10 mai, 2012

Tony DiTerlizzi  este un excepțional ilustrator, grafician și scriitor american, un fantasy artist, autor al celebrelor The Spiderwick Chronicles, care  este un roman în 8 volume,  destinat copiilor și nu numai, scris de Tony  împreună cu Holly Blake. Iată The Spiderwick Chronicles și cele opt volume:  The Field Guide, The Seeing Stone, Lucinda’s Secret, The Ironwood Tree, The Wrath of Mulgarath, The Nixie’s Song, A Giant Problem, The Wyrm King.
Tony DiTerlizzi s-a născut  în Los Angeles, California, în 1969, fiind primul din cei trei copii  ai unei familii de origine italiană. A urmat Școala de Arte din Florida şi Institutul de Artă din Fort Lauderdale, unde a obţinut o diplomă de graphic designer  în 1992.
DiTerlizzi a fost influenţat de artişti ca Hieronymus Bosch şi Leonardo da Vinci , dar și de marii artişti ilustratori, de exemplu Maxfield Parrish și Heinrich Kley. În mod deosebit a fost atras de ilustratorii de carte clasică pentru copii , ca Arthur Rackham, Ernest Shepard și John Tenniel.  O altă sursă de inspiraţie a fost David Trampier, care a ilustrat ” Monster Manual ” și altele asemenea.
Ca autor, Tony DiTerlizzi a fost inspirat de către mulţi dintre contribuabilii mari la literatura pentru copii. Fiind un mare fan al basmelor vechi de Hans Christian Anderson, Charles Perrault  şi Fraţii Grimm, a iubit, de asemenea, mulţi dintre artiştii ilustratori care le-au făcut și mai atrăgătoare prin desenele care le însoțesc, cum ar fi Arthur Rackham, Dulac Edmund, Nielsen Kay şi Ernest Shepard, artiști ai „Epocii de Aur” ai ilustrațiilor pentru copii, cu  un impact enorm asupra lui Tony.  După Şcoala de Arte, DiTerlizzi s-a mutat la New York, cu soţia sa Angela şi fiica lor și a început o carieră de ilustrator independent. A lucrat pentru Dungeons TSR (jocuri) și a creat un joc, Dragons . „Am fost atat de încântat când am primit o șansă de a lucra pe Manual de Monsters, încât am făcut minuni” spune Tony.  DiTerlizzi a ilustrat numeroase carti pentru edituri prestigioase de carte fantastică, dar a creat și personaje pentru jocuri foarte căutate. Nu s-a mulțumit cu desenul, imaginația sa debordantă ajutându-l să și scrie.  Cea mai mare realizare a sa este  romanul Spiderwick Chronicles, roman fantastic tradus în peste 30 de limbi, citit de milioane de oameni, mai ales copii și adolescenți, scris, ilustrat, ecranizat.  În 2008, Paramount Pictures a lansat o adaptare live-action al seriei Spiderwick Chronicle, cu DiTerlizzi în calitate de co-producator executiv. Continuarea, Beyond Spiderwick Chronicles, a început  în septembrie 2007 şi a continuat până în 2009. Cu Spiderwick Chronicle, Tony diTerlizzi și-a câștigat, practic, nemurirea.
Tony DiTerlizzi : Spiderwick Chronicles, ilustrații, coperte.
Categories: Ilustratori

26 Responses so far.

 1. amica spune:

  Ilustratorii mei favoriti suntTony di Terlizzi Enya Pete si Mirela Pete! 😉
  Lasand gluma la o parte, chiar am vorbit serios. 🙂
  Spor la lucru si la zane si alte ilustrati fantastice!

  • mirela spune:

   Da , desigur, te cred. Cel puțin Enya mea ar putea concura cu acest mare ilustrator, are potențial. Lăsând gluma la o parte, chiar am vorbit serios și eu! 😉
   Un bonus terlizzian: elfa!

 2. Zina spune:

  Frumosi elfii lui, imi plac !

 3. Ilustratorii au dificila misiune de a reuşi să sugereze esenţa conţinutului cărţilor ! Nu este suficient talentul la desen, pictură, grafică. este nevoie şi de acea scânteie de genialitate ca să devii ilustrator celebru. Preferaţii tăi întrunesc această condiţie şi îî doresc Enyei să îi întreacă! Tu m-ai convins pe cartea mea .

  • mirela spune:

   Expresivitatea si originalitatea, plus frumusețea în sine a personajelor , sau grotescul, după caz, e la fel de importantă ca și talentul la desen, sau chiar mai importantă!
   Ca specialistă în cărțile adresate micilor cititori, consider părerea ta mai mult decât avizată și ce să spun?! Mă bucur și îți mulțumesc pentru încurajări! Avem noi, artiștii, nevoie de ele, eu recunosc asta. Și mi-e dor de cărțile tale frumoase! 🙂

 4. lili3d spune:

  Într-adevăr, reuşeşte să redea trăirile personajelor în cel mai expresiv mod.

 5. 🙂 penultima este aproape ca o fotografie!

  • mirela spune:

   Ș totuși, ceea ce face diferența e chiar strania expresivitate a unei frumuseți din… altă parte. E genial Tony! 😉

   Medusa lui DiTerlizzi:

 6. -X- spune:

  Mi-au atras atentia culorile la care apeleaza … culori pale, acoperite parca de o pulbere fina, nuante de lemn ars, nisip, etc .
  De admirat subtilitatea luminilor, a umbrelor si a ‘transparențelor’.

 7. Melly spune:

  Multa expresivitate in fiecare lucrare! Frumoase toate!
  Seara placuta Mirela!

 8. CARMEN spune:

  superbe! si cele de la comentarii sunt impresionante!
  cat de bine exprima fata emotiile personajelor: bucurie, uimire, mandrie, suparare…Ne-ai prezentat aici într-adevar un mare talent!
  pupici/ seara faina! 😉

  • mirela spune:

   Da, e un mare talent și are o imaginație debordantă! Mai ales că e și un mare scriitor de literatură fantasy. Îl admir fără rezerve și mă ambiționează!
   Un desen de noapte bună! 🙂

 9. […] Child again, Gabriela Savitsky, George, Ioan Usca, Mirela Pete, Robert, Schtiel, Shayna Rate this: Share this:TwitterFacebookEmailLinkedInMai […]

 10. Daurel spune:

  Asa da ! nu precum cei care deseneaza nasuri strambe si ochii in(tr-o) ureche…

 11. […] Mirela Pete.Ilustratori de top, care îmi plac: Tony DiTerlizzi. Spiderwick Chronicles (I) […]

 12. Gabi spune:

  Un ilustrator tanar si foarte talentat.Imi plac mult ilustratiile de acest gen, cred ca iubitorii genului fantasy sunt cei mai incantati.Din pacate, doar acum aflu despre el, acusi ma uit si la trailer.
  Un weekend parfumat, Mirela!

  • mirela spune:

   Gabi, niciodata nu e tarziu sa te bucuri de arta adevarata și nu mai e niciun dubiu ca ilustratia de carte, atunci cand e facuta de profesionisti buni, e arta adevarata!
   Weekend frumos iti doresc!

 13. […] on Formula lui Blondel,…ginamihai on Miercurea fãrã cuvinte. Green…Ilustratori de top, … on Atitudinidaurel on Miercurea fãrã cuvinte. […]

 14. Cristi spune:

  Urmarind imaginile din postare si din comentarii ma simt ca personaj un intr-un film S.F. 🙂

  • mirela spune:

   E genul fantasy, așa că mai mult ficțiune decât știință, ceea ce e pe placul meu de asemenea!;)

 15. […] Anacondele, Aurora Georgescu, Carmen, Coolnewz, Dana Diaconu, Dani, Kadia, Maricica, Melly, Mirela Pete, Neuroanchiloza, Pandhora, Roșcata, Roxana Muntean, Silving și pe toți ceilalți amatori de arta […]

Leave a Reply