Un Fluture în weekend

28.ianuarie.2011

(Un Fluture în weekend sau Primul parfum creat de mine, un text cu 12 cuvinte impuse, cele boldite, adică o duzină de cuvinte)

Niciodată nu l-am privit cu gând de chiverniseală. Ar fi fost firesc să mi-l scot din minte, pentru că trăsăturile opuse din care era alcătuit mă dureau și  mă copleșeau prin felul în care se duelau neîncetat, fără milă. O luptă  aproape carnală, bestială, aparent fără sorți de izbândă.  Îi simțeam periodic apropierea perfidă și provocatoare. Mi-am privit îndelung unghia cu care răzuisem coaja de copac aromat, plină de mușchi și licheni și mi-am spus:

-Noo, în niciun caz nu va merge!  E alcătuit din trăsături mult prea opuse, contrastante, provenind din familii prea diferite. Ca Romeo și Julieta, va pieri înainte să dea roade…Ca un fluture pe-un felinar aprins, într-o seară de august…Și asta în ciuda  atracției irezistibile dintre noi.

Mi-am dat seama că n-am șoptit, ci am vorbit, ba chiar cu glas ridicat, mirat, revoltat.  Cei doi frumoși mă urmăreau. Stăteau tolăniți pe banca mea, aparent nepăsători și leneși, ca niște motani.

-Blonzilor,  valea de-acolo! Voi chiar n-ați observat că numai acolo obișnuiesc să stau și să reflectez/pictez/creez de când sunt la facultatea aceasta?!

– Era prea interesant, așa că ne-am permis, se mândriră ei într-un glas.

-Mă urmăreați? V-ați făcut un obicei!

– Știi, mai ai nevoie de atât de puțin…doar de un fluture! îmi zâmbi seducător unul din gemeni, ridicându-și bărbia așa încât pletele de aur să depășească spătarul băncii.

Câtă minte o fi având flăcăul ăsta serafic? Numai dacă nu cumva știa…

-Măi, făptură elficizată, aici pictez, aici creez, dar mai ales…caut…Mi-am privit din nou unghia: roșu de cadmiu, nu de ojă. Iese cu terebetină. Auziți, dacă tot mi-ați ocupat abuziv muza, ați putea să-mi aduceți  o sapă!

-O sapă? se miră galeș unul dintre  minunați.

-Până în weekend sper s-o am de la tine, minte lipsă-n cap frumos!

M-a privit laudativ. Bănuia sau chiar știa?

-E necesar să fii mai relaxată, mă îmbie obrăzicătura numărul 2. Se recomandă reverie în cântec de privighetoare, adăugă el, întinzându-și brațele albe către cerul întrezărit printre vitraliile zămislite din ramuri și frunze.

-Să știi că n-am de gând să-i scot uneia ochii, doar ca să am muzică ambientală! am continuat ideea aparent absurdă a celui de-al doilea elf, mai sălbatic și mai nepieptănat decât geamănul său.

-Când aduc sapa, ai și privighetoarea. Adică glasul ei, mai susură vicleanul.

Feciorașii ăștia chiar îmi doreau binele. În aceste circumstanțe,aveau dreptul să fie părtași la cucerirea mea, la îmblânzirea scorpiei, la weekendul meu divin. Și  să mă servească, slujind o cauză cel puțin nobilă.

Am așteptat, insomniacă, seara de weekend. Am luat sapa venită la termen, am scos pământul reavăn, am amestecat totul. Apoi am filtrat și  am decantat licoarea. Periodic,  agitam flaconul care adăpostea cântecul opuselor, împrăștiind arome stranii de aripi însorite de fluture, care au poposit îndelung pe diferite si ademenitoare flori. Flori deposedate iremediabil de mireasmă. Apoi îl lăsam la odihnă, ca să-l agit din nou. Se contura cel mai feeric și ciudat parfum pe care mi-a fost dat să-l inspir…Aripile fine și mătăsoase scuturaseră toată boarea florilor de negăsit, jefuită la amiază sau în zori,  într-o unică fluturare care aducea, periodic și insistent,  amintirea condimentatelor petale. Apoi era depusă drept ofrandă peste teroasa licoare, scoasă cu unghia și sapa din jilava scoarță cu mușchi și de sub frunzele căzute demult… Un parfum făurit, meșterit cu puțin ajutor elfic, în parcul umbros de lângă locul unde studiez. Destinat, dacă nu zeilor, cel puțin aleșilor.  O licoare floral-condimentat-lemnoasă, dar și teroasă,  fluturându-și notele opuse în tril de privighetoare, cu o inimă reavănă, dar și solară. „Era o tandră alcătuire, elogiată, primită laudativ…Era Parfumul.

Când ilustra asistență ridică, cu grație, curiozitate, poftă, grijă și nestăpânită emoție căpăcelul flaconului, în formă de aripi de fluture, am auzit mai întâi un ahh…apoi un ohh…un ooooh….și alte oftaturi. Inhalându-i aroma, care mă va face celebră, cred că pot vorbi și despre chiverniseală. Numele lui e Un Fluture în Weekend. Și e U N I C A T.

(Un Fluture în weekend, un text cu 12 cuvinte impuse, scris de Mirela Pete)

 

Articole create 906

76 de comentarii la „Un Fluture în weekend

  1. Am pregatit si eu un textulet, da’l „lansez” maine Al tau e elaborat fata de’al meu!! Frumos si gandit.
    Las’ ca vezi maine ce aiureala am facut eu…
    pup iu!

  2. Foarte misto. E foarte bine scris. Te felicit!
    Suntem un grup de arhitecti razleti, care folosesc aceleasi materiale pentru a construi case diferite, dar, frumoase in felul lor. Daca ma asculti, vei deveni o mare scriitoare. Ai idei geniale. 😉

  3. Mirela, stiam ca scrii bine si frumos, dar Fluture in weekend e cel mai reusit text pe cxare l-ai scris.E la fel de frumos ca o pictura de-a ta.
    Te felicit!

    1. Gabi, e primul meu text literar.Până acum, am scris doar critică de artă, film, muzică și câte ceva despre parfum! Mulțumesc! 😉

    1. Mishulake, sunt o romantică ce se mândrește cu această calitate. O romantică bine ancorată în realitate!
      Mulțumesc frumos! 🙂

  4. Cred ca e cel mai bun text al tau, cel putin din cate am citit eu. Au mai fost vreo doua despre parfumuri care m-au incantat, dar acesta are ceva-ul acela de-acolo plus inca ceva, e dezinvolt, aproape insolent pe alocuri, dar numai atat cat trebuie sa spuna povestea unui miros nascut din pasiune

    1. Teo, ai văzut că am primit o provocare de la papagigli, cu o duzină de cuvinte obligatorii, care să se remarce în text.
      Dacă ți-a plăcut, pesemne că e bun. Merci!

    2. Nu am vazut provocarea, ma bucur ca te-ai descurcat asa de bine si in atare conditii 🙂 Desi nu agreez deloc PA-urile sau scrierile „la comanda” (probabil pentru ca m-am saturat sa scriu in facultate despre ce vroiau altii, si-acum scriu despre ce vreau eu), apreciez talentul, si e clar ca-l ai 🙂 Felicitari!

  5. Scrii cu foarte mult talent. Cu mister, ca intr-o joaca, ne faci sa asteptam cu suspans continuarea, dupa fiecare fraza din poveste, care este foarte bine alcatuita. Foarte frumos, Mirela! Parfum din zbor de fluturi.

  6. O țesătură fină și complicată, poate cam prea complicată pentru a fi citită cu atenția cuvenită pe un monitor…
    Dar este evidentă grija pentru detalii, ceea ce poate să ducă doar în direcția dorită, desigur! 🙂
    Dar pictura rămâne un limbaj superior. M-a fascinat o zicere celebră, zilele trecute: dacă ar putea fi spus/scris în cuvinte ceea ce vreau să exprim, nu aș mai avea nevoie să pictez. Trebuie neapărat să îmi amintesc numele acelui pictor!

    1. Așa este, Andi. În scris poți minți, în pictură, niciodată. Pictura dezvăluie, nu ascunde sentimente. Scrisul poate fi pavăză, pictura poate fi doar amprentă personală, dezvăluire, semnătură.
      Mulțumesc, Andi! 🙂

  7. As face un copy/paste dadaist;acum o vreme amintea Cella de acest curent; de multe ori cred ca-l si aplica…
    As cauta pe internet propozitii cu cuvintele obligatorii.
    Din pacate am laptopul blocat si nu pot nici sa copiez leapsa cu blogul anului 2010; folosesc un calculator antic…

    1. Îmi pare rău pentru laptopul tău….M-ar interesa cam ce ai face. Sigur ar ieși ceva a la Cella si a la Daurel, adica interesant si original. 🙂
      Sper sa isi revină utilajele, fără ele chiar nu putem!

  8. Când vreau să mă refugiez de răutatea şi urâciunea care răzbat din multe locuri, când vreau să privesc ceva frumos, într-o ambianţă cu parfum de vis, să citesc ceva care să-mi atingă dulce coardele sufletului, vin pe blogul tău. Astăzi m-ai lăsat fără răsuflare…

    1. Zina, adevarata bucurie si onoare sunt vizitelele voastre dragi si aprecierile, care imi dau curaj sa merg cu hotarare mai departe in acest domeniu al frumosului!

  9. Este foarte frumoasa povestea ta. Si scrisa impecabil, in stilul tau pasional, fin, dar e mult mai mult decat ne-ai daruit pana acum. Asta da talent, dintr-o insiruire de cuvinte alandala, sa creezi un asemenea text. Bravo, Mirela!

    1. Cati, am asteptat vizita ta, stiindu-te iubitoare de frumos, dar si un critic redutabil, atunci cand este cazul! Multumesc!
      Va pupam , amandoua pe amandoi! 😛

  10. Nu ma mai indoiesc in privinta genialitatiitale 😉
    Petrecere frumoasa si bine ar fi sa alegi pantele mai line 🙂
    😛 😛 😛

  11. Da, un foarte interesant exerciţiu de creaţie. Mi-a plăcut ideea. Şi felul în care au fost presărate cuvintele… Seară bună, Mirela… Din punctul meu de vedere, astfel de lepşe (dacă este vorba despre o leapşă) ar avea o valoare deosebită…

    1. E o provocare, de fapt. Dar seamănă cu leapșa.
      Lisandru, cuvintele cântăresc mult și îți mulțumesc, știind că ai citit și chiar ai analizat ce-am încercat aici. Mulțumesc!

  12. Ce târziu sosesc! Si câte surprize! Mirela, de data asta chiar ai reuşit să mă uimeşti. Ceea ce ai scris tu, nu poate fi opera unui amator ci a scriitorului cu experienţă pentru care subtilităţile mânuirii cuvintelor nu sunt o provocare ci o rutină. Intr-adevăr este aşa cum ai incheiat : UNICAT, marca Mirela Pete, o marcă din ce in ce mai cautată.
    Poate numai invidia să nu recunoască frumuseţea şi mai ales originalitatea povestirii tale. Imagini artistice ce transformă în vizualul ochilor minţii, cadrul la limita dintre real şi fantastic, îmbinarea intr-o broderie fină a stilului aparent jucăuş, cu cel sobru şi de la un capăt la altul un inspirat melanj de cuvant ales, culoare numită, arome şi stropi din natură, pentru a crea ceea ce tu ştii mai bine ca oricine: un minunat şi original PARFUM ! Parfum de talent si simţire!
    Felicitări şi continuă să scrii, pentru că s-ar putea ca dintre toate darurile cu care ai fost înzestrată, creaţia literară să fie cea care te va propulsa spre vârfurile ierarhiei artistice! 🙂

  13. Foarte interesanta scrierea ta :)… mai ales partea cu fluturele asezat pe felinar in seara de august, care mi-a adus un sentiment aparte in minte.

  14. Ai răscolit amintiri și visuri, miresme și aripi de fluture, le-ai prins pe toate într-o poveste cu parfum magic. Tare mi-a plăcut, Mirela dragă! 🙂

    1. Erau vremuri mai tinere și îmi permiteam mai mult timp liber.
      Acum parcă toate-s mai aglomerate, cu toate că o duzină de cuvinte m-ar atrage…Mulțumesc frumos, Dana, aprecierile tale sincere și curate îmi fac bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus