Caricatura în slujba unui ideal. Honoré Daumier

Caricatura în slujba unui ideal  : Honoré Daumier

Honoré Daumier (născut la Marseille, 26 februarie 1808, mort în 1879 , la 10 februarie) a îmbrăţişat majoritatea artelor vizuale, strălucind aproape în toate! Pictor, sculptor, caricaturist, litograf, grafician francez, a lăsat în urmă-i o vastă operă, abordând fiecare gen cu un real talent şi originalitatate. Chiar dacă unii critici spun că ” lui Daumier, în timpul vieţii, cariera de grafician şi caricaturist i-a umbrit creaţia sa în domeniul picturii şi al sculpturii”, eu insist să cred şi susţin că tocmai această carieră, de mare caricaturist, l-a făcut şi îl va face mereu celebru şi expresiv, fără a-i subestima absolut deloc opera picturală şi sculptura, foarte reuşite. Doar după moartea sa a fost recunoscut ca unul dintre marii pictori ai secolului al XIX-lea.
După Revoluţia din iulie, 1830, odată cu abdicarea lui Carol al X-lea, activitatea caricaturiştilor cunoaşte, în Franţa, o adevărată înflorire. Daumier excelează în domeniul litografiei. Se poate vorbi de geniul lui Daumier, generat şi de un câmp de creaţie absolut fertil, într-o epocă ce se caracteriza prin frământări social-politice. Directorul şi fondatorul renumitului săptămânal satirc al epocii, „La Caricature”,  îl angajează pe Daumier. Polemistul Philipon (despre el e vorba), îi cere busturi sculptate, caricaturale, şi astfel ia naştere seria  care îi înfăţişează pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi politici de dreapta, cu un real succes la public.

Daumier nu scapă de pedepsele obişnuite aplicate artiştilor caricaturişti,  care, cu curaj şi îndemânare, au sensibilizat,  prin arta lor, mulţimile. Unii şi-au amintit că „şi lui Ludovic-Filip i-a făcut o caricatură, cu trei ani în urmă”, aşa că ilustrul litograf, după ce-a încasat o amendă, mai face şi câteva luni de închisoare. Fireşte că, după eliberare , işi reia activitatea de mare caricaturist, colaborând cu cele mai bune publicaţii ale vremii, după ce „La Caricature” este interzisă de autorităţi.

Se remarcă, odată cu noile colaborări, o schimbare de registru, un nou stil şi o nouă faţetă a talentului său: „Les Gens de Justice”, „Les Bons Bourgeois”, „Le Nouveau Gulliver”.

Ilustrarea operei lui Balzac constituie o nouă modalitate de expresie, dar şi un nou triumf, Daumier fiind la unison cu satira scriitorului.

d-Sauvant-le-caisse--by-Honoré-Daumier-daumier_sauvant

În 1835, după  adoptarea legilor cenzurii, se observă, şi în creaţia lui Daumier, renunţarea la satira politică şi îndreptarea  spre caricatura de moravuri. Nimic nu scapă ochiului său, de la burghezul „liniştit” la justiţie, de la armată la balurile mondene de la curte , alte moravuri ale vremii, tratate cu un umor şi un grotesc tipic caricaturii de înaltă clasă.

Honoré Daumier reprezintă o pagină importantă a grotescului în artă, folosit exclusiv în slujba satirei, a demascării,  cu mijloace proprii artistului, a unei societăţi bolnave şi ipocrite. Daumier are rezervat un loc de seamă în istorie, în special ca şi caricaturist de geniu, dar şi mare pictor, sculptor, litograf. Artistul a realizat o amplă cronică politică şi de moravuri a epocii sale, într-un stil inconfundabil.

(Am ales imagini mai puţin groteşti, vă las să căutaţi voi imagini mai şocante, nu pentru că m-ar afecta pe mine, dar….grotescul în artă nu e înţeles întotdeauna ca suport artistic întru exprimarea unei idei sau al unui ideal. …artistic şi umanitar.)

Încep cu  litografia intitulată Gargantua, în care este reprezentat regele Ludovic-Filip aşezat pe „tron” (în franceză, în limbajul curent, „trône” înseamnă şi „scaun de closet”). Citez:  „În faţa tronului, miniştri şi deputaţi aruncă în gura regelui conţinutul unui coş plin de aur strâns de la popor. Aurul digerat de Gargantua este apoi excrementat mulţimii de linguşitori sub formă de acte de înnobilare, funcţii şi ordine de merit.”

08crispi 11transn A_woman_reaches_down_into_a_man's_throat_to_pull_out_another_tooth_Wellcome_V0011763 An_unhappy_young_child_hung_on_a_wall_by_his_nurse,_who_has_gone_dancing_Wellcome_V0011764 Daumier_Law-and-Justice daumier_sauvant Daumier_Sedan daumier-housekeeper-864 Honore Daumier Honoré_Daumier_-_Gargantua Honoré_Daumier_-_Intermission_at_the_Comédie_Française_-_WGA05962

 

Câteva litografii din seria Călătorii de plăcere cu trenul, se observă diferenţa de clasă socială, în funcţie de clasa economică (a trenului!), dar şi neliniştea sau pliciseala călătoriilor de…plăcere!

d-Honoré-Daumier-Train-de-plaisir---

d-daumier-chemin-de-fer.-un-voisin-agréable,-jpg

Moda, acestă mare …nebunie, excelent ilustrată aici inutiliatatea zecilor de metri de tafta şi dantelă, urâtă şi făcând aproape imposibilă deplasarea purtătoarelor, dar şi a celor din jur!

d-daumiercrinoline-ce-moda-116

d-daumier-incercand-sa-patrunda-in-trasura-

Seria Moravuri casnice (aprox.) din care am extras o singură litografie.

D-daumier-Micul-scelerat,-sper-ca-va-avea-nasul-meu-

Închei cu politicieni şi deputaţi. 

odillon-barrot,-Om-politic-francez

d--daumier-incotro-mergem....volcan-

d-daumier-noul-guliver-30013135-r

d-honore-Daumier.-count-Auguste-Hilarion-de-Kératry-deputet11

Articole create 910

29 de comentarii la „Caricatura în slujba unui ideal. Honoré Daumier

  1. Pe asta m-am şi bazat, când am văzut la tine fotografia victoriană, atunci mi-am amintit de trenurile lui Daumier! Mulţumesc, seară bună!

 1. cum ”evolueaza” lumea
  Daumier s-a folosit de talent pentru accentuarea anumitor trasaturi !
  Astazi caricatura e la concurenta serioasa cu imaginile realitatii – nu mai e nevoie de talent pentru ilustrarea ridicolului, e d-ajuns un aparat foto ! 🙂

 2. Cat este de actual, din pacate. Cat talent, un munte de talent.Gargantua este mita vremurilor actuale.
  Va doresc un weekend foarte frumos! 😛

 3. Buna seara.
  Ce verva, ce actual si ce curaj ai, sa abordezi subiectul acesta, odata ce ne-ai obisnuit cu frumosul. 😉
  E foarte bun Daumier, era cazul sa fie readus intr-o actualitate care are nevoie de asa ceva. 🙂
  O seara linistita. 🙂

  1. Buna seara, Alin! Asa este, o actualitate doldora de subiecte, vorba lui @strongvaleriana, un aparat foto ar fi suficient! O noapte linistita! 🙂

  2. Ce ar mai surprinde un aparat foto parlamentari dormind si sforaind, asa este. Si cate subiecte ar mai fi! „Vedetutzele” noastre tv, cu ale lor subiecte tampitzele, dar si cu ale lor lipsuri la capitolul limba materna, ca sa raman, totusi, in limitele bunului simt.
   Buna idee, cu caricatura sec. 19, se potriveste oricand! 🙂

  1. Oana, geniile nu mor niciodata, de aceea merita sa iti urmaresti vocatia, in primul rand. Ma bucur ca iti place, e….genial! 😛

  1. mă cerţi,sau ce?
   cum să mă şi întrebi dacă-mi place?
   sunt încîntată că ai făcut postarea aceata ;lol;
   surpriză minunată, nu mă aşteptam
   şi cum adică să uit adresa? sunt în convalescenţă şi hălăduiesc prin locuri unde „uit”
   ai să ai şi tu surprize, cred(plăcute,sper)doar că nu ştiu încă vremea lor
   nu vreau să-mi şochez amicii virtuali care deja m-au etichetat 😉
   bat locuri minunate din blogosferă, pe unde nu mă ştiu cei care că mă ştiu 😆

  2. Tocmai am fost la Flavius şi am citit părerea ta despre TOAMNĂ
   m-am amuzat copios
   îţi era teamă să-mi spui? nu muşc 😆

  3. Niciodata nu mi-e frica de muscaturile celor care imi sunt prieteni.
   Toamna are culori frumoase, are roade bogate, dar e lalaita si amarata si trista si … nu sunt obligata sa imi placa, dar nici sa iti spun in fata ca nu-mi place, stiind ca e anotimpul tau preferat. E o chestiune de educatie si bun simt. MIE, da, mie mi s-a spus ca vara e urata si nasoala si NU m-am suparat! 😉
   Doar nu mai suntem copii! Am luat-o ca pe o gluma buna si sunt convinsa ca ASTA a si fost! 🙂

  4. Nu te cert.
   Constatam ca ai venit, in sfarsit, si pe la mine. Ca eu am spus „Prezent” zilnic, la tine, inclusiv cand lasam amicilor tai mesaje ca ti-ai inchis blogul. Ca UNII…nu stiau! Inclusiv Flavius! 😉
   Nu am inteles si nu mi-ai spus niciodata ce boala ai avut si in ce fel de convalescenta esti.
   Nu pot decat sa iti doresc:”Insatatosire si refacere grabnica”! Cu toata seriozitatea. Cu ANUMITE lucruri NU se glumeste.
   Te citez:”ai să ai şi tu surprize, cred(plăcute,sper)doar că nu ştiu încă vremea lor”.
   Sper ca nu vor fi neplacute.
   Esti o persoana buna, ai un suflet mare si bun, dar nu pot spune ca te comporti pe „intelesul” meu. Daca imi permiti, ma voi stradui sa te inteleg. Multa sanatate!

 4. Imaginile sunt bune de privit la prima ora, cu o ceasca de cafea in fata … asa cum fac eu acum :).

  Aduc buna dispozitie. Mi-au placut ‘crinolinele’. Si cind te gindesti ca mai sunt voci impotriva stilului lejer. Le-as pune sa poarte crinoline si dupa aceea sa-si dea cu pararea …

  Ma intreb ce dimensiuni trebuia sa fi avut cupeul/trasura ca sa incapa o femeie imbracata in rochie cu crinolina?

  1. Buna dispozitie…de dimineata se cunoaste!!!
   Ma bucur ca te-au binedispus, -X- !
   Seria Modelor e totala…ai pus punctul pe „i” cu crinolinele si stilul lejer. Chiar asa! 🙂
   Cat despre trasura, cred ca incapea o jumatate de crinolina si…atat! 🙂

  1. De aceea il consider pe Daumier, in primul rand, un mare maestru al caricaturii! E lucru rar sa surprinzi esentialul….iar cand o faci cu arta, e lucru GENIAL! 😉

 5. Mi-ar placea sa vad cat mai multe caricaturi inspirate din realitatea noastra romaneasca,mai ales caricaturi politice!
  pe vremuri se putea,acum le sare tandara imediat „sensibililor” de ei!
  Noapte buna!

 6. Intotdeauna caricaturistii si revistele de satira au atras atentia asupra moravurilor societatii si, mai ales asupra politicii.Chiar daca nu ne plac sau nu suntem de acord cu ei, asta nu inseamna ca trebuie sa-i ucidem.Ce s-a intamplat ieri e foarte grav, nu sunt de acord cu batjocorirea religiilor,dar asta nu inseamna ca in numele religiei trebuie ucisi oameni.

  1. E o oroare să ucizi tocmai în numele celui care te îndeamnă să NU ucizi. De fapt ei nici nu cred, sunt ucigași și atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus