Dovleacul, la mare cinste!

Postarea se înscrie la rubrica Happy Weekend, găzduită de Elly Weiss și ajunsă la a 33-a ediție. Pentru un weekend cu sănătate și voie bună, participați la Happy Weekend! 🙂

Dovleacul, aliment delicios si foarte sănătos, este o uzină de zaharuri complexe, proteine si vitamine. Furnizeaza cantitîți enorme de vitamina A si C. Dovleacul figurează pe lista „superalimentelor” a mai multor nutriționiști, de aceea, în aceasta perioada a anului este bine sa profiți din plin de beneficiile acestei legume. Dovleacul conţine şi o cantitate însemnată de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g). Aceste atuuri contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă,  cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.
Dovlecii dulci, cu mai multă pulpă şi mai uşor de preparat, pot fi consumaţi copţi sau sub formă de plăcintă; cruzi şi raşi în salate cu conopidă, roşii, castraveţi, condimente; înăbuşiţi în supe sau ca garnitură. Dovlecii se pot păstra câteva săptămâni, dacă sunt ţinuţi la rece. Sunt și decorativi, mai ales când îi sculptăm și punem o lumânare în interior.  Booo!

Rețete cu dovleac

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente pentru foi:  2 ouă, 300 g făină, 100 g unt, 7 linguri cu apă rece, sare
Ingrediente pentru umplutură: 800 g miez de dovleac, 150 g zahăr, 100 g nuci tocate, 50 g unt, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, plic cu zahăr vanilat.
Preparare: Din untul moale, făină şi puţină sare, amestecate, se frământă un aluat fărâmicios, la care se adaugă ouăle şi apa. Se frământă bine, apoi se pune la rece în folie de plastic, timp de 30 de minute. Separat, dovleacul se rade pe răzătoarea mare, apoi se căleşte în unt împreună cu zahărul, nucile şi scortişoara. Se lasă la foc mic, circa 10-15 minute, amestecând continuu. Se lasă să se răcească. Aluatul se scoate şi se întinde foi nu foarte subţiri. Se pune deasupra umplutura, apoi se rulează. Rulourile se pun în tavă unsă cu unt, apoi se coc la cuptor, foc mediu, circa 30 de minute. După ce s-au copt, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr vanilat.(sursa)

Încă o rețetă aici, de unde am luat și fotografia, cu mulțumiri. Voi face și au această rețetă, acum știți că mă pricep! 😉

 

Dovleac la cuptor

Curiozități cu dovleci

Fermierii britanici au crescut cel mai mare dovleac din lume, un exemplar de 1,5 tone, mai mare chiar decat un automobil Fiat  500.

Acesta poate fi cel mai mare dovleac din toate timpurile. Dovleacul are un diametru de aproximativ 5 metri si cantareste 1.652 de kilograme, depasind astfel cotele gabaritice ale micului automobilul italian Fiat 500. Specimenul urias a intrat deja in topul mondial al dovlecilor uriasi, alaturi de alti sase pretendenti, avand sanse reale de castigarea titlului de Cel mai mare dovleac din lume. Familia Kirkpatrick, din Lymington, Hampshire, intra in competitie cu specimenele cultivate de britanicii Ian si Stuart Paton, specialisti in astfel de culturi gigant, care au mai stabilit un record, in 2008, cu un exemplar de 1.457 de kilograme. Pozele o infatiseaza pe mezina familiei Freya Kirkpatrick, care desi are doar cativa ani a reusit sa escaladeze dovleacul gigantic.

Și pentru că dovlecii sunt folosiți mai ales de Halloween, hai să ne amuzăm cu câteva glume cu acest subiect.

 Costum de Halloween

O mama a cumparat fiului ei un costum de Halloween, ca sa-si sperie prietenii.
– Mama, ar trebui sa scot eticheta cu pretul, nu?
– Nu, lasa-l, il speriem si pe taica-tau.

……………………………

Un drum prin cimitir, de Halloeween

Doi băieți care se întorceau noaptea de la o petrecere de Halloween, au decis sa meargă prin cimitir pentru a-și scurta drumul spre casă. Chiar atunci cand au ajuns in mijlocul cimitirului, au tresarit, speriati, la auzul unor sunete ce razbateau prin ceata deasa. Cu inima la gura, tremurand ca vergile, au mers catre locul de venea zgomotul, si au dat peste un batran care, cu o dalta si un ciocan, cioplea in piatra crucii unui mormant. „Ah, domnule, ce ne-ai speriat”, a zis unul din baieti respirând ușurat.  Ce te-a apucat sa lucrezi la ora asta din noapte?” „Familia  mi-a scris greșit numele și am ieșit să  îl corectez!”

…………………………………….

De-ale fetelor
-În ce să mă deghizez pentru petrecerea de Halloween?
– E simplu: să nu uiti să-ți dai jos machiajul inainte sa vii la party!

……………………………….

Costumat în Zorro

La petrecerea de Halloween un tip e costumat în Zorro.  Vede o tipă mișto și ca să o impresioneze, face un „z” mare pe perete.
-Uau, Zupermen, exclamă entuziasmată fata!

…………………….

Și un banc cu Ion și Măria, că tocmai l-am citit pe net și e foarte fain:

-Mărie, am o veste pentru tine! zice Ion  intrând în casă.

-Și eu, Ioane…

-Tu prima!

-Bag divorț. Vii târziu și ești șomer.

-Acum eu. Am câștigat 500.000 Euro!

-Ioane, păi eu am glumit!

-Mărie, păi și io am glumit!

…………..

HAPPY WEEKEND!

Invitați:

Vania RomeoCARMEN,, Zina GEM DE GUTUI – Rețete culinare pe înțeles, Vienela Erai cam încercănat…, Diana Tweety, Casper, Chilly Willy, Elly Pământul suferea, plângea….,Minnie Happy birth…… trebuie sa ma bucur ca a mai trecut un an?!, Ochii Verzi I want to break free, Silving Noiembrie, Gabi Emma Sandys(1843–1877), pictorita engleza, Vania Pasiuni mistuitoare – 2, Lili METODA: INTERVIUL ÎN DIRECT – La Fée Blanche, Sara Parfum de nor călător…Pandhoraa, Vero Din programul târgului de carte de la Focşani, Daurel Mfc. Cireşe amare. Și cine mai dorește!

Articole create 906

38 de comentarii la „Dovleacul, la mare cinste!

  1. Mirela,unde le gasesti? :))) Ala cu piatra funerara chiar e tare 😀
    La placinta,m-ai pierdut,aveam o colega in studentie,primea de acasa placinta cu dovleac,nu intelegeam cum putea s-o manance :)))
    Ti-am scris pe FB un mesaj,l-ai primit? Nu de alta,dar tot aud ca unii nu-si pot citi mesajele ,mi s-a intamplat si mie acum niste zile.
    Weekend vesel!

    1. Văd că lumea fuge de plăcinta cu dovleac ca de…zombi! Eu n-am făcut niciodată, recunosc, aici e luată de pe net…Încă o părere contra și nici nu voi încerca să fac! Odată am mâncat și tot ce-mi amintesc era că…e mai bun dovleacul copt!
      Intru acum pe FB și îți răspund cu drag!
      Să ai o zi minunată! 🙂
      Revin: am găsit mesajul. Nu este nicio poblemă cu facebookul, toate mesajele sunt acolo, să știi! Probleme au doar cei care nu vor să intre pe facebook, sau care nu și-au făcut setările. Vin să-ți răspund, e foarte interesant! Te pup! 🙂

  2. 😆 Zuper-bancuri, mulțumesc !
    Cât despre dovleac, regret, dar de data asta nu m-ai nimerit. Pe cât de puțin îmi place mie, însă, pe atât de mult îi place soțului meu. Mama îi făcea o plăcintă cu dovleac despre care el zicea că era excelentă. Eu nu m-am învrednicit să iau rețeta… 🙁

    1. Plăcintă n-am făcut nici eu, dar dovleac copt fac în fiecare toamnă, de mai multe ori!
      Trebuie să avem și o ”kriptonită”, dar și un ”așa ceva nu mănânc” niciodată”!Eu nu mă ating de crevete, dar le fac celor doi dragi ai mei! 😉

  3. :)))
    Bancurile sunt mortale! Am ras cum n-am mai ras de-o saptamana :))
    Placinta arata grozav, dovleacul urias e ceva ca din poveste…:)
    Ar fi cimtirele pline noaptea de cei morti la cate greseli sunt pe cruci :))
    Happy Weekend, Mirela! Foarte frumoasa postare! Felicitari!

    1. Mă bucur că ai găsit ceva să te binedispună, sigur aveai mai multă nevoie acum.
      De fapt, toți avem. Dar mă bucur că ești mai bine cu sănătatea. Deci avem și o amatoare de plăcintă, că nimeni nu m-a încurajat cu ea!
      Mulțumesc frumos Elly!
      Happy Weekend! Cu drag! 🙂

    1. Se pare că e bună, e o plăcintă pe care eu încă nu am făcut-o! Dar o voi face.
      Mă bucur că ți-au plăcut glumele.
      Happy Weekend! 🙂

    1. Dovleacul are foarte puține calorii. Oare ai voie cu înlocuitori de zahăr?! Mă bucur că ți-au plăcut bancurile. Happy Weekend! 🙂

  4. Ovleacul..am avut placerea sa mi se faca placinta de dovleac de Halloween :)) si la cerere mi spa dat si dovleac copt cu scortosoara L(( Anul asta au scapat de mine cu bunatatile cu care m-au mituit ….:)))

    1. Așadar se practică mituirea cu…dovleac! Asta înseamnă că din cel de 1,5 tone se pot mitui o grămadă de…politicieni! 😉

  5. Acum imi pare rau ca i-am lasat Bogdanei dovleacul, dupa ce l-am pozat. Imi voi cumpara altul, sa incerc si eu reteta de strudel. Nu am mancat niciodata placinta sau strudel cu dovleac. Nu imi pot imagina gustul pe care il are.

  6. faine si retetele si glumele :))
    Eu am probat reteta de placinta a Roksanei – anul trecut a publicat-o. In rest, adoram supa crema de dovleac. Am sa traduc maestrului bucatar, reteta ta de strudel, Mirela draga.
    Un weekend minunat îti doresc, cu drag!

    1. Carmen, nu este chiar a mea, dar intenționez să o fac imediat ce am timp la dispoziție. Știu că Roxana e expertă, o voi întreba încă odată rețeta!
      Happy Weekend și sănătate soțului tău! Să vă relxați! Numai bine! 🙂

  7. Eu am mai zis, nu stiu de ce dar nu ma impac cu gustul de dovleac … dar numai la gandul de strudel mi se face pofta :))) … multumim pentru reteta. Ma bate un gand sa o incerc 😀
    Happy weekend!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus