Despre artă, din gurile (bune, rele) ale altora

 

 

“Arta este ori plagiere, ori revoluţie. “ O spune Paul Gauguin şi, fiind unul din preferaţii mei ,m-am obişnuit să-l iau în serios.

“Arta este efortul necontenit de a concura frumuseţea florilor”. Eh, Marc Chagall contează, dar nu sunt convinsă căşi părerea dumnealui despre artă.

“Arta este o minunată minciună care ne face să ne dăm seama de adevăr”, zise marele Picasso. Îl credeţi?

“Arta este un semn de întrebare în minţile celor care vor să ştie ce se întâmplă.” Aaron Howard şi e ok.

“Arta nu înseamnă gustul cultivat. Înseamnă să cultivi gustul”. Nikki Giovanni a găsit soluţia. Esenţialul e să te lase şi ăilalţi să le cultivi gustul, să nu dea cu ….mere, roşii şi alte legume!

“Arta este bătălie câştigată împotriva morţii.” Teribilă afirmaţia lui Jean Cocteau…

“Arta nu este un meşteşug, este transmiterea sentimentului pe care artistul l-a simţit.”Tolstoi         sigur spune adevărul, eu îl cred.

“Arta este un pas de la ceea ce este evident şi binecunoscut către ceea ce este tainic şi ascuns.” Hm, Kahil Gibran caută prea multe ascuzişuri.

“Arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă”, zise Edgar Degas, un alt pictor iubit de mine. Aşa este!

“Arta este o colaborare între Dumnezeu şi artist, şi cu cât face artistul mai puţin, cu atât mai bine.”  Andre Gide, pe care nu am obiceiul să îl comentez.

“Arta este o încercare de a integra răul.” Se putea să o spună altcineva decât o femeie? Simone de Beauvoir.

“Arta înseamnă să vii faţă în faţă cu tine însuţi.” Mă miră că domnul Jackson Pollock e atât de faţă în faţă, având în vedere tehnica-i binecunoscută!

“Arta înseamnă să faci ceva din nimic şi apoi să-l vinzi. Franck Zappa. No comment, dar e menţionată aici, ceea ce înseamnă că nu-mi displace. Dimpotrivă!

“Arta este semnătura civilizaţiei.” O adevărată lady, Beverly Sills.

“Arta este marea biserică nedogmatizată.” John F. Kennedy.Până acum, nimeni n-a zis-o mai bine!

“Arta este dorinţa omului de a se exprima, de a înregistra reacţiile personalităţii sale la lumea în care trăieşte.” Amy Lowell. Da, aşa este.

“Arta este puţin mai înaltă ca viaţa, este de fapt o exaltare a ei şi presupun că ai nevoie şi de o undă de nebunie ca s-o înţelegi. Laurence Olivier.Domnule Olivier, vă admir enorm, şi subscriu:  da, arta este mai înaltă decât viaţa, de unde şi pauzele de creaţie ale artiştilor. Uneori trăim!

“Arta e concentrare a vieţii, transcendere şi transfigurare, dar nu poate fi revoltă împotriva armoniilor fundamentale: pe acestea, dimpotrivă, ni le apropie, ni le intensifică, ni le dezvăluie”. Balzac.

Concluzie personală: arta trebuie văzută, dacă e posibil, live, admirată sau urâtă, depinde de educaţia şi experienţa privitorului, dar mai depinde şi de marele talent de a şti să apreciezi fără să te laşi influenţat de mode, critici sau impresii citite pe la alţii. Să îţi placă arta, să o integrezi în viaţa ta prin lucrări făcute de artişti profesionişti sau artizani….profesionişti, nu doar vizionând expoziţii, citind cronici sau documentându-te la zi cu ce e nou, ce s-a mai întâmplat sau ce can can-uri or mai fi în lumea artiştilor, lucru adesea fals: artiştii plastici au tendinţa de a fi familişti, buni bucătari şi chiar disciplinaţi. Păi, aţi vazut vreodată ceva minunat făcut fără o disciplină drastică?! Daca da, arătaţi-mi şi mie minunea, ca să vă cred! Niciodată nu am fost mai disciplinată decât în momentele de transpunere pe material  a creţiilor mele, moment în care, ceea ce un artist a adunat în el timp îndelungat devine, în fine, adevărat şi palpabil. Adică artă.

Articole create 910

18 comentarii la „Despre artă, din gurile (bune, rele) ale altora

  1. Si atunci cand erupe mai…putin disciplinat, e acea arta care nu e inteleasa pe deplin, dar atrage cu atat mai mult, asa cred! 😉

 1. Dumnezeule… ce m-aş duce-n Irlanda !!! 😆 (asta era off topic, de la reclame) of, of…
  dintre ziceri, normal, eu îl cred pe PICASSO 😉

  1. Wow!Trebuie sa citesc tot ce-ai scris pe-aicea,nu doar despre parfumuri!E foarte interesant totul,picturile sunt o alta mare pasiune de-a mea(apropo,sotul meu e pictor).Citatele astea despre art sunt adevarate mostre de intelepciune!Multam fain,revin cu comentarii si intrebari,nu mai scapi de mine!

  2. Revino, ma bucur ca sotul tau e in domeniu, poate imi arati cate ceva pictat de el, ma bucur ca iti place aici, prezenta ta e reconfortanta!

  1. Abordeaza mai multe stiluri, a absolvit si Artele? Imi place Purple flower. Aceste tablouri au trecere, se vand? Ma intereseaza ce stil se vinde acum, multumesc! Succes sotului tau, are talent, sa vedem cum va merge mai departe!

  2. Abordeaza atat de multe stiluri tocmai pt ca e la inceput si vrea sa descopere .Nu ,n-a absolvit Artele,e un autodidact.N-as putea sa-ti spun ce stil se vinde in general,el a avut solicitari la peisaje ,se pare ca astea-s cele mai vandabile.Tocmai a avut si prima expozitie,aici in oras.(adica Tecuci,nu Manhattan).Multumesc din suflet pt timpul acordat si pt.impresii!

  3. Nu ai pentru ce, sa stii ca e de admirat ca lucreaza, uite, noi….nu prea mai pictam, de 14 ani n-am avut o personala, doar participari si vanzari de grafica la comanda. Macar el incearca si sper sa si reuseasca! Inca odata succes!

  4. Multumesc!Asta-i place sa faca,asta si-a dorit dintotdeauna.In fine,e cam tarziu pentru un inceput acum,speram sa fie bine!Pot sa intreb de ce nu mai pictati?Sunt si eu curioasa!

  5. Nu mai am timp, fetita noastra acum e intr-a cincea, ma ocup de casa, de ea, de firma noastra de design, http://www.dexign.ro unde sotul meu e manager, director de creatie, senior designer si … sef, iar eu designer…uuffff, imi voi face timp! Motivul adevarat este ca am lucrat 9 ani ca profesoara de Educatie Plastica in Gimnaziu, titulara si am obosit. Acum mi-am dat demisia, urmeza sa reiau lucrul in atelier! La Dexign lucrez mult, dar si bine!
   https://mirelapete.dexign.ro/category/eu-si-arta-mea/
   Aici sunt cateva din picturile mele.

  6. Frumoase,interesante!Chiar sunt decorative si chiar imi amintesc cumva de tapiserie.Eu zic ca e pacat sa nu pictezi daca… poti!E un mod minunat de a te exprima,de a trasmite emotii .Bine c-ai scapat de invatamant,nu ca n-ar si o meserie frumoasa cea de profesor,dar e un mediu care pe mine una ma ingrozeste,il consider mancator de nervi si deloc propice unei persoane sensibile.Eu chiar nu pot sa vad un pictor drept profesor!Cu toate ca…

  7. Ai perfectă dreptate, de aceea am lăsat învățământul, pentru că un artist nu se irosește acolo. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus