14 octombrie, 2009

(Un text de Mirela Pete)


Stilul gotic…nu pun punct, abia încep.

Atracţia irezistibiă pentru ferestrele suple şi înalte, dar mult accentuată la vederea  rozaselor gotice, copiind motivul trandafirului, cu ale lor incredibile vitralii, e mai veche decât mine. Altfel, nu văd de ce acel déjà vu era atât de prezent de fiecare dată, atât la Paris, în faţa rozasei dintre turnurile faţadei de Vest ale catedralei Notre-Dame, dar şi în Chartres, sau la Viena, la catedrala Sf. Ştefan…mda, nu era un déjà imagine, nu ştiu dacă era un déjà veccu, dar cu siguranţă era un déjà vu !  Pot să descopăr vitralii şi între ramuri nude de copaci, cuprinzând între ele frânturi de cer şi peisaj…aşa s-a ivit şi parte din lucrarea mea de licenţă, acum mulţi ani, numită Vitralii vegetale. Şi două din cele mai reuşite expoziţii personale. Reuşite. Toate, ceea ce înseamnă că a fost un anumit moment, care se va repeta. Pentru că vreau eu. (Ştiţi, pozele alea pe hârtie foto nu erau destinate netului!) Mai era deja vu-ul şi la Carcassonne, citiţi şi AICI .
(Trebuie să recuperez imaginile, nu mai am lucrările, sunt vândute, dar pozele, dacă tot s-au pierdut, e o datorie de onoare să le recuperez de la posesorii tablourilor. Poate citeşte cineva, cu toate că majoritatea lucrărilor sunt în străinătate.)

Până la postarea unui articol care să mă reprezinte, doar e vorba de gotic (cei care mă cunosc, recunosc…aluzia), am avut mai multe expoziţii de grafică şi arte decorative cu tema „Ferestre şi vitralii vegatale” dar şi „Grafica vitraliilor şi ancadramentului gotic”, toate reuşite, toate cam fără poze…povestea pozelor e lungă şi numai cei care deţin momentan lucrările cumpărate la expoziţiile mele,  mă mai pot ajuta, trimiţându-mi poze după  acestea (din cele două expoziţii.)
Revin la ferestrele gotice şi nu fac azi decât sa ataşez aici un video care O SĂ VĂ PLACĂ (cel din debutul postului). Dedicat TUTUROR, lui Belle în special…ca să repet trandafirul de azi, odată în muzica Enyei,AICI, apoi în postul lui  Belle de Jour, foarte frumos. Pentru că trandafirul a inspirat, la rându-i, rozasa gotică, aşa că, laudă minunatei flori,  motiv de inspiraţie în toate artele. Iar pentru Cella, Jan Freidlin si Estampie.

Va urma.

Rozase şi ferestre pe care le-am văzut  eu însămi:

aa-rozasa-notre-dame

Paris -Notre dame, rozasa faţadei de Vest

aa--chartres-cathedral-rose-window

Chartres -rozasa catedralei

aa-catedrala_sf_stefan11

Viena -Ferestre gotice la Sf. Stefan

aa-sfanta-capela-35

Paris -Capela Cite, vitralii

E momentul să îmi cer scuze pentru calitatea fotografiilor făcute după  doar două din tablourile mele şi un singur panou decorativ, de mari dimensiuni. Toate inspirate din vitraliile pe care natura le oferă…trebuie doar descoperite!

aa-vitralii-vegetale-07

Vitralii vegetale albe, panou decorativ de Mirela Pete

aa-vitralii-florale--mirela-11

Vitralii vegatal-florale, tablou de Mirela Pete

aa-vitralii-mirela-floreale--9

Ferestre gotice florale, tablou de Mirela Pete

Categories: Arte vizuale

56 Responses so far.

 1. CELLA spune:

  WOW!!!
  trebuie să le iau pe rînd 😆
  acuma zic doar BUNĂ SEARA!
  vreau ceai 😆

 2. CELLA spune:

  deci: mi-ai şutit din arhiva cu vitralii, da? 😆
  SUPERB!
  mai trec o dată, acuma de jos în sus…
  oricum te-am mai găsit undeva 😉

 3. CELLA spune:

  http://www.cjteleorman.ro/ro/AlbumMON/photos/photo_1.html

  da’ mai caut prin căpiţa de foldere şi-ţi mai aduc

  • mirela spune:

   Nu mai cauta, sunt foarte frumoase, dar eu am gasit exact ceea ce am dorit sa postez aici, e inutil sa cauti si tu. Eu am pus doar ceea ce am vazut eu insami, ceea ce am considerat ca e de referinta! Acestea sunt cele vazute de tine. E o diferenta. Ale mele sunt luate de pe net, nici nu am pretins altceva. DOAR textul si picturile sunt exclusiv originale!

 4. Belle de Jour spune:

  OOOOOOOOOO
  Multumesc foarte dar foarte mult
  Nici nu stiu cum sa multumesc
  Am sa vad eu cum
  Vai, este un post superb!
  Multumesc din nou
  raman..obligata
  🙂
  O seara perfecta iti doresc
  🙂
  Si multumesc din nou.

  • mirela spune:

   Nu trebuie sa multumesti, prezenta ta e o adevarata multumire si nicidecum sa nu te simti obligata, nimeni nu mi-a daruit atatea minunatii ca si tine Eu ma simt obligata! O noapte fermecatoare! 😛

 5. Belle de Jour spune:

  http://www.youtube.com/watch?v=Lw_3gyetTYY&feature=related
  o seara perfecta
  si ma gandesc la tipul de multumire
  🙂
  seara perfecta tie, Enyei si lui Serafina
  🙂

 6. Andreea spune:

  Oops, venisem sa ma parfumez!
  Imi dau seama ca am tare mult de invatat…
  Imi plac tablourile dumneavoastra. Panoul il stiu, restul nu le-am vazut, adica nu in realitate. Felicitari, se simte ca sunt vitralii, mai ales la cel albastru. Foarte reusite. O noapte calma si o zi foarte buna maine! 🙂

  • mirela spune:

   Andreea, la mine poţi oricând să te parfumezi! Am vreo…14 pagini parfumate deja, fii binevenită! Şi noapte bună…copii! Mulţumesc pentru aprecieri, mă bucur că îţi place arta mea. Pupic!

  • Andreea spune:

   Am intrat sa mai ascult odata muzica si sa-mi luminez ochii cu imaginile din videoclipul acesta. Aveti dreptate, LUMINA primeaza, lumina e arta, iar intunericul, absenta ei, sau , ca sa citez dintr-un post mai vechi: „e suportul pe care se desfasoara lumina” artei. Sper ca nu am inteles eronat.
   O zi luminoasa si frumoasa, mai ales Enyei, o pup! 😛

  • mirela spune:

   Foarte frumos si inspirat ai scris, Andreea, te felicit! O seara superba, o sambata si o duminica pline de bucurii, le meriti mai mult decat oricine! 😛

 7. mirela spune:

  Îi mulţumesc CELLEI pentru acest post:

  http://bloglenesrau.wordpress.com/2009/10/15/vara-sufletului-drag-de-prietenii-de-biti-va-urma/

  Intraţi şi voi să vedeţi ce minunaţii de versuri, imagini şi muzici vă încânta aici!
  Îi mulţumesc şi iar rămân datoare! Enya mulţumeşte şi ea. Cât despre Serafina, ea e mereu mulţumită, mai ales că acum merg caloriferele!
  Zi fericită!

  Pentru CELLA, o altă muzică:

  http://www.youtube.com/watch?v=TSmQjOxIYGE&feature=related

 8. g1b2i3 spune:

  Mirela,multumesc pentru aceste minunatii.N-am stiut ca vitraliile copiaza motivul trandafirului si nici multe aletele nu le-am stiut si-mi pare rau ca nu ai poze dupa multe dintre lucrarile tale.
  Daca nu te superi,te rog sa-mi permiti ca intruna din zile sa-ti prezint lucrarile tale si ale Enyei la mine in blog,as face chiar si un video cu ele.
  Mai vorbim cand ai timp.
  O zi frumoasa si calduroasa!
  Salutari speciale Serafinei.

  • mirela spune:

   Multumesc , Gabi, imi face bine sa vad ca adevaratii prieteni de AICI imi admira putinele lucrari care mi-au mai ramas…Multumesc pentru intentia de a face un video cu lucrarile noastre, ele Enyei si ale mele, poate voi pune si de-ale sotului meu, e extrem de talentat, chiar daca acum se ocupa doar de design! E o adevarata onoare! 😛
   Doar rozasa sau rozeta gotica porneste de la trandafir, stilizand motivul trandafirului (vine de la rose, in franceza rose = trandafir). Daca observi un trandafir inflorit, vei vedea cum se poate transforma in rozasa! La Notre Dame, prima poza, se vede bine! Ferestrele sunt cu totul altfel impartite, in functie de desenele biblice sau decorative, mai ales in patrate sau drptunghiuri, armaturile din plumb ale vitraliilor originale incadrand sticla colorata, Asamblarea pieselor vitraliului prin fixarea acestora in camele profilelor de plumb si lipirea capetelor de plumb cu cositor este „tehnica vitraliului”.
   Inca odata, multumiri! O zi buna! 😛

  • g1b2i3 spune:

   Mirela,doar acum am ajuns sa citesc raspunsul tau si-ti multumesc ca esti de acord.
   Mi-ar placea ca astazi sa reusesc sa fac videoclipul si sa te prezint la mine in blog.
   O zi minunata!
   Salutari pisicesti Serafinei de la mine si fete! 🙂

  • mirela spune:

   Am emotii pozitive, esti extraordinara! Succes, ma indatorezi…abia astept sa vad opera de arta, ca asta e! Zi minunata 😛

 9. drawforjoy spune:

  Imi place in mod deosebit lucrarea „Vitralii vegatal-florale”. Felicitari!

  • mirela spune:

   Ca de obicei, cand aprecierea vine din partea unui profesionist, sunt cu atat mai incantata. Multumesc frumos. Abia astept sa am…curajul sa reiau lucrul in atelier. 😉

 10. -X- spune:

  „Vitralii vegetale albe ” are un aer original … chiar putin sobru. Culmea e ca ma duce cu gindul la un parfum!

  Am aflat un cuvint nou : rozase.

  Mare pacat ca nu ai fotografii cu lucrarile personale. Daca am inteles bine ii cunosti pe cei ce le-au cumparat (poate chiar pastrezi legaura cu unii).
  Nu le poti trinite un S.O.S prin mail sau Messenger prin care sa le ceri fotografii ?
  Eu asa as proceda :).

  • mirela spune:

   Multumesc -X-!
   Da, o buna idee.
   Cel mai mult regret tabloul ANAMORFOZA, un tablou mare, pe lungime, pot afirma ca este unic! Poate fac o scanare a unei fotografii, dar nu stiu ce va iesi.
   Imi plac si mie Vitraliile albe, iar acest panou exista inca, e la mama mea.

   Rozasa gotica sau rozeta gotica (rozeta e folosit si in tehnica, instalatii, etc,) prefer rozasa, clar!
   ROZÁS/Ă ~e f. arhit. Fereastră rotundă, de mari dimensiuni, împodobită cu vitralii, la bisericile gotice. /
   ROZÁSĂ s. f. 1. fereastră circulară, cu traforuri în piatră, caracteristică pentru catedralele gotice şi aşezată pe faţada lor.
   Aici: http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/rozasa.html

  • -X- spune:

   De mai multi ani, pe hardul computerului, se gasesc instalate o serie de dictionare, inclusiv „dixit” (varianta pe CD a lui dexonline) :), insa pina acum nu s-a intimplat sa ma lovesc de cuvintul rozase …

  • mirela spune:

   Te miri de ce termeni ne „lovim” zilnic! Adevarul este ca „rozasa” e termenul folosit in arta, deoarece „rozeta” trimite catre instalatiile sanitare. Profesorii mei insitau sa folosim exclusiv „rozasa”, fiind mai corect!

 11. Oana spune:

  Mirela, dar pictezi chiar foarte frumos. Si chiar voiam sa-ti spun ca mai vreau picturi de ale Enyei, daca se poate.

  • mirela spune:

   Multumesc, se mai poate, dar trebuie sa le finalizam si sa le fotografiem. Avem doua teste saptamana viitoare, la romana si la matematica, poate si la engleza, apoi facem o pauza ca sa mai si pictam! 😛

 12. mirela spune:

  -X-, “Vitralii vegetale albe ” are un aer original … chiar putin sobru. Culmea e ca ma duce cu gindul la un parfum! (am citat)

  -X- :Iti raspund aici, acolo am cam aglomerat eu comentariile!
  Da, si pe mine ma duce cu gandul la un parfum. Unul ambrat, lemnos si potrivit toamna sau iarna, la materiale moi, casmir beige, brun, aramiu si alb…sa stii ca ai dreptate! Un parfum originall sobru si cald. 😉

 13. cert e ca aseara, dupa aceasta muzica ”vitraliata” am simtit nevoia s-ascult integral ceva asemanator ! M-am oprit la Boema !

  Inedita ideea vitraliului din frunze ! 🙂

  • mirela spune:

   Se potriveste Boema, e aparte.
   Voi repeta, cumva, intr-o noua si superioara versiune, ideea vitraliilor din frunze, din ramuri, din natura.
   Multumesc!

 14. Belle de Jour spune:

  http://blogqed.blogspot.com/2009/10/slow.html
  Multumesc mult de tot de comentarii
  Si mii de scuze ca raspund atat de tarziui-acum am ajuns acasa
  O seara linistita iti doresc tie si Enyei si Serafinei
  Si un gand bun pisicesc de la Sakura pentru pisica cea frumoasa si pentru voi doua
  🙂
  Inca o data multumesc foarte mult
  🙂

  • mirela spune:

   Belle, insist sa ne te mai scuzi, tu esti o prietena aparte, stii, sper, acest lucru! Si acum, ma dai gata cu propria … pasiune…merci, Belle!
   Azi ai pus exact ceea ce doream sa ascult, blues. Evident, pupam pisicile! 😛

 15. Mi-re-la, si numele tau si ceeace pictezi si ceeace postezi este un cantec nesfarsit care te patrunde si te rascoleste asemeni fiorului ce ti-l da parfumul florilor de tei ce cad poleite de argintul lunii unei nopti da vara. Fotografiile mi-au trezit amintiri de neuitat. Am admirat „pe viu” rozasa, catedrala gotica… doar tablourile tale imi sunt necunoscute, dar voi fi printre primele vizitatoare ale viitoarei expozitii !!! Ma vei invita?

  • mirela spune:

   Aurora, vei fi invitata de onoare. Esentialul este sa am expozitia! Aceste tablouri nu au fost expuse, doar panoul decorativ, care a luat si un premiu! Ar trebui sa imi recuperez ceva lucrari si sa mai pictez mult…pana la primavara, ca sa am curajul unei noi expozitii! Sa speram. Vei fi prima invitata! 🙂

 16. Belle de Jour spune:

  Da, imi pare foarte bine ca l-ai acceptat. Si tu decizi cui il dai
  Eu l-am dat la doamne caci m-am gandit ca doamnele sunt demne de flori de toamna…
  🙂

 17. […] online,  Galeriile de artă, expozițiile de artă ale fiicei mele Enya, pictura, arhitectura, stilurile artistice, călătoriile în locuri încărcate de artă și istorie, , pisica în real și în pictură, dar […]

 18. […] Și  le aștept. Despre ARTĂ, despre PICTURĂ, pictori, locuri istorice vizitate de mine, arhitectură și tradiții am scris mai multe articole  originale, nu prea dau copy, iar dacă o fac pe distanțe mici și […]

Leave a Reply