Radu Florin (click pe nume) nu are blog, scrie pe facebook, dar pentru că povestea noastră parfumată se publică pe bloguri, îi ofer eu găzduire. Radu Florin are o impresionantă colecție de parfumuri clasice originale, chiar dacă e o persoană tânără. Pasiunea pentru parfumuri, atât de domni, cât și de doamne, l-a făcut să pună mai presus decât multe atracții cumpărarea acestora. Eu îl admir pentru cultura de specialitate și pentru colecția sa, dar și pentru sfaturile pe care le dă. A studiat mult și colecția sa îl ajută să se perfecționeze.
Actiunea se petrece la sfarsitul anilor 80, intr-un septembrie insorit… O femeie superba, in jur de 40 ani, intra intr-o cafenea de pe Champs-Élysées si se aseaza la o masa, unde comanda o cafea si isi aprinde o tigara subtire, bruna, marca More. Era o vreme cand, in general, pariziencele foloseau la unison parfumurile Caron sau Chanel. Aceasta misterioasa femeie purta intodeauna inconfundabilul Mon Parfum de Paloma Picasso.  Nu am sa pot utita niciodata acel miros. Bunicul Palomei a fost parfumier, nepoata fiind familiarizata cu mirosurile, cu compozitiile, notele care compun un parfum. Daca o intrebi care este parfumul ei favorit iti raspunde: unicul No 5 de la Chanel! Poate si din aceasta cauza si-a dorit un parfum al ei personal, care sa ii semene. Mon Parfum a vazut lumina zilei in 1984, adapostit intr-un flacon superb, stilul  art deco, creat de insasi Paloma in colaborare cu Bernard Kotyuk si Verrieres Brosse. Putin stiu ca Paloma Picasso a creat bijuterii pentru Tiffany&co. Mon parfum nu este un parfum aldehidic, ci floral cypre, cu o compozitie complexa in care regasim mult lichen, garoafa, castoreum, coriandru, paciuli, vetiver, zambila, trandafir, ambra, neroli, bergamota, lamaie de Amalfi. Poate trece usor un parfum unisex. Cu siguranta a trecut prin cateva reformulari pana in zilele noastre, sper sa nu afle Paloma, deoarece ea si-a dorit ca formula sa nu ii fie schimbata! Este totusi de admirat ca nu a fost retras de pe piata, ramane totusi un parfum tipic anilor 80, iar varianta actuala este putin mai ,,imblanzita” Un parfum clasic, luxos, pentru genul uptown woman (doamna care traieste in buricul orasului si nu la periferie). Mon Parfum are inca multe fane, dovada ca a rezistat pana in zilele noastre si continua sa captiveze prin eleganta si originalitate.
Eroina aleasa de mine nu este alta decat Catharine din filmul Black Widow realizat in 1984, jucata magistral de Theressa Russel. Catharine este Vaduva Neagra. Ea se casatoreste cu barbati milionari si singuratici, dupa care ii ucide si le mosteneste averea. Pentru fiecare barbat cu care se casatoreste, ea isi schimba aspectul, pentru a se potrivi cu personalitatea acestuia, dar intodeauna ii ramane fidela lui MON PARFUM. Este singurul lucru prin care reuseai sa o recunosti: parfumul Palomei Piasso! Un thriller bun, jucat bine si parfumat grozav.
Povestea este scrisa pentru Clubul Condeielor Parfumate gazduit de Mirela Pete, care are amabilitatea sa-mi gazduiasca si povestile pe frumosul ei blog. Multe multumiri.

Mon Parfum de Paloma Picasso

Black Widow

9 Responses so far.

 1. avatar Dana says:

  Da, ne îndeamnă la visare! 🙂

 2. avatar Poclid Simona says:

  Sunt convinsă. Voi vedea negreşit filmul. Tema aceasta este sublimă; o incursiune în universul parfumului, filmelor şi poveştilor.

  • avatar florin radu says:

   Este un film bun un thriller anii 80, daca nu il gasesti ti-l pot trimite

 3. avatar Mala says:

  Cu admiratie pt cunoscatori si curiozitate pt aromele care doar se pot ghici dintre cuvinte…
  Si n-ar fi rau daca s-ar putea crea si virtualitatea olfactiva , nu?

 4. avatar Pandhoraa says:

  Ohhh, stiu filmul dar nu si parfumul
  Radu are capacitatea de a te face sa simti o unda de parfum citind, acum o data mai mult fiind impletit cu acest film de exceptie!

 5. avatar Mirela says:

  E unul din parfumurile mele preferate, dar mie mi se pare foarte diferit cel cu capac auriu, din care am avut și încă mai am o miniatură.
  https://www.gaefers.de/WebRoot/Store/Shops/Gaefers/539B/8252/CBD4/6698/7C8E/AC10/328C/4FBD/37566_P_Pica_Mon_Parfum_L5232100_EDPS_MASTER_layout.jpg
  E un parfum pentru cunoscători, clar! 🙂

  • avatar florin radu says:

   Tot ce se poate Mirela, cel cu capac auriu este apa de toaleta. Am vazut ca mai nou unele case au inceput sa scoata EDP la esentele vechi. De exemplu Eternity al Sophiei a scos varianta edp care nu are nici o legatura cu apa de toaleta care o stim

Leave a Reply