Suntem în anii ’30. ” Moarte pe Nil” este considerat cel mai bun roman al Agathei Christie. Acțiunea se petrece într-o croazieră pe Nil, în Egipt. Personaje principale sunt cam toți cei aflați pe vas, doar Poirot va fi prezent nonstop, dar triunghiul făcut de moștenitoarea bogată Linnet Ridgeway, prietena sa din copilărie, Jaqueline de Bellefort și logodnicul ei, Simon, îi poate situa în centrul atenției. Este perioada Art Deco, așa că hai să ne imaginăm cum arătau personajele principale din Moarte pe Nil, dar mai ales, e parfumuri foloseau?! Pentru că aceasta este o poveste parfumată!

Linnet, Jackie și parfumurile!


Linnet Ridgeway este tânăra moștenitoare a imperiului Ridgeway, are cam tot ce poate își dori o femeie: bogăție, inteligență, frumusețe. Linnet poartă rochii, bijuterii și blănuri scumpe, date din bleșug cu parfum Shalimar, creat de Guerlain în 1925 și adăpostit într-un frumos flacon de cristal Baccarat. Shalimar vorbește despre femeia anilor’20 îndrăgostită de libertate și visând la voiaje în Orient. Shalimar de Guerlain este un parfum aristocrat. Linnnet era îndrăgostită de acest parfum. Se știe că în ciuda lansării covârșitoare, femeile franceze nu l-au adoptat imediat, în schimb majoritatea americancelor sofisticate, așa cum era și Linette, îl aleg rapid, după ce il descoperă.

Shalimar de Guerlain


Parfumul Arpege de la Lanvin, creat în 1927, nume ales de fiica lui Jeanne Lanvin, e un parfum clasic și se aseamană, în linii mari, cu No 5 de la Chanel. Poate nu atât de ,,aspru’’, dar e un parfum floral aldehidic, iar flaconul negru stropit cu aur în stilul art deco l-a facut celebru de la prima sa apariție. Pe masa de toaletă a lui Linett, în filmul din anul 1978, cea mai bună ecranizare, se mai ,,odihnește’’ parfumul LIU de la Guerlain, conceput în 1929 –  LIU THE ELEGANT IS FOR HER WHO IS MODERN prezentat original într-o cutie neagră cunoscută sub numele de tabatieră (snuff bottle), decorată cu o eticheta de aur inspirată de cutiile de ceai englezesc din sec. al XVIII-lea, cutie proiectată de Raymond Guerlain și realizată din cristal de Baccarat. În aventura sa pe Nil, Linette și-a luat cu ea celebra Eau de Cologne Guerlain , o colonie citrică reviograntă, ușoară, pentru zilele toride, creată în 1860 de Pierre-Francoise-Pascal Guerlain.

Manuscris original, semnat Radu Florin (sau muncă serioasă și bine făcută)


Unul din personajul ,,sare si piper’’ al filmului este Salome Otterbone jucat magistral de Angela Lansbury, Salome scriitoare de romane de dragoste, în care tema principală este sexul, aflata la apogeul carierei sale,  alcoolică, dominantă și guralivă.  Se prea poate că ea purta Shoking de la Schiaparelli, un parfum oriental creat in 1937. Flaconul arată ca o ediție in miniatura a lui Mae West, cu un centimetru de croitorie înfasurat în jurul taliei. Flaconul se află intr-o cutie de un roz țipator, dealfel culoarea roz a devenit semnul de marcă al casei Schiaparelli. Un parfum greoi oreintal, care are in compoziție civettă.
Jacqueline de Bellefort intrepretată de, este cel mai puternic si mai fascinant personaj al filmului. Jackie este loială celor care sunt importanți pentru ea, respectiv Simon, a cărei logodnică a fost până când Linette l-a atras și s-a căsătorit cu el. Jaqueline a pus la cale acest lucru cu Simon, dar aflăm abia la sfârșit acest joc al lor. Ea a trebuie întodeauna sa lupte pentru ceea ce își dorea, fiind bogată în copilărie și adolescență, doar ea și Linette au mers la școală împreună, dar spre deoesbire de Linette care a primit totul de-a gata, Jackie a trebuit sa lupte pentru a-și continua viața bună. Eu aș vedea-o purtând un Fleurs de Rocaille de la Caron, un superb parfum floral aldehidic, cu multă iasomie, creat în 1934 de Enrest Daltroff sau poate inconfundabilul Chanel no 5.

Fleurs de Rocaille de Caron


Mrs. Van Schuyler, interpretată in film de Bette Davis , milionara excentrică high class, obsedată de bijuterii și cleptomană, purta Joy de la Patou, cel mai scump parfum din lume la acea vreme ,,nascut’’ in 1930 si creat de Henri Almeras. Se zice că în compoziția lui ar intra cam 10600 flori de iasomie și vreo 28 doze de trandafiri. Flaconul cu linii simple și drepte, cu un fir de aur în jurul capacului, a fost proiectat de arhitectul Louis Sue. Luând in considerate simplitatea sa, sticla lasă o impresie de lux și sugerează că și conținutul lui este unul dintre cele mai bune din lume, cu siguranță!Mrs. Van Schuyler si l-ar fi permis.

G.F Trumper nr. 9 este un producator de lux de produse de bărbierit, ape de colonie, accesorii pentru domni, situat in cartierul exclusivist din Londra numit Myfair, magazinul preferat al lui Hercule Poirot, după cum putem vedea scena din seria Poirot ,,How does your garden grow’’? Se prea poate ca de aici Poirot a achiziționat colonia lui preferată,  Wellington Cologne creată prin anii 1976 care ăi dadea bătăi de cap lui Miss Lemon și alergie Capitanului Hastings!

G.F Trumper nr. 9


………………………………..
Suntem în 2017 la diferanță de 80 și de ani … Nu știu ce ar putea purta personajele din poveste în zilele noastre. Dar cu siguranță nu ar arăta la fel, sunt parfumuri celebre, lucrate cu artă, dintr-o altă vreme, pentru majoritatea de mult apusă. În ziua de azi totul este sintetic, parfumuri care nu durează decat o clipă. Marile case s-au adaptat vremurilor și cerințelor pietei. Unele case de parfumuri, precum Guerlain, fac eforturi uriațe pentru a păstra pe piață câtvea parfumuri cunoscute, numai că acest efort înseamnă re-formulare. Madelin France (posibil sub pseudonim) o cunoscută colecționară de parfumuri, este convinsă ca femeia de azi tânjește dupa nostalgie, după cavalerii care (mai) spun ”Stimată Doamnă”, pot să vă rog să-mi acordați acest dans? După parfumul sufocant al budoarelor, periile de păr argintate, pudra Caron și flacoanele de cristal veritabil.

7 Responses so far.

 1. avatar Mirela says:

  Te felicit pentru algerea temei, o temă cultă, aș putea spune, dar și pentru bogatele cunoștințe în materie de parfumuri autentice, vintage, adevărate și excepționale.
  Te rog să scrii și pe Grupul nostru de pe facebook povestea, uite, păcat că n-ai blog.
  G.F Trumper nr.9, ăsta-i parfumul lui Poirot, ăsta-i brandul micului domn belgian, aranjat și pus la punct la orice oră a zilei, după cum e decris de Agatha Christie.
  Nu găsesc nimic de Madeleine France, dă-mi tu un link.
  Adevăratele doamne da, tânjesc după tot ce le întregește farmecul feminin, dar marile feministe nu prea…Egalitatea dintre sexe presupune mai mult decât dreptul la vot, așa că vedem femei musculoase conducând camionul, scuipând semințe, făcând munci grele și renunțând complet la tot ce face dintr-o femeie ”sexul frumos”, cum bine i s-a spus timp de secole. Majoritatea egalelor în drepturi au renunțat la feminitate, la ciorapii de nylon bine întinși pe gambele arcuite, la tocuri, coafură, talie, parfum, pudră Caron, ruj Dior și acel farmec al cochetăriei care îl fascinează pe un adevărat bărbat. Din fericire nu toate renunțăm. 😉
  Frumos scris, bine ilustrat, se vede că ai muncit și te felicit! 🙂

  • avatar florin radu says:

   Madeline France este o colectionara de sticle de aprfumuri este citata in cartea Erotica Parfumului de Andrea Hurton

 2. avatar Ella says:

  Wow! Ce fain! Atat de multe parfumuri …pur si simplu nu stiu pe care sa-l aleg! Tema postarii aleasa de tine ma speriat la început pentru ca este destul de complexa! A trebuit sa apelez la niste “trucuri” ca sa salvez situatia! 🙂 Oricum, o alegere deosebita, care pe mine una ma pus la munca! 🙂 Duminica placuta!

 3. avatar Diana says:

  Fascinant! Ai descris parfumurile erei raportandu-le la personaje si nu invers. 🙂
  O tema faina ai ales, desi dificila pentru cei care nu sunt amatorii acestui gen de filme / romane (si, poate, cu atat mai provocatoare tema).
  Eu i l-am dat pe “Joy” Linnetei – “Shalimar” imi place prea mult pentru a mi-l imagina la acel personaj (acum stiu ca-l folosea). 🙂
  Ziua buna sa iti fie, in continuare. Succese!

 4. avatar Suzana says:

  Eu chiar nu stiu ce parfumuri sa aleg! Dar subiectul in sine
  este fascinant! S-au creat parfumuri, s-au creat minunate sticlute in care acestea sa fie pastrate, mi-e mi-ar placea sa pictez o imagine care sa le reprezinte. Nu mi-e clar de ce a aparut aceasta idee, dar poate o voi materializa cumva!

  Seara frumoasa sa ai!

 5. avatar Adriana says:

  Ceea ce am remarcat azi, citindu-vă, e bucuria cu care impartasiti informatii și amănunte pretioase despre lumea parfumurilor, din vremuri cand oamenii puneau pret mai mult pe amănunte, gen batiste brodate, calitatea materialelor folosite și, implicit, naturalul ce razbatea chiar si din esentele folosite in parfumuri. Multumim pentru armonia aceasta intre personaje și parfumurile lor.

 6. avatar Mala says:

  O epoca in care parfumul era arta! Din pacate, azi nu mai este asa.
  Frumos scris, documentat “ca la carte”, un imbold dat imaginatiei. Si nu numai.
  Felicitari!

Leave a Reply