11 iulie, 2010

 

Înainte de a posta o Galerie personală de tablouri, doresc să trec in revistă  lucruri care s-au petrecut mai demult şi care sper să întărească o regulă , cum că lucrul în programele de editare grafică pe calculator, un logo realizat, un site web, un catalog de prezentare, o carte bine ilustrată sau chiar o carte proprie de poezii cu ilustraţii originale, se pot numi ARTĂ. Adică sunt artă.

Încă din facultate am avut câteva expoziţii personale, o grămadă de participări la expozițiile de grup, la Saloanele de arte şi am, în colecţii particulare din străinătate şi din ţară, o sumă de creaţii artistice plastice, ca:  pictură, grafică, artă decorativă.

Prima expoziție personală a fost în 1991, la Galeria de Artă UAP din Cluj-Napoca, Str.Iuliu Maniu, unde am expus panouri decorative imprimate şi în tehnici combinate, metraje imprimate şi creaţie vestimentară din catifea cu piele. A fost un succes , dacă e sa citez din ce s-a scris atunci. S-a scris mult și s-a vândut tot, ceea ce tot succes se cheamă.

Au urmat participări numeroase la Bienala de Arte Decorative de la Bucureşti, la Salonul de Toamnă şi Primăvară din Cluj, la Baia-Mare şi din nou la Bucureşti, ani la rând.

În 1993 am expus, tot într-o personală, la sediul firmei Energetic Consulting, în sala de expoziţii pusă la dispoziție de doamna Mariana Berinde. Ei, chiar au scris frumos criticii de artă și publicul s-a extaziat.

A urmat, tot în 1994, o personală de pictură la Muzeul Donaţiilor din Cluj, reuşită şi aducătoare de pagini alese în presă.

În 1995 am avut zece participări la expoziţii, Saloane şi alte manifestări artistice locale sau din Bucureşti.

Următoarea personală a fost de grafică, în primăvara anului 1997,  şi cred că a fost cea mai reuşită, eu fiind în primul rând grafician, dar şi decorator. Cadrul a fost excepţional: Villa Continental, aşa cum era atunci, superbă, un spaţiu generos şi minunat decorat, un public ales şi o grămadă de ziarişti care au recepţionat favorabil această expoziţie, în care eu am expus grafică având o tematică inspirată din arta gotică, iar soţul meu a expus sculptură mică, din metal montat pe lemn. Mai multe ziare au scris despre frumoasa expoziţie a soților Pete: Adevărul de Cluj,Echinox, Contrapunct, Revista Arta, altele. Succes e puţin spus, poate de aceea a fost şi ultima făcută în ţară! Cine știe, oricum a adunat lume multă și încântată.

Au urmat participări la expoziţii din străinătate, unde scopul a fost mai mult pragmatic, aşa că nu le mai menţionez. În Ungaria, Austria și Franța, cu lucrări trimis de UAP în expoziții de grup. Si apoi nu am mai pictat, nu am mai facut grafică, nu am mai expus nimic…Odată intrată în învățământ ca profesor de Ed. Plastică, titularizată cu 10 la Școala ”Ion Agârbiceanu”, am luat Definitivatul cu 10 din primul an și Gradul didactic II tot cu 10, după doi ani, și nu am mai avut timp de altele. Plus că fiica mea tocmai mergea atunci la școală, să-i dea Dumnezeu 100 de ani fericiți! 😛 Plus că soțul meu, Xaba, tocmai deschisese firma DeXign, agenția noastră de Design de branding, care merge ca pe roate. Și asta a fost posibil și este și va fi datorită muncii asidue și talentului. Timp de atelier, no way, doar de altele. Dar timpul nu e pierdut, am adunat mii de schiţe, lucrul pe calculator mi-a deschis noi perspective şi, alături de design şi pedagogia artei, văd clar cum se conturează o nouă eră în creaţia mea personală. Acum simt şi gândesc altfel şi datorită maternităţii, care e mult mai mult decât cariera şi chiar decât arta. Mai ales când văd talentul incontestabil al fiicei mele, care a luat deja multe premii I internaționale și locale pentru desen și pictură.Să fie într-un ceas bun! 😛

Ilustrația de carte mă prinde tot mai mult, iată că am scos 55 de cărți de colorat și două cărți de povești, plus un Ghid logopedic și un manul,  toate culminând cu cartea Șapte flori, niște pisic, doi copii și zâne mici, căreia i-am semnat și textul și ilustrațiile. Și sunt în lucru alte cinci cărți. Și vor mai fi. Am desenat, am facut design vestimentar, am pictat, am facut imprimeu textil si panou decorativ textil, am lucrat multă grafică din 2000 încoace, în ultimii ani suficient cât să încapă în două personale, dar schiţele făcute anul acesta mă fac să mă gândesc de două ori înainte de-a expune ceva nou. Poate le voi materializa pe ultimele, cred că spun mai mult despre mine şi ceea ce sunt eu acum ca artist. Momentan sunt designer si ilustrator, mai mult decât plasticiană. Sper să vă placă.

 

Femei-plastice-in-gradina-decorativa-ulei pe pânză, de Mirela Pete

Arcadă vegetală-vitraliu vegetal. Tablou în ulei , de Mirela Pete

Fereastră vegetală verde, de Mirela Pete

Pietre-si-fire-aeriene-de Mirela Pete

Vitralii-vegetale-rosu-catifea


Vitralii vegetale, 1992, panou decorativ textil imprimat

Fluture giuvaier efemer, 1995, grafica

Trandafiri de iunie FARA vaza, dar cu SOARE, 1998, ulei pe panza

Seminte, roci, fire naturale, 1993, tehnici combinate

Pietre de rau cusute cu matase, 1993, tehnici combinate

Imponderabilitate peste pietre, 1993, tehnici combinate

Portal si ferestre vegetale, 1997, ulei pe panză

 

 

Poster de Mirela Pete

 

Frunze-dansand-toamna de Mirela Pete

Cartea mea, scrisă și ilustrată de Mirela Pete

Pietre, apa, aer, de Mirela Pete

Categories: Arta mea, Arte vizuale

18 Responses so far.

 1. Iulia B. spune:

  La asa talent n-as mai merge nici o zi in invatamant. Am lucrat un semestru la o scoala si orice, dar oric, cred ca e mai potrivit pentru cineva cu talent. Foarte frumoasa activitate, foarte speciale tablouri. aveti si de vanzare? Banuiesc ca sunt scumpe, ca merita

  • mirela spune:

   Ha ha, asa ma gandeam si eu. Si inca ma mai gandesc! Voi avea chiar aici o galerie virtuala de arta si se vor putea achizitiona tablouri, grafica, vestimentatie artistica, bijuterii super artistice, comenzi pentru carti de vizita textile si personalizate, altele. Te astept!

 2. Delia spune:

  Buna, Mirela! Am ajuns si la tine, sunt foarte frumoase, imi place in mod deosebit panza Femei plastice in gradina decorativa, e exceptional, parerea mea. O seara cat mai placuta!

 3. mirela spune:

  Delia: In sfârşit ai ajuns, te aşteptam demult, mă bucur în mod deosebit de prezenţa ta la mine! Pânza aceea au vrut să o cumpere o sumă de admiratori până acum, dar nu am dat-o, mă despart greu de ea! Odată o voi vinde, ştiu că aşa procedează mulţi artişti, dar am „găsit” de fiecare dată „motive” să nu o dau. Cine ştie…mă bucur că îţi place, Delia!

 4. drawforjoy spune:

  Imi place foarte mult cum ai realizat pietrele. Este foarte original cum le-ai vazut si cum le-ai imortalizat.

  • mirela spune:

   Mulţumesc, sunt lucrări mai vechi, acum am reînceput să pictez. De la tine are cu atât mai multă …greutate aprecierea, sunt încântată, tu desenezi excepţional! 🙂

 5. Gabi spune:

  Sunt placut surprinsa de tot ce am vazut aici si sper ca nu vei renunta la expozitii.
  Cat mai multa inspiratie!

  • mirela spune:

   Mulţumesc, să fie! Căt mai multă şi muncă şi comenzi! Că fără comenzi, nu prea am entuziasm. Nu, nu voi renunţa la expoziţii. Mulţumesc de încurajări!

 6. Mirela, abia acum mi-am facut putin timp pentru tine ca artista ! Nu ma surprinde frumusetea tablourilor fiindca sunt in ton cu intreaga ta personalitate. „Fereastra vegetala” si „Fluture, giuvaer efemer” m-au cucerit. Le-am privit indelung, le-am deslusit poezia si nu mai am decat sa le potrivesc rimele .
  Mi-asi dori o discutie particulara . Eu nu reusesc sa-ti trimit nici un mesaj. Telefon?

  • mirela spune:

   De cate ori un admirator de arta are timp si pentu mine, ma simt onorata si bucuroasa, ma simt in stare sa o iau de la capat si sa expun din nou! Iti trimit in privat adresa de mail chiar acum. O alta adresa, nu cea de yahoo. Multumesc, draga prietena si ideea de la „potrivi rimele” este magulitoare. Comunicam in particular, o zi excelenta noua si celor dragi! 😛

 7. […] Menționez că,  pentru început  voi posta doar lucrări de-ale mele,  semnate Mirela Pete – puteți vedea și AICI câteva lucrări de artă din creația mea – urmând ca,  pe măsură ce se vor aduna mai multe desene semnate Enya Pete, care deja a vândut […]

 8. […] Stoica Mujea că m-a nominalizat la secțiunea Cel mai Artistic Blog. Consider că are dreptate, arta se îmbină cu parfumul și frumosul. Critica de artă și expozițiile de artă online,  […]

 9. ana spune:

  astazi as vrea sa ma pot simiti asemeni unei unei ferestre vegetale;

  de privit prin ea, imi e teama sa incerc – nstiu ca nu voi mai reusi…

 10. […] la cel mai cunoscut parfum ar fi un altul, mult prea adorat de mine, poate-l știți deja, e Mon Parfum de Paloma Picasso! Și să nu uităm de celebrul L’Heure Bleu de maestrul Guerlain. Doamnelor, domnișoarelor […]

 11. […] dau crezare comentariilor voastre, și le cred, îmi fac o mare plăcere! Și  le aștept. Despre ARTĂ, despre PICTURĂ, pictori, locuri istorice vizitate de mine, arhitectură și tradiții am scris […]

 12. Elena spune:

  Imi place enorm „Femei plastice in gradina decorativa, 1997, ulei pe panza”.

 13. Mariana Berinde spune:

  Draga Mirela sunt incantata si surprinsa de cariera deosebita pe care ai facut-o alaturi de sotul tau si de fiica ta care desigur va mosteneste pe amandoi. Te rog sa ma contactezi pe adresa de mail.Galeria mea functioneaza si te invit sa pregatesti o personala la mine. Te imbratisez cu drag Mariana Berinde.

  • Mirela spune:

   Bună ziua!
   Doamna Berinde, deja am emoții numai la gândul unei noi expoziții acolo, la dumneavoastră, unde am avut primul meu succes cu o expoziție personală. Frumoasă amintire!
   Vă mulțumesc frumos, sigur vă voi contacta. Mulțumesc și pentru frumoasele cuvinte. Fetița mea, Enya, este cea care are multe de sous memontan în artele plastice. Poate facem împreună o expoziție. Abia aștept să ne revedem.
   Vă strâng mână și vă doresc o zi minunată!

Leave a Reply