Parfumul sufletuluiAmintirea şi Iubirea sunt parfumuri ale sufletului.
Câmpuri mov-albăstrii mi se perindă prin faţa ochilor şi aroma sobră, dar plină de prospeţime revigorantă, îmi inundă amintirile. Duminică dimineaţa…Înainte de micul dejun, simţeam aroma lavandei folosită de tata. Lavanda îmi e atât de familiară, încât dacă aş avea o nedumerire, cred că aş putea s-o întreb, să-i cer un sfat, pentru că-mi evocă făptura părintelui meu deosebit, inteligent, cult, generos şi inspirat.
Uite…cum să-ţi spun mai explicit… Când deschid dulapul,  din dreptul cămăşilor şic ale iubitului meu, care mi-e şi soţ, se revarsă în cameră parfumul bun folosit de el şi încă ceva. E parfumul dragostei. De fiecare dată tresar, uimită de propria-mi tresărire. E acesta parfumul meu de suflet.  Eu aşa îl simt şi chiar mai mult decât atât.
Minute, ore, zile, luni şi ani am în şir am adulmecat şi continui s-o fac, aroma părului şi făpturii fiicei mele. E miere, boboc de trandafir, puritate şi cea mai mare dragoste. E parfumul inimii, e cel mai preţios parfum. E parfumul cel mai drag sufletului meu. Nimic nu-l egalează. Când era bebeluş, îmi era teamă să n-o sufoc inspirându-i aroma de copil de miere şi trandafir, sănătos, curat şi drag, de iubire perfectă, inegalabilă, de fiinţă nepreţuită.  PARFUMUL INIMII, PARFUMUL SUFLETULUI DRAG! Acest parfum nu dă greş niciodată, e alcătuit din enorm de multă iubire, din generozitate, bunătate, tandreţe, amintiri, speranţe, bine, viitor, lumină, bucurii. E cel mai frumos parfum! E veşnic : 😛   (preluat din articolul meu de aici)Suflet…Am povestit într-un articol despre viteza de deplasare a sufletului  comparativ cu a trupului, susţinând, cu argumente, că masivul suflet, deloc eteric, o face mai anevoios. Se deplasează mai greu atunci când vrea să reţină amintiri, trăiri, o casă, un loc drag, o plajă a vacanţei, un parfum…Unii pretind că-şi poartă sufletul în palmă. He he! Cât de mititel e, de-l poartă în căuşul plamelor!  😉  Că unii o fac, e sigur, dar că cei care se laudă cu asta NU o fac, e şi mai precis. Am cunoscut două femei care foloseau parfum de tuberoze. O doamnă în vârstă, artistă, muziciană,  şi o femeie destul de tânără, foarte gălăgioasă, băgăcioasă, iritantă, care voia ca toată omenirea să-i acorde importanţă.   Există, cu siguranţă, o asemănare subtilă între parfum şi impresia pe care ne-o facem despre natura unei femei, a unei persoane. Semănau, în ciuda deosebirii evidente. Ambele doreau să fie remarcate: una prin arta sa, prin munca şi talentul său, cealaltă prin zarvă şi vorbărie fără rost. Dar doreau enorm ca lumea să le observe şi să intre în patrimoniul colectiv. Au reuşit, hai să recunoaştem! Doar că muziciana a cules laurii, iar atot-prezenta,  balaurii!  Hai, spune, tu în ce mireasmă te învălui? Parfumul tău îţi este semnătură olfactivă, dar oare porţi parfumul care îîi e drag sufletului tău? Spune-mi!

Chamade de Guerlain

Eu nu mă despart niciodată de trei parfumuri: trandafir, santal, patchouli. Şi uneori, ambră. Fiecare îmi evocă ceea ce sufletul meu are mai drag: iubirea, amintirea,  frumosul împletit cu binele şi arta. Sunt parfumurile mele de suflet, de data asta închise în flacoane de către artiştii parfumieri. Pentru ambient, ador florile de citrice, lavanda şi mierea.
Trandafirii! Ce poate să-mi evoce ziua cea mai dragă mie, atunci când vara e tânără zeiţă, când e ziua venirii pe lume a celei mai scumpe făpturi mie, care e fiica mea frumoasă,decât magicii şi magicienii trandafiri?! Sau când ziua e generos de azurie-aurie, când soarele dă putere şi strălucire celor sărbătoriţi, când aerul e înmiresmat şi îţi dă viaţă lungă şi plină de frumoase promisiuni! Doar ei,  bobocii înrouraţi de trandafir, în zori de zi splendidă! Am ales şi am lângă mine Annick Goutal şi al său Rose Absolue, un parfum rar, pe care îl preţuiesc la adevărata-i valoare şi îl folosesc cu drag şi cu chibzuinţă. Doar în zilele care merită încoronări, cum e cea amintită mai sus.
Uleiurile esențiale de santal se găsesc în formidabile sticluțe de colecție, produse de Song of India, numite Sandalwood Perfume Oil- Fancy Glass Bottle, conținând cel mai bogat și mai intens ulei esențial din lemn de santal, de o puritate și efecte extrem de binefăcătoare. Spiritualitate, meditație, antistress, senzație de liniștire dar și efect afrodisiac, iată ce promit aceste minunate flacoane de uleiuri esențiale din santal. Un parfum care îmi însufleţeşte … sufletul, aromându-l cu delicateţe şi feminitate.
Pot spune despre patchouli că are un miros distinct și tenace, teros (pământ jilav) și aspru, sec și sobru, fiind foarte căutat de parfumieri.   În mare vogă a fost Patchouli Patch și Elixir Patchouli (1970) în perioada “Flower Power” , toți adepții Mișcării Hippy își doreau Patchouli, alături de Santal și Iasomie. Erau anii 1960…Divinele miresme ale libertății, ale contopirii omului cu natura, ale iubirii fără frontiere, liberă, fără prefăcătorie și minciună…A rămas Patchouli, un parfum amețitor, cu o aromă de  pământ , ierburi picante și mucegai select (Arghezi ar știi atât de bine să-l descrie…era genial!), dar și cu o stare de spirit înaltă, confidențială, într-un trup ”destul de pus pe păcătuit”, ca să citez un mare parfumier.
Cât despre Paloma Picasso şi al său Mon Parfum, rămâne un mare parfum de suflet, dar fără un motiv anume, ci aşa, pentru că-l simt aproape. E parfumul unei artiste excepţionale, care s-a format în umbra unui părinte celebru şi a unei mame deosebite, parfumul unei femei frumoase şi talentate, care a ştiut să preţuiască aromele copilăriei, când artistul parfumier de la Grasse,  bunicul francez al Palomei, îi destăinuia despre…sufletul parfumurilor. Şi iată că nepoata a ales Mon Parfum. Şi eu l-am ales. Alături de Chamade de Jean-Paul Guerlain, care e însuşi spiritul anotimpului meu preferat,  primăvara.

……………………………………………………………………

Tema viitoare va fi publicată sâmbăta viitoare, se numeşte Parfumul vântului şi e aleasă de  Rokssana. Vă aştept cu drag.

Citiţi şi bucuraţi-vă aici, deocamdată:

1.Shayna

http://lunapatrata.wordpress.com/2011/09/22/parfumul-sufletului-tau/

2.Dictatura  Justitiei

http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/09/22/parfumul-sufletului-meu/

3.Innerspacejournal
http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/09/23/jurnal-de-bord-14-parfum-de-suflet/

4.Sara
http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/09/parfumul-sufletului-meu.html

(trec şi linkul articolului meu)

5. Mirela
https://mirelapete.dexign.ro/2011/09/poveste-parfumata-parfumul-sufletului/

6.Gabi My heart to your heart
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/09/24/poveste-parfumata-parfumul-sufletului-cald/

7.Rokssana
http://rokssana.wordpress.com/2011/09/24/parfumul-sufletului/

 

8.Lolita
http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/09/parfumul-sufletului.html

9.Daurel
http://daurel.wordpress.com/2011/09/24/poveste-parfumata-momente-de-suflet/

Articole create 914

62 de comentarii la „Parfumul sufletului

 1. Interesanta imbinare, a amintirilor, a iubirii, a copilariei tale si copilului tau drag, a sufletului! O armonie intersanta intre sentiment si abstractul parfumului ca si creatie. Imi place stilul simplu, direct, dar frumos si mai ales, extrem de citibil.
  Ca de obieci, chapeaux bas si la mai mare!
  Asteptam maine articolul, dar azi am avut timp si am citit si celelalte povesti.Frumos.
  Weekend frumos! 🙂

  1. Daca ai citit si linkurile inseamna ca am facut bine scriind! Ce sa zic, stiu ca iti place stilul meu si ma bucur. Pentru voi scriu!
   WE minunat! 🙂

  1. Ai gasit un videoclip epocal! Multe, enorm de multe multumiri! L-am adaugat la colectie, datoare! 🙂
   Weekend cu shoppiing bogat, stiu ce soun! Pup! 😉

 2. astazi,acum aproape o ora, mi-am cumparat shalimar.o apa de colonie(recunosc ca nu am avut bani pentru o apa de parfum).mi-am dat cu el si imi vine sa plutesc! nu am cuvinte potrivite pentru a descrie starea de bine pe care mi-o da mirosul acesta. am indraznit sa va deranjez doar sa va spun ca mi-ati dat peste 50% din curajul de a-l avea.eu sunt o fana a parfumurilor chanel,imi plac si cele de la guerlain,dar aveam senzatia ca nu mi se potrivesc.de cand v-am descoperit blogul(primavara asta)mi-am schimbat multe din ideile preconcepute pe care le aveam in materie de parfumuri.asa ca,va multumesc inca o data.

  1. Shalimar e capodopera lui Jacques Guerlain! Desi lansat in 1925, continua sa fascineze si azi. Imi place foarte mult si ma bucur ca blogul meu si ceea ce am scris aici iti este de folos. Iti doresc sa fii fericita cu noul parfum, foarte fericita! Deja simt ca esti! Curajul il aveai, aici ai dobandit doar o experienta in plus, ai aflat ceva mai mult despre parfumuri si, asa cum marturisesti, ai scapat de prejudecati. A fi fan GUERLAIN inseamna a fi cunoscator si a stii sa apreciezi calitatea. Ma bucur pentru Shalimar, a juns pe maini bune si e meritat. O seara parfumata si buna iti doresc! 🙂

  2. Coincidenta … sau poate ca nu.
   Shalimar-Parfum Initial am cumparat si eu cu doua zile in urma, asa ca toamna mea va fi parfumata 🙂

 3. Dupa Povestea parfumata a inimii (care mi s-a lipit atunci de suflet!), uite ca ne-ai oferit acum si povestea parfumata a sufletului. Stim ca inima fara suflet nu poate exista, asa cum si sufletul nu poate trai fara inima lui draga… Si cand iubim si inima si sufletul celor dragi noua, atunci parfumurile emanate de ele sunt desavarsite.
  Multumesc, Mirela, pentru aceste ganduri parfumate, in deschidere de weekend. Parfum placut, fata draga! 🙂

  1. Ma bucur ca am reusit sa-ti ofer cel putin doua povesti care te-au bucurat si ti-au creat emotii pozitive! Chiar ma gandeam azi cat de tonic e la tine pe blog, rad si vin bine dispusa intotdeauna! Ne completam! 😉
   Da, sufletul este o imensitate, e urias, e cea mai mare parte din noi, intelegi ce vreau sa spun. Weekend minunat cu ai tai, te pup! 🙂

  1. Vera, cat timp iubim, avem sufletul frumos, asa ca parfumul de suflet e…e obligatoriu sa fie frumos! Multunesc. Numai bine, frumoasa balerina! 🙂

 4. Nimic mai frumos decat parfumul sufletului curat… Cat despre parfumurile din sticlute…, nu pot spune ca le dau atata atentie cata le dai tu si alte cateva doamne care te viziteaza. Uneori imi place sa ma parfumez si mi-au placut cateva parfumuri: Je reviens, Cabochard de Gre, imbatabilul Chanel No.5, dar la mine treaba asta nu are rang de pasiune. Imi place insa sa aflu cat mai multe despre parfumuri si imi place mult stilul tau de a scrie, asa ca ai o cititoare fidela ! 🙂

  1. Ai dreptate, nimic mai frumos decat sufletul curat! 🙂
   Chanel No 5 e un parfum pe care l-am folosit mult timp, foarte mult timp. Poate ca era frumos sa-l trec aici, dar momentan parca ne-am indepartat. Exista un timp pentru fiecare si cred ca No 5 a fost in sufletul meu la momentul potrivit, cand aveam parade de moda cu studentii! Dar ramane in preajma mea si pe etajera mea , clar!
   Zina, sunt onorata sa am o cititoare ca tine, esti un cititor cu suflet mare! 🙂

  1. Sufletul tau sigur are mireasma curata, ca lavanda! Esti minunata, Sara, vin acum sa citesc randurile tale maiestre! 🙂
   P.S. Persoana care a furat articolul tau a facut un comentariu la adresa mea, pe al tau blog. Te rog sa le ceri parintilor tai sa intervina. E necesar, Sara, adultii nu au limite uneori (anumiti adulti). Acum, spor la invatatura!Sanatate! 🙂

 5. -X- :

  Coincidenta … sau poate ca nu.
  Shalimar-Parfum Initial am cumparat si eu cu doua zile in urma, asa ca toamna mea va fi parfumata :)

  -X-, mi-a fost dor de tine! Stiam ca Shalimar e unul din parfumurile tale preferate, cred ca o toamna parfumata cu Shalimar e mai frumoasa! 🙂

  1. Lolita, asa este cu laurii si balaurii! Vin sa citesc articolul tau, sigur e ceva frumos, asa cum ne-ai obisnuit de cand avem bucuria sa ne fii alaturi la Povestea parfumata! O zi minunata! 🙂

 6. Santalul îmi place mult. Aprind bețișoare parfumate. Un vis e mirosul lor .
  Mirela ești o artistă și o fericită. Ai dreptate, nimic nu poate să egaleze parfumul iubirii . Că este vorba de parfumul omului iubit sau al copiilor noștri sau al mamei, sorei sau fratelui, eu n-am dar bănuiesc, al unei rude apropiate sau al motanului pe care-l răsfeți.

  1. Santalul face bine si la sanatate, iar fumul betisoarelor e un bun antiseptic. Si miroase divin!
   Da, asa este, ca mama stii prea bine acest unic sentiment!
   Multumesc, Carmen,, ma bucur ca am asa o prietena in blogosfera.
   Ca despre „motan”, e pisica fetitei mele, o rasfat si se numeste Serafina! Te imbratisez! 🙂

 7. imbatator parfum…inima ta e plina 🙂

  ma imbrac in Kenzo jungle in anotimpurile reci si in Gucci rush in cele mai calduroase….dar niciodata parfumul nu acopera parfumul sufletului 🙂

  1. Daurel, nu e usor sa faci sinteze. Eu reusesc mai repede sa scriu o pagina ca cea azi, decat sa sintetizez esentialul din mai multe articole citite. Asa ca, eu iti sunt recunoscatoare! Voi scrie si la tine aceste cuvinte, asa se cuvine. O zi frumoasa! 🙂

 8. Sufletele curate au un miros aparte, te fac sa le iubesti indiferent ce s-ar intampla. Sufletul meu are parfum de iubire si nemarginire, sufletul tau e frumos, randurile scrise de tine la fel. Ador lavanda si santalul. O seara frumoasa iti doresc!

  1. Shayna, asta se traduce prin dor. Mie chiar mi-a fost dor de tine astazi! Ma bucur ca ai venit. O seara cu… suflet! 🙂

 9. Ai scris frumos.
  Din păcate, parfumurile sunt un domeniu nu prea familiar pentru mine (să nu creadă cineva însă că folosesc numai săpun Cheia!… 😀 ).
  Am încercat şi eu o ilustrare a subiectului, dar prin cărţi poştale ilustrate vechi. Nu neapărat despre parfumuri, ci… despre un alt fel de „parfum”. Mi-am permis să copiez linkurile de la tine, sper că nu este cu supărare.
  Îţi doresc o seară excelentă!

  1. Max Peter, sunt convinsa ca voi vedea ceva excelent la tine, asa cum gasesc intotdeauna! Si daca mergi pe linkuri, vei vedea ca aproape nimeni nu scrie despre parfumul in „sticluta”, doar eu si vreo doua prietene, ci despre parfumul metaforic al cate unei amintiri sau subiect drag fiecaruia! O seara senina! 🙂

  1. E o legătură preţioasă pentru mine, indestructibilă. Iar faptul că am găsit câteva corespondente create de artiştii parfumieri se datorează unei îndelungi căutări, care nu se opreşte aci. Mullţumesc, Coolnewzilor! 🙂

  1. Sunt cateva bloguri care merita citite! Si eu imi fac timp pentru ele si nu-mi pare rau. Mai sunt unele care trebuie vizualizate. Si e la fel de benefic O saptamana buna sa avem! 🙂

 10. Recunosc acum, pentru a nu știu câta oară, că nu mă pricep la parfumuri decât vag de tot. La mine există doar ”Îmi place” sau ”Nu îmi place”, nu și ”Îmi place/nu-mi place pentru că”.
  Uite, în perioada asta mă dau cu ”One summer”, de la Calvin Klein. Îl numesc parfumul iubirii, findcă îl am de la cineva foarte drag. Nu știu cât de bun e, știu doar că atunci când mă învelesc în el e ca și cum aș fi îmbrățișată de cel /cea care mi l-a oferit. 🙂

  1. Mel, One Summer a fost parfumul acestei veri! L-am folosit si eu si am de gand sa il mai folosesc, imi place prospetimea si aerul varatic pe care il degaja. Alaturi de Amarige si Bvlgari – Rose Essentielle, se pare ca ai cel putin trei parfumuri care fac casa buna cu … bunul gust! 🙂

 11. Mirela, bine te-am regăsit, în parfum proaspăt de toamnă aurie!
  Mi-a fost dor de metaforele tale, adunate în șirag de străluciri originale!
  Să mă laud cu un parfum, pe care îl iubesc de mor? L,eau d, Issey- este darul fiului meu!
  p.s. scuze, nu știu , încă, să însăilez accentele..

  O toamnă lungă, blândă și frumoasă îți doresc!
  Mult succes la școală adorabilei tale fiice !!

  1. Gina, eu nu prea folosesc metafore, dar iti multumesc pentru frumusetea cuvintelor si gandurilor tale! Poti sa te lauzi, e un parfum relegant si fin, a unei adevarate lady, nu ma mir ca fiul tau ti l-a daruit!
   O toamna lunga si calma de asemenea, iarna poate sa stea deoparte! Dar oricum, e inca vara la Cluj. Ei, va veni si toamna aurie, incepe sa-mi fie si mie dor! 😉
   Multumesc pentru urari, te imbratisez cu drag! 🙂

  1. Specialistii de la care invat si eu sunt unanim de acord ca toate parfumurile care contin rasini, tamaie, esente orientale sunt destinate purtarii in anotimpuriel reci. Shalimar are in componenta bergamota, trandafir, iris, tamaie, opopanax, boabe tonka, vanilie, asa ca predomina esentele calde, orientale, ceea ce il face un parfum de toamna-iarna sau de seara, in caz ca e purtat vara. -X-, si eu invat zilnic la tema parfumata! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus