19 iulie, 2010

Episodul dedicat Americii de Sud, nu e Borges, nici Llosa, nici García Márquez …nu, nu vreau să scriu despre poeți, prozatori, pictori, arhitecți, medici sau balerini. Poate pentru că latino-americanii au prea mulți și aproape toți geniali. Da. Geniali. M-a tentat să scriu despre Carnavalul de la Rio, de notorietate și atât de cunoscut și de promovat, încât nu aș fi adus nimic nou. Așa că am ales o plajă în care omul carioca e la el acasă! Da, o plajă cu o fată, o fată înaltă, subțire și bronzată, care a inspirat o melodie, Garota de Ipanema sau Girl from Ipanema, o bossa nova care a făcut din Ipanema mai mult decât o plajă frumoasă…a făcut din Ipanema o stare de spirit, o stare de bine asociată cu soarele, frumusețea, libertatea, viața, amorul. Iată plaja mea cu fată și cu o melodie care a făcut ocolul lumii:

Brazilia. Vedeta Braziliei este Rio de Janeiro. Este mai mult decat un oras, este o stare de spirit. Rio de Janeiro este un oraș al contrastelor, ce creează un fel de teamă.

Lângă munți de granit abrupți, aproape de ocean, între întinderile de nisip auriu și casele coloniale superbe, cuibărite printre zgârie-nori de sticlă și păduri verzi ce se revarsă pe colinele dens populate, te trezești pe câteva plaje de vis. Plajele sale, Copacabana, Ipanema, Barra de Tijuca și Recreio dos Bandeirantes, școlile de samba, grădinile botanice și teatrele, sunt semnătura orașului, care găzduiește anual celebrul Carnaval de la Rio! Rio rămâne locația senzuală și efervescentă a Americii Latine. Spectaculos, extravagant, adăpostește un parc național în spatiul urban – Tijuca Park. Vârfurile Papagaio și Tijuca sunt accesibile oricând pentru montaniarzi, la fel ca și cascada Cascatinha. Itatiaia este cel mai vechi parc național (1913), se află la granița dintre Minas Gerais și Rio de Janeiro și se intinde pe 12 mii de hectare. Cascada Veu de Noiva este o minune vizuală, auditivă, cromatică și spirituală… Pădurea tropicală înmiresmează aerul cu orhideele, lianele, cactușii, lichenii și begoniile multicolore. Paradisul, ce mai! Dar să mergem la plajă. Ipanema este denumirea staţiunii aflate la sud de Rio de Janeiro. Plaja din Ipanema a devenit renumită în special după apariţia melodiei „The Girl from Ipanema”, scrisă de Antonio Carlos Jobim şi interpretată de Jobim, João si Astrud Gilberto, şi de către Stan Getz. Melodia a ajuns pe locul 5 în topul melodiilor din Statele Unite în vara anului 1964. În perioada carnavalului, petrecerile, se ţin lanţ până în zori de zi aici, pe străzile din Ipanema, în faţa hotelurilor sau a locuinţelor localnicilor. Aceste petreceri în stradă, organizate de Baterias, te îmbie peste tot in Rio. Pe plajă se zbenguie jucători de fotbal și dive în bikini, sau oameni ca tine, ca mine, ca noi, vezi și copii, bunici, vezi de toate, pentru că Ipanema are loc suficient pentru toți iubitorii de soare și mare. Iar in localurile șic de pe promenade pot fi admirate celebrele „Girls from Ipanema” și ascultate sambe, bossa nove, Girl from Ipanema și alte genuri locale celebre.

Garota de Ipanema-lyrics

Olha que coisa mais linda

Mais cheia de graça
E ela menina
Que vem que passa
Num doce balanço
Caminho do mar

Moça do corpo dourado
Do sol de ipanema
O seu balançado
E mais que um poema
E a coisa mais linda
Que eu já vi passar

Ah, porque estou tão sozinho
Ah, porque tudo e tão triste
Ah, a beleza que existe
A beleza que não é só minha
Que também passa sozinha

Ah, se ela soubesse
Que quando ela passa
O mundo sorrindo
Se enche de graça
E fica mais lindo
Por causa do amor

De ce n-ar fi un loc pitoresc, populat de oamenii de acolo, nonșalanții cariocas, printre care se strecoară turiștii grămadă, la fel de important precum cultura produsă de-oamenii-de-cultură, care aduc glorie unei țări, de obicei aceea din care provin? De ce o plajă de o rară frumusețe și senzualitate, efervescență și culoare, n-ar fi o semnătură a locului, o atracție și o reclamă pozitivă, la fel de puternică și autentică, corelată cu o melodie iubită, o bossa nova celebră, un act de cultură în sine!? Este, de aceea am ales acest subiect. Și cred că bine am făcut!]

Categories: Diverse

Leave a Reply