Parfumul nopții de sânziene

Este noaptea focurilor de vară, fiindca este vară în cer și vară pe pământ, este vară în suflete și trupuri, este anotimpul dragostei și al vieții plenare.”
Sânzienele, fete foarte frumoase care trăiesc în păduri și pe câmpii,  au obiceiul să se se prindă în Hora Sânzienelor când noaptea e cea mai scurtă și mai intensă, la solstițiul de vară. Așa spune legenda.  Frumoasele fete dau puteri deosebite florilor și buruienilor de leac.  Se mai spune că ele zboară pe umerii unui cald vânticel de vară, un zefir înmiresmat, sau dansează prin iarbă.  ”Împart rod holdelor, dar și femeilor , înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii, apara semănăturile de grindină. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără, devenind surate bune cu înrăitele  iele  (ielele nebunele). Sânzienele se răzbuna pe femeile care nu țin sărbătoarea de pe 24 Iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi așteaptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.” Sărbătoarea de Sânziene ține o noapte și-o zi, de la asfințitul soarelui din ziua de 23 Iunie, până în zorii zilei de 24 Iunie. E ziua cea mai lungă, în care Soarele e atotputernic, luminând cel mai mult bolta cerească. E o sărbătoare a Soarelui! ”Sânzienele sunt, în mitologia româneascăzâne rele din din clasa ielelor, uneori sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua sf. Ioan Botezătorul.” (wiki) Să vedem dacă sunt chiar atât de rele! 😉 ”Noaptea de Sânziene reprezintă contactul dintre lumea noastră şi lumea cealaltă, când porţile cerului se deschid, iar animalele se strâng şi stau la sfat.”

Sânzienele apar și dănțuiesc dând prilej de întâlnire tinerilor care se iubesc și-și caută perechea. E o sărbătoare a iubirii, în care flăcăii aprind ruguri, iar fetele  mari culeg de pe câmp flori de sânziene și împletesc cununi, pe care le aruncă peste casă. Dacă se lovesc sau se agață de horn, vestesc o cununie apropiată. Sărbătoarea Sanzienelor își are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, miticele personaje fiind  reprezentate într -o horă care se învârte amețitor.

”În 24 Iunie e sărbătoarea  Sânzienele, cea mai mare si mai spectaculara sarbatoare pagana a anului si singura admisa, chiar cu numele ei, in calendarul crestin-ortodox. Ea marcheaza inceputul verii, pentru ca pe 21 iunie este solstitiul de vara sau vara astronomica. Soarele se afla pe bolta in cel mai inalt punct deasupra Ecuatorului, iar pe pamant este ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta. Cerul se inalta si el dupa soare si ziua se transforma in eternitate. Timpul se face bun, ingaduitor, creste si cuprinde gandul omului, purtandu-l peste campurile si poienile pline de flori de Sanziene, parfumate cu miros de Rai. Este momentul in care orice muritor care bate la vamile nevazutului si nestiutului poate sa intre, doar purtand pe cap o coronita galbena de flori sau folosind un fir de Sanziana. Sarbatoarea este una cu totul speciala, tinand o noapte si o zi. Iar noaptea de Sanziene este una cu adevarat magica. Este noaptea focurilor de vara, fiindca este vara in cer si vara pe pamant, este vara in suflete si trupuri, este anotimpul dragostei si al vietii plenare.”

Fetelor, puneți-vă flori de sânziene sub pernă ca să vă visați alesul! Femei măritate, spălați-vă cu rouă de pe sânziene în zori de zi, ca să fiți mai frumoase! Dați și copiilor din roua vrăjită de pe galbenele flori, spre a fi frumoși și sănătoși!Spălați-vă cu roua de pe florile de sânziene după noaptea magică în care acestea au dansat ca nebunele prin păduri și câmpii. Veți mai frumoase, mai sănătoase și mai iubite, iar copiii vă vor fi sănătoși, cuminți și norocoși. Fiți fericiți de Sânziene!

Un parfum al Nopții de Sânziene e un parfum al Dragostei, al Verii, al Soarelui, al Florilor Galbene, al Iubirii, al Fericirii, al Tinereții, al Luminii și al Frumuseții. Eternity Summer de Calvin Klein, pentru ea și el,  mi se pare cel mai mai solar, mai tânăr, mai plin de soarele verii, dar și cel mai verde de ierburi mătăsoase.  La fel de proaspăt și plin de promisiuni e DKNY Be Delicious al Donnei Karan, un parfum verde și aducător de vară frumoasă. Încercați-le și veți fi mai fericiți!

(Sursă foto)  (sursa ghilimele)(Sursa)

[inlinkz id = 6]

Articole create 906

25 de comentarii la „Parfumul nopții de sânziene

  1. Buna!
    Mi-ar placea sa ma primiti in clubul vostru, desi nu prea ma descurc la scris povesti – dar ma voi stradui si voi incerca sa postez cat mai des.
    In alta ordine de idei, n-as vrea sa incalc regulile si de aceea intreb: trebuie sa descriu, neaparat, un parfum atunci cand postez o poveste?
    Si inca ceva: am incercat sa atasez bannerul clubului pe blog, dar… nu am reusit 🙁 Mai incerc… Recunosc: sunt perfect atehnica, dar tot am reusit sa atasez un alt banner pe blog. 🙂
    Multumesc pentru atentie si – anticipat – multumesc pentru raspunsuri.
    Un minunat sfarsit de saptamana va doresc tuturor!

    1. Fii binevenită! Poți să scrii așa cum scrii de obicei, nimeni nu are pretenții lieterare de la început! Vei vedea că va merge. Trimit mail despre banner. 🙂
      LE: Ai scris foarte frumos! 😉

  2. Reclama de la Eternity e pe masura descrierii facute de tine. Eu chiar simt in flacoane acel ‘verde vegetal’ si solar al verii…

    1. E Eternity Summer, foarte diferit de Eternity simplu. Miroase așa cum am încercat să-l descriu, e vara verde într-un flacon!

  3. Nu vreau sa le supar niciodata pe Sanziene 🙂 Vreau sa le cunosc doar latura frumoasa, nu si pe aceea furioasa, razbunatoare.
    E adevarat, paganismul si crestinismul isi dau mana in aceasta zi si mi se pare foarte frumos. Eu am denumit-o o sarbatoare pentru toti, pentru toate gusturile, din care fiecare isi poate alege ce doreste, ce-i place, pentru ca e o sarbatoare foarte complexa si generoasa.
    Maine dimineata, sper sa nu mai fiu racita si sa am dispozitia sa adun cativa picuri de roua, sa imi spal fata 🙂 Sa raman mereu tanara 😉
    Un weekend cat se poate de placut de Sanziene!

    1. Să nu le superi! 😉
      “Pe nesimtite, deasupra lor, cerul isi domolise sclipirea. O stea rasarise din senin, stinghera, in crestetul padurii.
      “S-ar putea intampla fel de fel de miracole“, continuase el fara s-o priveasca. “Dar trebuie sa te-nvete cineva cum sa le privesti, ca sa stii ca sunt miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe langa ele si nu stii ca sunt miracole. Nu le vezi…”
      “Imi pare rau ca nu te pot urmari”, vorbise ea tarziu. “Mi-ar fi placut sa te pot intelege…”
      “Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca…”
      “Nu inteleg nimic”, spuse ea. “Nu inteleg…
      (Noaptea de Sanziene , de Mircea Eliade,
      fragment)
      Sigur mâine vei fi bine, e vară, nu țin răcelile! Multă sănătate, dragă Elly!
      Un weekend frumos și plin de relaxare! 🙂

  4. Pe strada mea erau (si sunt) in fiecare vara, niste flori galbene si frumos mirositoare, pe care nu prea le bagam in seama; doar de cativa ani am aflat ca se numesc sanziene-de atunci le vad cu alti ochi… Iar acum simt ca „Este momentul in care orice muritor care bate la vamile nevazutului si nestiutului poate sa intre, doar purtand pe cap o coronita galbena de flori sau folosind un fir de Sanziana. Sarbatoarea este una cu totul speciala, tinand o noapte si o zi. Iar noaptea de Sanziene este una cu adevarat magica. Este noaptea focurilor de vara, fiindca este vara in cer si vara pe pamant, este vara in suflete si trupuri, este anotimpul dragostei si al vietii plenare.”
    Te salut cu drag, Mirela!

    1. Florentina, acum am sosit de la tine, cu amintirea frumosului tău text ș curiozitatea legată de parfumurile prezentate, absolut noi pentru mine!
      Weekend plin de bucurii! 🙂

  5. o poveste delicata, pe masura autoarei! Sublima si aroma parfumului pe care-l recomanzi!
    Pentru ca am incurcat datele sarbatorii, am pentru aceasta tema, fotografii proaspete, de acum o saptamâna 🙂 Acum îmi explic de ce verisoara mea, cu toate ca a dormit cu flori de Sânziene sub perna, nu a visat nimic! Era doar 12 spre 3 iunie… deci magia noptii nu plutea în aer. Noaptea de Sânziene o vom serbam la miezul noptii ce va veni.
    Deci, Mirela draga, sa ai o noapte fermecatoare, sa savurezi feeria din lumina argintie a noptii si… sa ne-ntâlnim în zori de zi pe pajiste, când femeile maritate se spala pe fata cu roua florilor de Sânziene, sa-si spreasca frumusetea si senzualitatea 😉

    1. Am admirat pozele celor două zâne-sânziene, adică tu alături de nepoata ta, frumoase amândouă! Vă stă bine cu coronițe din flori galbene! Nu contează, să știi că în 13 Iunie e
      sărbătoarea crinilor la greco-catolici, așa că tot ați sărbătorit ceva! 🙂
      A, da, pe pajiștea înrourată cu parfum de sânziene, acolo ne întâlnim! Te pup, Carmen! 🙂

  6. Mă gândisem să dau un citat din Eliade, dar sigur că mulţi s-au gândit la asta. Totuşi: îmi place asta:,,Când cerurile se deschid, totul devine posibil” – în această noapte.
    Felicitări, Mirela!

  7. Parfumul nopţii de sânziene e verde de vară şi cu sclipiri magice, e o pendulare intre real si ireal! Dupa descrierea pe care ai facut-o sigur voi achizitiona licoarea magica…
    Si cum totul este posibil, desi fundamental o sarbatoare pagana, sa lasam sanzienele sa-si manifeste puterea benefica.
    Imbratisari Mirela! 🙂

  8. Eu am cam intarziat cu vizitele, incerc sa ajung la toti povestitorii din aceasta saptamana.
    Parfumul pe care ni-l prezinti cred ca e exact ce mi s-ar potrivi, asa simt. 🙂
    Sper ca fetele au visat pe cel cu care se vor marita, daca as fi auzit de aceasta traditie acum vreo 30 de ani, precis as fi pus si eu cu prietenele mele flori sub perna. 🙂
    O seara racoroasa, Mirela!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus