Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, Elly Weiss  fiind  prietenoasa inițiatoare și gazda acestui joc frumos. La ea găsiți mai multe informații și vă puteți înscrie. Deoarece sunt în vacanță, am rugat-o pe Elly să mă înscrie în tabel și vă mulțumesc celor care mă vizitați, urmând să vă întorc vizita la sosirea acasă.
Vacanță plăcută tuturor!

Care e diferenta dintre cupcakes, muffins și brioșe? ”Cup cakes” nu are corespondent în limba română, dar sunt diferite de brioșe sau muffins. La cupcakes compoziția este foarte cremoasă și fină. Muffins-urile  se fac ca și checurile, amestecând pe rând ingredientele, mai întâi ouăle, apoi făina, etc. ușor, cu grijă. Muffin-urile se fac cu ulei, nu cu unt, ca și cup cakes-urile și nu au cremă.  Muffins sunt deosebite  și  datorită componentelor: semințe, fructe proaspete sau uscate. Muffins nu au cremă, sunt mai ușoare și sănătoase, dar cup cakes-urile au întotdeauna cremă. Brioșele sunt făcute ca și cozonacii, din  aluat dulce, cu lapte și drojdie. Se fac cu nuci, mac, arahide, fructe uscate, ciocolată și se pretează pentru micul dejun.

 

Muffins cu fructe de pădure. Rețetă proprie, cu  puține calorii

Ingrediente: 270 gr făină integrală de ovăz, un praf de copt, 120 gr zahăr brun sau îndulcitor Stevia Gerble , 2 ouă, un iaurt degresat, 4 linguri ulei, 250 grame fructe de pădure, lămâie, vanilie, coajă lămâie.

 Preparare: Aranjați suporturile de hârtie pentru brioșe, speciale, într-o tavă. Peste făină, adăugati praful de copt și zahărul , apoi bateti ouăle,  adăugați uleiul și iaurtul, lămâia, vanilia, coaja de lămâie, amestecați cu mixerul bine. Adăugați fructele și încorporați-le cu grijă. Umpleți formele de hârtie de 3/4, dați la foc mare 5 minute, apoi la foc mic 25 minute. Se așează în forma lor pe un paltou asortat. Se pudrează cu un strop de zahăr pudră vanilat fiecare. Poftă bună!

 

Muffins cu fructe de pădure: mure, afine, căpșuni, coacăze negre și roșii, zmeură.

Muffins cu fructe de pădure: mure, afine, căpșuni, coacăze negre și roșii, zmeură. Rețetă de Mirela Pete

 

Muffins cu fructe de pădure

Mure de-congelate

Murele sunt fructe comestibile, ce provin din genul Rubus, familia Rosaceae. Murele sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica, acestea fiind folosite singure sau in combinatie cu alte fructe de padure pentru prepararea diferitelor prajituri, dulceturi etc. Murele sunt foarte raspandite, in intreaga lume intalnindu-se aproximativ 375 de specii. Multe dintre acestea cresc in Emisfera Nordica, in special in America de Sud. Murele pot fi intalnite la marginea parurilor, in poieni, lunci si pe marginea apelor. Murele sunt raspandite in majoritatea tarilor din Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord si Africa de Nord.

”S-a demonstrat ca fructele de padure – mure, zmeura, afine, coacazele rosii sau negre – sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn aparitia bolilor neuro-degenerative, a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii precoce. Antocianidinele sunt cele care le dau acestor fructe culoarea rosie sau albastra. “Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. Datorita continutului de antocianidine, fructele de padure au un efect benefic, demonstrat in prevenirea varicelor, in calmarea durerilor din poliartritele reumatoide. Antocianidinele intaresc peretii arterelor, avand rol de protectie cardiovasculara”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Afinele, murele, coacazele sau zmeura pot fi consumate la discretie in curele de slabire. Aceste fructe au foarte putine calorii: murele – 25 de calorii/100 g, afinele – 30 de calorii, coacazele – 28 de calorii, zmeura – 25 de calorii. Peste fructele de padure putem adauga putina miere de albine, nu prea multa insa, pentru ca dupa aceea ingrasa. Murele, afinele, zmeura ar putea constitui o parte din masa de seara. Chiar daca au putine calorii, fructele sunt satioase, dau senzatia de satietate rapid si o prelungesc.Afinele, murele, coacazele proaspete au proprietati hipoglicemiante, limitand in acelasi timp productia de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi. Dintre fructele de padure, merisorul este mai putin cunoscut. Proprietatile lui, insa, nu sunt cu nimic mai prejos decat ale celorlalte. Merisorul are efect antibacterian, prevenind infectiile urinare si aparitia calculilor renali. Consumul de fructe de padure poate preveni unele forme de cancer (de colon, de stomac) datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic – care se gasesc in aceste fructe – impiedica formarea substantelor cancerigene in organism.(sursa)”

Bancuri de vacanță:

1.-Bunicule, cine a înnegrit Marea Neagra?
-Bunicul: – Alta intrebare mai interesanta n-ai gasit?
– Atunci, spune-mi cine a omorat Marea Moarta!

2.-Mama,toti imi spun ca sunt distrat.Chiar asa e?
-Baiete,tu locuiesti alaturi.

3. -Care e textul religios cel mai drag unui canibal?

-Cum sa iti servesti aproapele…

4. 1990 – Toti aveam un prieten grasut in gasca.
Astazi – Toti avem un prieten slabut in gasca.

……………..

Happy Weekend!

Categories: Happy Weekend

6 Responses so far.

  1. avatar Javra says:

    Arată bine fructele de pădure.
    Weekend plăcut!

  2. avatar Liviu Bimbea says:

    De data asta un weekend dulce.
    Să ai parte și de un weekend liniștit și frumos.

  3. avatar SoriN says:

    Dulciuri apetisante si mult amuzament !
    Felicitari !
    O duminica frumoasa!

  4. avatar Spunsieu says:

    Murele sunt fenomenale chiar daca au nimerit in niste briose.

  5. avatar Diana says:

    Immm…. Aratoase sunt, gustoase si savuroase sunt convinsa ca sunt muffins pregatite de tine! Imi imaginez cum iau o bucatica si-o tulesc! Ma intorc si dupa ceva cup cakes (cremos si fin) sau dupa briose 🙂
    Ce bine ca-mi plac fructele de padure! Am mancat in copilarie pana mi se facea rau – pentru ca ne aducea tata. Acum mai rar, pentru ca trebuie sa le cumpar si nu intotdeauna imi plac vanzatorii. Deh! 🙂
    Bancurile sunt noi pentru mine.
    Vacanta frumoasa in continuare!

  6. avatar elly weiss says:

    Mirela, marturisesc ca nici eu nu stiam prea bine diferenta dintre cele trei feluri de prajiturele 🙂
    Sper ca de azi incolo sa tin minte. Macar asa, pentru cultura mea generala, pentru ca desi foarte populare si bune, eu nu am facut niciodata. Pana si chec fac foarte rar. Insa cu fructe de padure cred ca sunt si mai bune decat cu alte umpluturi.
    Glumele imi sunt totala necunoscute. Sunt excelente!

    Doar bucurii sa aveti in continuare, in vacanta! 🙂

Leave a Reply