Parfum de tei

Nuit de juin! Dix-sept ans! – On se laisse griser…
La sève est du champagne et vous monte à la tête…
On divague; on se sent aux lèvres un baiser
Qui palpite, là, comme une petite bête…(Arthur Rimbaud)

 


”Teiul lui Eminescu este un tei argintiu vechi de circa 250 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Acest copac, denumit și „copacul îndrăgostiților”, este locul unde poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația [1]. În plimbările prin Copou, Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să-și adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului [2].”

Făt-Frumos din tei

– „Blanca, află că din leagăn
Domnul este al tău mire,
Căci născută esti, copilă,
Din nevrednică iubire.

………………………..

Cu ochi mari la ea se uită
Plini de vis, duiosi plutind,
Flori de tei în păru-i negru
Si la sold un corn de-argint.

…………………………

…Şi vin către noi teii de iunie,  teii de câmpie sau de munte. Ne ademenesc  teii din parcuri, seara… Dar ce Se spune că, spre deosebire de trandafir, iasomie sau mărgăritar, teiul n-ar fi una din aromele preferate de parfumieri. Câteva nume celebre s-au aventurat, totuşi,  pe teritoriul zilelor de vară sau a nopţilor cu tei vrăjiţi, oferindu-ne  bijuterii olfactive.
Aroma teiului s-a regăsit prima oară într-unul din cele mai mari succese ale parfumeriei, Soir de Paris de la Bourjois, în 1928. Într-un flacon  albastru cobalt întunecat, parfumul verii învăluia nota de tei cu violete  şi mimoze,  într-un tandru vârtej, pudrat cu santal.
Guerlinade… guerlinade… Despre Guerlinade, Jean Paul Guerlain spunea: “Ce poate fi mai frumos şi mai emoţionant decât o creaţie pură şi adevarată, care cere dăruirea de sine. Guerlinade este un parfum de Iubire pe care îl dedic tuturor femeilor.” Amestecul, devenit o a doua semnătură a marii, grandioasei Case Guerlain, exprimă deopotrivă graţia şi tandreţea unei feminităţi învăluitoare. Notele sale, ca ale unui concert al verii, au inimă florală. Teiul e susţinut şi creat, practic. din trandafirii de Grasse, liliacul catifelat, irisul pudrat, iasomia cuceritoare. Acordul înmiresmat, ca un sigiliu Guerlain, se aşează tandru pe o bază vanilată şi tonka been. Acest amestec fermecat se regăseşte în multe parfumuri semnate Guerlain, dar şi in starea lui pură.

Guerlinade
Guerlinade


L’Artisan Parfumeur, prin fascinaţia miresmelor naturale delicate si verzi, omagiază florile de tei în Ete en douce-Extrait de songes, un excepţional parfum al verii, al nopţilor tinere de iunie, al teilor. Un superlativ! Compus de frumoasa Olivia Giacobetti, e extras din mult fân proaspăt  şi foarte mult tei. Tot L’Artisan Parfumeur au lansat La Chasse aux papillons , o adoraţie a tuberozei suave pentru TEIUL suveran. L’Artisan Parfumeur  implică aroma de  tei şi în parfumul destinat  interiorioarelor, numit  Tilleuls au vent, care vă înmiresmează casa cu tei, ceai verde, lămâie.

L'Artisan Parfumur, La Chasse aux Papillons
L'Artisan Parfumeur, La Chasse aux Papillons

Teiul se iveşte destul de delicat, strecurat în coşul cu flori al verii, în suavul, dar categoricul  Giorgio Aire de la Giorgio, dar şi în Ysatis de la Givenchy.
24 Faubourg
al Casei Hermès este parfumul care ne dezvăluie adresa unde îl putem găsi oricând!  Pe el,  parfumul de tei, alături de undă de flori de portocal. Minunăţia numită Paris, parfumul semnat Yves Saint Laurent, ocroteşte magia teiului în spatele unui bogat buchet de tranadafiri parizieni!

 

Articole create 909

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus