Alexandru Ciucurencu sau expresivitatea culorii

După Ştefan Luchian şi Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu a fost cel mai reprezentativ pictor român al culorii. Mi-a plăcut întotdeauna Ciucurencu, îl consider creator de atmosferă. Îmi place sinteza liniei şi pasiunea pentru echilibrul maselor, care  se simplifică spre o formă de abstracţionism, în care coloritul, cândva exuberant, se restrânge , tinzând spre esenţă.

Alexandru Ciucurencu, Natura statica cu flori,1972
Alexandru Ciucurencu, Natura statica cu flori,1972
Alexandru Ciucurencu

În 26 iulie a.c., casa de licitaţie Alis  a adus in prim plan câteva lucrări de artă semnate Alexandru Ciucurencu, Marcel Chirnoagă, Iosif Iser şi Rudolf Schweitzer.  Lucrările de artă au fost expuse şi au putut fi admirate de către cei interesati să cumpere, dar şi de către cei care iubim arta românească, fără să ne permitem luxul de a achiziţiona tablouri scumpe. Potrivit Mediafax, pictura „Jucătoarele de cărţi”, de Alexandru Ciucurencu,  fost  scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 55.000 de lei. Nu ştiu cu cât s-a vândut, dar am aflat că s-ar fi ajuns la un preţ mult mai mare. Cele mai mari preţuri de evaluare, în cadrul sesiunii de licitaţii de la Casa Alis din martie 2009, deci acum doi ani,  aparţin tot unor lucrări de Alexandru Ciucurencu, dar şi unora semnate Ion Theodorescu Sion şi Gheorghe Petraşcu. Două tablouri de Ciucurencu, „Flori, pipă şi pere”  şi „Natură statică” au fost vândute, primul cu suma de 85.000 lei. Potrivit catalogului Casei Alis, lucrarea „Flori, pipă…”, ulei pe carton, cu dimensiunile 44,5×59,5 cm, figurează în albumul „Ciucurencu” de Radu Ionescu, (colecţia „Arta Românească”, reprodus la pag. 280) şi prezintă  intervenţii de restaurare.” (citat). Tabloul „Vase cu flori” de Alexandru Ciucurencu a fost adjudecat  in cadrul licitaţiilor casei Alis, pentru 57.000 lei, în anul 2007, deci acum patru ani. Şi mai sunt. Un mare artist merită această recunoaştere. Am speranţa că e o pasiune, nu doar o investiţie.
Cei care cunoaşteţi pictura „Jucătorii de cărţi” a lui Paul Cezanne, veţi observa că  „Jucătoarele de cărţi”, o lucrare de mici dimensiuni,  plină de spontaneitatea şi prospeţimea scenelor  surprinse pe viu, nu este complet străină de lucrarea lui Cezanne. Mi-a plăcut întotdeauna Ciucurencu, îl consider creator de atmosferă, îmi plac griurile sale, uşor terne,  înnobilate cu  vecinătăţi de o cromatică rafinată:  verde Veronese, roşu saturat sau pete fine de roz şi alb, reliefând perfect griurile. Mi-a plăcut întotdeauna Ciucurencu, îl consider creator de atmosferă. Îmi place sinteza liniei şi pasiunea pentru echilibrul maselor, care  se simplifică spre o formă de abstracţionism, în care coloritul cândva exuberant, se restrânge , tinzând spre esenţă.
Despre pictorul Alexandru Ciucurencu (1903-1977) puteţi citi în  ampla monografie a lui Radu Ionescu, dedicată acestuia şi   republicată în urmă cu câţiva ani, la Editura Semne. Colorist exultant într-o fază iniţială, a evoluat spre o paletă mai rafinată, un desen concis si compoziţii geometrizate. Mi-l amintesc din prima sa perioadă de creaţie, când a pictat mai ales naturi moarte, nuduri şi peisaje, remarcându-se  printr-o rafinată  armonie coloristică. După Ştefan Luchian şi Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu a fost cel mai reprezentativ pictor român al culorii. Pictura sa nu poate fi gândită fără apelul la lumină şi culoare. Postimpresionist, evoluând spre maniera fovistă şi abstracţionism, are lucrări foarte atent construite. Naturi statice, portrete sau piesaje,  se remarcă prin francheţea desenului şi armonia cromatică excepţională. Ciucurencu reuşeşte să echilibreze raportul dintre desen şi expresivitatea culorii, care are un rol special. Culoarea sa are efecte tonice, dramatice, lirice, sau păstrează un caracter de intimidate.  După 1944, Ciucurencu şi-a schimbat tematica, realizând compoziţii cu subiecte istorice sau sociale. Indiferent de tematica abordată, artistul simte compoziţia, culoarea, atmosfera. În ultima sa perioadă de creaţie,  sinteza liniei şi pasiunea pentru echilibrul maselor se simplifică spre o formă de abstracţionism, iar coloritul se restrânge. Se remarcă  dominanta a două primare, una rece şi una caldă, mereu roşul.  Obiectele se abstractizează spre fonduri geometrice, plate, bidimensionale.Forma e abia vizibilă în câteva naturi statice de excepţie, în care compoziţia e voit conturată, iar cromatica obiectelor e vecină, până la uşoară confuzie, cu fondul, ceea ce transformă opera artistului într-o originală şi plină de atracţie secţiune în peisajul pictural românesc. Îmi plac picturile pe care vi le voi prezenta mai jos, alături de lucrarea care a făcut obiectul licitaţiilor amintite mai sus. Este unul din marii noştri pictori şi sper că o să vă placă lucrările selecţionate de mine.

Alexandru-Ciucurencu-Peisaj-albastru
Ciucurencu-Natura-statica-cu-vase-si-cepe
Ciucurencu-sere-la-Mogosoaia
Ciucurencu, Natura-statica-cu-garoafe
Ciucurencu,-Fata-cu-palarie-de-paie
Ciucurencu,-Fata-cu-palarie-de-paie
Ciucurencu-Jucatoarele-de-carti
Alexandru Ciucurencu, Natura statica cu flori si calimara 1941
Articole create 915

17 comentarii la „Alexandru Ciucurencu sau expresivitatea culorii

  1. Este un pictor cum rarerori se intalneste. Pictura romaneasca se poate mandri cu pictori mari si noi cu tine, care ne aduci aici o parte din marea lor creatie. Si ma mai bucur ca si romanii se vand bine la licitatii, nu doar olandezii sau frantujii! Distractie placuta si spor la pictat, ca stiu ca veti si picta acolo, pupici! 🙂

  2. Tu esti „cutiuta” noastra cu surprize, din care scoti mereu lucruri frumoase, deosebite. Iar eu ador lucrurile de felul asta. 🙂 Aveti grija de voi, va asteptam cu noutati…

    1. Si tu esti sufletul si chipul frumos care ma viziteaza si cand sunt in vacanta! Sa fii fericita, ca meriti! 🙂

  3. Foarte frumoase tablourile, eu sunt un profan pe acaest taram, asa ca pasesc in varful picioarelor, insa mi-a placut mult si introducerea pe care ai facut-o, ai gasit niste cuvinte tare frumoase…
    Vacanta linistita, Mirela, pe noi ne gasesti tot aici! 🙂

    1. Cine apreciaza arta si frumusetea nu este profan! E cel mai valoros admirator! Numai bine, multumesc Teo! 🙂

  4. Imi place cand citesc despre licitatii si imi place sa stiu ca unii dau bani pe arta, nu pe masini tari, de exemplu.
    Doar acum am aflat despre acest articol dupa ce am vizitat-o pe Serafina. 🙂

  5. Frumoasa si utila incursiunea in lumea artei autentice! Mai ales ca pictorul este roman, o mandrie subita si uitata m-a invaluit… Multumesc pentru lectia de frumos! 🙂
    P.S. Vacanta placuta in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus