Déjà vu: Cité de Carcassonne, o iubire

Există locuri pe lumea asta locuri care sunt suspendate undeva, cândva, într-un timp  niciodată uitat, trăit atunci şi acum în acelaşi, parcă, neschimbat decor, aer, aceeaşi dimensiune, acelaşi  ev şi-aceeaşi eră. Locuri peste care timpul trece subtil, nealterându-le farmecul, forţa şi structura.  Niciodată nu mi-a fost mai greu să descriu o senzaţie. Pentru că nu e  doar de un loc, obiectiv turistic, istorie pe viu, arhiectură, ev mediu, destinaţie turistică. Aici…aici e vorba de o senzaţie, o trăire, un sentiment copleşitor de déjà vu, pe care îl ai  atunci când păşeşti pe-acolo şi o amintire ameţitoare de déjà veccu, care te copleşeşte de câte ori îţi vine în suflet, în minte, inimă, gând…Carcassonne. (punctele de suspensie, folosite într-un excces care frizează  inflaţia (!!!), sunt absolut necesare pentru că, uite, cuvintele nu-mi sunt tocmai aliate azi,  când încerc să povestesc despre amorurile mele geografico-istorico-arhitectonico-artistice şi mult mai mult decât atât.) Iar punctele alea de suspensie sunt tocmai anumite cuvinte care lipsesc din orice limbă, pentru a putea povesti această incursiune în sublim. Şi te simţi frustrat de neputinţa de a reda doar prin cuvintele existente prin dicţionare sau prin  imagini fotografiate ceea ce poţi trăi cu adevărat la Carcassonne. Şi trebuie retrăit, on n’oubliez jamais. Voi mai scrie despre Carcassonne! O  lume de poveste sau de povestit, demult uitată de unii, de neuitat pentru cei care văd un petit-peu mai departe decât cele zilnice, o lume în care domniţele îşi aşteptau la geam cavalerii pe cai albi (nah, ca să fie şi un pic de roman de gen). O lume care trăieşte încă prin vestigiile neatinse de vreme, supravieţiuind, poate, deodată cu noi, cei prezenţi. Carcassonne m-a fascinat, ma fascinează, mă va fascina.  Locurile, istoria lor, prezentul lor.
Căci nu există nicăieri în Franţa o parte mai îmbibată de istorie, de erezie şi catolicism, ca L’Occitane, cu al ei Carcassonne.


 

Un loc in care te simţi undeva departe, şi ieri şi azi, şi vrei să te întorci sigur acolo. Eu voi recuceri Caracssonne-ul  împreună cu soţul şi fiica mea!!!  Ştiu că Enya are acel simţ aparte de care pomeneam, îmi seamănă , vede mult mai mult decât ceea ce îi e la îndemână şi are o imaginaţie absolut debordantă. Va iubi Carcassonne pentru ceea ce este, nu doar pentru turismul care se face la greu acolo. Dar şi pentru asta, contează să-ţi placă tot dacă eşti în vacanţă în Franţa…mon amour! Va ştii secretul, ca şi mine, va trăi Cracassonne-ul ca pe o poveste ştiută mereu şi redescoperită împreună cu noi. Vom savura literalmente Carcassonne-ul. Un motiv în plus să aşteptăm cu drag vacanţele viitoare. Anglofili şi francofili deopotrivă, lăsăm Londra-n aşteptare, lăsăm Irlanda, o altă mare dragoste, într-o şi mai dulce şi calmă aşteptare. Există ceva mai frumos decât să-ţi faci planuri de vacanţă!? Să nu uit: toate sunt excelente, mâncarea, deserturile… dar vinul!!!  Se spune că aici se face cel mai bun vin din lume! Cel din Carcassonne! Şi nu sunt băutoare, acasă nici nu gust. Măi să fie, totul e posibil la  Carcassonne! La Carcassonne am fost in timpul studentiei si doresc sa reiau aceasta calatorie, destinatia fiind pe lista de prioritati.

Articole create 906

12 comentarii la „Déjà vu: Cité de Carcassonne, o iubire

  1. Foarte frumos ati scris aici , eu asteptam capitolul Carcassonne ca pe o intalnire. E „merveilleuse”. Voi pleca si eu marti. Sper ca voi ajunge si in Occitania, dar calatoria va fi un pic mai lung. Vacanta placuta, chiar perfecta in continuare si sa aveti numai si numai bucurii!

    1. Aseară (24 iulie) am sosit şi noi de la munţi şi de la primele băi în ştrandurile Banffy. Frumos şi un pic obositor. Ştiam că-ţi va plăcea Carcassonne, să vezi când vei avea amintirile şi impresiile tale despre acest loc ce încântare totală te va cuprinde. Până marţi mai vorbim, vacanţa ta să fie aşa cum îţi doreşti!

  2. Prea frumos sa fie adevarat, parca plutesc si cand citesc. Inteleg acum de ce e un loc atat de aparte.ma da gata!

  3. E minunat. Multumesc pentru link-nu am intrat pe tot blogul tau.
    🙂 Nu stiam de castelul respectiv, sincer.
    Esti o fericita ca l-ai vazut si te-ai plimbat pe acolo. Cred ca noaptea e feeric.
    Asa ca eu nu pot acum decat sa iti doresc sa te plimbi pe acolo si prin alte castele la fel de …ev mediu romantic. Si nu numai – cam ..toate sunt foarte frumoase.
    O saptamana foarte buna.
    Si multumesc inca o data.
    🙂

    1. Draga Belle, e mult mai mult decat un castel, e cea mai perfect pastrata cetate medievala, traiesti atunci, acolo, intre biserici gotice si ziduri, fortarete si castele….e Carcassonne! Multumesc de vizita, voi recatualiza postul, cu imbunatatiri.

  4. Esti un om interesant, cu preocupari care te fac speciala ;un om frumos.
    Am intrat pe blogul tau din intamplare, din dragoste pentru parfumuri, bransa in care ma autoinitiez.
    Gusturile si interesele noaste par a se intersecta frecvent.Mi-ar face nespusa placere sa te cunosc mai indeaproape.
    Fetita mea este de asemenea la liceul de arta, in clasa a 6-a.
    Eu am p meserie pragmatica, dar iubitul meu este scriitor…da o cautare pe google „regele cu pene” si vei vedea impresiile recentei carti publicate la Cartea Romaneasca.

    Dalia

    1. Bună ziua, Dalia, mă bucur că ne-am ”intersectat”! Voi da căutarea, mă interesează.
      Aș vrea să știu în ce măsură te autoinițiezi în parfumerie, vei face creație de parfum, sau scrii despe arome, sau te inițiezi pentru tine?
      Fetele noastre au vârste apropiate, preocupări comune, dar am preferat un liceu de limbi străine…îți voi spune motivul.
      Dacă dorești, comunicăm pe mail, mirelapete@ymail.com.
      Zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus