mult. E o părere personală.
  Și dacă tu vezi aici un cadru SF nu e nicio problemă, foarte bine, din punctul tău de vedere sunt în trend.
  Mie îmi plac astfel de discuții, uite câte lucruri se aduc în prim plan, care țin de artă, estetică, istorie, muzică, călătorii, adică ceea ce contează cu adevărat. Să povestim cu folos, așa cum ne-am obișnuit, de altfel.
  Da, lucrul pe fond muzical e extraordinar, crează o pace interioară și sporește puterea de concentrare.

  O muzică potrivită cu atmosfera pe care ți-a creat-o (cred eu) lucrarea mea. E una din cele mai frumoase compuse vreodată și e ENYA!!!
  Enya Pax Deorum

 10. Mirela…orice lucrare prin care aduci in ochii nostri goticul pe mine ma farmeca.
  Prin lucrarea de fata ai reusit sa exprimi perfect spiritul acestui stil, frumusetea sa greoaie si rece dar si delicata, maretia si eleganta sa superbe. Perspectiva, unghiul din care ai ales sa redai fereastra sunt foarte potrivite. Sa spun totul in doar doua cuvinte?
  Imi place 🙂

  1. Afară ninge, acum vin din zăpada deja depusă, e alb și…și pare mai gotic goticul clujean, când iarna-i stăpână. Ciudat, locuiesc extrem de aproape de monumentele gotice ale urbei mele medievale, pe care o iubesc atât.
   Poate că sunt eu gotică, cine știe! De aceea am reușit să (prea frumos ai spus)” exprim perfect spiritul acestui stil, frumusetea sa greoaie si rece dar si delicata, maretia si eleganta sa superbe”!
   Și dacă îți place, știindu-te mare amatoare de gotic, înseamnă că merită odată în plus să mă exprim artistic prin intremediul acestui vechi și nou în același timp, stil. Mulțumesc Elly, să ai o seară minunată! 🙂

 11. Draga Mirela, o minunatie e tabloul tau.L-am privit si iar l-am privit, imi place mult, toate ferestrele gotice pe care le-ai pictat sunt minunate.Mi-e tot mai greu sa bloggeresc,poate ca vor sosi vremuri mai bune sa revin in lumea virtuala mai des.
  Iti doresc inspiratie, succes in ceea ce faci si cat mai multe comenzi!
  Sa ai o saptamana mai buna, Mirela!

  1. Ca de obicei, salut cu drag revederea cu tine, dragă Gabi! Am fost pe al tine dar n-am avut timp să las comentariu, am mult de recuperat cu galeriile tale de artă!
   Să sosească acele vremuri deoarece un lucru e sigur: dacă nu faci din blogging o obligație, o corvoadă, atunci devine, așa cum este și aici, la mine, o clipă și o oază de liniște și relaxare. Te îmbrățișez cu mare drag! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus