25 octombrie, 2010

Picasso a devenit o legendă încă din timpul vieții și este considerat cel mai celebru artist al secolului XX. Locul lui în arta secolului al XX-lea, încă nu a fost egalat.”(Beaux Arts)

Pablo Picasso, Autoportret

Pablo Picasso, Autoportret

Azi e 25 octombrie, într-o zodie scorpionică și avem de sărbătorit un genial Pablo Picasso, născut în această zi acum 129 de ani, un artist care a știut să folosească harul cu care a fost înzestrat. Pablo Ruiz y Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga – d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), este un mare artist plastic spaniol. Cel mai mare al modernității, dacă e să ascultăm opinia criticii și să observăm interesul stârnit de opera sa, de vreo 110 ani încoace. Genial, polivalent, complet, uriaș și unic, Picasso nu s-a mulţumit în viaţă cu un singur rol. Un om, un pictor, un sculptor, un ceramist, un poet care a jucat multe roluri, reale şi imaginare, dar pe toate cu aceeaşi pasiune, acesta a fost Pablo… A fost andaluz şi catalan, spaniol şi francez. Dar a fost și un copil genial, iar  la Paris un străin „iresponsabil”, din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soţ şi tată. A fost iubit, idolatrizat, hulit, urât, invidiat, a fost înger și demon. Picasso a fost unic și a spune că pictura lui e doar cubistă e o greșeală. Pictura lui e picassiană și atât, chiar dacă a avut o perioadă în care a inventat, practic,  cubismul, ca stil în pictură, dar și ca punct de plecare în pictura celorlalți pictori cubiști (și nu numai). Un creator de curent, de stil, de modă (în artă!)! Un model pentru alți artiști, un titan al artei moderne și al universalității.

Iată primul tablou apreciat, pictat de Picasso înainte de vârsta de 14 ani, ”Prima Comuniune” (1895)

Pablo Picasso - First Communion, tablou pictat la 14 ani.

Pablo Picasso - First Communion, tablou pictat la 14 ani.

Foarte mulți critici afirmă că Picasso este cel mai faimos artist al secolului XX. El a fost cu siguranță unul dintre cei mai prolifici artiști. Extrem de multilateral, utiliza ca material pentru arta sa toate mijloacele imaginabile , printre care creionul, acuarela, vopselele de ulei, cărbunele, metalul, ghipsul sau resturile colectate din tomberoane. Personalitatea puternică a lui Picasso a dominat viața artistică avangardistă până în preajma celui de-al doilea război mondial. Picasso a fost unul dintre initțatorii schimbărilor radicale din domeniul picturii si al tipăriturilor. Studii: Şcoala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) ,  Academia de Pictură din Madrid (1897-1898). În anul 1900, Pablo, în vârstă de nouăsprezece ani, îşi expune pentru prima dată lucrările în localul Les Quatre Gats („La patru pisici”) din Barcelona, unde se aduna avangarda artistică şi intelectuală din capitala Cataluniei. Din 1901, începe să-şi semneze lucrările cu numele mamei sale, consideră că Picasso „sună foarte bine”, la Paris în cartierul Montmartre. Perioadele albastră şi roz sunt foarte cunoscute publicului. În 1904, Picasso se hotărăşte să se stabilească definitiv la Paris, într-o casă veche, cunoscută sub numele de Bateau Lavoir, unde locuiesc studenţi, pictori, sculptori şi actori. Perioada albastră începe cu  tablouri triste, în tonuri albastre reci,  ce exprimă singurătatea, suferinţa şi sărăcia, reflectând o dispoziţie afectivă melancolică.C Fernande Olivier, o tânără brunetă şi elegantă, devine prima lui iubită. Urmează perioada roz. În pânzele lui Picasso domină acum nuanţele deschise, senine. Fascinat de universul arlechinilor, acrobaţilor şi clovnilor, merge adeseori la un circ din apropiere unde îşi găsește subiecte pentru tablourile sale. Începe „perioada primitivă” din creaţia lui Picasso. Se îndepărtează de modul clasic, figurativ, de prezentare a chipului omenesc, îl interesesează sculptura iberică dinaintea dominaţiei romane, renunţă la modele şi pictează exclusiv din imaginaţie.

Acest proces este încununat de realizarea tabloului Domnişoarele din Avignon (1907), care prevesteşte naşterea cubismului.


Picasso trasează, împreună cu Georges Braque, drumul unui mod revoluţionar de tratare a formelor, care va căpăta denumirea de Cubism, de la articolul criticului Louis Vauxcelles: „…ei dispreţuisc formele, reduc totul – locuri, figuri, case – la formele geometrice elementare, la cuburi”.

Violin and Guitar , Picasso

Violin and Guitar , Picasso

Guernica


Obiectele se descompun în părţi elementare, pentru a fi din nou reconstruite pe suprafaţa pictată. Începând cu anul 1912, Picasso recurge la metoda  colajului. Picasso reuşeşte să accentueze şi mai mult diferenţa între suprafaţa tabloului şi relieful obiectelor reprezentate.

PABLO PICASSO WEBSITECategories: Diverse

61 Responses so far.

 1. Frumos de tot. A scrie despre Picasso nu este un demers uşor, însă ai reuşit să o faci cu o lejeritate demnă de tot respectul… Gânduri bune!

  • mirela spune:

   Azi e ziua lui…așa că am scris în grabă, e un teren cunoscut, norocul meu! Dar promit să pregătesc un colaj cu text-imagini-muzica perfect și în acord cu sentimentele mele pentru acest artist deosebit! Mulțumesc!

 2. […] Tot nu o reparase. Ia sub braţ sania fiului său şi iese tiptil. Strada este pustie şi albă. Se îndreaptă spre maidanul de la marginea oraşului, acoperit de zăpada ce strălucea în […]

 3. silavaracald spune:

  E pictorul preferat al soțului meu. Și unul dintre cei care au reușit să mă surpindă de fiecare dată. Privind tabloul pictat pe când era încă copil, mă conving încă o dată că pentru a fi un bun pictor nonfigurativ, întâi trebuie să stăpânești la perfecție reprezentarea figurativă. Abia de acolo încolo poți jongla cu simbolurile, manierele de a picta după cum îți dictează subiectul sau starea în care te afli și nu după cum e moda…
  Am un amic, pictor, din Craiova. Acum mult timp a pictat o serie de tablouri având ca subiect coborârea în Infern. A optat pentru siluete alungite, întunecate, cu contururi incerte, din care se scurgea vopseaua. După un timp, am mers la expoziția altui pictor, mare scenograf la teatrul din oraș. Mare mi-a fost surpriza să văd reluate aceleași dâre de vopsea, doar că nu se potriveau deloc cu tema aleasă, care era mai degrabă plină de vitalitate și optimism…

  • mirela spune:

   E și unul din ”cei mai preferați” ai mei, nu pot avea unul singur!
   Foarte bine te-ai exprimat referitor la perioadele prin care se călește talentul unui artist. Indiferent pentru ce modalitate de exprimare va opta, trebuie sa probeze talentul său real, munca, școala, prfesionalismul. Abia apoi discutăm de… genii și abstracțiuni! 😉
   Se cam copiază, am văzut creații de la primele mele expoziții personale, când pictam panouri mari și interesante, într-o tehnică originală, copiate de studenții din anii treminali de la Arte…ce să facem, creația nu e protejată, noroc că originalul e mai bun! 🙂

 4. g1b2i3 spune:

  Mirela, se vede ca esti artista in modul cum ni-l prezinti pe Picasso.Atat viata cat si perioadele sale de creatie.Iti multumim mult.
  Am facut mai demult o ‘galerie” cu picturile lui si m-am gandit sa las link-ul aici. 🙂
  http://picasaweb.google.co.uk/gabidrago/PabloPicasso?feat=embedwebsite#
  Iti doresc o saptamana frumoasa!tie si Enyei si lui Xaba.
  Salutari pisicesti Enyei si Serafinei! 🙂
  http://images.alphacoders.com/884/thumbbig-88416.jpg
  http://images.alphacoders.com/865/thumbbig-86539.jpg
  http://images2.alphacoders.com/374/thumbbig-37427.jpg

 5. […] Sărbătorindu-l pe Picasso Mon Oct 25, 2010 17:45 pm Azi e 25 octombrie, într-o zodie scorpionică și avem de sărbătorit un genial Pablo Picasso, născut în această zi acum 129 de ani, un artist care a știut să folosească harul cu care a fost înzestrat. Pablo Ruiz y Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga – d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), este un mare artist […] […]

 6. mirela spune:

  Foarte frumoasă galerie, Gabi, ca de obicei, ne demonstrezi că ești expertă în manevrarea netului și mă bucur că mi-ai amintit de aniversarea lui Picasso. Cu atâtea treburi aș fi uitat. Mulțumiri!
  O săpun linkul tău în articol, mulțumesc! 🙂
  Miau, pisicuțele sunt absolut superbe, niște dulci și niște scumpe! 😛

 7. Andreea spune:

  Cel mai mult imi place Guernica.
  Tabloul lui Picasso, Guernica, este dedicat orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană… Eu zic ca e de referinta pentru opera maestrului.
  O saptamana foarte buna va doresc! Multumesc pentru articol! 😛

  • mirela spune:

   Ma bucur ca-ti place! Dacă urmărești al doilea videoclip postat, vei vedea că e pe primul loc în Top 20 al operelor lui Picasso!
   Oricum, ai vazut destule originale semnate Picasso si stii ca in original o opera de arta are alta valoare si impact!
   Multumesc, sa fie si pentru tine, Andreea! 🙂

 8. […] Sorin Usca, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Popa Teapa, Transildania,   World of Solitaire, Teo, Mirela,  Pro Atitudine,  […]

 9. CELLA spune:

  mulţumim de amintire
  sper să-l visez. am nevoie. mare

 10. se-cret spune:

  Și după umila mea părere Picasso este cel mai mare artist al secolului xx.Nici ca om nu a fost un oarecare…

  • mirela spune:

   E genial! Un om oarecare pierde din vedere chiar talentul si inspiratia din „dotare”…Poate de aceea artistele-femei nu sunt mereu cu pensulele in mana si uita ca au chemare… Mare, mare artist!

 11. Este asa de frumos sa vorbesti despre ceea ce-ti face sufletul sa vibreze: poezia, pictura, muzica…

  • mirela spune:

   Nu ma mandresc foarte mult de data aceasta, am lucrat ceva mai superficial, dar am promis ca ma revansez fata de marele Picasso cand voi avea timp, sa fac o abordare mai personala, mai a mea fata de el, fata de creatia sa imensa ca valoare si intindere.

 12. Sarbatorindu-l pe Picasso – Mirela Pete Blog…

  Picasso full throttle!!!…

 13. […] AŞTEPTAŢI ŞI AICI – MIRELA PETE; GABI; Lasă un […]

 14. […] Giana, Gigi Rusu,  G1B2I3, Hai ca se poate, Ioan Sorin Usca, Keltoi Land, Lu, Luka, Madi, Melami, Mirela, Natasha, Nice, Orfiv,  Adela, Se-cret, Simion Cristian, Snake, Stropi de suflet, Theodora, Vania, […]

 15. […] on Observati vreo modificare in…Theodora on Observati vreo modificare in…Sărbătorindu-l pe Pi… on Observati vreo modificare in… « Observati vreo modificare […]

 16. […]  – Îţi imaginezi, ce copleşit am fost eu ? Se pot oare uita asemenea momente ? Orgolii fericit împlinite, am gândit eu, impresionat de cele auzite, fără să spun ceva, spre a nu tulbura farmecul clipei … […]

 17. […] Rusu,  G1B2I3, Hai case poate, Ioan Sorin Usca, Luka, Madi, Melami, Mirela, Natasha, Nice, Orfiv,  Adela, Se-cret, Simion Cristian, Snake, Stropi de […]

 18. -X- spune:

  Nu sunt o fana Picasso … insa picturile din perioada albastra imi plac.

  In ultimul set de lucrari pe care l-ai prezentat, rindul trei prima pictura din stinga, cea cu trei muzicanti, i-a fost inspirata de niste tigani.
  Citisem mai demult un eseu pe tema reprezentarii tiganilor in pictura europeana iar tabloul cu muzicantii lui Picasso mi s-a intiparit pe retina.

  • mirela spune:

   Mi-am dat seama, am vazut ca ai prezentat la Ghicitori lucrari din perioade care nu i-au fost cele mai favorabile, inclusiv una facuta la 7 ani, Picadorul, pe care necunoscatorii au si inceput s-o critice pana am scris un comentariu vizavi de varsta la care fusese pictata! 😀
   A fi sa a nu fi fan nu inseamna ca nu-i recunosti valoarea, altfel nu cred ca ar fi aparut atat de des pe blogul tau.
   Perioada albastra e preferata de multi, pentru ca atunci omul Picasso infrunta greutati , era sarac, nu era apreciat si traia in mizerie, dovada apasatoarea tristete si raceala a lucrarilor, care razbate trist, sfasietor chiar, din fiecare lucrare..E o perioada foarte buna din cariera sa, dar e bine ca a depasit-o…trebuie sa se autodepaseasca!
   Mie imi plac toate perioadele picassiene! 🙂

 19. […] Nu,nu au fost punctuali ,la intalnire, cangurii,doar urmele lor erau peste tot.Poate era prea cald,prea tarziu in zi si stateau si ei retrasi la umbrele vegetatiei care, in ciuda secetei, exista. […]

 20. […] (In Princ. Pr. 17). ♦ Evagrie (ibid., 70): Somnul sufletului este păcatul în act (literal: după […]

 21. […] Dan Pătraşcu, Dan si ziarul de la 5, Dispecer, Gabriela Savitsky, Mircea Popescu, Nataşa, Mirela Pete, Orfiv, Simion Cristian, Teo Negură,Vania. Tags: capat, cuvant, dor, drum, Gânduri, mirosuri, […]

 22. […] vorba despre întoarcerea din robia babiloniană, comparabilă cu scăparea de sub jugul […]

 23. […] Mişcarea Violet, Gabi123, Cristian Lisandru, Supravieţuitor, Simon, Adele Onete, Chat Noir, Mirela Pete, Simion Cristian, Tanya, Teo Negură, Theodora Marinescu, Onu, Cristian Dima, […]

 24. Baghi spune:

  Pă mine, ca motan, nu mă imresionează…Ce-a făcut ăsta, doamnelor?, de vă pisiciţi atâta pe lângă DÂNSU’?

 25. Teo Negura spune:

  Aaaa, ce frumos, Mirela! 🙂 Ma bucur mult ca ai punctat momentul, nu sunt eu un avizat in ale picturii, dar geniul ramane un geniu, cu sau fara ignoranta mea 🙂

  • mirela spune:

   Nu e vorba de ignoranță! Odată cunoscut prin opera sa, un artist începe să facă, oarecum, parte din viața ta. Și atunci vrei să cunoști alți și alți artiști, până când artele vizuale ocupă un loc important, alături de muzică, literatură, film, teatru dans, etc, în viața ta! 🙂

 26. Daurel spune:

  Unele picturi, unele perioade, cred ca sunt intelese mai mult de catre artisti…
  Eu raman la perioada de la 14 ani…

  • mirela spune:

   E frumoasă și perioada de la 14 ani, dar era ceva bătătorit, se mai făcuse. Și atunci s-a pus geniul la lucru și a creat și a devenit deschizător de drumuri! 🙂

 27. Practic el face o sinteza modulara – m-as hazarda si eu intr-o apreciere de profan.. 😉

  • mirela spune:

   Nu e chiar de profan, cum nici o apreciere de-a ta, indiferent de subiect, nu pare, sau nu este de profan! Dimpotriva. 😉

 28. horia spune:

  sarut mana

  regret ca nu am citit mai deveme, altfel m-as fi gandit la PICASSO pt dvs…nu as fi ales un venetian

  pot sa aleg acum ‘ Woman with Cat’ ?
  nu doar pentru ca am inteles ca va plac pisicile, ci pentru Picasso

  • mirela spune:

   Imi place foarte mult si Tintoretto, ati ales foarte bine. Fiecare stil artistic imi ofera unu, doi sau zece artisti preferati si nu voi avea niciodata un singur pictor preferat! Imi plac Klimt, Monet, Van Gogh in egala masura, dar si prebarocul venetian, ca sa nu mai vorbesc de Michelangelo! Asadar, multumesc pentru Tintoretto, e absolut extraordinar! Multumesc!

 29. […] Dreptei,  Ana Usca, Augustin Rădescu, Mişcarea Violet,  Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Simion Teo Negură, Theodora Marinescu, Onu, Cristian Dima, Vania,  Black Angel, Caius,  […]

 30. ana spune:

  frumos scris pentru cel care spunea ‘eu nu caut, eu gasesc’

  tu ai gasiit si cuvinte si imagini potrivite

  • mirela spune:

   Ana, multumesc, Picasso era indreptatit sa spuna „‘eu nu caut, eu gasesc’, pentru ca eu nu sunt foarte multumita de text, de aceea imi voi lua revansa cumva, cand voi avea timp. Asa cum imi voi lua revansa si fata de tine, imediat ce voi fi eu in stare sa te caut. Ana, o seara calda, frumoasa iti doresc, cu drag!

 31. cati spune:

  Picasso e un geniu, chiar o necunoscatoare care mine stie asta. Domisoarele din Avignon si Moartea Toreadorului, pe astea le prefer.
  Ganduri bune de pe malul Dunarii.

  • mirela spune:

   Domnisoarele…e o capodopera, ca si multe altele semnate Picasso!
   Salutari de la deal, unde-i frig, ploua si e atat de neprimitoare clima, ca numai a toamna frumoasa si colorata nu arata, mai degraba a declin al naturii.
   Sa tot stai in casa, la teatru, la cinema! Salutari dragi!

 32. […] Mişcarea Violet, Gabi123, Cristian Lisandru, Supravieţuitor, Simon, Adele Onete, Chat Noir, Mirela Pete, Simion Cristian, Tanya, Teo Negură, Theodora Marinescu, Onu, Cristian Dima, Vania, În colţ de […]

 33. […] Dreptei,  Ana Usca, Augustin Rădescu, Mişcarea Violet,  Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Simion Teo Negură, Theodora Marinescu, Onu, Cristian Dima, Vania,  Black Angel, Caius,  […]

 34. […] Savitsky.Cârlanii CELLA.pa- pa !!!, pentru DIANA ! Punctul de vedere.Inca o data… Mirela Pete.Sărbătorindu-l pe Picasso Cristian.Garantat PD-L Ioan Usca.Deratizare Elisa.Si aici sunt trandafiri Elisa.Aborigen cu […]

 35. […] Luka, Madi, Melami, Mirela, Natasha, Nice, Orfiv,  Adela, Se-cret, Simion Cristian, Snake, Stropi de suflet, Theodora, Vania […]

 36. […] de la mitingul anterior, când scandam împotriva şobolanilor în general, şi a celor oranj în special. Astăzi, sper să fiu din nou în voce. This entry was posted in Creaţii. Bookmark the […]

 37. […] Aliosa, Anca Florea, Basarica Alianţa Dreptei,  Ana Usca, Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Teo Negură, Theodora Marinescu, Onu, Cristian Dima,    Caius,  Corina Creţu, Dispecer […]

 38. […] Aliosa, Anca Florea, Basarica Alianţa Dreptei,  Ana Usca, Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Teo Negură, Hai ca se poate!, Onu, Cristian Dima,    Caius,  Corina Creţu, Dispecer […]

 39. […] Nu,nu au fost punctuali ,la intalnire, cangurii,doar urmele lor erau peste tot.Poate era prea cald,prea tarziu in zi si stateau si ei retrasi la umbrele vegetatiei care, in ciuda secetei, exista. […]

 40. De la motiune spune:

  […] Aliosa, Anca Florea, Basarica Alianţa Dreptei,  Ana Usca, Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Teo Negură, Hai ca se poate!, Onu, Cristian Dima,    Caius,  Corina Creţu, Dispecer […]

 41. […] Dreptei,  Ana Usca, Augustin Rădescu, Mişcarea Violet,  Supravieţuitor, Simon, Chat Noir, Mirela Pete, Simion Teo Negură, Hai ca se poate!, Onu, Cristian Dima, Vania,  Black Angel, Caius,  Corina […]

 42. […] Sorin Usca, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Popa Teapa, Transildania,   World of Solitaire, Teo, Mirela,  Pro Atitudine,  […]

 43. Calin spune:

  „Most people can today no longer expect to receive consolation from art. The refined, the rich, the distillers of quintessence (art critics) desire only the peculiar, the eccentric, the scandalous in today’s art. And I myself, since the advent of cubism, have fed these fellows what they wanted, and satisfied these critics with all the ridiculous ideas that have passed through my head. The less they understood them, the more they admired me. Through amusing myself with all these absurd farces, I became celebrated…but when I am alone, I do not have the effrontery to consider myself an artist at all, not in the grand old meaning of the word. Giotto, Titian, Rembrandt and Goya, they were great painters. I am only a public clown. I have understood my time and have exploited the imbecility, the vanity, the greed of my contemporaries. It is a bitter confession of mine – more painful than it may seem. But at least and at last, it does have the merit of being honest.”
  –Pablo Picasso, November1951

Leave a Reply