Limete, mojito și … capre!

Nu, n-am să scriu despre dovleac copt sau ceaiuri fierbinți, chiar dacă e toamnă, iar asta pentru că am băut zilele trecute un mojito de poveste, alături de un desert-mojito, așa că azi povestesc un pic despre limete și mojito, dar și despre niște capre!
Limetele
sunt  fructe tropicale, pe care unii le numesc ”lămâi verzi”, sau simplu, ”lime”. A nu se confunda cu lămâile necoapte, deoarece limetele sunt cu totul alte fructe, mai rotunde ca formă, au coaja verde când sunt bine copate și sunt mai dulci decât lămâile. Au foarte multă Vitamina C și este indicată o cură chiar în acest anotimp.
Limetele sunt foarte populare în Asia și America Centrală, dar au fost adoptate și de europeni, fiind folosite peste tot, acasă sau în restaurante și baruri. Sucul este folosit pentru a da un gust acrișor și proaspăt mâncărurilor și băuturilor. Sucul de limetă este asemănător cu cel al lămâii, dar este mult mai aromat, mai dulce și mai fresh.În Asia tropicală, sucul de limetă este folosit ca bază pentru sosurile cu gust proaspăt. Sosul vietnamez ”nuoc cham” este un sos de zi cu zi, preparat din suc de limetă, zahăr, sos de pește, putin usturoi și ardei iute.O mâncare ce depinde complet de sucul de limetă este ”ceviche” (scris uneori ”cebiche” sau ”sebiche”), un mod de preparare a peștelui proaspăt în Polinezia și America Latină. Peștele proaspăt este marinat cu sos de limetă și lăsat peste noapte, a doua zi fiind asezonat cu ardei iute proaspăt și frunze de coriandru. Alte ingrediente sunt ceapa și roșiile. Din acesată sursa, am aflat că secretul acestui fel de mancare este că proteinele suferă transformari în acidul citric, dezvoltând temperaturi mari. Astfel că peștele poate fi considerat gătit de către sucul acrișor de limetă.Datorita acidității și aromei deosebite, sucul de limetă (uneori alături de coaja rasă) este un ingredient prețios pentru marinate, atât pentru pește, cât și pentru carne și pui.
O limonadă din limetă este foarte bună vara și iarna, în egală măsură, iar dulceața de limetă este savuroasă, fiind una din cele mai bune și mai aromate.

 

 

Rețeta de weekend: Mojito

2 lingurițe de zahăr tos

sucul de la jumătate de limetă

2 ramuri de mentă proaspătă (frunzele și tulpina)

90 ml apă minerală carbogazoasă

45 ml rom Havana Club

4 cuburi de gheață

Puneți zahărul tos într-un pahar înalt. Stoarceți suc de lămâie verde cât să acoperiți zahărul.
Adăugați fruzele de mentă întregi.
Cu ajutorul unui pistil amestecați bine pentru a elibera aroma mentei.
Turnați apa minerală, romul și adăugați cuburile de gheață (rețeta originală din Cuba nu se face cu gheață pisată).

Amestecați ușor și serviți.

Mojito

Mojito Panna Cotta (happykitchen)

Ingrediente ( 4 porții de 200 ml ) :

2 limete pentru jeleu
300 ml smântână
200 ml de lapte
50 ml rom
50 g de zahăr
3 lingurite de gelatină
Apă caldă 1/2 cană
cateva frunze de mentă
1 pachet de jeleu cu aroma de Mojito Winiary sau jeleu preparat după rețeta clasică, din gelatină, limetă, mentă și zahăr.

Gelatina se topește într- o jumătate de pahar de apă fierbinte . Se toarnă smântână și lapte într-un vas , se adaugă zahărul și se fierbe la foc mic până când zahărul se dizolvă . Adăugați romul și menta – se fierbe la foc mic până scade la jumătate.  Se toarnă amestecul de gelatină dizolvată , se amestecă bin cu smântâna. Se dă la rece pentru aproximativ 1 oră , apoi se acoperă cu folie de plastic și se păstrează în frigider, într-o formă dorită, de calotă, de tort sau altă formă.
Jeleul se pregătește după rețeta clasică de jeleu, din zeama a două limete, zahăr și gelatină, plus mentă.
Jeleul e toarnă peste crema răcită, apoi se  răstoarnă pe farfuria de servit, așa încât crema de smântână să fie deasupra și jeleul verde de limetă cu mentă să fie dedesubt.

Poftă bună!

Foto: happykitchen.blogspot.ro

Un banc potrivit în multe situații..!

Ițic se duce la rabinul satului să se plângă de viață:

“Nu-mi mai place nimic. Îmi vine să-l snopesc în bataie pe băiat, nevasta e rece si nu mă mai iubește, vecinul râde de sărăcia mea, si de ani buni nu-mi mai merge nimic.  Ce să fac, rabine, că așa nu mai merge, viața aceasta nu mai are nici o noimă.”
Rabinul tăcu un timp, apoi îl întrebă:
“Dar ai prin gospodărie ceva animale?”
“Am niște capre.”
“Baga in casa o capra. Vii peste o saptamana sa-mi spui cum e.”
Itic revine dupa o saptamana si incepe sa se planga si mai abitir:
“Vai, e infernal. Capra smulge din perdea, din covor, căcăreze de capra impânzesc deja totul, copilul plange tot timpul, iar nevasta e mai insuportabila ca oricând.”
Rabinul: “Mai baga in casa o capra si-mi relatezi peste o saptamana, nu mai curand, fiindca sunt mai ocupat in această perioada a anului.”
Peste o saptamană, Ițic:
“Rabine, asa nu se mai poate. Scoatem cacarezele de capră din casa, dar nu avem spor. Acum plang si nevasta, si copilul, mai tot timpul, iar eu sunt pe cale sa explodez in orice moment.
“Mai ai capre?”
“Da, două.”
“Baga toate caprele în casa si vii peste o saptamana. Atunci o sa-ți răspund la intrebarea legata de viata.
Peste inca o saptamana vine Ițic, epuizat rau, nedormit, nebarbierit, distrus:
“Rabine, asa nu se mai poate, mergem cu toții la balamuc. Caprele fac ce vor in casă, merg pe unde vor, și cand vor ele. Aia nu mai e casă. Nu mai dormim nici nevasta-mea, nici eu, copilul tremura de stres. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca e un strat gros de căcăreze si am renuntat sa mai facem ceva, ca nu biruim cu patru capre.
“Scoate caprele din casă, toate, acum imediat. Și vino sa-mi spui, într-o saptamană, cum mai e.”
Ițic peste sapte zile:
“Vai, rabine, viața e superbă, ne simțim minunat. Copilul aduce din nou numai note de zece, nevasta  mă iubește din nou.
“Atunci, parca vroiai încă niște răspunsuri. La niște întebări.”
“Nu acum, rabine, că mă grăbesc să merg în târg. Am niște bani în plus de la laptele dat de cele patru capre.“

……………………..

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.HAPPY WEEKEND! – Azi ediţia 43 

Articole create 906

16 comentarii la „Limete, mojito și … capre!

  1. Cred ca de un mojito am si eu nevoie! Ce ti-e si cu viata asta, nu? Plina de caca…reze, de cele mai multe ori, dar si cand scapi de ele, zici ca e paradisul …. Bancul tau e desprins din viata si ar trebui redenumit … „povestire adevarata!” 🙂 :))))))))

    Weekend placut, Mirela! :*

    1. Ai dreptate, Alexandra, așa că hai să bem împreună și să fie cu noroc! Da, am povestit cu o foarte bună prietenă și mi l-a reamintit, așa că m-am gândit că-i numai bun de pus lângă un cocktail! 🙂
      Happy weekend dragă Alexandra! .)

  2. Excelent bancul! Si retele sunt super, evident!
    Mojito imi aminteste de serialul „Burn Notice” – actiune, sa zicem, cu spioni si fosti spioni – in care unul dintre personajele principale bea mojito, de regula! 🙂 Acum stiu cum se face si ce bea acel fost comandant al trupelor SEAL. 🙂
    Happy Weekend!
    Imbratisari cu drag!

    1. Oooo, e bine de știut ce bea comandantul (chiar dacă ”fost”) SEAL! Era și băutura preferată a lui Ernest Hemingway. 😉
      Eu am de gând să-l transform într-o băutură a casei, fierește fără…rom, adică romul să va adăuga numai și numai la ocazii, alfel o ținem tot într-un chef și cine mai lucrează, hahahaha! Te pup Diana, să ai un weekend frumos și plin de bucurii! 🙂

  3. :)) am zaharul, apa, romul (ca imi mai fac uneori cate un Cuba libre dar n-am limete (mereu mi se par prea scumpe:D) si am lamai (stiu ca nu se compara, dar…). Am gripa, cred ca mi-ar prinde bine sa ma dezinfectez putin…sar peste cuburile de gheata:)). Caprele pot salva vieti:* Duminica binecuvantata!

  4. Si mojito, si desertul cu limete arata bestial. Daca as avea macar putin rom as incerca sa fac. Insa fara menta sau doar cu o singura frunzulita, pentru culoare, menta avand o aroma prea tare dupa gustul meu. Ce este foarte util pentru mine e ca am aflat cum se prepara acest cocktail, pana acum stiindu-l doar dupa nume. 🙂
    Gluma e atat de adevarata incat orice comentariu ar fi de prisos 🙂
    Ne ofera un prilej extraordinar de reevaluare si re-pretuire a ceea ce avem atunci cand poate ca mai uitam luati cu alte griji. 🙂
    Super postare, Mirela!
    Sa ai o seara minunata! Te pup! 🙂

  5. gând la gând cu bucurie pe drum de (a)seara: ne-am delectat cu mojitos, iar menta „piperata” am în gradina! 🙂 Sunt „caprela”, însa de munte, ca mama ta(?)… 🙂
    – – –
    à votre santé & cheers! 🙂

  6. O povestioara cu talc, foarte instructiva despre cum poti sa ajungi si mai rau daca te plangi de nimic…Mojito n-am baut niciodata dar am mancat o inghetata grozava cu gustul acesta..

  7. Am printat reţeta pentru Mojito Panna Cotta . Mi se pare simplă dar delicioasă şi oricâte reţete stăpânesc, pe aceasta nu o ştiam. Iţi voi povesti cum a ieşit.
    Am savurat povestea cu tâlc cu tot şi-i spun poveste fiindcă mi se pare prea filozofică pentru un banc, chiar şi un banc bun. Abia aştept să o distribui şi altora.
    Mai că-mi vine să iau trenul spre Cluj cu coborâre la tine în camera de oaspeţi!!! Te îmbrăţişez draga mea Mirela.

Dă-i un răspuns lui elly weiss Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus