Parfumul fiecărui tablou

Articol repostat

(Voi reposta periodic articole din Povestea noastră parfumată)

Ce înseamnă un tablou? Pictura… Ce-ar face oamenii timpului actual, dacă li s-ar spune că lipsa privitului și admiratului tablourilor din expoziții și muzee de artă încarcă trupul cu toxine periculoase? După cum observ eu tot mai clar, oamenii crizei sunt tentați să digere tot ce li se servește ca panaceu universal, îndreptându-se, adesea orbește, către procedee prin care pot obține vindecări miraculoase. Bănuiesc că jumătate dintre noi s-ar apuca de mers în muzee de artă sau la expoziții, de achiziționat albume sau măcar de marcat cele mai bune site-uri de artă de pe net. Până și cei mai rezervați vizavi de arta adevărată, nu de kitsch-ul tot mai  agresiv și omniprezent, s-ar apuca de noua cură de dezintoxicare cu opere de artă, tablouri, expoziții. Și poate ar funcționa. Cum să nu meargă un tratament cu eliberare de stres prin estetică?! Farmecul irezistibil al unui tablou bine compus, expresiv, armonios sau, dimpotrivă, creator de tensiuni dramatice, funcționează. Un tablou adevărat e o colecție de țesături ale nuanțelor plăcute, de lumini și umbre, de linii, puncte și pete,  de contraste și armonii, de gesturi și miresme care răzbat dincoace de veacuri, de ore, de pânze și straturi de culoare. Fiecare tablou are un parfum. Unele păstreză chiar propria mireasmă de atelier, altele aduc cu sine parfumul imemorial de talent și măiastră inspirație. Sunt geloasă pe toate tablourile care îmi plac și pe care nu le-am admirat încă în realitate sau nu le-am adulmecat așa cum trebuie, sunt geloasă pe propriile-mi tablouri, cele mai reușite semnate vreodată de mine, pictate la 25, 26 și 27 de ani, care au ajuns pe mâini străine, din tranzacții sau din întâmplare și pe care nu le mai pot admira și nici poze după ele nu am. Dar încă le simt parfumul.
Fereastra era deschisă, astfel că adierile jucăușe de primăvară intrau pe deasupra geamurilor înalte ale atelierului. Ieșeau în grabă, împreună cu petele aurii de soare timid, dar tenace. Eram în fața unei pânze uriașe, pe care nuanțele de griuri colorate, ocruri, roșuri brune și violeturi de cobalt stinse cu umbre naturale, tresăreau, alergându-se ascendent. Către partea superioară, în care abia se mai zărea vreo formă, spațiul fiind rezervat exclusiv culorii, nuanțele se împleteau spectaculos, exaltându-se. Tuburile teșite, golite, subțiate, acele tuburi de culori, erau răspândite printre sticluțele cu uleiuri groase de in crud și in fiert, din care amestecam cu mare plăcere, în niște ochiuri metalice, terebetina arzătoare, cu  mirosul ei intens și frumos, care rămânea veșnic în atelierul încremenit în timp. Nu l-am revăzut demult. Atelierul e tot acolo, eu am luat-o pe alt drum. Multe ateliere sunt în aceleași locuri, dar alte galsuri și încăperi mi-au ieșit de-a valma în cale și, fie că a fost alegerea mea sau că așa a trebuit, rareori m-am reîntânit cu parfumul de neuitat. Cu atelierul.
Azi vă voi arăta câteva tablouri cu parfum, pe care fiecare dintre voi cred că îl va percepe în felul său și nu îl va uita. Parfumul unui tablou, parfumul fiecărui tablou!

Claude Monet , Iriși galbeni
Claude Monet, Grădina de iriși

 

Claude Monet, Glicine
Claude Monet, Trandafiri
Gustav Klimt, Flori în grădină
Gustav Klimt, Grădina de trandafiri

 

Gustav Klimt, Grădină italiană

 

Vincent van Gogh, Iriși

 

Vincent van Gogh, Trandafiri roz
Vincent van Gogh, Vas cu trandafiri
Vincent van Gogh, Trandafiri în grădină

 

Theodor Pallady, Vas cu flori violet
Ștefan Luchian, Scara cu flori
Ștefan Luchian, Trandafiri albi
Ștefan Luchian, Violete
Pierre Auguste Renoir, Bouque de fleurs
Pierre Auguste Renoir, Roses Et Jasmin Dans Un Vase De Del
Andreeva Mariya, Liliac
Edouard Manet, Lilacs
Isaac Levitan, Nu mă-uita și flori de pădure
Artur Verona,Flori pe terasa

 

 

Nicolae Tonitza, Flori

 

Nicolae-Grigorescu,-Trandafiri-salbatici

 

Salvador Dali, The Rose

 

Daliflor de Salvador Dali este un parfum  inspirat din tabloul  ” Femeia cu Infățișare de Trandafir”. Forma sticlei imortalizează frumusețea feminină. Senzual și feminin, parfumul Daliflor e o bogăție de trandafiri, citrice, verbină, violete, mandarine…un parfum ca o adiere de neuitat.

Salvador Dali-Daliflor (parfum)

CARMEN,Daurel,Diana,Elly,Gabi,Lolita,Minnie,Ochii Verzi,Pandhoraa,Sara,Silving,Vania,Vero,XabaLili3D.

Articole create 910

7 comentarii la „Parfumul fiecărui tablou

 1. Eliberare de stres prin estetica… eu cred ca suna si bine si poate ca ar si functiona. Pacat ca in aceasta perioada de criza, oamenii sunt preocupati de chestiuni simple…mai mult legate de supravietuire, uitand ca exista pe lume atatea frumuseti.
  Foarte frumos articolul, minunata galeria de tablouri!
  Si o mentiune pentru flaconul de parfum: genial, ca Dali insusi 🙂
  O saptamana cat mai buna, Mirela!

 2. Sunt de acord cu absolut tot ce ai zis. Eu aproape de cand ma stiu am fost pasionata de desen, de culori, de ce puteam face cu mainile astea doua. Mereu m-au ajutat vorbele bune ale celor din jur si m-au propulsat spre aceasta arta. Din pacate insa, pentru mine acest frumos tablou al culorilor a ramas la stadiul de hobby. Am urmat calea desenului insa nu aceasta cale plastica.
  Mereu am fost impresionata de acele detalii ce fac deliciul unui tablou. La o prima vedere probabil totul pare trecator, o imagine ce fura privirea si apoi o lasa sa treaca mai departe, insa odata ce reusim sa ne apropiem de aceste mici piese de arta, vedem totul mult mai bine, tehnica, emotiile, gandurile creatorului si atunci parca totul se schimba.

  Ps: am si eu o intrebare vis-a-vis de „Clubul povestilor parfumate” … odata cu tine luam si noi o pauza, sau noi continuam? Eu cel putin asa am inteles, ca totul se reia dupa cele doua saptamani de care mentionai in una din postarile trecute. Am vazut totusi ca unii si-au publicat povestile si sincer sunt in ceata cu totul :))) … asa ca, te rog, cu toata rusinea ca poate n-am inteles eu cum trebuie, sa-mi dai o mana de ajutor sa ies din ceata! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus