Joseph Mallord William Turner – forța învăluită în misterul cețurilor

(Un text de Mirela Pete)

PICTORI ENGLEZI (I)

tur-william-turner-autoportret,-1798
William Turner, Autoportret – Selfportrait

 

În momentul în care mai mulți francezi, care mai sunt și pictori, care mai sunt și impresioniști, care mai  sunt și buricul culturii și artei europene, spun cu o deplină și sinceră admirație despre un confrate englez, precursor al artei lor că: ”este unul dintre principalele noastre modele artistice”, începi să reconsideri unghiul din care poate te-ai obișnuit  (eronat!) să privești pictura Angliei : esențialul este ca unghiul să nu fie…obtuz!Acestea fiind spuse, ați înțeles cu siguranță că fac aluzie la unul din iubiții mei pictori geniali, de data aceasta ne-francez, ne-olandez, ne-italian și ne-spaniol, ne-austriac, ne-rus și ne-român, ba chiar englez londonez , numit Joseph Mallord William Turner (n. 23 aprilie 1775, Londra – d. 19 decembrie 1851, Chelsea, Londra) .

turner-soarele-pe-lac
William Turner, Soarele pe lac – Sun setting on the lake

Romantic prin poziționarea temporală și (uneori!) tematica aleasă, dar precursor impresionist ( expresionist și futurist) prin tehnică, tușeu, culoare, transparența aerului, ceața-soarele, ceața-viscolul, Joseph Mallord William Turner (n. 23 aprilie 1775Londra – d. 19 decembrie 1851Chelsea, Londra) , modestul fiu de bărbier peruchier, Joseph Mallord William Turner,  se naşte  în cartierul londonez Covent Garden, nimerind într-un întuneric strâmt și o lipsă de aer care ar fi sufocat și un ventilator, cu atât mai mult un copil firav și plăpând. Dar lucrează, pictează, desenează…ajungând să fie remarcat prin talent, forță și mister, având în copilărie sprijinul tatălui ocrotitor și al unor profesori celebri din școala engleză de pictură. Al meu deja cunoscut (vouă) iubit, Monet, se năștea în 1840, când această englezească pasiune personală (necunoscută până azi ca pasiune a mea personală …vouă!), Turner, deja picta transparența aerului în diverse momente ale zilei:  zorii, amiaza, strălucirea soarelui pe mare, amurgul, sau dimpotrivă, picta ceața, pâcla, ploaia, viscolul, furtuna, norii…la răsărit sau la apus(vezi ceva mai jos  Castelul Norham în răsărit de soare, pictat de William Turner în  1835)

William_Turner,_Light_and_Colour_(Goethe's_Theory)
William Turner, Lumină și culoare – Light-and-colour
tur-the-angel-standing-in-the-sun
William Turner, The Angel standing in the sun
turner-Marea-linie-ferata-de-vest
William Turner, marea linie ferată de Vest – The great West Railroad

Subiectele mari ale lui Turner nu cred că sunt peisajele în sine, a-i spune ”celebrul peisagist” nu e extrem de potrivit! Subiectele sale sunt mult deasupra peisajului ca gen, el pictând atmosfera peisajului (în soare sau ceață, marea, amurgul) pictând  impresia…ei da, impresia de ceva care nu se vede, dar se simte, emoționează, filtrează și aruncă misterul peste frumusețea unei  iubiri de care nu mai ai cum să scapi! E suficient să- admirăm celebrele ”Veneții”, numeroase scene din cele doua călătorii făcute la Veneția, pentru a vedea cum peisagistul misterului și frumuseții luminoase se transformă în impresionistul, (cu accente expresionist-futuriste) care a uimit o lume întreagă prin unicitate și strălucire. Ultimele scene venețiene (le vedeți în finalul postului) surprind exclusiv atmosfera și extrem de vag peisajul însuși, ceea ce este magnific! Un  talent de o rară noblețe sufletească și dorință de schimbare. Cunoscător al operei predecesorilor săi francezi ( Claude Lorrain i-a fost model în prima tinerețe) și englezi, Joseph Mallord William Turner își găsește un stil inconfundabil, uriaș, cunoscut și recunoscut, alături de marile valori ale artei universale. A  călătorit mult, Roma, Veneția, Parisul oferindu-i subiecte pe care le-a transformat în secvențe inimitabile de lumină și culoare.Tehnica sa a rămas secretă, modul în care, după ce studia fotografic subiectul, îl distila și îl ocrotea în abur, în soare sau  ceață, în amurguri aurii și roșietice sau aurore roz-galbene-opalescente, până la estomparea aproape completă, tranformându-l în atmosferă și aluzie, e UNIC. Nu voi insista cu vorbăria, am mai spus-o și mă țin de cuvânt. Dar voi apela la cuvintele celor care au surprins superb devenirea marelui pictor englez,  în contextul universalității.

turner-Viscol-Snowstorm
William Turner, Viscol (Snowstorm)

Citez și fac comentarii personale (C. p.) pe marginea citatelor:

turner-Castelul-Norham-rasarit
William Turner, Castelul Norham răsărit de soare 1835 (Norham Castle)


..imaginaţia lui Turner era capabilă să distileze din lumină şi culoare o poezie tot atât de delicată ca a lui Shelley. E cazul acelor viziuni palide, opalescente, de râuri şi estuare, printre care cele mai frumooase sunt poate acelea care au ca punct de plecare Castelul Norham. A spune că ele înfăţişează acest castel e tot atât de înşelător ca a susţine că un tablou de Braque reprezintă o femeie aşezată la pian. Există, fireşte, o legătură logică între ceea ce am fi văzut dacă am fi fost acolo şi tuşele palide de roz, albastru şi galben cu care Turner şi-a colorat pânza; ea constituie chiar esenţa frumuseţii lor. Dar această legătură e extrem de complexă şi ar putea fi descoperită numai retrăind cele simţite de Turner însuşi. Ea este totodată inseparabilă de tehnica cu ajutorul căreia Turner aşterne pe pânză cele mai fine pelicule şi abureli de culoare – o tehnică pe care, cu preţul multor precauţii, a ţinut-o secretă în timpul vieţii sale şi care a rămas secretă de atunci încoace.„(Kenneth Clark)

C.p. …No comment! Jos pălăria!

Pictează arbori galbeni şi albaştrii şi contează pe ochiul spectatorului ca să-i transforme în verde.

Tablourile lui Turner ne amintesc de abstracţiunea unei perspective bătute de vânt. Ele prezintă nu atât elemente ale naturii, cât atmosfera care le înconjoară. Sunt tablouri ale aerului, pământului şi ale apei.”(William Hazlitt)

C. p. : Se pare ca londonezul meu a reușit înaintea celor mai iubiți pictori (nu sunt trădătoare, mă cunoșteți!) să picteze…impresia, aerul, atmosfera!

turner-Luptatorul-Temeraire
William Turner, Luptătorul – Temeraire

În secolul al XIX-lea, expresivitatea culorilor şi modul în care artistul a ales să le aplice pe pânză erau atât de inovative, încât a fost nevoie de impresionism, expresionism şi futurism pentru ca stilul său să fie apreciat la adevărata valoare.(Cristina Andrieș).

C.p. : Și a fost nevoie de Turner pentru ca succesorilor să le fie mai ușor să… descopere. Dar l-au iubit și admirat! Sublim!

william-turner--yacht-approaching-the-coast
William Turner, Yacht apropiindu-se de tarm (Yacht-approaching-the-coast)
william-turner-castle-northumberland
Williem Turner, Castelul Northumberland
turner-Inmormantare-pe-mare-Burial-at-sea
William Turner, Înmormântare pe mare sau Burial at sea

 

turner-The-Grand-Canal---Venice
William Turner, Grand Canal, Venice
tur-turner-mare-450
William Turner…Just Turner…

Roma scăldată în Soare:

Joseph_Mallord_William_Turner_-_Modern_Rome;_Campo_Vacino
William Turner, Modern Rome, Campo Vacino.


VENEȚIA, subiect preferat în timpul călătoriilor în Italia. Aici, în ultimele reprezentări, 1840-1845, aceeași Veneție, alt Turner:

VenetianScene-1844
William Turner, Venetian Scene, 1844
william-turnerVenicewiththesal-1844
William Turner, Venice with the sal-1844

GABI a realizat un superb video (youtube) cu picturi bine alese din opera lui Turner. Muzica: ENYA, Afer Ventus, aici varianta instrumentală. O felicit și îi mulțumesc!

CELLA mi-a întregit scurta expunere cu acest minunat dar:

Articole create 910

40 de comentarii la „Joseph Mallord William Turner – forța învăluită în misterul cețurilor

  1. Draga Gabi, mereu m-au impresionat adevaratii pictori, asa ca te felicit ca ai postat articolul privitor la geniul coloristic englez, si fireste ca ai permisiunea mea sa updatezi! Eu ma bucur atunci cand oamenii admira arta (fara sa fie neaparat de specialitate!).Sper ca ai sesizat si parerea mea personala despre marele Turner!Weekend frumos!

  2. O sa il pun, imi place si fondul muzical cu Enya- Afer Ventus e excelent ales, esti o specialista, foarte frumos! Felicitari!

  1. De TURNER te poți îndrăgosti zilnic. E foarte ”cool” (adică minunat!) să te îndrăgostești de acest englez genial, de mare forță și mare mister, a cărui blândețe aparentă e dublată de această putere întrezărită prin ceață și soare! We are in love, course! 😛
   P.S. Soarele răzbate prin ceață, e bine dacă simți vara, cred că e efectul scontat într-o Anglie a cețurilor!

  1. Mi-ai mulțumit.
   Mi-ai mulțumit mai profund decât aș fi crezut. Și asta nu pentru că e englez (!), ci pentru că tu știi să apreciezi ca nimeni alta! EU îți mulțumesc!

 1. Bine va regasesc!
  Doamne, cu cate bucurie si incantare privesc aceasta opera mare de tot, ma copleseste si ma lasa muta de admiratie. Ce stil unic, asa cum bine spuneti, si cat de putin stim despre pictura engleza, dar cate vom afla datorita unor oameni ca dumneavoastra. Sincer, stiam doar de niste peisaje si porturi sau scene marine mai romantice, nu banuiam geniul cu ”G” mare sub acele tablouri frumoase, dar mai obisnuite.
  Va multumesc din suflet!
  Salutari si pupicuri Enyei, abia astept sa mai vad ce a pictat si desenat, o pup! Si pe Serafina! Sambata si duminica foarte frumoase!

  1. Andreea, te așteptam, ai lipsit și tu… Bine ai revenit cu comentarii tot mai elaborate!
   Ai perfectă dreptate, lumea tinde să-i bage pe toți în ”oala cu peisaj romantic”. Cultură engleză, că nici Shakespeare sau Shelley nu-s de ici, de colo, nu prea văd pe bloguri! Americanul meu drag, E.A Poe, tot de limbă engleză este. Noroc cu prietena CELLA, care își amintește de marea poezie scrisă în limba engleză. Cred că prea ne aplecăm doar către franțuji sau nemți! Personal, azi prefer ANGLIA!

 2. Multumesc! De mult ziceam, ca istoriile, inclusiv ale popoarelor, trebuie prezentate atractiv, ilustrat, si in paralel cu ce faceau altii pe atunci…Mi-a placut atmosfera cartierului londonez unde s-ar fi inabusit si ventilatorul…

  1. Daurel, mulțumesc! Îți mărturisesc că, de câte ori vin pe blogul tău mă încântă stilul scriiturii, subiectele alese. Londra cețurilor scotea la iveală tot soarele din artiști, se pare! 😉

  1. Dacă l-ai adus, îl înhaț și îl pun aici, oricum textul meu e sărac, comparativ cu lumea picturii lui Turner! Mulțumesc frumos.

  2. am glumit cu neînţelesul
   cred că nu ştiu glumi, promit să reînvăţ
   o Duminică minunată şi plină de soare, a mea aşa este
   pup!

 3. „Soarele pe lac” mi-a tinut citeva secunde respiratia pe loc. Ma intreb cum de reusea sa obtina culori atit de sidefate?

  „Luptatorul – Temeraire” e o lucrare ce o cunosteam de foarte mult timp. Am retinut-o datorita cerului aramiu ce se reflecta in mare si face ca si marea sa devina aramie, auriu-aramie.

  De abia astept noul episod dedicat pictorilor englezi … sunt corigenta la acest capitol 🙂

  1. -X-, întrebarea ta va rămâne fără răspuns, sau răspunsul e ascuns în geniul lui Turner! Misterul picturii lui, atât în sine, cât și tehnic, rămâne ca atare, așa că rămânem și noi vrăjiți și nelămuriți. Dar…oare nu e mai fermecător așa?! Doua fațete ale misterului, ascunse sub forța picturii sale!? Temeraire are o cromatică absolut fantastică! Voi reveni cu pictura engleză, să am ceva timp, acum am niște proiecte pe care doresc să le desăvârșesc.

 4. Mirela si Gabi,sunteti geniale.Mirela multumesc ,sarutmana pentru aceasta superba postare a picturilor lui Turner care iti incanta ochiul,o sambata frumoasa 🙂
  http:emmazeicescu.wordpress.com/

 5. Multumesc Mirela! Nu stiam nimic despre acest pictor, dar e peste cuvinte!
  „Viscol” m-a impresionat teribil!
  Esti maxima daruindu-ne aceste frumuseti!!!

  1. E impresionant, Manu, așa este, sidefarea culorilor și atmosfera de gheață strălucitor-întunecată sunt unice! Mulțumesc pentru apreciere. Încă mă gândesc cum de nu am înțeles că vii acasă de Crăciun, să fii trimis tabloul reținut de tine la adresa dată. DAR nu e tîrziu nici la primăvară, sper! Zi bună!

  1. Scump motan, abia astept sa fie bine! Serafina ii trimite pupiceli, Enya urari de bine , iar eu ma alatur lor, multumindu-va pentru cadou! 😛

 6. Buna dimineata!
  „Castelul Norham răsărit de soare” ma da gata. O sa mi-l pun pe desktop! E o capodopera!
  O duminica frumoasa, o pup pe Enya succes la scoala si zi buna!

  1. Uite că la asta nu m-am gândit. E o idee trăznet. Și e suficient de aerat tabloul ca să nu te deranjeze, dimpotrivă, te va relaxa și inspira toată ziua, bravo! 😛

 7. … stiu din labirintul muzeului lui Octavian Paler, ca Turner ar fi exclamat pe patul de moarte
  intr-o insula otravita de ceturi ca ‘”soarele este Dumnezeu”!
  si continua O Paler :’nu cumva fiinca nebuloasele solar,nauragiate, care au ceva si de apocalipsa si de apoteoza, soarelede, viscolele transformate in valatuci de fum,incendiile cu funingini de aur au existat numai in imaginatia „fostului marinar” ?
  nu vreau si nu trebuie sa imi raspunzi, daca nu ai timp; mie imi este mai mult decit suficient ca aici, la tine si pe alt blog regasesc ceea ce sufletul meu are nevoie cind lipsa de timp sau o oarecare comoditate nu imi permite sa caut in alta partte . Multumesc, Mirela!

  1. Foarte frumos, Ana, eu iti multumesc! Da, ”soarele e dumnezeu” în pictura lui Turner, printre cețuri dă viață cerului și pământului! Are ceva divin …soarele, în toată opera lui!

 8. Un fenomen artistic, o sansa data ochiului si sufletului. Aproape o necesitate, avem nevoie de arta, de frumos, de lumina si culoare.
  Felicitari doamnei Gabi pentru youtube-ul realizat , cred ca a ales cele mai reprezentative picturi ale fantasticului, grandiosului, exceptionalului pictor W. Turner. De asemenea muzica Enyei, muzica e in ton cu aceste magnifice culori si misterul din fiecare opera de arta in parte.
  Mirela si Gabi, Well Done! 😉

  1. Thank you!
   Esti un gentleman, ca de obicei! Sper ca Gabi sa observe ca a fost … observata! Seara frumoasa! Have a happy week!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus