Parfum uitat, de verde crud

 

 

Parfum uitat, de verde crud

Verde crud, verde crud
Mugur alb si roz si pur
Te mai vãd te mai aud
Vis de albastru si azur.
(George Bacovia)

Tot ceea ce a fost, ce este şi va fi din nou verde,
…atunci când iarna care va veni după toamna ce stă să pătrundă firea, va fugi departe de noi,
acum e pe cale să adoarmă…
Toamna  e o mare gurmandă, e lacomă şi  nu lasă pomii verzi, nu lasă iarba fragedă şi îngălbeneşte tot,
coace tot, pentru a fi adunat, strâns, depozitat, golind pomii, viile, parcurile
în alai de frunze moarte…
Refuz să cred că o boare va trece curând pe deasupra viilor…
furând de prin ponoare puful păpădiilor!

Apoi pleacă mai departe
Pustiind cărările,
Cu alai de frunze moarte
Să colinde zările.
(George Topârceanu)

Dar văd şi simt că verdele crud a devenit un verde matur şi copt de fierbinţeala ultimelor zile de august, un august cu adevărat  văratic, aşternând peste lanurile aurii arşiţa ultimelor zile de vară. Anul acesta va fi o vară indiană, septembrie se anunţă cald,  se spune că şi în octombrie va fi tot vară. Dar frunzele şi iarba  vor prinde uşor nuanţe arămii, aurii, galbene, caisii, ruginii, brun închis şi apoi, gri…Până când violetul şters şi grizat  al ploilor de toamnă târzie va face uitat (oare!?) verdele crud. Copacii vor rămâne goi şi despuiaţi de lacoma toamnă, care  îşi va purta peste dealuri şoldurile triumfale, împodobită cu ciulini, foşnet de uscăciuni şi multe roade în cămară. Pentru că toamna cea gurmandă ne răpeşte verdele, dar nu ne fură amintirea lui. Ne răpeşte frunzişul specatculos al pădurilor şi parcurilor,  dar ne dăruieşte ceea ce primăvara a conceput ş vara a copt: poamele. Viile vor suspina după crudul miros al boabelor verzi, afişând obraji de rubin sau chihlimbar. Le simţi aroma? Aceea, ai intuit bine, de struguri tămâioşi, doamne, ce miresme!Simţi aroma merelor  dulci, sau parfumul mielat al dovleacului copt? Te bucuri de mirosul cald al castanelor, atunci când afară cade prima lapoviţă? Şi atunci, când ceaţa îţi va îngreuna drumul spre casă la o oră tânără încă, sau când vântul aspru te va alunga din parcul castanilor goi?  Îţi vei aminti de verdele crud şi vei spune în gând… Verde crud, verde crud… Te mai vãd te mai aud!Farmecul fiecărui anotimp mă cucereşte, iar aşteptarea primilor ghiocei, ale căror frunze fragile sunt de un verde crud care mă înduioşează iremediabil, va fi scurtă şi uşoară,  dacă vom preţui farmecul acestor feţe numite anotimpuri,  pe care natura şi le compune pentru a se odihni, pentru a muri puţin şi a reînvia în Primăvară. Primăvară verde, eşti departe acum, dar vara e mai departe ca nicicând în an,  acum, în ajun de septembrie. Iar verdele crud face ca mireasma incomparabilă a ierburilor tinere să fie o preţioasă amintire. Vă amintiţi aroma ei? Sau a fânului proaspăt cosit, a ferigilor crude de pădure sau a frunzelor fragede de violete? A verdelui crud?! Daca da, sunteţi cei mai fermecători! Şi vă voi destăinui numele unor parfumuri verzi şi crude ca splendoarea în iarbă!
Parfumul verde înseamnă prospeţime, sunt arome răcoroase, izvoare limpezi,  sălcii pe lângă lacuri, adieri zburdalnice, ierburi şi flori acoperite de rouă. Parfumul verde înseamnă frunza plină de sevă, mireasma de fân proaspăt cosit.
E un imn inălţat puriătăţii , vieţii, naturii,  simţurilor. Cu vivacitatea aprigă si mlădioasă a notelor citrice de bergamotă, cu efluviile sale de verdeaţă, muşchi de pădure şi cistus, de pământ ca paciuli cel teros, acest parfum le oferă femeilor o senzatie de bună-dispoziţie şi de seninătate.
Dintre toate familiile de parfumuri, cele „verzi” sunt suficient de elegante şi au forţa de a  te purta  spre pajişti unde iarba, frunzele şi pomii abundă de verde crud!

    Bvlgari cu al său Omnia Green Jade, aduce armonia si seducţia unei dimineţi  de primăvară, este fresh, are miros  de iarbă, cu note  florale proaspete, celebrând euforia şi  candoarea unei mişcări de dans prin iarbă sau  licărirea timidă a primei iubiri adevărate. E superb. „M-am gândit la culoarea verde cu irizaţii albe, la energia acestei pietre milenare, jadul, simbol al binelui , frumosului si luxului” spune Alberto Morillas  şi am construit parfumul în jurul unei petale albe şi a unei prospeţimi verzi, vivace, combinată cu textura rară si mistică a lemnului alb şi moscului exotic.”
Guerlain cu Aqua Allegoria Herba Fresca
. Îţi  vine o pornire nebunatică de mers desculţ prin iarba înrourată a diminetii, prin pajişti cu trifoi, unde găseşti fire de mentă bune de strivit între degete  şi unde poţi  mirosi iarbă proaspăt cosită. Herba Fresca este o apă de toaletă unisex, cu o aromă simplă, de iarbă tânără , lămâie, ceai verde şi lăcrămioare. E o apă venită din izvoarele cristaline ale elfilor!
Chance Eau Fraiche
de la Chanel, o apă proaspătă de parfum, un floral verde plin de energie, dătător de forţă în sine şi forţă de seducţie. Şi când te gândeşti că Jacques Polge a cuprins aici doar note de lămaie, zambilă, care se ştie că miroase foarte verde, iasomie, mosc alb, vetiver, ambră, patchouli si lemn de tek! Rezultaul e uluitor, e mult mai bun decât primul Chance , care e cam banal.
My Manifesto
de  Isabella Rossellini, un alt parfum verde,  un floral verde feminin şi curajos. My Manifesto are, pe lângă hesperide acidulat-dulci precum  mandarinele, mult  busuioc şi alte ierburi aromate.  Bergamota şi floarea de portocal înverzesc şi mai mult parfumul, astfel încât ai impresia că ai păşit pe un covor de iarbă situat lângă o livadă de citrice şi un strat de busuioc. Iasomia, ierburile aromate, bujorii, santalul şi moscul, pe lângă hesperide,  fac din acest parfum o mare bucurie olfactivă.
Diorissimo
de Christian Dior 
este un parfum vioi şi verde, fresh şi tentant ca  iarba tunsă proaspăt. Luminos şi deschis, Diorissimo este cea mai frumoasă amintire a verii închisă într-un flacon. Trebuie să îl ai! Bergamota, lăcrămioarele, ierburile proaspete  şi santalul alcătuiesc o mireasmă rafinată, imposibil de ocolit: atrage şi înviorează.
Davidoff,  Adventure Eau Fraiche Men
, inocent şi strălucitor ca iarba verde de acasă, ca un gazon bine tuns, ca firele verzi sau frunzele crude de violete. Un parfum simplu şi briliant , vezi că se poate!? Destinat bărbaţilor pe care îi avantajează ţinutele sport sau cele lejere, din in, stofe uşoare, bumbac, denim. Acest parfum cuprinde  aromele  naturii curate, ireburi,  mandarine verzi, neroli şi bergamotă,  arome de ghimbir şi busuioc în notele de mijloc. Baza este compusă din cedru, vetiver, din nou busuioc si mosc.
Eau Fraiche  by E
lizabeth Arden
, un parfum atât de proaspăt ca un duş răcoros vara, pe caniculă. Iarbă şi frunze, vetiver şi flori albe, proseţimea hesperidelor dar mai ales ceai verde. Acesta este Eau Fraiche !

Gata, promit să vă mai povestesc despre parfumurile verzi într-un articol nou, dedicat exclusiv acestora. Vor fi parfumurile fougerre, care miros a vrede de pădure, precum Burberry Weekend sau chiar Guerlain Jicky, celebrul şi secularul parfum al Casei Guerlain. (Sper să nu mi se împrumute din nou ideea … cine ştie, cunoaşte!). Să vă parfumaţi bine!

Poster-parfumuri-verzi-de-Mirela-Pete
Poster-parfumuri-verzi-de-Mirela-Pete

Au mai scris:
Gina
http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/08/parfum-uitat-de-verde-crud.html

Shayna, Luna Patrata
http://lunapatrata.wordpress.com/2011/08/25/parfum-uitat-de-verde-crud/

Carmen
http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/08/parfum-uitat-de-verde-crud-poveste.html

Gabi My Heart To Your Heart
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/08/25/poveste-parfumata-parfum-uitat-de-mar-verde-crud/

Daurel
http://daurel.wordpress.com/2011/08/25/pe-cand-eram-mai-verde-la-minte/

Tudor Enea
http://tu26dor.blogspot.com/2011/09/pe-drumuri-de-munte.html
Lolita
http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/08/poveste-cu-parfum-de-verde-crud.html

Dictatura justitiei
http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/08/26/4149/

Sara
http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/08/fir-de-iarba.html

 

Articole create 906

66 de comentarii la „Parfum uitat, de verde crud

  1. Eu fix acum terminam de scris povestea parfumata. Am venit aici si am citit, m-a fascinat mirosul de verde crud care razbate din fiecare cuvant,din fiecare litera…simt si parfumul,si pasiunea cu care ai asternut fiecare rand, simt tot…
    Mai am insa nevoie de niste lamuriri despre postare, daca esti draguta sa imi spui. De fapt te intreb daca atunci cand termin postez si pun link spre povestea asta… sau cum..?

    1. Mi-ai facut o mare bucurie! Dupa ce scrii, aduci linkul la mine, la Gina, la Daurel, la toti cei care scriu. Va mai scrie Carmen, poate si Aurora si sper, Tudor Enea. Si tu, care sigur ne vei uimi! Te astept cu drag. Acum trebuoie sa ies o ora, dar revin si citesc cu drag ce ai scris. Imbratţişări! 🙂

  2. Ok, incerc sa termin de scris pana atunci, daca nu reusesc, public ceva mai tarziu. Nu prea am inteles eu cum aduc link-ul, dar vad eu cum fac… ma descurc cumva.

    1. Nu e nici o graba, draga mea. Poti si maine, am facut exceptie pentru Gina, prietena noastra care pleaca maine in vacanta! Vorbim despre link. 😉

    1. Of, Carmen esti tu o minunata, as fi vrut sa am mai mult timp, sunt cu musafiri, dragi ce-i drept, dar stii cum e! Multumesc, am pus ;inkul si vin sa te citesc cu mare drag! O seara parfumata! 🙂

    2. draga Mirela, am descoperit o fetita SARA, care spune ca are 11 ani si a scris (întâmplator joia ce a trecut) câteva rânduri pe care, spun eu, le putem cita la „Povestea între bloggeri – Parfum uitat, de verde crud” Poate ca saptamâna viitoare prinde curaj si ni se alatura… rândurile scrise de ea sunt înduiosatoare prin puritate si simplitate. Poate ca ai timp sa citesti: http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/08/fir-de-iarba.html
      Iti doresc un weekend minunat!

  3. Mirela,
    Ai realizat un splendid eseu dedicat esențelor verzi- poezie, filozofie a rotirii anotimpurilor, parfumuri în consonanță cu eternitatea naturii, muzică în metafore!
    În fiecare sintagmă se simte vocea artistului!
    Felicitări sincere!

    1. Gina, am rosit! Un eseu dedicat esențelor verzi- poezie, filozofie a rotirii anotimpurilor, parfumuri …M-ai rasfatat si nu ma supar, esti unul din scriitorii mei preferati din blogosfera, ti-am mai spus-o si o repet! Uneori citesc dar nu comentez, apoi revin si mi se pare ca scriu asa, doar din marele respect pentru literatura pe care o scrii!
      Multumesc Gina! 🙂

  4. Mirela, ai scris un articol ca la revista, as putea spune.Nu esti doar artista a picturii, ci si a scrisului, ti-am mai spus-o de multe ori. 🙂
    Asa cum am promis, am scris si eu o poveste mai scurta si foarte simpla, o aducere aminte a parfumului de mar verde.
    O noapte linistita si parfumata!

    1. Azi v-ati inteles sa ma dati gata! Ca la revista! Gabi, as scrie si eu la revista, dar habar nu am cum se fac aceste contracte. Canva publicam des in Avantaje. Ma solicita doamna daniela Teodorescu. Apoi n-am mai avut timp. O voi cauta , poate chiar azi! Eu scriu, cu drag, pentru voi. Si va citesc cu acelasi drag! O zi inmiresmata si foarte buna! 🙂

    1. Vera, sensiblitatea ta simte sensibilitatea oricarui act artistic, fie el si un text dedica verdelui crud. Multumesc! 🙂

  5. Drag[ Mirela, reiau aici raspunsul pe care ti l-am dat pe blogul cu lecturi.
    Iarta-ma ca nu ti-am raspuns pana acum la invitatie, mi-am luat un ragaz de gandire. Voi participa numai in calitate de cititoare, Mirela. Tu si alte cateva doamne scrieti prea frumos ca sa pun alaturi randurile mele. In plus, stilul meu e mai mult realist, cu accente comice ori critice, ori tema ta e romantica 100%. Eu fac numai ceea ce stiu ca fac foarte bine, in rest, admir, apreciez si promovez ceea ce fac altii ! Mult succes si sper sa nu te superi !

    1. Zina, de retinut si de luat aminte la cuvintele tale:”Eu fac numai ceea ce stiu ca fac foarte bine,”!
      Esti darza, hotarata si ai principii sanatoase, solide si bune. Te felicit!
      Multumesc pentru sfaturi, deocamdata le las asa. Cu Google nu discut, m-au cam jefuit si scriu chiar aici, aveam reclame si foarte multe accesari, inclusiv cumparaturi facute de la mine, direct. Nu numai ca nu mi-au dat nimic, dar mi-au anulat si contul si contractul, moitvand ca intrarile erau facute ca spamuri, la cerere, incredibil! Dar banii i-au luat. Detalii pe mail, odata, cand avem timp sa citim mai mult. Iar a doua oara au facut la fel. Deci cu Google eu nu mai fac afaceri! Dar iti multumesc mult pentru foarte bunele intentii. 🙂

  6. Am îndrăznit să scriu şi eu pe tema propusă şi sper să pot participa în continuare pentru că mi se pare o idee fabuloasă… Am mai încercat şi alte dăţi, dar fără să pun link-ul…
    Îmi place foarte mult ce aţi scris voi până acum, unele lucruri mă inspiră, cum ar fi parfumurile minunate pe care tu şi Carmen le prezentati şi mai ales povestile mirifice pe care le-ati ţesut în jurul lor…Aveti o sensibilitate deosebita şi mi-e tare drag să vă citesc…
    Atasez de data aceasta şi link-ul http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/08/poveste-cu-parfum-de-verde-crud.html 😀
    Pe curând!

    1. Lolita, ai scris un poem in proza, m-am delectat cu adevarat la tine.Sper sa ramai in grupul nostru si sper sa vina cat mai multi prieteni dornici sa scrie si sa citeasca lucruri de calitate! O zi inmiresmata! !

  7. Ce bine scrii, ce bine scrii!
    Doamne ce bine scrii despre parfum si despre vara si toamna, mai, ce bine scrii!
    Flaconul acela de Aqua Allegoria e demential. Deci, face toti banii si dupa terminarea licorii magice, este? O sambata de vis, o duminica superba si o saptamna buna de tot sa aveti, dragii nostri! 🙂

    Repet:Si daca-i mai prind io pe p@pagigli ala sau pe psipsin@ aia ca ma banuiesc a nu exista, le fac fiecaruia cate o vizita de curtoazie. Cu un pumn in mutrele alea ale lor.

    1. Ce bine scriu! dar cartea…la anul, daca, nu stiu sigur. Adi, si tu scrii bine, ma mir ca nu-ti faci blog! :))
      Da, flacounul Guerlain e minunat, e Albina Imperiala la mijloc. Doar stii, fagurele…stii, Abeille de Guerlain! Te-am pupat, o seara frumoasa! 🙂

  8. Am citit de azi dimineață textul dar, cum inevitabilul se produce și concediul mi se termină, a trebuit să termin ce lăsasem de pe o zi pe alta.
    Ai scris ” un poem in proza ” , mai sofisticat nu-mi vine nimic în mintea ce se pregătește, vai, pentru toamna ce vine . Pentru că eu, ca orice greieraș spun mereu :
    ”- Cri-cri-cri,
    Toamnă gri,
    Nu credeam c-o să mai vii ! ”

    La parfumuri nu mă pricep și de aceea voi reveni ca să citesc pe îndelete.

    1. Din pacate inevitabilul s-a produs deja si abia am timp de scris si citit, dar se spune ca, daca vrei, poti! Se spune, nu stiu daca se si face! :))
      Ma bucur mult ca ti-a placut. Aici gasesti mult Parfum, il iubesc, asa ca cele vreo 60 de articole ce-i sunt dedicate sper ca reusesc sa transmita acest lucru.
      Probabil Doamna cucurbitaceelor va trona peste vreo doua-trei saptamani pe dealuri…zgribulite. Astept deja primvara! 🙂
      Sa spunem in cor:
      „”- Cri-cri-cri,
      Toamnă gri,
      Nu credeam c-o să mai vii ! ””
      O seara inmiresmata!

  9. Eu nici cri-cri nu mai pot spune de oboseală! Nu ştiu cine a fost cu ideea că relaţia:” bunică=toamnă=conserve” capătă statut de lege, că i-aş suci gâtul! Din acest punct de vedere, toamna care are cea mai spectaculoasă cromatică dintre toate anotimpurile, în loc să mă facă să exalt, mă face să-mi doresc s-o scot din calendar! Si dacă mă uit la postarea ta ce vorbeşte despre culoarea simbol pentru primăvară -verdele crud- înţeleg că putem face o ligă antitoamnă!
    Poemul tău (nu greşesc numindu-ţi astfel postarea) este în nota în care ne-ai obişnuit, in acel amestec de poezie, documentare solidă şi informare preţioasă, suflet şi simţire, pasiune , toate la un loc copleşind şi dăruind vibraţie sufletului obosit de cotidian.

    1. Aurora, stiam eu ca trebuie sa mai intru odata inainte de a pune un fim ales anume pentru azi! Cat ma rasfeti, dar poate ca merit.. Ma alint! 😉
      Subscriu, semnez, militez si votez pentru o ligă antitoamnă! :))
      Vorba cantecului de toamna, oboseala isi spune cuvantul! Am fost la cabana amicilor nostri si, printre altele…am pus vinete pe iarna, profitand de gratarul incins, asa, ca sa o facem si pe asta.Ei au propus, ca sa vezi! Te imbratisez! 🙂

  10. @Zina
    Daca reusesc sa ma fac inteles, voi scrie un articol cu link spre acest comentariu-din motive de vizibilitate; si nu numai…
    Mai intai despre romantismul parfumului: se putea scrie si clasic, ba chiar in stil teologic, deoarece sunt convins ca si papa de la Roma foloseste odorizante; deocamdata cei mai multi cititori par a fi cei romantici.
    Cred in promovarea reciproca a blogurilor, inclusiv prin postari la tema; ma gandesc la unii care intreaba pe net „Cum aleg parfumul pentru…?” Vor ajunge, probabil, si la mine si vor gasi o confidenta penibila, insa si un link spre blogul Mirelei; desigur nu-l vor urma; vor mai cauta; vor gasi inca zece situri, dintre care opt vor recomanda-o pe Mirela…
    Alt caz: unii vor cauta despre viata bucurestenilor de dinainte de invazia celor din generatia mea; nu vor gasi nimic pe blogul meu, deocamdata…; insa pe http://www.clipedecluj.ro/ vor gasi cateva indicii relevante.
    Si cu promovarea blogului meu cum ramane?
    Iata rationamentul:din cand in cand, pe internet apare intrebarea: „Mai crede cineva in minuni? ”
    Eu scriu, in general, cu optimism si cochetez cu minunile;
    scriu cat pot; ma bazez pe reteaua de bloggeri onesti cu care sunt in corespondenta; ei ma vor recomanda, promova (drept) furnizor de sperante in mai bine.
    Cam asa incepe(?) viata optimista !

    1. Iti dau dreptate! Totusi, Zina scrie atat de bine ceea ce scrie, incat nu ma pot supara ca a ales sa-si urmeze calea in acest sens. 🙂
      O sambata aerisita si plina de….umor! 🙂

  11. Am mai citit odata, scrii superb si da, am achizitionat un Aqua herba, e teribil. M-am amorezat.:P
    PS Nu ma pot abtine, ai un mail, treci pe la una din asa zisele tale amice s-o vezi pe aia de-ti facea zile fripte. O nasoala!
    NOI SA FIM SANATOSI! Va pup pe toti si sa aveti o duminica frumoasa si o saptamana superba! 🙂

    1. Deci, Matei cu familia si normal Pete cu familia vin cu noi la o piza. Mai iubitilor, En fin fin, voici, vedeti cum stau lucrurile! Alea-s muieri fara ocupatie. Voi aveti si inca unele de soi. Si never pe blog poze cu amicii, daca e intalneala pentru noi o facem, nu pentru ei! Hai la pizza! 🙂

  12. Mulțumesc mult, doamna Mirela! Și pentru invitația de a participa la următoarea temă. Mă voi strădui…Am emoții însă, ca la orice concurs de altfel… Mi-au plăcut foarte mult picturile fetiței dumneavoastră, este foarte talentată. Îi doresc SUCCES mult mai departe!
    Un weekend de vis vă doresc! 🙂

    1. Dragă Sara, fetiţă frumoasă şi inteligentă, vizita ta e o bucurie! Participarea la Povestea noastră parfumată ne onorează, deoarece am văzut seriozitatea, talentul şi bucuria cu care scrii! Enya mea îţi mulţumeşte pentru aprecieri şi mă roagă să-ţi transmit urări de bine şi din partea ei. O duminică frumoasă să ai! Te aştept, dacă ai timp, la Povestea parfumată din 4 septembrie, tema fiind Parfum de ploaie. Numai bine! 🙂

  13. Cu mare intarziere reusesc si eu sa includ verdele crud in povestea de saptamana asta. Concediul a fost mai revigorant ca primavara. Verdele crud e la locul lui!
    Seara senina si sa ne auzim cu bine!

    1. buna, nina, Hermes si Un Jardin sur le Nil e deosebit! Cred ca Guerlain cu Aqua Allegoria Herba Fresca, e cel mai apropiat de mirosul de iarba! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus