Despre mușcate, fluturi și mere de vară

Fleur and Color on Wednesday sau Jocul florilor și al culorilor e găzduit în fiecare miercuri, cu multă grație, de către  Ella.

Mușcata, sau Pelargonium, este originară din Africa de Sud, fiind adusă în Europa la începutul secolului al XVII-lea. Este planta care ne înfrumusețează  terasele, balcoanele și interioarele, prin cromatica vie, florile sale fiind roșii, roz, albe, fuchsia, violet, de un roșu-portocaliu sau chiar vișinii. Unora le place și mirosul teros, de grădină umedă, miros aspru specific mai ales frunzelor de mușcată. Este una dintre cele mai îndrăgite plante, fiind rezistentă și usor de îngrijit. Roșul fiind complementara verdelui, cele două culori se exaltă reciproc, ceea ce dă mușcatelor un plus de frumusețe și vioiciune. Cu toate că am mai multe ghivece cu mușcate în cele două balcoane mari, am ales pentru azi niște mușcate superbe, fotografiate pe terasa casei socrilor mei, bunicii Enyei, într-o grădină de vis. Observați că roșiile mușcate au fost vizitate de un fluture numit Coada Rândunicii, o frumusețe pe care am mai văzut-o în zona aceea, aproape de Târgu Mureș, atât în grădina socrilor, cât și la pădure, în timpul plimbărilor. Am aflat că acestui fluture îi plac zonele mai secetoase, de câmpie. Haideți să ne bucurăm împreună de … captură!

Fluturele Coada rândunicii (latină: Iphiclides podalirius) este un fluture care poate fi găsit în grădini, pe pajiști și în zone de pădure.  Anvergura aripilor este cuprinsă între 6,4 și 7,6 cm. Poate fi întâlnit din aprilie până în august, și poate urca la o altitudine de 2000 m. Hibernează sub formă de crisalidă. Are o prelungire în formă de coadă pe aripile posterioare. Fluturele Coada Rândunicii este răspândit în mare parte în Europa și  Asia și este deseori observat pe câmpurile bogate în flori. In marea parte a Europei, fluturele Coada Randunicii se gaseste pe dealurile si pajistile inflorite. Aripile lui largi colorate cu galben si negru il ajuta sa se deplaseze din floare in floare unde se opreste sa bea nectar. 

 

 

Iată 12 lucruri despre mere, pe care e posibil să nu le fi știut:
1. China este cea mai mare producătoare de mere din lume.

2. Există peste 7.500 de  soiuri de mere, crescute în toată lumea.

3. Potrivit unor statistici, un om consumă circa 65 de mere în decursul a unui an de zile.

4. Potrivit unor descoperiri arheologice, oamenii consumau mere în anul 6.500 i.e.n.
5.În Grecia Antica nunțile depindeau de prinderea unui măr. Astfel, fata cerută în căsătorie prindea mărul numai dacă accepta cererea.

6. Merele plutesc deasupra apei pentru ca 25% din volumul lor este aer.7. Cel mai mare măr cules vreodată avea  1,4 kg.

8. Un măr de mărime medie are circa 80 de calorii.

9. Mărul reprezintă o sursă de enzime sănătoase ce ajută digestia și combate constipația.

10. Aproape 80% din fibrele din măr sunt solubile și au rolul de a reduce colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului.

11. Merele conțin quercetina, o substanță ce reduce la jumatate riscul de cancer la plămâni.

12. Coaja mărului este o sursă mai bogată de antioxidanti șfibre în comparație cu pulpa. Antioxidanții din coaja mărului, denumiți fenoli, ajută la prevenirea unor boli cronice și te protejează de efectele nocive ale soarelui.

Mărul este cel mai consumat fruct de pe glob, sucul obținut din acesta fiind recomandat atât copiilor cât și adulților. Pentru a profita la maxim de beneficiile oferite, folosește și coaja pentru a prepara sucul și bea-l imediat după stoarcerea fructelor.

Înghețată de fistic și mere verzi

  • 3 mere verzi, unul ras și două felii subțiri, 1 lingura zeamă de lămâie, 3 albuşuri, 150 g zahăr tos, 500 ml lapte, 50 g amidon, 50 g fistic fără sare, 200 ml frişcă, 20 ml esenţă de migdale.
  • Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul tos şi esenţa de migdale şi se bat cu mixerul în continuare. Amidonul cernut ca să nu aibă cocoloaşe se diluează în laptele rece, apoi se pune la bain-marie, până se îngroaşă. După ce s-a luat de pe foc, se lasă la răcit şi se adaugă albuşurile şi frişca, apoi fisticul tăiat mărunt, apoi merele rase și stoarse, stropite cu lămâie și presărate cu zahăr.  şi se omogenizează. Se lasă apoi la congelator timp de 4-5 ore. Restul de mere se taie feliuţe, apoi se stropesc cu zeama de lămâie pentru a nu se oxida. Îngheţata se serveşte cu feliuţe de măr. Poftă bună!

Articole create 906

6 comentarii la „Despre mușcate, fluturi și mere de vară

  1. M-am bucurat de frumusetea muscatelor si de cea a fluturasului – pe fluturas l-as admira numai si numai de la distanta! 🙂
    65 de mere pe an sunt putine, daca e sa-i credem pe unii medici si sa luam in considerare beneficiile consumului de mere. 🙂 Multumesc de info!
    Poate ca mere n-as rontai zilnic dar inghetata sigur!
    O zi minunata iti doresc, Mirela draga! Pupici! <3

    1. E un fluture mare, mi-e cam frică de el, dar se spune că e benefic să te întâlnești cu o asemnea minunăție și raritate! 😉 🙂
      Deci ai ronțăi zilnic înghețată, hahahah, e foarte bună, am încercat-o pe cea artizanală, de mere cu puțină limetă, o delicatesă! 😛
      O zi excelentă să ai, Diana dragă! 🙂

  2. Fluturașul e o frumusețe între ai lui, florile sunt superbe, dar înghețata, ahhh, ce să zic… Mi-ai făcut o poftăă! ☺

    Numai bine, dragă Mirela!

    1. Atunci, poftă bună și la cât mai multă înghețată de calitate!
      O zi minunată, dragă Zina! 🙂

  3. Am calatorit in timp cu acest articol.. intr-o bucatarie plina cu muscate, apoi printr-o gradina cu fluturi minunati si, in cele din urma, in spatele blocului in care am copilarit, savurand unul dintre merele verzi ce ne bucurau ochii si sufletul.
    🙂
    Multumesc!!

    ps: reteta pentru inghetata „tare bine suna” :D!!

    1. Mă bucur, copilăria este locul de care nu te desparți niciodată, unde totul rămâne magic și jucăuș! 🙂
      E buuunăăă înghețata, sper s-o prepar și eu cât mai curând, timp să fie!
      O săptămână cât mai frumoasă! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus