V-ați gândit vreodată, după ce-ați petrecut o parte din vară într-un loc care v-a devenit drag, frumos, cald, aproape exotic, cum ar arăta el acum, când toamna, care încă mai cochetează cu zilele însorite, senine și chiar
călduțe, va lăsa loc cețurilor, frigului și zăpezii?! Azi vară, în plin august, ne bălăceam în Egee și hoinăream prin Pieria, prin Katerini, Paralia și mai ales în  Thessaloniki. Mă gândeam, privind albumele cu imagini însorite, oare cum o fi iarna pe-acolo și iată că am găsit, pe la alți excursioniști,  niște imagini luate iarna în Salonic, pe care le-am împrumutat, pentru a face comparație cu ale mele (ale mele fiind toate cele cu imagini estivale din Salonic), de aici.

Piața Aristotel – Platia Aristotelous
La jumatatea distanței dintre Cava Vămilor din port și Turnul Alb, Piața dreptunghiulară Aristotel este un loc popular în Salonic, datorită arhitecturii frumoase, spațiului generos, porumbeilor, cafenelelor și restaurantelor, frecventate în special seara. Piața Aristotel este mărginită de un parc și de clădiri monumentale. Se deschide pe Promenadă, care duce la Turnul Alb, despre care am povestit aici.

Piața Aristotel: vara și iarna

Piața Aristotel: vara și iarna

Stradă din Thessaloniki: vara…iarna

Thessaloniki: vara…iarna

Piața Aristotel: vara și iarna

Fructul Kaki, un fruct al inimii

Kaki este un fruct de culoare portocalie, asemănător ca formă roșiei, cu un gust foarte plăcut și cu un conținut nutrițional bogat și sănătos. Fructul Kaki este bogat în magneziu, un mineral ce reglează metabolismul și combate depresia și starea de oboseală. De asemenea kaki este mai bogat în potasiu decat banana, fiind astfel indicat în bolile de inimă, în sarcină sau în carențe de potasiu cunoscute. Bogat în antioxidanti, fructul kaki contribuie în prevenția aterosclerozei, ajutând la reducerea stresului oxidativ. De asemenea kaki este bogat în carbohidrati, nutrienți cu care se “hrănește” mușchiul inimii.
Noi consumăm des fructele kaki, ne plac, sunt lipsite de astringența citricelor, pe care le preferăm în sucuri. Kaki folosim și la salate, dar cel mai des îl savurăm proaspăt, așa cum este el.

Fructe Kaki

Fructe Kaki

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie.HAPPY WEEKEND! – Azi ediţia 44 

21 Responses so far.

  1. avatar Tina says:

    Savuros fructul. Am vazut in magazin, dar n-am fost curioasa sa-l incerc. /poate ca o sa ma razgandesc. Ce gust are?
    Vad zapada in fotografii si ma gandesc ca nu mi-e dor de zapada, desi imi plac sarbatorile de iarna. Iarna ne hranim cu amintirile verii.
    Un weekend cat mai frumos, draga mea!

    • avatar Mirela says:

      Are un gust bun, e dulce dar nu exagerat, nu e aromat aproape deloc, iar asta-i bine, are o consistență cam ca a pepenelui galben, dar nu are aroma lui puternică, ci una discretă, ușor exotică, și aș putea spune că e unic, de fapt. O să-ți placă! Weekend plin de bucurii îți doresc! 🙂

  2. avatar Zina says:

    Bag de seama ca nu numai mie mi-e dor de iarna ! 🙂 Sunt frumoase decoratiunile de Craciun din Salonic, mai ales corabia cu panze. Iar fructul acela… nu am mancat pana acum. M-ai facut curioasa si o sa-l incerc.
    Weekend placut, Mirela !

    • avatar Mirela says:

      Nu cred că mi-e dor de iarnă, dar de sărbători da, cu tot fastul și strălucirea lor. mai ales dacă le-aș petrece acolo! 😉
      Weekend cu bucurii, Zina! 🙂

  3. avatar Javra says:

    Kaki ştiam că-i o culoare, verde oştăşesc, dar dacă zici că-i atât de bun şi se găseşte şi la noi, îl voi încerca, negreşit.

  4. avatar DINUT C. says:

    V-am citit blogul despre Egiptul antic, pt ca sant pasionat de frumusetea civilizatiei CEA MAI AVANSATA CARE A EXISTAT PE PAMANT PANA ACUM”!!, din ce stiu eu;nu existau sclavi, si persoanele erau albi(rasa caucaziana) galbeni(cum sant chinezi azi-egiptenii de atunci), rosii (emigrantii atlanti), negri (africanii), Egiptul antic e apogeul a 200.000 ani de evolutie a unui popor-cel atlant, si de asta acea frumusete stranie a statueteleor care te fac sa plingi aproape de emotie cind le privesti, combinat cu preotul(faraon) RA ME(si) ISIS asta e numele lui RA si a sotiei lui ISIS= RA ME ISIS, care sa tradus RAMESIS..RA fiind alb emigrant din Caucaz(atunci facea parte din lantul muntos carpatic).Totul s-a construit acum 12500 de ani, incl. piramidele,complexele Luxor,etc.mai multe inf. reale pe ;ARE EDGAR CAYCE..!!!..MULT SUCCES IN AFLAREA ISTORIEI REALE A EGIPTULUI!

  5. avatar Liviu Bimbea says:

    Să ai o noapte liniștită și odihnitoare.

  6. avatar elly weiss says:

    Foarte interesanta ideea de a face aceasta paralela intre locuri vazute vara, cand sunt atat de frumoase si de bine puse in valoare de catre greci, mai ales ca Grecia este o tara cu turism preponderent estival.
    Iarna nu cred ca m-ar tenta o vizita, poate doar daca ar fi asa, de un Revelion, si ar fi o invitatie. 🙂 De un Revelion pentru ca n-ar trebui sa ies prea mult din hotel, decat suficient cat sa-mi fac o idee despre cat este iarna de iarna in Salonic 🙂 Totusi orasul fiind unul important si deosebit de frumos, presupun ca ofera si iarna unele atractii. Cum sunt decoratiunile de Sarbatori. Imi place acel vas luminos din piata Aristotel. 🙂
    Mirela, stii ca eu inca n-am auzit despre acest fruct interesant? E simpatic ca “aratare” (e o gluma, desigur), iti multumesc ca ni l-ai prezentat si chiar m-ai facut curioasa insa, in general, trebuie sa recunosc ca in materie de fructele exotice, daca le vad prin magazine, nu ma prea inghesui. Rar cumpar cate ceva diferit de cele obisnuite (banane, kiwi, portocale, lamai, ananas, grapefruit si lamai). Unele ma dezamagesc ori mi se par doar niste versiuni ale altora. Uite, cum ar fi pomelo care, pentru mine, e cam la fel cu un grapefruit. 🙂
    O seara frumoasa in continuare, draga Mirela!
    P.S.- De abia am ajuns de curand pe net…si plec din nou 🙂

    • avatar Mirela says:

      Să știi că pe mine m-ar tenta și iarna, mai ales la Veneția aș merge iarna, sau măcar toamna, dar mai la început! 😉
      Un Revelion sigur ar fi superb, iar asta pentru că Egeea e…tot acolo (!) și ziua strălucește albastră, sub razele mai primăvaratice decât la noi! 🙂
      Noi l-am pe descoperit pe kaki anul trecut, iar asta pentru că eu foarte greu am convins-o pe Enya să mănânce fructe. Preferă o roșie cu sare sau măsline, decât un strugure, serios! Dar fructele trebuie mâncate, așa că alternăm rodia, care e fructul ei preferat, cu kaki și merișoare, că pe astea nu le refuză! 😛
      Un weekend frumos îți doresc Elly dragă! 🙂

  7. avatar pandhora says:

    fotografiile tale m-au facut sa-mi fie dor de stradutele din Salonic 🙂
    noi am fost acolo acum cativa ani de Revelion si vreau sa-ti spun ca erau 17 grade ziua si un soare incantator…
    cel mai mult mi-au placut portocalii plini de fructe,erau la tot pasul prin oras…
    faina paralela pe care ai facut-o 🙂
    un w-end perfect iti doresc draga Mirela!

    • avatar Mirela says:

      Ce surpriză plăcută, știam că ai fost în Salonic, dar nu știam că tocmai de Revelion! Deci tu poți să ne povestești exact cum stau lucrurile în toiul iernii, adică așa cum ar sta la noi prin aprilie, dar ce minunat este să dai de soare și cer senin, când aici e ger și troiene de zăpadă…brrr, prefer Salonicul! 😉
      Noi am găsit portocalele verzi în august, acum îmi explic eu de ce erau așa, așteptau să se coacă de Revelion! 🙂
      Un weekend minunat îți doresc, Pandhora dragă! 🙂

  8. avatar geanina says:

    Interesanta trecerea de la vara la iarna. Dar nu e timpul pierdut, Mirela. Te poti pregati pentru vacanta de iarna….:)
    Despre kaki…ehe, e fructul meu preferat. Doar eu il mananc la mine in familie…:).
    Se mai spune prin cizma ca kaki e fructul dragostei…
    Te pop!

  9. avatar Silving says:

    Eu nu stiu daca am vazut fructul asta,ori nu l-am bagat in seama.Cum ne invartim mai degraba prin departamentele eco,daca nu e,nu-l vad.Sa-l caut.
    Ei,macar la ei iarna tine mai putin.Cat despre Atena,acolo nici macar n-au zapada. Tot cu gandul la Salonic ai ramas,faci ce faci si tot acolo 😀

  10. avatar Daurel says:

    N-as zice ca m-am saturat de portocale, insa recent m-am/m-au pacalit de cateva ori; erau acre !
    Voi incerca fructul prezentat.
    Sa ai cat mai multe bucurii !

  11. avatar Diana says:

    Si mie imi place paralela vara-iarna! Pur si simplu nu-mi pot imagina Grecia cu zapada – desi am vazut o multime de imagini cu Grecia sub nameti! 🙂
    Despre fructul Kaki aud prima data…
    Saptamana minunata sa iti fie!

  12. avatar Cristi says:

    Foarte buna sugestia cu fructul Kaki. Chiar n-am mancat pana acum. Merita incercat! 🙂

  13. avatar coco says:

    o sa incerc si eu fructul, l-am vazut dar nu l-am incercat inca…la tine , aici, pare super bun!

  14. Inedită ideea comparaţiei vară – iarnă! Evident, pentru mine, vara este infinit mai spectaculoasă, mai aproape temperamentului meu. Dar fie vară, fie iarnă imaginile şluate sunt minunate şi stau zolog că albumul amintirilor se îmbogăţeşte la fel de frumos şi interesant an de an.
    Fructele exotice au arome aparte, diferite de ale noastre. Nu le pot compara. Imi plac deopotrivă toate. Şi când nu le am în stare proaspătă le prefer în suc natural sterilizat fără conservanţi sau confiate . In nici un caz în dulceţuri sau compoturi.Mi-ai făcut poftă aşa că fug la magazin să-mi completez fructiera.

Leave a Reply