Dragi prieteni, Ella are o problemă cu laptopul. Abia a reușit  să recupereze câteva adrese de mail și astfel m-a contactat, rugându-mă să vă transmit anunțul, la rându-mi. 
Vă doresc o zi frumoasă, plină de culoare!

 

 

Limetele sunt  fructe tropicale, pe care unii le numesc ”lămâi verzi”, sau simplu, ”lime”. Au foarte multă Vitamina C și este indicată o cură chiar în acest anotimp.
Limetele sunt foarte populare în Asia și America Centrală, dar au fost adoptate și de europeni, fiind folosite peste tot, acasă sau în restaurante și baruri. Sucul este folosit pentru a da un gust acrișor și proaspăt mâncărurilor și băuturilor. Sucul de limetă este asemănător cu cel al lămâii, dar este mult mai aromat, mai dulce și mai fresh.În Asia tropicală, sucul de limetă este folosit ca bază pentru sosurile cu gust proaspăt. Sosul vietnamez ”nuoc cham” este un sos de zi cu zi, preparat din suc de limetă, zahăr, sos de pește, putin usturoi și ardei iute.O mâncare ce depinde complet de sucul de limetă este ”ceviche” (scris uneori ”cebiche” sau ”sebiche”), un mod de preparare a peștelui proaspăt în Polinezia și America Latină. Peștele proaspăt este marinat cu sos de limetă și lăsat peste noapte, a doua zi fiind asezonat cu ardei iute proaspăt și frunze de coriandru. Alte ingrediente sunt ceapa și roșiile. Din acesată sursa, am aflat că secretul acestui fel de mancare este că proteinele suferă transformari în acidul citric, dezvoltând temperaturi mari. Astfel că peștele poate fi considerat gătit de către sucul acrișor de limetă.Datorita acidității și aromei deosebite, sucul de limetă (uneori alături de coaja rasă) este un ingredient prețios pentru marinate, atât pentru pește, cât și pentru carne și pui.
O limonadă din limetă este foarte bună vara și iarna, în egală măsură, iar dulceața de limetă este savuroasă, fiind una din cele mai bune și mai aromate.

 

 

Rețeta de weekend: Mojito

2 lingurițe de zahăr tos

sucul de la jumătate de limetă

2 ramuri de mentă proaspătă (frunzele și tulpina)

90 ml apă minerală carbogazoasă

45 ml rom Havana Club

4 cuburi de gheață

Puneți zahărul tos într-un pahar înalt. Stoarceți suc de lămâie verde cât să acoperiți zahărul.
Adăugați fruzele de mentă întregi.
Cu ajutorul unui pistil amestecați bine pentru a elibera aroma mentei.
Turnați apa minerală, romul și adăugați cuburile de gheață (rețeta originală din Cuba nu se face cu gheață pisată).

Nota: eu nu pun rom in paharul meu, prefer fara, dar e foarte bun! 🙂

 

Mojito

Mojito Panna Cotta 

Ingrediente ( 4 porții de 200 ml ) :

2 limete pentru jeleu
300 ml smântână
200 ml de lapte
50 ml rom
50 g de zahăr
3 lingurite de gelatină
Apă caldă 1/2 cană
cateva frunze de mentă
1 pachet de jeleu cu aroma de Mojito Winiary sau jeleu preparat după rețeta clasică, din gelatină, limetă, mentă și zahăr.

Gelatina se topește într- o jumătate de pahar de apă fierbinte . Se toarnă smântână și lapte într-un vas , se adaugă zahărul și se fierbe la foc mic până când zahărul se dizolvă . Adăugați romul și menta – se fierbe la foc mic până scade la jumătate.  Se toarnă amestecul de gelatină dizolvată , se amestecă bin cu smântâna. Se dă la rece pentru aproximativ 1 oră , apoi se acoperă cu folie de plastic și se păstrează în frigider, într-o formă dorită, de calotă, de tort sau altă formă.
Jeleul se pregătește după rețeta clasică de jeleu, din zeama a două limete, zahăr și gelatină, plus mentă.
Jeleul e toarnă peste crema răcită, apoi se  răstoarnă pe farfuria de servit, așa încât crema de smântână să fie deasupra și jeleul verde de limetă cu mentă să fie dedesubt.

Poftă bună!

Foto: happykitchen.blogspot.ro

Un desert excelent este cheesecake cu limeta

Un desert excelent este cheesecake cu limeta


Si pentru ca e jocul florilor si al culorilor, iată floarea de sezon care a înflorit deja, răspândindu-și parfumul: iasomia!

Iasomia originiala, de obicei plantă cățărătoare pe alte plante

Lămâița, arbust de iasomie

Fleur and Color on Wednesday sau Jocul florilor și al culorilor e găzduit în fiecare miercuri, cu multă grație, de către Ella.

Categories: Diverse

10 Responses so far.

  1. avatar Dana says:

    Îmi place jocul vostru tare mult, iar imaginile alese de tine sunt superbe, ca să nu mai vorbesc de rețete… 🙂
    Să ai o zi frumoasă cu bucurii și spor în tot ce faci, dragă Mirela!

    • avatar Mirela says:

      Jocul nostru poate fi și al tău, trebuie doar să ni te alături! 😉
      Imagini cu flori ai, am văzut mereu la tine niște frumuseți, sau rețete, sau alte lucruri care se asortează cu florile!
      O zi minunată îți doresc, Dana dragă! 🙂

  2. avatar Suzana says:

    Mai adaug ceva: am avut candva la dispozitie cam un kilogram de limete. Le-am scos coaja, le-am mixat si le-am pus in suporturi de cubulete in congelator. Sunt minunate puse chiar si in apa simpla, sau minerala!
    Frumoase imaginile si retetele par delicioase!
    O seara frumoasa, Mirela draga si aromata cu ce vrei tu!

    • avatar Mirela says:

      Bună idee, mulțumsec, o voi face! 🙂
      Eu am făcut cu Enya niște cuburi de gheață din suc de cireșe, vișine, zmeură și căpșuni, care au ieșit minunat și au dat gust apei minerale, vara! 🙂
      O zi minunată, dragă Suzana! 🙂

  3. avatar Diana says:

    Faine retete! 🙂 Oh, n-as incerca mojito cu rom si lapte dar… cine stie?! 🙂
    La iasomie n-am ce “comenta”! 🙂 Imi place foarte mult!
    Zile senine iti doresc, Mirela draga!

    • avatar Mirela says:

      Exact, fără rom și fără lapte, doar dacă sunt…legate cu gelatină, tortul Mojito e cel mai apreciat la Emma Crema în Cluj! 😛
      Te pup Diana, sa ai o zi superbă! 🙂

  4. avatar Ella says:

    Ce arome parfumate si ce gusturi rafinate … asa ca de ziua mamei! 😀
    Iti multumesc Mirela pentru tot!
    Va doresc o duminica placuta! Pupici si îmbratisari!

    • avatar Mirela says:

      Abia acum am intrat pe blog! 🙂
      Nu ai pentru ce, draga mea! Îți doresc o săptămână frumoasă! Te pup! 🙂

  5. avatar tomthebackroadstraveller says:

    …they all look so refreshing!

Leave a Reply