Poveste parfumată. Parfumul inocenţei

Tema Parfumul inocenţei, un episod din seria Poveştii parfumate de sâmbătă,  a fost propusă de Cati Lupaşcu.

O întreagă zi de iunie, şi nu oricare, ci de 1 Iunie, ne-am copilărit tustrei: Xaba, Enya noastră şi cu mine. Plus colegii ei, cu care s-a zbenguit prin parcuri, scene de teatru, terase, săli de expoziţie şi terenuri de sport. O  zi frumoasă, în care am străbătut la pas Clujul văratic, fierbinte la propriu şi la figurat! Frumoşi şi curaţi, copiii miroseau a cireşe şi a boboci de trandafir. A gând curat…A vată de zahăr şi a popcorn! A neastâmpăr plin de farmec.. .A îngheţată pe băţ şi a căpşuni…A soare, a veselie şi a bujori roz. A  tinereţe şi puritate, a bucurie şi a joacă, a multă joacă!  A competiţie cu premii, a daruri simbolice sau mai mari şi a iubire, o iubire pe care trebuie să le-o arătăm zilnic, deoarece numai un copil iubit şi ocrotit, va deveni un adult fericit, stăpân pe sine şi încrezător în forţele proprii, demn de încrederea celorlalţi.

Şi nu numai pentru asta. Ei sunt inocenţa, puritatea, viitorul, poate sensul nostru pe lume. Când fiica mea intră în casă, după o zi obositoare de şcoală, exclamă: ce bine miroase, a mere şi a „acasă”! Inspiră aroma unui măr cu nesaţ, înainte de a muşca sănătos din el. Adulmecă cireşele cu pasiune, sau căpşunile, înainte de a se înfrupta din ele. Se îmbată cu aroma aşternuturilor curate, când vine de la duş. Inspiră mireasma plajelor însorite, unde mergem în vacanţe, cu bucuria unei revederi dragi, exclamând:”simt mirosul de sare şi briză marină, mă aşteaptă, dar şi eu l-am aşteptat un an!” Când îşi îmbrăţişează pisica, îi şopteşte: „tu miroşi a nevinovăţie şi a blăniţă curată, eşti mai curată decât mulţi oameni”!  Eu doar atât pot spune: acesta e parfumul inocenţei. Sinceritatea acestui simţ de maximă importanţă, care este cel olfactiv. Am hotărât ca articolul de azi să-l dedic doar parfumului din natură, şi am combinat sentimentele de imensă iubire cu parfumul pe care fiecare parte din natură îl oferă. Copiii trebuie învăţaţi să iubească acest parfum al naturii, mirosul de iarbă şi flori, dar şi de ploaie şi de zori de zi. Să aprecieze aroma unei de amieze însorite de vară, dar  şi a fulgilor  moi de zăpadă, sau de cozonac aburind şi miere aurie! Să asocieze chiar şi parfumul  şamponului sau săpunului folosit cu o mireasmă din natură. E important, e baza inocenţei lor parfumate. Face parte, fie că vreţi sau nu, din viitorul lor, pe care-l vrem cu toţii fericit. Copiii simt foarte bine aromele, poate datorită inocenţei lor, sau aproape sigur că da. Ei nu recunosc etichete şi mărci, ei simt parfumul zmeurei coapte, a ciocolatei cu lapte şi a bradului de Crăciun, sub care găsesc daruri. A creioanelor colorate şi a jucăriilor din pluş. A blăniţei catifelate a pisicii sau altui animăluţ drag. Parfumul unei îmbrăţişări sincere. E parfumul inocenţei cel din ochii unui copil care se bucură, care îşi strânge jucăria preferată la piept, care te îmbrăţişează pentru că figura ta îl face să se simtă în siguranţă, aşa cum numai lângă mami sau tati se poate simţi.

Enya si Serafina

Am mai scris-o la Parfumul inimii, dar mi se pare la fel de potrivită aici: Minute, ore, zile, luni şi ani am adulmecat şi continui s-o fac, aroma părului şi făpturii fiicei mele. E miere, boboc de trandafir, puritate şi cea mai mare dragoste. E cel mai preţios parfum. Nimic nu-l egalează. Când era bebeluş, îmi era teamă să n-o sufoc inspirându-i aroma de copil de miere şi trandafir, sănătos, curat şi drag, de iubire perfectă, inegalabilă, de fiinţă nepreţuită.  Acest parfum nu dă greş niciodată, e alcătuit din enorm de multă iubire, din generozitate, bunătate, tandreţe, amintiri, speranţe, bine, viitor, lumină, bucurii. E cel mai frumos parfum! E veşnic. E iubirea pentru cea mai dragă fiinţă şi cea mai inocentă, mereu copilul meu nepreţuit. Indiferent ce vârste vom avea cu fiecare minut, oră, zi, an, decenii…! Iubiţi-vă copiii şi arătaţi-le zilnic asta, iubiţi-vă nepoţii şi faceţi-i să simtă că sunt totul pentru voi, preţuiţi familia, preţuiţi inocenţa din copii şi atât cât mai este şi în fiinţele voastre. Eu ştiu că, atunci când căutăm, găsim. Nu toţi, dar majoritatea. Şi asta ar trebui să ne facă mândri  de noi înşine. Iubiţi toţi copiii şi inocenţa din fiecare OM. Preţuiţi-o!

Citiţi Povestea parfumată şi la:

Cati Lupaşcu:
Gina
Vero si Griska

Danielle Wolf
Gabriela Elena
Gabi

…şi cine a mai scris şi lasă aici linkul!

Clipe de Cluj, Costin Comba, Gabi, Ana Usca, Caius, Cati, Melami, Coolnewz, Cella, Vania, Gabi123, Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Griska, Ilarie, Irina Comba, Ioan Sorin Usca, Georgi, Nea Costache, Rokssana, Teo Negură, Haicasepoate, Aurora Stropi de suflet, Carmen Vis si realitate.

Articole create 906

28 de comentarii la „Poveste parfumată. Parfumul inocenţei

  1. Numai un copil cu suflet curat se poate apleca asa peste un animalut drag…Sau poate si un adult, dar cu suflet pur, cum rareori mai gasesti. Imi place fiecare cuvintel si voi veni sa mai citesc. Imaginea cu rufele albe uscate pe pajisti cu papadii, printre mere de vara e teribila, un colaj care exprima chiar esente curateniei, adica a incentei, asa il vad eu.
    Weekend plin de voie buna si bucurii! 😛

    1. amico, atunci cand am adus-o pe Serafina , imediat dupa mersul la veterinar, n-o mai puteam lua din bratele Enyei. Se apleca si dormea pe covor, langa micuta pisica recent intarcarta, speriata si miorlaitoare. Inocenta a simtit inocenta si s-a nascut o iubire absolut nepieritore! Multumesc! 😛

    1. Un preaplin de iubire care ne imbogateste vietile, o bucurie de a trai, aceasta iubire! Ai dreptate si multumesc! 🙂

  2. Am observat: copiii au o atât de mare precizie în a numi „parfumurile”, punând atâta încărcătură de puritate, de inocenţă, de suflet!

    La mulţi ani, Enya! Scuze, copil frumos, că te-am … uitat tocmai pe tine chiar de 1 Iunie!

    O fetiţă, copil ca toţi copiii, este şi-n povestea mea de astăzi:
    http://popasuriprincopilarie.blogspot.com/2011/06/parfumul-inocentei-cascada-albastra.html

    Felicitări pentru postare! E încântătoare!

    1. Multumesc Danielle, ii transmit scumoei mele, va aprecia! Povestea ta e incantatoare, ca tot ceea ce scrii. O seara minunata! 🙂

    1. Gratios indemn, fata frumoasa si talentata! Abia atsept sa vin sa te citesc! O seara de vis! 🙂

  3. Mirela, cred ca nu gresesc daca spun ca ai pastrat in suflet o farama de inocenta.Sau chiar mai mult.
    Ii doresc Enyiei multa sanatate, bafta la scoala, succes cu arta ei!sa fiti fericiti!
    O duminica minunata!

    1. Am pastrat, si voi pastra mereu, ador aceasta puritate! Multumesc frumos Gabi, asa sa fie si voua insutit mai mult! O duminica incantatoare sa aveti! 🙂

  4. Mirela, cat timp am citit textul asta, am simtit sau m-am simtit iarasi copil. M-am regasit in toate celea 🙂 foarte, foarte frumos scris!! mi-a placut de nu mai pot! 🙂
    ti pup, deci!

  5. Esti o mama pe cinste a unui copil exceptional. Sa aveti parte numai de bucurii, pentru ca o asa dragoste mare care va leaga nu poate fi decat datatoare de fericire si impliniri.
    Noi ne-am facut ieri de cap pe afara, am stat pana tarziu in noapte, am jucat ascunsa. Zau ca miroase a vacanta , si ce miroase 🙂 Sper ca si pe la voi.
    Zi minunata minunatelor ce sunteti!

    1. Multumim Cati, ma bucur ca va distrati, aveti nu numai toate motivele, dar e ceea ce TREBUIE acum cand vara da frau liber…VACANTELOR! Inca putin si… vacanta placuta! 🙂

  6. Copilul, acest miracol al lumii, a fost şi va rămâne pentru orice părinte responsabil busola care arată statornic, neabătut drumul spre polul adevăratului sens al vieţii.este firesc să ne concentrăm întreaga energie şi pasiune asupra cresterii si educării lor. Si-atunci cum să nu aibă cel mai sublim parfum a cărei aromă să ne ducă mereu cu făptura, cu gândul şi sufletul spre el .
    Frumos mesaj de iubire pentru cei ce sunt mesagerii incontestabili ai vieţii. Ca de obicei exceleyi Mirela dragă prin sensibilitate şi compoziţie şi exprimare.

    1. Draga Aura, ca de obicei, stau, citesc si recitesc aceste frumoase si sincere randuri, gandindu-ma, cum de nu te-ai facut tu critic de arta sau de literatura?! Dar apoi imi dau singra raspunsul: pentru ca ESTI TU INSATI SCRIITOARE! Da, copiii sunt ratiunea noastra de a fi, crescandu-i pe ei, ne putem baza pe viitor, pe lume si pe fericirea lor! Numai bucurii tuturor cpiilor, dar si parintilor lor! 🙂

  7. Mirela,

    Cred că am găsit cea mai frumoasă definiție a inocenței, în cuvintele Enyei, prin care își alintă pisicuța”tu miroşi a nevinovăţie„!!
    Atât de pur!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus