Buñuel, Belle de Jour et Nahéma de Guerlain

(16 Martie 2011)

Povestea fiecărui parfum evocă  momentul în care legenda părăsește templul și pătrunde în viața  celei care va transforma acel parfum în propria-i semnătură parfumată. Uneori, parfumurile au povești incredibile, zgomotoase, de răsunet, tulburătoare. Alteori, poveștile sunt tandre și romantice. Câteodată, parfumurile mari nu au decât o mică și insinifiantă povestioară, parfumul fiind deasupra oricărei istorii. Alteori, povestea e mai îmbătătoare decât parfumul însuși. Unepri e un film, o vedetă sau o femeie frumoasă pe care ai văzut-o, în treacăt, pe stradă.

Am scris aici povestea unui parfum inspirat de un film și-a sa vedetă. Patru imagini cu patru protagoniști.  Muza Deneuve, maestrul Jean-Paul Guerlain, trandafirii  Nahéma și filmul lui Buñuel, celebrul  Belle de Jour,  care a inspirat,  prin scenele lui, un mare artist parfumier, Jean Paul Guerlain. El a creat  frumosul, senzuaul și celebrul parfum Nahéma.

trandafirii-nahema
Trandafirii Nahema (clik )



Catherine-Deneuve-200
Catherine Deneuve
c d palarie 1 nahema
Catherine Deneuve, înainte de Belle de Jour

În cazul celor mai misterioase arome, celebrul ”cherchez la femme” e un îndemn cât se poate de binevenit. Jean Paul Guerlain a căutat și el femeia pe care s-o admire fără rezerve și a găsit-o. Ca orice artist, Jean Paul a  avut mai multe muze, dar azi, acum și aici e Deneuve și trandafirii…și Bolero de Ravel! Belle de Jour, întruchipată de superba Catherine Deneuve în filmul omonim al lui Louis Buñuel, devine  începutul poveștii unui parfum menit să-l facă celebru pe cel mai tânăr descendent (atunci) al casei Guerlain, Jean-Paul, reprezentând a patra generație de artiști parfumieri ai familiei Guerlain, brandului Guerlain…unicității Guerlain! Crease și până atunci parfumuri bune: Habit Rouge și Vetiver, dar ambele  pentru bărbați. Pentru a crea parfumul feminin prin excelență, avea nevoie de o muză care să-l inspire. Sună clișeistic, dar sunt aproape cuvintele lui Jean-Paul Guerlain, amintindu-și de anii 70 și de Frumoasa zilei. În celebrul film, Buñuel încearcă să ne arate că infidelitatea nu înseamnă întotdeauna lipsa iubirii ci mai degrabă o suferință ascunsă. Belle de Jour experimentează pe propria piele… Ea își iubește soțul, dar nu reușește să treacă în extrema cealaltă, de la iubirea spirituală la cea carnală. Pentru ea aceste extremități sunt ca apa și uleiul și oricât ar dori să le amestece, nu merge. Un film în care este exploatat psihicul femeii. Se pare că regizorul este fascinat de misterele lui.

When Séverine, the bourgeois heroine of the cinematic adaptation of Joseph Kessel’s novel „Belle de Jour”, sets out to work the afternoon as a prostitute…

După Belle de Jour (1967),  Deneuve joacă în filmul Benjamin (Memoires d’un puceau, 1969).
În scena în care actrița rămâne captivă într-o cușcă aurită, presărată cu trandafiri roz,  e superbă…și acestă scenă îl  inspiră pe maestrul! AICI e momentul în care se conturează viitorul parfum! Admirația a debutat cu Belle de Jour, parfumul cu ”Benjamin, Memoires d’un puceau”...Ambele având-o ca protagonistă pe Catherine Deneuve, iar ca impuls admirația fără rezerve a artistului parfumier pentru frumusețe, senzualitate, eleganță și talent. Frumusețea femeii din  Belle de Jour și scena trandafirilor din Benjamin alcătuiesc povestea unui parfum de maestru.  Nasul lui  Jean-Paul Guerlain hotărăște să se lase sedus trandafiri, iar sufletul, vrăjit de frumusețe, talent și propria-i vocație! Artistul și muza, secondați de trandafiri, clasic, veți spune, dar vă atrag atenția că nu a fost vorba de o banală poveste de dragoste, nici nu a fost așa ceva, ci de o admirație reciprocă și neîngrădită, care a durat decenii în șir și poate mai durează și azi.

c-d-like-nahema

Secundo Tempo

Apariția parfumului Nahéma. O specie de trandafiri roz, cu miros neasemuit, care se numesc Nahéma, dau consistență acestui magnific parfum. Îi dau și numele. Deneuve, trandafirii și Bolero de Ravel, sau Nahéma, parfumul creat de marele artist parfumier Jean-Paul Guerlain în 1979 .

c-d-nud-250
Catherine Deneuve, aici în Belle de Jour

Alături de Catherine și  trandafiri, Jean-Paul a avut ca fond sonor obsedantul și minunatul  Bolero de Ravel. În ritmul  obsedant al mișcării de balet adaptată pe muzica  Bolero-ului, artistul adaugă un trandafir…încă un trandafir…încă unul…trandafir după trandafir…și tot așa…o mare…un ocean de trandafiri catifelați, parfumați suav, înrourați și înmiresmați. E un regal al trandafirilor.

Senzualitatea unei femei extrem de rafinate, expertă în jocurile seducției (personajul Belle de Jour jucat de Deneuve), completate de grația și feminitatea fără cusur (Benjamin, Memoires d un puceau),  fără a uita personalitatea femeii Deneuve, fac din Nahéma parfumul reginelor, al celor care se simt regine o clipă, o zi, un an…o viață, pentru că așa sunt ele: regine neîncoronate și cu atât mai feminine și mai importante. Învăluitor ca privirea celei mai frumoase femei a momentului, grațios și tandru ca o plimbare romantică și cuceritor ca seducția însăși, iată parfumul unui veritabil descendent Guerlain, Jean-Paul și Nahéma (1979).

Nahema de Guerlain, vintage
catherine_deneuve02
Deneuve…
NAHEMA_SN_cropped
Nahema – Guerlain, varianta de design

Parfum frumos, Nahéma e cald pe blănuri, stofe sau cașmir,  în timpul iernii, devenind extrem de leneș și seducător, aproape obsedant, vara, pe mătăsuri, museline sau voal. Purtat  în serile de garden-party, la care se pretează, de altfel,  foarte bine, e răscolitor. Notele de vârf sunt concentrate în mii de tandafiri roz din specia Nahéma, care se continuă și în inima parfumului, acordându-se magic cu piersica și ylang-ylang-ul,  iar baza, care păstrează aroma trandafirului, aduce note puternice de zambilă, tonka bean și vanilie. Rămân trandafirii, care persistă și în ritmul exotic al balsamurilor de Tolu si Peru, dar apare si iasomia, alături de trandafiri! Se spune ca Nahéma e cel mai prețios ”trandafir” din parfumerie. Trésor de Lancome se inspiră din fermecătorul Nahéma, fiind la fel de senzual și apreciat.

a-a-a-catherine_deneuve_belle_de_jour_la8f
Catherine Deneuve
Jean-Paul-Guerlain-si-therry-wasser,
Jean Paul Guerlain si un succesor al aromelor Guerlain



 

 

Articole create 906

53 de comentarii la „Buñuel, Belle de Jour et Nahéma de Guerlain

  1. Deneuve chiar imi place. E o doamna, nu numai frumoasa, dar are si talent cu carul.
    Nu stiam ca a inspirat acest parfum, dar despre parfum chiar stiam! E superb.

    1. Care? Nu cunosc , sau nu-mi amintesc.Uit repede ce nu ma intereseaza! 😀
      Merci de cancion! 😉
      Nu, nu se gaseste. dar ni-l trimite Andreea de la Paris! 🙂

    1. Mulțumesc, Cati dragă! Așa trebuie să ne începem, să ne continuăm și să terminăm o zi: în deplină armonie! O zi absolut încântătoare! 🙂

    2. si cu „I” in plus la trandafiri. L-am papat, acum vad, dar nu-mi luasem inca micul dejun 🙂

    3. Il las (comentariul) sa se vada cat de pedanta esti cand e vorba de scris! Nici nu observ lucrurile astea! Te pp! 🙂

  2. Eu am avut o mare revelatie cind, aflindu-ma intimplator in templul parumeriei, la Grasse in sudul Frantei, am aflat de ceea ce se cheama „nas”. SI le-am vazut „birourile”, mai degraba niste laboratoare de un alb ireal, inconjurati de sute de sticlute … Si de atunci imi tot pun intrebarea: cum poate sa lucreze un astfel de om. As vrea sa vad u documentar pe tema asta.

    1. Da, principale patru fabrici de parfumuri din Franta sunt Fragonard, Galimard, Mane si Moulinard, si au toate legatura cu orasul Grasse, oras medieval devenit capitala parfumurilor lumii.
      Cred ca te-ai bucurat de un tur de orientare, facut de catre producatorii de parfumuri, care explica procesul de fabricatie si ofera informatii. Cat despre ”nas”, ori il ai, ori ba!
      Te invidiez constructiv pentru vizitarea Tempului. Este Templul pe care imi doresc sa-l vizitez in real, ca virtualul nu imi ofera ceea ce astept. Ai lansat o frumoasa provocare! 😉

  3. un articol interesant, habar nu aveam de o multime de amanunte dezvaluite de tine aici. o zi frumoasa, mirela, plina de arome deosebite!

    1. Mulțumesc virusverbalis, adevărul; este că din pasiune pentru parfum și pentru cei care mă citesc, scriu! 🙂

  4. o intrebare ‘profana’
    pt care ma vei certa! 🙂

    oare cu aceste miresme l-a cucerit Mme Deneuve pe Mastroiani?

    Rafinamentul, tandretea romantismul bine dozat , da, ajuta la pastrarea sau mentinerea discretiei… o sutine, in orice caz; la nevoie, iti pot argumenta, dar nu pe blog… 🙂
    Et je vous remercie, Madame !

    1. Pe langa farmecul indiscutabil al frumoasei Deneuve, e clar ca imaginea ei a inspirat si promovat multe parfumuri de exceptie. A fost muza Nahemei, dar a fost si emblema Chanel No 5. Asa cum a fost si muza parfumuli Nu, de Yves Saint-Laurent. O doamna a ecranului, a parfumului si a lui Mastroiani! 🙂
      JE vous remercie!

    2. Imi place mai mult decat in interpretarea lui Hardy. Se pare ca e o melofde araba. Asa imi suna. Oricum, imi place, suna bine! Multumesc! 🙂

  5. Buna seara!
    Alegerea unui parfum poate fi o problemă atunci când nu știi ce notă ți se potrivește. În primul rând, când alegi un parfum trebuie să te gândești când îl vei folosi: ziua sau seara. Neahema cred ca e de seara.Am dreptate? 😉
    Va invit cu respect sa scrieti pe forum Avanatje si , evident, la revista noastra online. 🙂

    1. O, buna dimineata! Doamna Gabriela Teodorescu si cu mine suntem in relatii de colaborare de multa vreme, am scris si aticole in Avantaje, am luat si premii! Multumesc!

  6. Deneuve, Guerlein, bolero,Ravel, parfum, Deneuve,Deneuve,Bejart,bolero,Ravel, Bejart ! …..
    o prezentare pe care ne-o face Mirela Pete intr-o scriere elevata . Multumesc Mirela !

  7. Frumoasa mai e doamna care a inspirat artistul parfumier.
    Cred ca si parfumul e special, la fel ca si frumoasa Catherine Deneuve.
    Nu demult am vazut un film in care minunata actrita a avut un rol negativ si asta m-a intristat.
    O noapte linistita, Mirela!

    1. Gabi, frumoasele actrite au deseori roluri negative. Deneuve are destul de multe. Dar asta nu-i umbreste talentul, doar frumusetea. Pentru ca, in ciuda frumusetii, orice persoana devine urata cand e rea. Deneuve redevine frumoasa cand ne priveste! Atunci, nu mai e rea! 🙂
      Gabi bucura-te de aceasta superba zi de primvara, imagineaza-ti ca esti din nou foarte tanara si Nahema abia s-a lansat! E frumos sa poti retrai prima tinerete printr-un parfum. 😉
      O zi incantatoare!

  8. Imi amintesc ca Bardot era la mare concurenta cu Deneuve, dar mie tot Deneuve imi placea. Acum vad ca nu ma inselam. Brigitte a fost si ea mare sex symbol, dar Catherine e foarte frumoasa si mult mai talentata. Oare Bardot a inspirat creerea vreunui parfum? Ca stiu ca Deneuve facea reclama la Chanel 5. Si era superba si acolo.

  9. Am intrat doar sa te pup de buna revedere. Acum ma apuc de citit si din urma. Sa ai o seara frumoasa, Mireluso draga!

    1. Draga Gina, eu zic ca duminica, sa avem timp. Se poate si luni, dar duminica e mai usor de „pierdut” o ora-doua pe net! Maximum, ca mi-am promis mie insami sa traiesc, nu sa internautez!
      Sa duci linkul la Carmen si Gabi, si mai vedem noi! Abia astept sa citesc. O seara cat se poate de buna! 🙂

  10. Buna seara Mirela,
    Ioana si cu mine am mai citit aici, dar nu ne hotaram sa punem un comentariu. Am simtit o nevoie acuta de a ne exterioriza admiratia si iata: am spus cateva cuvine, atat de marunte in comparatie cu estetica acestui spatiu virtual, aproape de cel real, dar de foarte inalta tinuta.
    Nu uita, Mirela: talentul este puterea de expresivitate ce o au îndeosebi unii, pe lângă iritabilitatea pe care o au toţi. Tu ai talent!
    Cel mai desavarsit artist poate fi descurajat de critica sau de indiferenta celei mai desavarsite nulitati.
    Pentru a înflori, o inima de artist are neaparat nevoie de caldura aprobarii si aprecierii si chiar de stralucirea admiratiei. Din punctul meu de vedere nu poti spune ca ai vazut un lucru pana nu l-ai fotografiat.
    Imaginea fotografica reprezinta un mesaj fara cod.
    Am rasfoit blogul tau. E foarte frumos. Divers si totusi, unitar. Profilat pe arta, imagini, parfum, fotografii, calatorii, literatura, viata de familie frumoasa, oameni frumosi , mult talent. Un blog care merita sa existe in peisajul de chat steril, care domina , mai nou, Blogolumea, sau Blogosfera. Bunul simt, decenta si calitatea incontestabila a posturilor, se remarca din plin aici. Ca si armonia, lucru care rezida din postarile despre artisti si arta. Totul e cu gust, spre deosebire de grosolania pa care o vad pe multe alte bloguri, prea multe, din pacate. Un limbaj decent, de om fin, intelectual si cultivat. Te felicitam, Mirela, atat pentru profesiune si pasiune, cat si pentru fiica ta frumoasa, senzational de frumoasa, pentru sotul tau talentat, arta ta, preferintele de om fin, pisicutza Serafina si unitatea blogului, lucru rarisim, laudabil si inteligent.
    Mult succes in continuare!
    Felicitari si multe realizari in activitate! Vom mai trece pe aici.(Rugam un email, daca se poate. Vom mai comunica, speram.)
    Ca intre colegi, te saluta
    Radu si Ioana P.

    1. Bună seara, Radu și Ioana P
      Sunt pe punctul de a înceta, pentru o vreme, activitatea asta internautică, în favoarea vieții reale, mult mai plină, mai atractivă – mă rog, pentu cine o are!- și mai acaparatoare, dacă tot am început să o descriu. Talent? Fiica mea are talent. Ei, am și eu, dar mai mult o bază de talent pe care îmi exersez creatvitatea. Vă scriu mail, am nevoie de discuții de acest gen, pur și simplu m-am săturat de povești sterile! Vă rog să treceți și pe la prietenii care au scris aici, mai sus. Merită!

      Noapte bună!

  11. amico, să cauți, e o cântăreață foarte bună. Azi am avut numai surprize plăcute cu studenții. Zici tu ce zici. Si Enya a luat premiu la Pictura, si am cărți la tipar, partea a doua cu zânele. 😉 Și nu, nu pun pe blog, îmi anunț doar prietenii pe mail.
    amico, somn ușor! 🙂

  12. Nahéma de Guerlain … Superb. Sublim. Elegant.

    Deosebita creatie. Cand am simtit aceasta minunata comoara olfactiva a casei Guerlain, mi-am imaginat o doamna-domnisoara, la o plimbare in cartierul latin al Parisului, in momentele in care se contopeste ziua cu noaptea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus