Parfum de primăvară. En Avril Un Soir

E încă timpuriu să scriu despre Aprilie. E abia Martie. Chiar dacă eu, despre luna aprilie pot vorbi  oricând și oricât.

Ce parfum are luna aprilie!? Poți să spui simplu și sigur pe tine: de liliac! Și asta pentru că în aprilie, într-o seară, m-am întâlnit cu primul liliac înflorit. Nu, nu a înflorit dimineața, nici noaptea, ci atunci, seara. La ora magică, vrăjită,  când nu știi dacă noaptea parfumată de primăvară tânără se lasă brusc peste fire, sau se preface că-i deja caldă și tărăgănează… până când soarele dispare total, lăsând umbre viorii, pline de promisiuni. Poate și pentru că, în timp ce un băiat mă invitase la plimbare, m-am ”lovit” de el. De ciorchinele de liliac, nu de băiat! Sau poate pentru că înflorise frumos, trecând peste gardul elegant al curții din care evada în stradă. Se simțea o boare cumplit de primăvăratică, de nostalgică și plină de dor, dinspre narcisele albe, aflate cu zecile în aceeași curte cu liliacul. Erau și niște violete. Cele de pădure trecuseră, dar astea, fiind mai puternice, răspândeau un miros a cărui dulceață te cucerea pe loc. L-am sărutat brusc. S-a cutremurat, răspândind parfum zeiesc. Liliacul, normal! Ați crezut că băiatul?! Liliacul alb, cel mov deschis și cel  violet roșcat. Narcisele albe mureau de gelozie! Violete albăstrii, narcise, liliac! Iată florile pe care, în aprilie, într-o seară, le-am preferat pupăturilor unui coleg care nu s-a lăsat păgubaș și m-a tot căutat, ulterior. Cred că a fost cel mai frumos băiat care m-a invitat la plimbare vreodată, egalat doar de al meu drag soț, de vreo 30 de ani încoace. Mi-a spus: ”O eșarfă fluturând la gâtul unei fete tinere, pe terasa unei case cu grădină, într-o seară de aprilie, care împrăștie aroma unui buchet floral în deplină armonie cu înfloririle momentului primăvăratic, va rămâne mereu o amintire vizuală și olfactivă. Sau parfumul eșarfei se va transformă în amintirea prețioasă a clipei de bucurie care evocă parfumul primăverii… M-a cucerit pe loc. Parfumul liliacului, desigur.

Apoi, odată cu certitudinea că am nas bun, am redescoperit mireasma liliacului și a violetelor, în vrăjitele și vrăjitoarele ape parfumate, semnate de Annick Goutal sau de inegalabila casă Caron. Parfumul primăverii… ce poate fi mai minunat? Pasiunea pentru natură, talentul si metodele tradiționale ale artei parfumeriei provoacă emoții unice, emoții ce pot marca momente din  viață. În Paris, pe străzile mai ferite de trafic, zărești primăvara câte o tufă de liliac alb, înflorit, care îți zâmbește cu ciorchinii dulci și dătători de prospețime. Parfumul este ”En Passant” și aparține frumoasei parfumiere Olivia Giacobetti, care în anul 2000 a creat pentru casa Frederic Malle un parfum aparent simplu, dar care s-a dovedit a fi complex și captivant. Primăvara din acest flacon, cu care ne-a obișnuit Frederic Malle, are miresme de liliac alb, grâu și note marine. Un alt mare artist parfumier, Ernest Daltroff, a folosit liliacul în şapte parfumuri ale casei Caron: Les Pois de Senteur Chez Moi, En Avion, Farnesiana, Or et Noir, Fleurs de Rocaille, Royal Bain de Champagne şi Voeux de Noel. Liliacul! Aici sau în Paris, primăvara ne dă peste cap și ne amețește, răspândindu-și parfumul unic. E magie curată să-l captăm într-un prețios flacon, pentru a ne aminti de primăvară atunci când dogoarea verii ne scaldă în miresme de cireșe coapte și briză marina. Sărutul unui liliac alb, al unei narcise, violete sau al unui băiat incredibil de frumos și îndrăgostit e încătușat în parfumul ”En Avri, un Soir”… ou ”En Passant”.

Au mai scris la Provocarea parfumată găzduită de mine aici, pe blog:

Mirela     Parfum de primăvară

Pandhoraa     Poveste Parfumata – Parfum de Primavara

Sara   Parfumul Primăverii – Poveste parfumată

CARMEN Parfumul primaverii

Florentina  Parfum de primavara

Lolita Ganduri-verzi-de-primavara-parfumul

Roxana Parfumul-primaverii

Aurora PRIMĂVARA ŞI NOI

Ioan Usca  Parfumul primăverii

Gabi Poveste parfumata de primavara

Vero Parfumul primăverilor copilăriei | VERONICISME

Lili3D EA

Daurel Parfumul cadourilor de primavara

Articole create 910

48 de comentarii la „Parfum de primăvară. En Avril Un Soir

 1. Mult plăcutu-mi-a formularea „un miros a cărui dulceață verde te cucerea pe loc” …
  Şi cred că de aici începe adevărul formulării „a locui culoarea”!
  Mulţumesc!

  1. 🙂 sunt din nou aici, mai repede decât am crezut 😉
   Mirela draga, povestea ta romantica si plina de emotii m-a transpus într-adevar într-o seara de primavara, pe o strada plina cu liliac parfumat. Si eu sunt îndragostita (ireparabil) de aroma unica a florilor timpurii de primavara, iubesc liliacul, zambilele, magnolia… Sunt parfumuri tulburatoare si nu e mirare ca artistii parfumieri s-au lasat inspirati de aceste minuni ale naturii.
   Sa ai un sfârsit de saptamâna tihnit, sa-ti pregatesti simturile pentru întâmpinarea primaverii… saptamâna viitoare 🙂

  1. Lolita, vin de la tine, unde m-am intalnit cu mirosul reavan al primaverii!
   E obligatoriu sa ai o primavara plina de entuzism si adieri proaspete! 🙂

 2. Ce frumos ați scris despre sărutul liliacului!… Și mie îmi place parfumul de liliac…
  Vă doresc un weekend plin de primăvară… măcar în suflet 🙂 – la noi e încă iarnă! 🙁
  Pupici și îmbrățișări magice! 🙂

  1. Sara, eram un pic mai mare decât tine când s-a întâmplat, așa că mă bucur că-ți place. Să ai o primăvară adevărată, cu tot ce presupune ea! 🙂

 3. Atrasă te parfumul răspândit de florile primăverii ce pare că ţi-a invadat pagina, am trecut să-mi delectez simţul olfactiv, dar şi ochiul a găsit desfătare în violetul florilor ce-ţi împodobesc pagina şi bucuria de a citi mi-a fost dăruită de frumoasa ta prezentare.

  1. Gabi, și mie povestea ta, aveam nevoie. Avem cu toții nevoie de soare, cer senin și flori parfumate! Te pup! 🙂

 4. rokssana :

  mi-a placut tare povestea ta…o poveste frumoasa…

  http://octaviancoifan.blogspot.com/2011/04/parfumul-editie-noua-in-format-de-lux.html

  seara faina sa ai :)

  Rokssana, fiecare întâlnire cu Coifan e o mare bucurie. Sper să fie și pentru tine la fel. Deși iubesc parfumul dintotdeauna, deși de la altcineva am învățat despre parfum, la Coifan am aflat lucruri noi și curajoase. Îl admir foarte mult și am avut bucuria să îmi remarce câteva articole despre parfum și să-mi răspund pe mail. Voi cumpăra cartea, mulțumesc! 🙂

 5. parfumul liliacului alb e atat de suav si mai ales atat de trecator…
  l-am prins o clipa in cuvintele tale…

  multumesc pentru ca ai raspuns rugamintii mele de a posta link-ul:)

 6. Daca nu au fost alte propuneri pentru povestea parfumata de saptamana asta, am eu una: Parfumul Orientului. Daca va e pe plac…
  Zile de primavara parfumate!

 7. trecand pe la Carmen in seara asta am aflat ca este ziua ta de nastere…
  iti doresc ca maine sa ai parte de distractie maxima,cadouri surprinzatoare si la multi ani frumosi si norocosi !! 🙂

 8. CARMEN :

  :) sunt din nou aici, mai repede decât am crezut ;)
  Mirela draga, povestea ta romantica si plina de emotii m-a transpus într-adevar într-o seara de primavara, pe o strada plina cu liliac parfumat. Si eu sunt îndragostita (ireparabil) de aroma unica a florilor timpurii de primavara, iubesc liliacul, zambilele, magnolia… Sunt parfumuri tulburatoare si nu e mirare ca artistii parfumieri s-au lasat inspirati de aceste minuni ale naturii.
  Sa ai un sfârsit de saptamâna tihnit, sa-ti pregatesti simturile pentru întâmpinarea primaverii… saptamâna viitoare :)

  Carmen, abia acum vad superbul tau comentariu si iti raspund cu mare drag! Da, am intmapinat cu simturile ascutite Primvara si cu mare bucurie! Sa ai si tu aprte de bucurie draga mea prietena! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus