Pere în luna lui Gustar

Happy Weekend este o rubrică inițiată de prietena noastră Elly Weiss. Amănunte și înscriere  la frumoasa gazdă a acestei întâlniri din fiecare weekend. Happy Weekend!

S-au copt câteva soiuri de pere! Haideți să le gustăm, doar e luna lui Gustar! 🙂

 

 

 

 

 

 

Rețetă de sezon:

Prăjitură cu pere şi sirop de arţar – rețetă de Mihaela Dumitrana (SURSA)

Ingrediente necesare: 6 pere, 50 ml sirop de arţar, 6 ouă, 300 g zahăr, 100 g unt, 360 g făină, 10 g praf de copt, esenţă de vanilie, 2 batoane scorţişoară, 5-6 cuişoare, 6 linguri zahăr.

Mod de preparare: Perele se curăţă de coajă păstrând însă codiţele.

Într-o cratiţă se pun perele, scorţişoara, zahărul şi cuişoarele; se acoperă cu apă şi se fierb 5-10 minute până se înmoaie puţin.

Ouăle se mixează cu zahărul până îşi dublează volumul, apoi se adaugă untul topit şi siropul de arţar şi se omogenizează.

Făina se amestecă cu praful de copt şi se cerne în compoziţia de mai sus.

Se adaugă esenţa de vanilie şi se mixează bine.

Ungem formele cu unt şi tapetăm cu făină.

Aşezăm în mijloc para şi adăugăm pe lângă ea aluat cu o linguriţă.

Se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 minute la temperatură medie.

Când s-au răcit, le scoatem din forme, le pudrăm cu zahăr şi le servim stropite cu sirop de arţar.

Poftă bună!

Prăjitură cu pere şi sirop de arţar

Bancuri cu pere

Cum imparti 4 pere la 5 copii ?
Le faci compot !

………..

Un ardelean culegea pere dintr-un copac.
Un alt ardelean, trecand pe langa el il intreaba:
– Buna bade ! Mari is perele ?
– Apai, cele mari is mari, cele mici…nu prea.

…………..

Știi cat fac trei si cu unu? intreba invatatorul.

?

Fii atent: eu iti dau trei pere si mai tarziu inca una. Cate pere ai in total?
-Cinci.
-Cum asa ?
-Pai mai am una in ghiozdan.

………….

Dacă îmi spui câte pere am la spate, ți le dau pe amândouă!

……………..

Ilustrație personală de carte. Pagina cu pere! 😉 🙂 🙂

O filă  (unii o cunoașteți) din cartea scrisă și ilustrată de mine, ”Ce-au vrăjt zânele în pomi”, care va apărea în septembrie, cu  14  ilustrații mari , din care doar câteva cunoașteți și un text , sper, pe măsură! Happy happy weekend, dragi preteni!

Ilustrație de Mirela Pete

CARMEN,Daurel,Diana,Elly,Florentina,Gabi,Lili3d,Lolita,Pandhoraa,Sara,Vania,Zina.

Articole create 906

20 de comentarii la „Pere în luna lui Gustar

  1. Prajitura aia cu sirop si artar arata tare haios dar imi inchipui ca e o minunatie la gust. Mi s-a facut foame :))) … trebuia sa ma uit la postarea asta maine dimineata! Ah! 😀
    Happy Weekend!

    1. Poftă bună, să știi că și mie mi s-a făcut foame, că am împrumutat rețeta de pe acest site plin cu bunătați! Hapy Weekend! 🙂

      Uite încă una, pere în sirop! 🙂

  2. frumosa tare editia ta de weekend si gustoasa pe deasupra!
    multumesc de invitatie, am mirosit perele doar, dieta nu-mi permite mai mult :))
    pop, noapte faina!

    1. O, dieta, dieta, m-am săturat! Azi am fost la restaurant și apoi la cofetărie! Am fost invitată, doar nu era să refuz! Te pup! 🙂

  3. Ce postare frumoasa! Abia astept perele, inca n-am vazut coapte anul acesta. (Am un par dar se coace foarte tarziu, pe la sfarsit de septembrie.)
    Prajitura si mai ales perele in sirop cred ca sunt foarte bune. Eu oricum ma dau in vant dupa tot ce e dulce.
    M-am si imbogatit cu o replica super de azi inainte:
    „Apai, cele mari is mari, cele mici…nu prea.” Mi-a placut grozav! :)))
    HAPPY WEEKEND, Mirela!

    1. Eu am găsit la piață câteva soiuri de vară, dar să știi că și cele din market pot fi bune, de exemplu perele Williams și Abate. La prăjituri sigur se pretează. Știu soiul acela, sunt un pic arămii, nu-i așa? Gustoase! 😉
      Da, e tipic ardelenească! :))))))))))
      Happy Weekend, dragă Elly! 🙂

  4. Am fugit de la foto de inginer pentru ca incerca sa ma momeasca cu zmeura si am nimerit la tine sa plang dupa pere. :((
    Felicitari pentru ilustratie, Mirela!
    Mi-au placut si glumele, dar reteta nu am curaj sa o citesc, pentru ca imi este pofta si astazi nu am timp.
    Happy weekend tie si familiei tale!!!

    1. Vezi, unde pui că zmeura nu îngrașă, dar perele au mai mult zahăr! 🙂
      Mulțumesc Vienela, am 10 ilustrații făcute publice și alte 14 secrete, deocamdată. 😉
      Happy Weekend, ție și familiei! 🙂

  5. Bancurile au fost bune, dar mie mi’a ramas mintea la prajitura si la pere:x maine neaparat trebuie sa ma duc la piata:)) Mereu cand vin pe la tine ma scoti din casa[-(

    1. Și mie, dar m-am scos pârleala azi, că am comandat tort cu fructe și m-am revanșat! 😉
      Hahahahaha!
      Foarte bine, dar să ai mereu un astfel de motiv…dulce!
      HAPPY WEEKEND!

  6. Pentru toată lumea, o felie de tort din care am mâncat azi, mniam mniam! 😉

    O simfonie dulce acrișoară de fructe de pădure, cremă fină de brânză şi frişcă cu stafide, pe un pat de blat alb şi pufos. 😉

  7. Ei! Toate ca toate! Pan’ la prajituri! Fie-ti mila de mine! :))))
    Acum, cand scriu, am in raza privirii prajitura cu branza, fructe de padure, stafide! frisca!!!

    Faine bancurile cu si despre pere! Sa stii ca le copiez pentru colectia personala – sunt colectionar de bancuri 🙂 Deh! Fiecare cu… piticii lui!

    Si acum, la final, trebuie sa scriu: super-extra-excelenta e ilustratia pentru coperta! Imi plac povestile, imi plac desenele animate si… ilustratiile din cartile pentru copii. Dar sa nu mai spui la nimeni, te rog! 🙂

    O Duminica minunata sa ai!

Dă-i un răspuns lui Parfumul de arta româneasca in epoca interbelică « my heart to your heart Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus